Ku przestrodze: zakup uchwytu do PDA od Fazzi1 na Allegro

• 15 Odpowiedzi
  • 3059 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 20, 2005, 02:45:54 »
Zakupiłem na Allegro "PDA-Uchwyt z głośnikiem i ładowarką iPAQ" jak głosi tytuł aukcji w Allegro (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76316313) od użytkownika Fazzi1 w cenie 189 PLN, więc niemałej, do mojego IPAQ hx4700. Uchwyt odebrałem osobiście w siedzibie firmy (Warszawa), gdzie upewniono się co do modelu mojego IPAQa i wręczono mi stosowne pudełko.

Kłopoty zaczęły się przy próbie instalacji wtyku uchwytu w łączu synchronizacyjnym IPAQa, który to za nic nie chciał wejść. Było już za późno na telefon, więc wysłałem maila z moimi wątpliwościami, czy aby na pewno dostałem właściwy uchwyt. Żeby rozwiać wątpliwości podałem informacje z naklejki na uchwycie. Otrzymałem mail z zapewnieniem, że uchwyt na 100 procent musi pasować. Nie pasował. Wtyczka za nic nie chciała wejść do gniazda.

Na drugi dzień zadzwoniłem do firmy i znów usłyszałem zapewnienia, że uchwyt na pewno pasuje. Powiedziałem, że wtyczka stawia opór na samym początku i boję się przykładać zbyt dużej siły, żeby czegoś nie uszkodzić. Usłyszałem, że wtyczkę trzeba wcisnąć bardzo mocno mimo oporu, a problemem są brzegi wtyczki, które po takiej operacji się "wyrobią" i wtyczka będzie wchodzić w łącze już gładko. Brzmiało to wiarygodnie, bo każdy wie, że są wtyczki, które chodzą naprawdę ciężko (żeby dalego nie szukać - choćby taśmy HDD czy wtyczki molex w stacjonarnych pecetach).

Niech przeklęta będzie chwila w którą w to uwierzyłem! Wtyczka weszła do gniazda, a wraz z nią cały styk łącza wszedł do środka palmtopa! Gniazdo zostało zmasakrowane, a jego wymiana kosztowała mnie 200 PLN.

Wtyk uchwytu był wykonany tak tandetnie, że jego obrzeże było za grube i zamiast wsunąć się między brzeg gniazda a płytkę ze stykami, oparło się o płytkę ze stykami i przy próbie wciśnięcia wepchnęło ją do środka.

Sprzedawca zwrócił mi pieniądze za uchwyt, który jeszcze tego samego dnia zawiozłem z reklamacją. Usłyszałem natomiast że zepsute gniazdo to "mój problem" i że "chyba sobie żartuję" żądając zwrotu kosztów naprawy palmtopa.

Nie żartowałem, chociaż i sobie mam wiele do zarzucenia, przede wszystkim naiwność, gdy założyłem profesjonalizm sprzedawcy, który zapewniał mnie że "MUSI pasować" i kazał wciskać bez względu na opór. Gdy pojechałem tam z rozwalonym palmtopem aby zwrócić uchwyt, ponownie usłyszałem że "MUSI pasować" i mówiąc delikatnie, dość niegrzecznie poddano w wątpliwość moją sprawność manualną. Kiedy jednak na żądanie zademonstrowałem sposób w jaki łączyłem uchwyt z palmtopem i okazało się że, o dziwo, robiłem to jak należy, sprzedawca utracił również i ten ostatni argument. Kiedy z kolei ja zażądałem demonstracji instalacji tego rzekomo super pasującego uchwytu w gnieździe jakiegoś IPAQa, okazało się że ani firma sprzedająca tylko akcesoria do palmtopów, ani żaden z jej pracowników nie mają choćby jednego palmtopa.

