A więc jako użytkownik wypowiadam się.
Pracuje z tą klawiaturą (HP Bluetooth FA278A) od kilku miesięcy na Hx4700. Kupiłem ją tu:
http://www.1klik.pl/sklep/Akcesoria_dedykowane_do_palmtopow_HP/HP_iPaq_Wireless_Bluetooth_skladana_klawiatura_BT_FA287A/c334/p314591/Kupując nie miałem w ogóle pojęcia, że istnieje problem z wpisywaniem polskich znaków. W poprzednim PDA Fujitsu-Siemens w ogóle nie było problemu bo LEng obsługiwał klawiaturę bez problemu.
Na początku jedynym softem, który radził sobie z polskimi znakami była Marchev. Jednak jest mały problem. Sporo klawiszy przy naciśnięciu "Alt gr" generuje różne symbole (tzw. Euro symbols). Z tego powodu po naciścnięcu "Alt e" mamy symbol "euro" zamiast "ę" itd.
Co prawda Marchev oferuje wpisywanie polskich znaków po wciśnięciu "q" bądź "apostrofa", ale ja piszę bezwzrokowo i nijak nie mogłem się do tego przyzwyczaić.
Jako takim rozwiązaniem okazał się program AE Keyboard Mapper, który umożliwił zastąpienie prawego alta przez klawisz "strzałka w lewo". Jest on obok alta i można się przyzwyczaić do bezwrokowego wpisywania polskich liter. Jak dla mnie jedynym utrudnieniem jest brak "strzałki w lewo" i lekkie opóźnienie przy wpisywaniu znaków, które pojawia się przy szybkim pisaniu, ale to da się przeżyć.
Nawet skontaktowałem się z autorem AE Keyboard Mapper, czy aby się nie da jednak jakoś przemóc tego "Alt gr", ale twierdzi on, że coś jest namieszane na poziomie driver'a i dlatego "euro symbols" nie docierają normalną drogą do systemu. Niestety grzebanie się w drivie to dla mnie za wysoki poziom. Więc zostało jak jest.
Polecam stronkę programu AE Keyboard Mapper:
http://ae.inc.ru/aekmap.php Do działania polskich z znaków wystarczy freewerowa wersja programu. Można tam znaleźć także napisany przeze mnie Layout ze "strzałką" zamiast "Alt gr" oraz oczywiście napisać własny jeżeli ktoś chce inaczej się dostać do polskich czcionek.
Co do samej klawiatury, to trochę denerwujące jest dość szybkie wyczerpywanie się baterii.
Oczywiście można zapomnieć o jakiejkolwiek próbie skomunikowania jej z innym urządzeniem, chyba że się jakoś da zainstalować driver. Próbowałem ze zwykłym PC i Smartfone Nokia bez rezultatow. Urządzenia się widzą i da się je sparować, ale na tym koniec.