ipaq sie gotuje ?

• 7 Odpowiedzi
  • 1702 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
ipaq sie gotuje ?
« dnia: Sierpień 07, 2003, 18:49:30 »
mam klopot....
zauwazylem ze  zamontowany w samochodzie na desce ipaq 3870 przegdzewa sie gdy pada na niego swiatlo sloneczne.....
objawia sie to tak ze wolniej dziala a nawet potrafi zawisnac.....

wystarczy jednak ze przyslonie go od gory (ten czarny ladny plasticzek) zwyklym papierem, wizytowka, czymkolwiek..... jes ok......
ma to ktos ?????

czy to gotuje sie ipaq czy zlacze CF (mam plecki)

pozdro
m

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2003, 20:26:18 »
Moze to port podczerwieni odbiera "dziwne" sygnaly i zwiesza system :)

*

Offline marcel

• 829
ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2003, 06:07:17 »
mowisz powaznie czy :)

da sie defoultowo wylaczyc IR ??

ps  tez o tym myslalem :)  tym bardziej ze szyba ogrzewana i fotocostam.....

thanks

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2003, 08:32:04 »
No sam nie wiem... chyba tak :D
Da sie wylaczyc IR -> menu Settings -> zakladka Connections -> Beam -> tam odznaczasz ptaszka i port nie bedzie juz nasluchiwal.

Daj znac czy zadziala.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2003, 10:23:51 »
Hmm, wydaje mi się, że idziecie w ślepą uliczkę :)

Przy pogodzie jaka obecnie panuje, wnętrze i deska rozdzielcza samochodu nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur. Myślę, że może to być nawet 60-70 lub więcej stopni. Mnie nieraz zdarzyło się prawie poparzyć o kierownicę :) Poza tym, sam palmtop podczas pracy traci również część energii w postaci wydzielanego ciepła (procesor, pamięci, podświetlenie ekranu, a jeśli jest podłączony do ładowarki samochodowej, to grzeją się również elementy związane z zasilaniem). Czyli słońce opieka go od góry, a on sam grzeje się również od środka :(

W instrukcji od 5450 znalazłem informację o dopuszczalnej temperaturze otoczenia i jest to:
od 0 do 40 stopni - podczas pracy palmtopa,
-30 do 60 stopni - gdy nie pracuje.
Powyższe, zalecane temperatury są marcel w Twoim przypadku raczej poprzekraczane... Z kolei jak przysłonisz palmtopa, to od razu ograniczasz całkowicie ten bezpośredni opiekacz ;) i trochę mu się poprawia.

A czy nie jest podobnie w normalnym PC-cie, gdy np. zatrzyma się wiatrak na procesorze??? Też się zawiesza, resetuje, itd.

Jeszcze jedna uwaga: wyświetlacz jest dość delikatnym i wrażliwym elementem. Może się zdarzyć, że pod wpływem bezpośredniego i długotrwałego działania promieni słonecznych ulegnie on całkowitemu lub częściowemu uszkodzeniu. Radzę Ci trzymaj palmtopa raczej w cieniu. W końcu opalanie nawet dla ludzi nie jest najzdrowsze...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline marcel

• 829
ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2003, 17:57:50 »
3 dni testow i .........

nie smiejcie sie ale widocznie to irda byla.....

wylaczylem ja i ..... Z E R O zawisów, dziala jakby szybciej

po prostu jestem Ci Adminie winien PIWO !!!

co to bylo ???
promieniowanie kosmiczne ?? radary ? CIA ??
a zeby bylo smieszniej to powiem ze przypominam sobie ze w trasie (poza miastem) bylo tez prawie bez zawisow.....

a moze swiatla uliczne emituja podczerwien......

thanks

ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2003, 21:22:04 »
to moj start na tym forum wiec sorki za ew. bledy.

marcel:
z IrDA to pewne, ze w miescie jest mnostwo smiecia (w eterze) rowniez w pasmie podczerwieni (swiatla rzadzej) ale bardzo duzo systemow alarmowych dziala w zblizonym/tym samym zakresie (czujniki ruchu).

biblo:
zgadzam sie, z tym z e producenci czesto zanizaja max temperatury pracy urzadzenia i zazwyczaj dzialaja one rowniez w wyzszych temperaturach...

pozdro

ipaq sie gotuje ?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2003, 08:30:50 »
Moim zdaniem to IrDA.
Miałem to samo w samochodzie tyle ze wcale ni ebylo gorąco, ale słońce świeciło bardzo ostro właśnie na port podczerwieni.