Tak więc mój IPAQ padł ofiarą chińskiej tandety sprzedawanej przez spółkę Jawa s.c. pod loginem Fazzi1. Proszę więc wszystkich planujących zakup tzw. multimedialnego uchwytu do swoich IPAQw o rozwagę przed skorzystaniem z powyższej oferty.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2005, 03:06:36 »
Dziwię Ci się że mieszkająć w Warszawie i majac kilka firm/sklepów do wyboru nie skonsultowałeś badz nie przejrzałes oferty "konkurencji". Uwaga do osób na przszyłośc: Pamiętajcie że firma jak i sprzedawca ponosi odpowiedzalnośc za to co mówi.Co prawda droga w Twoim przypadku jestdługa i trudna ale zawsze możesz się skontaktować z urzedem praw konsumenta i porozmawiać jak obciązyć firme za "dobro którym Cię obdarowała" w postaci uwchytu i rad.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2005, 03:19:07 »
Przejrzałem ofertę "konkurencji" bardzo dokładnie. Szukałem natomiast konkretnego produktu (szczególnie chodziło mi o głośnik, aby nie eksterminować głośniczka w moim IPAQu) i ten z pozoru wydawał się bardzo rozsądnym zakupem. Zresztą zobacz aukcję - wygląda wiarygodnie.

Moim podstawowym błędem było założenie, że uchwyt wyceniony przez sprzedawcę na 189 PLN spełnia pewne standardy wykonania. Wszak za niecałe 60 PLN więcej można już mieć pasywnego Brodita. Niestety rozczarowałem się srodze. Część mechaniczna uchwytu różni się od sprzedawanych na Allegro po 20 złotych  uchwytów "no name" jedynie kolorem i ilością gąbki (jest oszczędniejsza w ten dodatek). Do tego jedno albo dwuwatowy głośniczek i wtyk do łącza synchronizacyjnego.

Niestety dla mnie, standard wykonania tego ostatniego nie odbiegał znacząco od reszty..

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2005, 07:47:20 »
Dlaczego skoro pisales ze sprzedawca sie zarzekal i MUSI PASOWAC nie pojechales do niego i nie poprosiles o zamocowanie.

Ja osobiscie bym nie ryzykowal na sile z tak delikatna czescia. Tasiemki w PC-tach sa po 5zl....

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2005, 08:57:09 »
A ja kupiłem od tego samego sprzedawcy dokładnie ten sam uchwyt (i jeszcze drugi, pasywny), a do gniazda pasują mi wszystkie trzy używane iPAQi - a właśnie o to mi chodziło przy wyborze uchwytu.
Co oznacza, że 4700 także wchodzi bez problemu.

Nie jest wymarzony model uchwytu, a jego prawidłowe wsunięcie i zatrzaśnięcie chwilę trwa oraz wymaga podstawowej sprawności manualnej. Podobnie zabieg wyjmowania. Ale taka to już "uroda" uchwytów uniwersalnych.

Przed zakupem. ponieważ to uchwyt no name, pojechałem do nich i osobiście sprawdziłem czy gniazdo pasuje.
Przyznam szczerze, że mając trochę doświadczenia z tym (jednym!) uchwytem chyba zareagowałbym na ich miejscu na informację telefoniczną podobnie - to musi pasować.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2005, 01:09:02 »
Z natury wykazuję się zaufaniem do sprzedawcy i jeśli ktoś nie próbuje nachalnie mnie orżnąć, nie jestem podejrzliwy. Nigdy nie zakładam z góry cudzej niekompetencji czy też nieuczciwości. Tak było i tym razem. Jeśli sprzedawca stanowczo zapewnia mnie, że musi pasować i zapewnia, że opór przy wkładaniu jest czymś normalnym, to prędzej poddam w wątpliwość swój osąd sprawy niż jego. Tak było i tym razem. Uwierzyłem, że wszystko będzie OK, jeśli tylko trochę mocniej wcisnę palmtopa w uchwyt.

Podkreślam, że uchwyt wkładałem prawidłowo i nie mam zastrzeżeń co do mojej sprawności manualnej. Ewidentną przyczyną uszkodzenia gniazda palmtopa był niedokładnie wykonany wtyk uchwytu, a nie nieprawidłowe włożenie.

