Kilka pytań odnośnie Compaqa 3760

• 10 Odpowiedzi
  • 852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 24, 2005, 18:39:32 »
Witam.

Ostatno zakupiłem sobie starego iPaqa - 3760. Proszę mi nie mówić że zrobiłem źle, na tyle fundusze pozwalają (za 300 zł nic lepszego bym chyba nie kupił). Mam kilka pytań.

1. Wiem że nie ma upgreadu do 2003, ale czy nie mogę zainstalować nowego systemu od zera? Dlaczego?

2. Chciałbym rozszerzyć mój nowy nabytek o kartę WiFi, czy lepszym rozwiązaniem jest zakup tanich plecek CF, czy może droższych PCMCIA? Czy ktoś wie jaki mocno baterie ciągnie PCMCIA? Bo takie plecki z nową baterią to wydatek 200 zł.

3. Emulacja. Chciałem zagrać sobie w polecane Final Fantasy Tactics. Tak wiem że bardzo wolno i bez sensu, ale chciałem spróbować. Niestety żaden emulator GBA mi nie działa, próbowałem 3 i przy otwarciu romów zawsze wyskakuje błąd.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Paweł

[Dodano: 2005-05-24 18:50:51]
ps. Aha no i czemu nie mogę kurde ustawić innych niż standardowe Today Themes

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2005, 20:14:02 »
Ad 1, W palmtopach nie isntaluje sie systemu od zera w taki sam sposob jak robi sie to w pecetach. Tutaj wystarczy zrobic twardy reset, ktory usunie wszystkie pliki i programy dograne przez uzytkownika i pozostanie tylko czysty system operacyjny, w standardowej konfiguracji - przeczytaj dzial dla poczatkujacych i FAQ... bo chyba zapomniales.
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289

Ad 2. Lepiej kup plecki CF bo sa mniejsze, a na PCMCIA i tak nie ma za bardzo co tam instalowac. W Wiekszosci przypadkow korzystalbys z adaptera PCMCIA do CF by wkladac karty CF. No chyba ze masz taka sieciowke lub modem na PCMCIA, ktory chcesz wykorzystac w PDA. Mozesz nabyc plecki CompactFlash Plus, one tez maja baterie.

Ad 3. Jaki blad wyskakuje? Probowales zainstalowac MorphGear?

Ad 4. Co to znaczy ze nie mozesz ustawic innych niz standardowe? Wgrywasz plik .TSK do katalogu Windows lub My Documents i klikasz na nim 2x.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2005, 21:37:52 »
No dobra. A ludzie którzy instalują na palmtopach linuksa? Przecież oni wgrywają system od czysta...

[Dodano: 2005-05-24 21:54:30]
MorphGear mówi że ma niewystarczającą pamięć do otworzenia romu.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2005, 22:02:18 »
Ale z linuksem jest inna sprawa, jeśli chodzi o windows to jest on po prostu przygotowywany od podstaw dla konkretnego modelu palmtopa, dl;atego nie ma czegoś takiego jak sterowniki do poszczególnych części tak jak w normalnym kompie. Po 2 nikomu się nie chce bawić w przystosowywanie windowsa do innych pocketów, nie licząc magików z xda-developers.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2005, 22:03:43 »
Ale nie odbywa sie to w ten sposob ze wgrywasz do palmtopa jakis program i klikasz setup.exe i sie instaluje. Po prostu na PC korzystasz ze specjalnego programu, ktory kasuje cala zawartosc pamieci ROM i wgrywa obraz odpowiednio spreparowanej edycji Linuksa. Palmtop to nie pecet. Tutaj nie ma czegos takiego jak instalacyjna wersja systemu operacyjnego. Jak chcesz wrocic do Pocket PC z Linuksa to jesli zrobiles sobie kopie ROMu przez jego skasowaniem (przy pomocy programu do wgrywania Linuksa) to mozesz sobie go tym samym programem przywrocic.

Ale powiedz mi po co Ci cos takiego? Po co wgrywac jeszcze raz ten sam ROM do palmtopa... skoro on juz tam siedzi? Robiac twardy reset kasujesz caly RAM, czyli zostaje tylko CZYSTY SYSTEM. Rozumiemy sie?

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2005, 14:51:25 »
Rozumiemy się. A pytam szczerze mówiąc z ciekawości.

Wracając do plecek. Mam kartę WiFi i zwykłą kartę sieciową na PCMCIA do laptopa i tylko dlatego zastanawiam się nad kupnem wejścia PCMCIA do tego palmtopa. Boję się tylko o to że taka karta WiFi na PCMCIA strasznie dużo prądu żre. Czy ktoś ma/miał takie coś i może się ustosunkować.

No i wracając do emulacji GBA, mam wolnych po 25 mg pamięci Storage i tej drugiej, czy to możliwe że to za mało by odpalić jakąkolwiek gre. W sumie pamięci ten Compaq ma 32 ROM i 64 RAM.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2005, 15:50:52 »
a do tych PCMCIA masz sterowniki dla pda ? bo jak nie to juz wiesz

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2005, 20:52:55 »
25MB pamieci "program" wystarcza do pracy emulatora.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2005, 23:27:16 »
Failed to allocate memory for ROM. Can't open image 0OG. A potem że będzie zamknięty. To właśnie wypisuje mi emulator GBA. Jestem bezpośrednio po twardym resecie. Czy ktoś może wie o co chodzi?

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2005, 08:17:17 »
I po tym twardym resecie odnoszę wrażenie jakbym miał kłopoty z oświeżaniem, po wyborze czegoś ekran nieraz dodatkowo mryga.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2005, 09:27:35 »
Byc moze ten emulator nie dziala dobrze na Pocket PC 2002. Zainstaluj demko MorphGeara.