klawiatura bluetooth

• 43 Odpowiedzi
  • 2928 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fua

• 22
    • slowiki.org
klawiatura bluetooth
« dnia: Lipiec 08, 2005, 10:52:32 »
witam
szukam osob korzystajacych z klawiatury bluetooth hp
potrzebuje sterowniki do palmtopa tej klawiatury

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2005, 14:26:08 »
Sciagnij ze strony HP.

klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2005, 14:34:22 »
A taka klawiatura bez problemów (na standardowych profilach) działa z np loox 718 ??? :)

*

Offline kanczug

• 19211
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2005, 14:54:19 »
Teoretycznie powinna... ale nie wiem czy HP nie wymyslilo czegos dziwnego...

*

Offline fua

• 22
    • slowiki.org
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2005, 17:59:13 »
wlasnie probowalem sciagnac ale nic nie idzie tak jakby link byl zly , dokonalem zakupu klawy ale dostane ja dopiero za 3 tyg :(
a wyjezdzam wiec teraz potrzebuje sterow

*

Offline kanczug

• 19211
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2005, 19:09:00 »

*

Offline fua

• 22
    • slowiki.org
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2005, 20:26:52 »
hm nie wiem czemu ale pokazuje
No such file `SP29338.exee'.

*

Offline Kusiu

• 3968
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2005, 21:54:02 »
To coś u Ciebie, u mnie link działa. Napisz na mojego maila a wyślę Ci ten plik pocztą.

*

Offline kanczug

• 19211
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2005, 21:55:40 »
U mnie dziala OK.

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2006, 22:59:45 »
MAm nadzieję, że tu chodzi o klawiaturę o symbolu FA287A.

A pytanie jest takie:

CZy mozna za jej pomocą wprowadzać polskie znaki??

JAkie inne klawiatury BT moga wprowadzać polskie znaki??

komtatybilność z rx3715...

pozdrawiam!!!

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2006, 01:40:13 »
Z innych wątków wyczytalem, ze ponoć nie mozna... ale ,moze coś sie zmieniło od tego czasu???

Bo z wątków o klawiaturach to wnioskuje, że polskie znaki da sie tylko wprowadzac za pomocą klawiatury na irda PALM WIRLESS KEYBOARD z layoutem napisanym przez naszego rodaka. Czy są jakieś inne możliwości tzn inne klawiatury obslugujące w jakiś sposb polskie znaki??

Przeczyalem coś tez o tej podpinanej przez port szeregowy i przemapowaniem przycisków - będzie to dzialać na moim rx3715???  

Niebywale chwalona jest wyżej wspomniana klawiatura na irde, ale nigdzie nie mogę jej dostac niestety (albo za słabo szukam) może ma ktoś jakieś żródla z przystepną ceną???

*

Offline kov007

• **
  • 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2006, 07:21:11 »

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2006, 13:43:36 »
300 mmm bardzo drogo... ludzie chwalili sie że na allegro kupowali nówki sztuki za 150...

A może jakis użytkownik wypowie sie jak pracuję się z klawiaturą bluetooth hp???