Jestem gotów uwierzyć, że po prostu miałem pecha i trafił mi się uchwyt gorzej wykonany, tym bardziej, że uchwyty są wykonane naprawdę tandetnie, więc nie ma mowy o żadnej identyczności. Prawdopodobieństwo, że akurat w moim komuś wlało się trochę za dużo plastiku do formy, jest bardzo duże.

Ale sprzedawca powinien wiedzieć co sprzedaje i jest odpowiedzialny za produkt. Powinien sprawdzać każdy sprzedawany uchwyt w IPAQ lub, jak to mi powiedziano, "wyrabiać" brzegi wtyku, tak żeby pasował do gniazda. Tym bardziej, że sprzedaje go za taką, niemałą wszak cenę (189 PLN).

Inna sprawa, czy za tak wysoką cenę można sprzedawać jeszcze tak tandetny produkt, którego proces kontroli jakości w chińskiej fabryce ogranicza się do sprawdzenia, czy nie rozpada się na kawałki po wzięciu do ręki.

*

Anonymous

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 22, 2005, 14:46:46 »
Cytat: "Mar_1910"
Dlaczego skoro pisales ze sprzedawca sie zarzekal i MUSI PASOWAC nie pojechales do niego i nie poprosiles o zamocowanie.

Ja osobiscie bym nie ryzykowal na sile z tak delikatna czescia. Tasiemki w PC-tach sa po 5zl....

Uchwyt został zakupiony u nas, dziwne jest to ze Klient który odbiera osobiście uchwyt, nie ma przy sobie Palmtopa, lecz wystawiamy mu fakturę i wychodzi. Dostajemy telefon ze nie pasuje uchwyt, wiec poprosilismy o przybycie do nas w celu zamocowania uchwytu. Niestety klient nasz przyjechał już z zepsutym portem. Skad mamy wiedzieć czy klient nie chciał za darmo naprawić sobie gniazda które wczesniej zepsuł. Gdyby to w naszych rękach bądz przy nas zostało zniszone, wtedy wszystko by sie inaczej potoczyło. Dziwne jest to ze klient kupił uchwyt pią 16 gru 2005 01:16:33 CET pod nickiem ANIDENT skoro nie pasował, dlaczego kupił nastepnego dnia ( sob 17 gru 2005 13:24:13 CET ):!: ten sam uchwyt pod nickiem Flojdzik1  :?:  :?:  :?:  
link do aukcji -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76316313

Uchwyt pasuje w 100% do modelu ipaq 4700, sprawdzone wiele razy :!:

*

Anonymous

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2005, 14:47:58 »

Uchwyt został zakupiony u nas, dziwne jest to ze Klient który odbiera osobiście uchwyt, nie ma przy sobie Palmtopa, lecz wystawiamy mu fakturę i wychodzi. Dostajemy telefon ze nie pasuje uchwyt, wiec poprosilismy o przybycie do nas w celu zamocowania uchwytu. Niestety klient nasz przyjechał już z zepsutym portem. Skad mamy wiedzieć czy klient nie chciał za darmo naprawić sobie gniazda które wczesniej zepsuł. Gdyby to w naszych rękach bądz przy nas zostało zniszone, wtedy wszystko by sie inaczej potoczyło. Dziwne jest to ze klient kupił uchwyt pią 16 gru 2005 01:16:33 CET pod nickiem ANIDENT skoro nie pasował, dlaczego kupił nastepnego dnia ( sob 17 gru 2005 13:24:13 CET ):!: ten sam uchwyt pod nickiem Flojdzik1  :?:  :?:  :?:  

Klient dostał nr telefonów, do osób ktore zakupiły u nas taki uchwyt.

