Obawiam się, że opcja nr 2 działa tak jak ją ja opisałem i chyba taki własnie był zamysł Architakta

Co do pocji nr 1 ... a próbowałeś zrobic hardreset żeby sprawdzić czy na "gołym" windowsie tez się tak dzieje?
Prawdę mówiąc kiedys uzywałem i PIN kodu i automatycznego dostosowywania jasności wyswietlacza ... ale już nie uzywam!

1 .Ciągłe wpisywanie PIN kodu po kazdym przebudzeniu PPC mnie wkońcu zdenerwowału i dałem sobie z tym spokój. Nie mam tam zapisanych az tak wąznych rzeczy a backup robie systemetycznie
2. Ustawiłem sobie podświetlanie na najniższe z tych, które mnie satysfakcjonuje i nie zmieniam tego a za to mam stały i niski pobór pradu przez wyswietlacz. Oczywiście mam ustawione inne parametry przy zasilaniu z sieci. Dlaczego? A daltego, że jak chciałem komuś coś pokazać t i tak prawie zawsze kończyło się to konieczności recznego nastawu jasności ekranu. Mnie ta jasność odpowiadała ale większości "zwykłych" ludzików nie i trzeba było przestawić ręcznie.
Zauważ że w większości nowszych modeli iPAQów nie ma już tej funkcji. W moim iPAQu nie ma automatu, w 4150 też nie ma ... pewnie nie bez powodu.