Kable USB palą IPAQi?

• 15 Odpowiedzi
  • 2326 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kable USB palą IPAQi?
« dnia: Październik 23, 2004, 22:39:44 »
Witam

Najpierw kilka słów wyjaśnienia. Kupiłem IPAQa 2210 i kabel USB, który pozwala na synchronizację i jednoczesne ładowanie bateri. Wszystko świetnie działało, aż po kilku tygodniach po podłączeniou pocketa do kabla rozszedł się smród i ... przestało działać USB w pockecie. Cała reszta (razem z RS232) działa doskonale. Dodam, że pocket podłączony do tego kabla potrafił "kopnąć" kiedy brało się go do ręki jakimś czasie od podłączenia.

Teraz kilka słów do czego już doszedłem. Wtyczki w podstawce i ta do ładowarki mają z góry i dołu (kiedy wtyczka jest ustawiona płasko) blaszki połączone z masą (w przypadku USB jest to ta metalowa część obudowy wtyczki). Kabel-winowajca(?) nie ma takowych. Teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia, ponieważ obudowa IPAQa jest połączona z masą USB (4 pin USB). Sprawdziłem omomierzem. Jednak kiedy podłączę pocketa kablem pomiędzy obudową IPAQa, a masą USB (tą z obudowy) pojawia się napięcie ~170mV. Kiedy pocket podłączony jest do oryginalnej podstawki napięcia żadnego nie ma (no, może jakieś pojedyncze mV).

Czy ktoś z Was ma jakąś większą wiedzę lub teorię na ten temat i podzieli się nią?
Czy ktoś ma oryginalny kabel umożliwiający łądowanie/synchronizację IPAQa? Czy taki kabel ma te blaszki, czy też nie?

pozdrawiam
jacek

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2004, 08:10:50 »
Wtyk kabla ma 2 blaszki masy i to stanowi element polaczenia, wlacznika sygnalizujacego wlozenie pocketa.
Ale problem 'kopania' oznacza , ze masz prawdopodobnie kilka urzadzen wpietych do listwy zasilajacej i ktores jest zle uziemione. Najpierw zrob porzadek z uziemieniem. Ostatnio byly doniesienia o wadach drukarek , na ktorych odkladal sie ladunek elektr. z powodu bledu konstrukcyjnego wlasnie zwiazanego z uziemieniem.

*

Offline Aero

• *
  • 52
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2004, 14:08:06 »
Jak to właściwie jest z tymi blaszkami? Z tego co widzę na zdjęciach to wszystkie produkcje inne niż oryginalne HP nie mają tych płaskich blaszek (zarówno ładowarki USB,  sieciowe jak i samochodowe). Czy tylko one dają gwarancje właściwego uziemienia? Bo może to zbyt ryzykowna zabawa?

*

Offline perla

• 2689
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2004, 14:51:41 »
Nieoryginalne wtyki /mam 2 rozne/ maja tez 2 blaszki po boku ale nie utozsamialbym ich z uziemieniem. Oryginalny wtyk ma dodatkowo blaszki ktore sa raczej ekranem.
 To jest element wlacznika masy i minusa zasilania i sluzy /wg mnie/ sygnalizacji zamkniecia obwodu ladowania. Pojawienie sie ladunku elektrycznego na tych kontaktach
grozi raczej uszkodzeniem PDA.

Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2004, 20:09:39 »
tak czy inaczej ewentualne gwarancje uwzględniane są wyłącznie gdy używane były części oryginalne
czasem jak widać warto "przepłacić"
niech żyje oszczędzanie!

*

Offline perla

• 2689
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2004, 20:36:02 »
Niech zyje marketing !!
A tak powaznie, nadal sadze ze powodem byl problem z uziemieniem
i rodzaj wtyku niewiele by zapobiegl.
Ale niech tak bedzie "uzywamy tylko oryginalnych podzespołów."

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
    • http://www.pda.pl
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2004, 20:39:51 »
Nie rozumiem Waszego problemu. Ja mam któregoś iPAQ, wszystkie kable to samoróbki (własnej roboty)i jakoś nic mi się nie dzieje z nimi. Problemu prponuje szukać w źle uziemionej obudowie koputera, która naprawdę potrafi kopać. Sprawdźcie sobie dobrze zasilacze, bo tam zwykle jest problem. Nic się nie dzieje złego z takimi kablami, pod warunkiem, że wszystkie elementy są sprawne.