*

Anonymous

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2005, 14:48:23 »

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 22, 2005, 14:53:44 »

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 23, 2005, 01:00:14 »
I to jest jedyne, co mam sobie do zarzucenia - że nie trzymałem się z dala od tego uchwytu i nie zawiozłem go wam. Na pewno pamięta Pan przebieg tej rozmowy i swoje zdecydowanie w zapewnianiu mnie, że uchwyt pasuje, opór jest normalny i trzeba "wyrobić wtyczkę". Tak jak napisałem wyżej, nie miałem podstaw Panu nie wierzyć. Uwierzyłem. Dlatego żeby nie jechać na darmo (z Ursynowa na Bielany jest spory kawałek), podjąłem po tej rozmowie jeszcze jedną, ostatnią (dwojga znaczeń) próbę instalacji uchwytu w porcie. Jak się skończyła, można poczytać wyżej.

Zapewniam natomiast, że nie upatrzyłem sobie Bogu ducha winną Pańską firmę jako ofiarę spisku i mistyfikacji, których celem miała być naprawa uszkodzonego wcześniej portu. Teorie, które Pan snuje są więc dalece niepoważne.

Port uszkodziłem zakupionym u Pana uchwytem, wkładając go zgodnie z otrzymanymi telefonicznie instrukcjami ("położyć na pleckach i wsunąć na wtyk, opór jest normany, brzegi wtyczki muszą się wyrobić, MUSi pasować"). Wtyk wszedł, niestety razem z całym gniazdem, do środka.

Jakość wykonania tych uchwytów jest mierna i nawet jeśli oficjalnie wszystkie a realnie niektóre pasują do hx4700 (mój na pewno nie pasował), to tak jak napisał Pański klient kilka postów powyżej zalecam wybrać się do Jawa s. c. i osobiście sprawdzić przed zakupem, czy uchwyt pasuje, chociaż ja, ze zrozumiałych względów, zdecydowanie odradzam ten zakup . Za te pieniądze można mieć firmowy uchwyt, a nie "no name", pasujący bez konieczności "wyrabiania" wtyczek.

Ja palmtopa przy sobie miałem (zawsze go mam) i ma Pan rację - pluję sobie w brodę, że go nie wyjąłem aby sprawdzić. Ale o tym też napisałem powyżej: jeśli sprzedawca pisze w aukcji że pasuje, to mu wierzę, bo dlaczego mam nie wierzyć? Kupuję fabrycznie nową rzecz, dedykowaną mojemu modelowi. To tak jakby po zakup karty graficznej do swojego stacjonarnego komputera jechać z całą płytą główną, aby sprawdzić czy pasuje.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 23, 2005, 10:36:17 »
Cytat: "Fazzi1"

Dziwne jest to ze klient kupił uchwyt pią 16 gru 2005 01:16:33 CET pod nickiem ANIDENT skoro nie pasował, dlaczego kupił nastepnego dnia ( sob 17 gru 2005 13:24:13 CET ):!: ten sam uchwyt pod nickiem Flojdzik1  :?:  :?:  :?:

Więć po co Pan kupywał 2 razy ten sam uchwyt?

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 23, 2005, 13:00:27 »
Cytat: "Fazzi1"

Pasuje, potwierdzam ;)

Wylatuje mi wtyczka od zasilania i musze ja spniac gumka recepturka :D  mocowanie na kratki wentylacyjne trzeba samemu udoskonalic podkladajac pod uchwyt cos ... np. u mnie to kawalek deseczki pomalowany na czarno ;)

Ogolnie dziala !
Typowa Chinszczyzna ...

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 24, 2005, 10:28:03 »
A czy pomiedzy tymi zakupami na allegro mial miejsce odbior wczesniej zakupionego uchwytu i jego sprawdzenie??moze kupil, kolaga sie dowiedzial i tez chcial taki sam, a poznije okazuje sie, ze sa takie problemy.

*

Anonymous

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2005, 00:14:00 »
Po zwróceniu towaru zalicytał po raz drugi.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2005, 16:01:57 »
Po zwróceniu nam uchwytu, klient zalicytował ponownie, tylko ze z innego konta jak widać pare postów wcześniej.