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 02, 2006, 16:34:08 »
A więc jako użytkownik wypowiadam się.
Pracuje z tą klawiaturą (HP Bluetooth FA278A) od kilku miesięcy na Hx4700. Kupiłem ją tu: http://www.1klik.pl/sklep/Akcesoria_dedykowane_do_palmtopow_HP/HP_iPaq_Wireless_Bluetooth_skladana_klawiatura_BT_FA287A/c334/p314591/
Kupując nie miałem w ogóle pojęcia, że istnieje problem z wpisywaniem polskich znaków. W poprzednim PDA Fujitsu-Siemens w ogóle nie było problemu bo LEng obsługiwał klawiaturę bez problemu.
Na początku jedynym softem, który radził sobie z polskimi znakami była Marchev. Jednak jest mały problem. Sporo klawiszy przy naciśnięciu "Alt gr" generuje różne symbole (tzw. Euro symbols). Z tego powodu po naciścnięcu "Alt e" mamy symbol "euro" zamiast "ę" itd.
Co prawda Marchev oferuje wpisywanie polskich znaków po wciśnięciu "q" bądź "apostrofa", ale ja piszę bezwzrokowo i nijak nie mogłem się do tego przyzwyczaić.
Jako takim rozwiązaniem okazał się program AE Keyboard Mapper, który umożliwił zastąpienie prawego alta przez klawisz "strzałka w lewo". Jest on obok alta i można się przyzwyczaić do bezwrokowego wpisywania polskich liter. Jak dla mnie jedynym utrudnieniem jest brak "strzałki w lewo" i lekkie opóźnienie przy wpisywaniu znaków, które pojawia się przy szybkim pisaniu, ale to da się przeżyć.
Nawet skontaktowałem się z autorem AE Keyboard Mapper, czy aby się nie da jednak jakoś przemóc tego "Alt gr", ale twierdzi on, że coś jest namieszane na poziomie driver'a i dlatego "euro symbols" nie docierają normalną drogą do systemu. Niestety grzebanie się w drivie to dla mnie za wysoki poziom. Więc zostało jak jest.
Polecam stronkę programu AE Keyboard Mapper: http://ae.inc.ru/aekmap.php
Do działania polskich z znaków wystarczy freewerowa wersja programu. Można tam znaleźć także napisany przeze mnie Layout ze "strzałką" zamiast "Alt gr" oraz oczywiście napisać własny jeżeli ktoś chce inaczej się  dostać do polskich czcionek.
Co do samej klawiatury, to trochę denerwujące jest dość szybkie wyczerpywanie się baterii.
Oczywiście można zapomnieć o jakiejkolwiek próbie skomunikowania jej z innym urządzeniem, chyba że się jakoś da zainstalować driver. Próbowałem ze zwykłym PC i Smartfone Nokia bez rezultatow. Urządzenia się widzą i da się je sparować, ale na tym koniec.

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 02, 2006, 18:38:57 »
CZyli jednym zdaniem udało się za jej pomocą wprowadzać polskie znaki!!!

Dziękuję bardzo!!!

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2006, 16:17:04 »
A jak sie w tej klawiaturze ustawia pda?? jest tam jakas podstawka bo na zdjęciach nie moge sie dojrzec niczego...

a te litery to zjada??? czy z opoznieniem pokazują sie na ekranie?

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2006, 17:38:20 »
No nic kupilem wlasnie taka i podziele sie wrażeniami jak ją otrzymam. Mam nadzieję, że nie będę żałował...

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2006, 20:08:48 »
Z lewej części klawiatury wysuwa się podstawka pod PDA.
Liter nie zjada, tylko wpisuje z opóźnieniem, ale pojawia się to przy na prawdę szybkim pisaniu.

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2006, 22:10:25 »
We wtorek ją odbieram i wtedy wielki test;)

Ale jeszcze spytam czy do gier sie nadaje czy tez opoznienia???
A ile wytzrymuje mniejwięcej na bateriach??? i jakie baterie tam są?? bo penwie bedzie trzbea kupic zapasowe;)

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 06, 2006, 14:24:20 »
Czy się do gier nadaje to nie wiem bo nie gram.
Jest na 2 baterie AAA. Używam akumulatorków, (800 mAh), ale nie testowałem w przypadku pracy ciągłej. Po mniej więcej tygodniu codziennego używania nadają się do ładowania.

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2006, 23:52:11 »
Klawiatura juz jest, jutro test dłuższego użytkowania na wykładzie;D

Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Wygląda na solidną, i swietnej jakości. Dobrej wielkości klawisze. Blokada przed rozkładaniem mogłaby być bardziej "zdecydowana", ale i tak nie jest zła (thinkoutside - nie ma wogole) i można pisać na niej trzymając klawiature na kolanach.Wysuwana podstawka do ustawiania palmtopa nie jest odłanczalna -szkoda, ale dobrze spełnia swoje zadanie. Szkoda, że brak jest pokrowca, ponieważ jak kazdy gadżet zapewne porysuje sie po jakimś czasie podszas noszenia w plecaku, czy tez w kieszeni. Chyba czegos poszukam by temu zaradzić. Klawiatura posiada gumowe elementy w celu uniemożliwienia poszesuwania sie po sliskiej powieszchni- co jest nie zwykle ważne, a czego nie moglem sie dojżeć na żadnej fotografii. To tyle na wstępie.

