Małe problemy

• 7 Odpowiedzi
  • 1024 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
Małe problemy
« dnia: Grudzień 27, 2003, 12:45:55 »
Mam dwie trochę wkurzające przypadłości w ,moim iPAQ 5555
1. samo i nagminnie wyłącza się automatyczne sterowanie podświetleniem ekranu
2. czytnik lini papilarnych mam ustawiony na załączenie zabezpieczenia po 12 godzinach ale włącza sie za każdym uruchomieniem kompuerka.

Są na to jakieś lekarstwa>

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Małe problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2003, 12:54:48 »

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
Małe problemy
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2003, 19:33:12 »
Mam go wgranego.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Małe problemy
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2003, 20:13:16 »
ad 1. Co to znaczy że samo się wyłancza automatyczne sterowanie podświetlenia ekranu? Przełancza się na na nieutomatyczne czy poprostu gaśnie podświetlenie?
od 2. Czytnik biometryczny pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia typu kod PIN. Mowisz, że ustawiłeś na 12 godzin jego czas czuwania a bydlak i tak się włancza za każdym razem jak "budzisz" iPAQa, tak?
Hmm... wydawało mi się, że takie zabezpieczenia jak PIN czy czytnik biometryczny maja chronić dostęp do Twojego PPC i wygląda na to, że to robia. Potraktuj "wyłanczanie się" Twojego PPC jak wyłączenie ekranu na PC lub nawet bardziej jego HIBERNACJE. Przy wyłączeniu ekranu lub włączeniu się screensavera na PC mozna ustawić hasło zabezpieczające. Podobnie jest w PPC. Ustawienie hasła raz na 12 godzin nie ma większego sensu. Może nie jest to wprost napisane ale autor pewnie miał na mysli 12 godzin ciągłej pracy PPC bez "wyłanczania". Stosowanie PIN kodu czy czytnika ma maksymalnie utrudnic życie ewentualnemu złodziejowi więc jaknajbardziej sensowne jest uaktywnianie się tej opcji w chwili "budzenia" PPC ze stany hibernacji czyli po jego właczeniu. Jesli by w tym momencie nie zapytał o PIN kod czy o czytnik biometryczny to jaki był by sens ich istnienie skoro złodziej ma swobodny dostęp do danych w Twoim PPC? Idąć tropen Twojego rozumowanie czytnik powinien się włanczac po 12 godzinach lub po SoftResecie a nie po hibernacji, tak? Ale jaki by to miało sens, skoro SoftRest  robi się w PPC raczej rzadzko?
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem opisany przez Ciebie problem, który moim zdaniem nie jest żadnym probleme. Jesli źle zinterpretowałem Twoje pytanie to proszę o szerszą wypowiedź. :ohreally:   

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
Małe problemy
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2003, 23:02:23 »
AD.1
ekran nie gaśnie lecz znika zaznaczenie pcki "automatyczna" w zakładce "Podświetlenie". Tzn zaznaczam aby sterowanie podświetleniem ekranu odbywało się automatycznie w zależności do oświetlenia zewnętrznego a po ponownym włączeniu PDA ta opcja jest odznaczona czyli komputerek jej nie pamięta. Ekran mi nie gaśnie z tego powodu lecz ustawia się na wartości zaznaczone ręcznie.
AD.2
Tę opcję rozumiem inaczej niż ty, czyli, że jeżeli ustaiwę na 12h to PDA będąc wyłączonym (w uśpieniu) powyżej tego czasu to po włączeniu uruchomi opcje zabezpieczeń w postaci prośby o PIN lub konieczność przytknięcia paluszka do czytnika.
Jaki jest sens takiego ustawienia. Ano dla mnie duży gdyż codziennie często włączam i wyłączam PDA (kilkanaście razy) i jest bardzo denerwujące i irytujące gdy za każdym razem muszę przystawiać palec do czytnika.
Właczenie 12 godzinnej opcji ma zabezpieczyć mnie przed tym, że jak zgubie lub PDA zostanie ukradziony to "nowy właściciel" w końcu będzie miał wyłączony komputerek przez minimum 12h (spać iść też trzeba) i wtedy opcja zabezpieczenia się uruchomi czyniąc sprzęt bezużytecznym.
Dodatkoweym sensem istnienia tej opcji jest fakt, że została dołączona do systemu ale wg mnie ona nie działa.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Małe problemy
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2003, 09:53:07 »
Obawiam się, że opcja nr 2 działa tak jak ją ja opisałem i chyba taki własnie był zamysł Architakta ;)
Co do pocji nr 1 ... a próbowałeś zrobic hardreset żeby sprawdzić czy na "gołym" windowsie tez się tak dzieje?
Prawdę mówiąc kiedys uzywałem i PIN kodu i automatycznego dostosowywania jasności wyswietlacza ... ale już nie uzywam! :))
1 .Ciągłe wpisywanie PIN kodu po kazdym przebudzeniu PPC mnie wkońcu zdenerwowału i dałem sobie z tym spokój. Nie mam tam zapisanych az tak wąznych rzeczy a backup robie systemetycznie
2. Ustawiłem sobie podświetlanie na najniższe z tych, które mnie satysfakcjonuje i nie zmieniam tego a za to mam stały i niski pobór pradu przez wyswietlacz. Oczywiście mam ustawione inne parametry przy zasilaniu z sieci. Dlaczego? A daltego, że jak chciałem komuś coś pokazać t i tak prawie zawsze kończyło się to konieczności recznego nastawu jasności ekranu. Mnie ta jasność odpowiadała ale większości "zwykłych" ludzików nie i trzeba było przestawić ręcznie.
Zauważ że w większości nowszych modeli iPAQów nie ma już tej funkcji. W moim iPAQu nie ma automatu, w 4150 też nie ma ... pewnie nie bez powodu.

*

Offline m&mad

• 12
Małe problemy
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2003, 17:33:28 »
Pomóc, nie pomogę, bo nie wiem. Ale potwierdzam, że na moim iPAQ-u 5450 "szyfrowanie" działa na zasadach, o jakich pisze Filip71 (por. wyżej).

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
Małe problemy
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2004, 15:01:54 »
No cóż, trzeba będzie zmodyfikować swoje podejście do życia i metodami transcendentalnymi zwalczać irytacje wywołane powyższymi cechami systemu i ipaczka.