*

Offline Aero

• *
  • 52
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2004, 21:21:42 »
W kwesti oryginalnych podzespołów- pomijając cenę to, o ile mi wiadono HP nie produkuje tak uniwersalnych i poręcznych modułów jak np. ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33382094 gdzie w jednym zestawie mamy synchro IPAQ-USB oraz ładowarkę sieciową i samochodową. Obie ładowarki wkłada się na owe nieszczęsne gniazdo USB - czy sądzicie, że one bezpiecznie przejmą funkcje antyprzepięciowe? Próbowałem się skontaktować z właścicielami przez gg (byli aktywni), ale nie dali znaku życia. Może moje pytanie ich "uziemiło"? ;)

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2004, 21:32:34 »
Drogi kolego Aero. Masz racje i nie masz racji. Funkcje zabezpieczenia przed przepieciami spełania zawsze ładowarka sieciowa lub samochodowa. Kabelek USB z ładowaniem nie ma w sobie żadnego elementu elektronicznego. To jest zwykłe połączenie dwóch wtyczek kabelkiem 4 żyłowym, Nic więcej. Stąd twierdzenie że ten kabelek może palić jest po prostu bezpodstawne. Jedyne co może być uszkodzone, to sam pocket, ale to mało prawdopodobne lub zasilanie po stronie USB. Jak pisałem moje podejżenie jest w kierunku zasilacza w kompie - wiem bo sam kilka takich spotkałem.

Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2004, 12:45:00 »
Dzięki za wszystkie odpwiedzi.
Szkoda, że nie odpowiedziały na moje pytania.

Tak konkretnie. Czy oryginalny kabel ma te blaszki czy nie?
Niestety na wszystkich 50 zdjęciach, które znalazłem w internecie tego nie widać.

pozdrawiam
jacek

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2004, 13:14:25 »
Dostałeś odpowiedź ;) Blaszki w oryginalnej wtyczce są połaczone z masą kabla, dalej z masą w USB a więc w efekcie z masą kompa. Jeśli zasilacz ma przebicia (czytaj czasem kopie) to wysoce prawdopodobne, że uszkodzisz Pocketa. Nieorygiunalne wtyczki mają blaszki, ale nie są z niczym połaczone.

*

Offline perla

• 2689
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2004, 13:23:43 »
Cytat: falconpda
Nieoryginalne wtyczki mają blaszki, ale nie są z niczym połaczone.
To zalezy od 'modelu' , producenta. Te wtyki z kablami ktore mam ja , maja blaszki zwarte do minusa. Obie blaszki sa polaczone tzw. srebrzanka i polaczone  z '-'. Innym odstepstwem w polaczeniach masy jest to ze kilka kontaktow masy - minusa ktore nie zawsze sa zwarte we wtykach/kablach ktore posiadam.
A nieuziemiony Pecet w  przypadku wadliwego zasilacza, musi doprowadzic do uszkodzenia elektroniki niskopradowej.

Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 01, 2004, 13:24:37 »
FalconPDA: Jeszcze nie widziałem nieoryginalnego kabla z tymi blaszkami (a kilka ich widziałem). Jeżeli dobrze Cię rozumiem to piszesz o zaczepach po bokach wtyczki. Tymczasem ja mam na myśli blaszki na dole i na górze wtyczki (kiedy ustawiona jest poziomo).

perla: Pecet uziemiony jest na pewno. Zresztą podobny efekt (napięcie między obudową IPAQa a masą USB PC'ta) występuje na trzech komputerach na ktorych to sprawdzałem. Jeden z nich na 100% jest dobrze uziemiony. No i to IPAQ "kopie", nie PECET.

pozdrawiam
jacek

*

Offline perla

• 2689
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 01, 2004, 14:36:57 »
Aby IPQ 'kopal' na prawidlowo uziemionym Pc to by oznaczalo uszkodzony zasilacz Ipaq-a. Nie chce mi sie wierzyc. To ze pc jest podlaczony do bolca uziemienia to jeszcze nie znaczy ze jest dobrze uziemiony. Nie takie wynalazki widzialem. To niema prawa kopac. Jesli kopie tzn jest potencjal miedzy reka a noga to jest zle.

*

Offline Aero

• *
  • 52
Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 01, 2004, 17:12:36 »
Na fotkach oryginalnych zasilaczy sieciowych i samochodowych są te blaszki (w sumie 4 biorąc pod uwagę 2 małe boczne na sprężynkach i 2 duże płaskie, których innym zestawom brakuje). Mnie obecnie interesuje jak wygląda sprawa zasilania IPAQa z ładowarki samochodowej (zarówno z samochodu, jak i akumulatora 12V). Czy zdarzyło się komuś spalenie palmtopa takim akumulatorem (napięcie 13,75V, bezpiecznik 2A, 7,5 Ah używany do komputerów)?

Kable USB palą IPAQi?
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2004, 10:51:36 »
To nie jest wina zailaczy! zobacz czy komputer masz uziemiony !