Po jakimś czasie użtkowania podzielę sie opinią.
Ale jeste dobrej myśli ;)

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2006, 23:57:47 »
a będziesz walczył z polskimi znakami
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 08, 2006, 00:01:46 »
MAM zamiar. Najpierw bede próbowal tego co napisal uzytkownik wyżej. Jak nie spelni moich oczekiwań to bede probowal czego innego. Czego jeszcze nie wiem :)

*

Offline Kusiu

• 3968
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2006, 00:22:39 »
Cytat: "IWANEQ11"
Blokada przed rozkładaniem mogłaby być bardziej "zdecydowana", ale i tak nie jest zła (thinkoutside - nie ma wogole)

Stowaway Bluetooth Keyboard firmy ThinkOutside ma taką blokadę.

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2006, 00:37:02 »
Chodziło mi o model na irdę, ktory jest niezwykle popularny i chwalony. I ten model nie ma;) cytuję artykuł:

"Jedynej rzeczy jakiej brakuje mi w tym produkcie firmy ThinkOutside jest możliwość zablokowania klawiatury w pozycji rozłożonej. W ten sposób można by wygodnie pisać nawet na kolanach, a tak to klawiatura sama składa się w połowie, gdy nie spoczywa na płaskiej powierzchni stołu. Problem ten można jednak rozwiązać podkładając pod nią np. zeszyt w sztywnej okładce. "

Nie wiem jak jest z nowszym modelem (tym z rzędem numerycznym) być może on posiada takowa blokadę;) A model na bluetooth jak KUSIU napisał ma już taką blokadę - o czym się przyznaję nie wiedziałem;)

A może ma ktos taką na bluetooth i sie podzieli wrażeniami?? KUSIU Ty posiadasz?? Ona chyba jest strasznie droga??

*

Offline Kusiu

• 3968
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2006, 00:52:53 »
Cytat: "IWANEQ11"
A może ma ktos taką na bluetooth i sie podzieli wrażeniami?? KUSIU Ty posiadasz?? Ona chyba jest strasznie droga??

Miałem - http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=16322

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2006, 01:05:06 »
No tak juz kiedyś czytałem tylko zapomnialem;) Czyli też świetny sprzęt. Szkoda, że tak kiepsko dostępny. Jak narazie mam hp i nie zamierzam zmieniac;) Chyba, że będzie cos taniego, rewolucyjnego i z polskimi znakami hehe;) niestety chyba nieprędko... Może da sie jakos przycisnąc hp by napisali polski layout dla klawiatury bt hp;) Ma ktoś znajomości??? :D

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2006, 07:09:01 »
Do tego, aby działały dobrze polskie znaki np. z Marchvią, czy z opisywanym przeze mnie wyżej Keyboard Mapper wystarczy jedynie aby wywalili te porąbane euro symbole, które są pod prawym altem.
Pisałem o tym do Media Office, bo oni zdaje się współpracują z HP, ale bez rezultatu.

*

Offline IWANEQ11

• 250
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2006, 15:11:26 »
Bo piasaniu na wykladzie stwierdzam, że nie jest zle, ale trzeba sie przyzwyczaić. Samo działanie w najlepszym pożądku. Mam nadzieje, że dlugo mi to nie zajmie;) A propos media office... może i ja napiszę podobnego maila do nich i jak najwiecej ludzi niech zrobi to samo. Podbnie bylo z klawiatura thinkoutside - ale tam nie bylo bodajze zadnego odezwu. Ale w koncu media office to polska firma i moze zareaguje na wnioski uzytkowników. xenocrates jakie tematy poruszyles pisząc do MO??? Bysmy wszyscy chcieli tego samego :D

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
klawiatura bluetooth
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 08, 2006, 22:30:43 »
Pisałem do nich przy okazji problemów z działaniem Marchvi z uaktualnionym Firmware'm do hx4700 (październik 2005). Wtedy to uaktualnione warzywo zaczęło obsługiwać klawiaturę BT. Pochwaliłem ich, że faktycznie działa i jednocześnie napisałem o problemie z euro symbols. Ucieszyli się z pochwał, ale na tym koniec.