Ipaq jako magazyn zdjęć z cyfrówki

• 24 Odpowiedzi
  • 3219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafalb

• 18
  • DELL AXIM x50v WM 6
« dnia: Styczeń 28, 2005, 11:28:52 »
Cześć !

Mam do Was pytanko. Czy ktokolwiek z was używa iPaq'a jako przeglądarkę i magazyn zdjęć z cyfrówki? Mam aparat na kartę XD Picture Card więc nie bardzo mogę ją przełożyć do mojego 2210. Zastanawiam się, czy nie dało by się podłączyć aparatu po USB. Może macie jakieś pomysły ? Chodzi o czywiście o rozwiązanie mobilne bez udziału np notebook'a :)

Pozdrawiam

Rafał

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2005, 11:41:25 »
Ten aparat nie posiada hosta usb więc żadnego urządzenia na usb do niego nie podłączysz.

Najprościej będzie kupić odpowiedni adapter na CF, któy wygląda np. tak:
[pic=http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/MACF-10_Adapter_m.jpg]

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2005, 11:43:49 »
2210 nie ma hosta USB, więc tą droga raczej nic nie podłączcysz.
Poszukaj adaptera xD-->CF.

*

Offline rafalb

• 18
  • DELL AXIM x50v WM 6
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2005, 12:03:46 »
Nie wiem czy ten aparat ma hosta czy nie, Jest to FUJI s5000
Co do adaptera to jest on dość drogi (235 PLN). Jeśli zatem nie ma innej możliwości to chyba kupię dodatkową kartę pamięci :)

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2005, 16:09:19 »
Tylko co ci da dodatkowa karta pamięci, skoro nie będziesz mógł przerzucić zdjęć do pocketa (chyba, że chodzi ci o przeglądanie zdjęć w domu, no ale wtedy możesz je bezpośednio zrzucić  na komputer).

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2005, 16:21:25 »
rafalb raz chce używać ajpaka jako magazynu na zdjęcia z cyfrówki, a raz jako przeglądarki zdjęć...
To pierwsze rozwiązanie nie jest najlepszym pomysłem, bo wewnętrzna pamięć palmtopa jest dość mała i szkoda jej na przechowywanie plików (taniej wyjdzie kupić tzw. "worek na zdjęcia"). No chyba że, kupi wspomniany przez Kusia adpater + pojemną kartę SD i będzie kopiował pliki z karty xD (via adapter CF) na kartę SD. A mając już taki adapter można również zdjęcia oglądać na ekranie palmtopa...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2005, 16:24:31 »
Cytat: rafalb
Nie wiem czy ten aparat ma hosta czy nie, Jest to FUJI s5000
Chodziło mi o ipaqa, to on nie ma hosta usb. Palec mi się omsknął ;) [/quote]

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2005, 10:16:13 »
Ja uzywam pocketa jako magazynu i przegladarki zdjec na kartach pamieci SD i CF. Zdecydowanie uwazam ze powinies rozwazyc zakup przejsciowki Xd-CF.
Dzieki temu w warunkach wyjazdowych masz sporo nowych mozliwosci. Tanie obecnie pamieci daja szanse na trzymanie, porzadkowanie wielu zdjec. Nadto na SD czy CF zrzucasz uporzadkowane zdjecia i taki nosnik dajesz no do punktu foto by zrobiono odbitki.
Porzadkowanie zdjec np w jednym katalogu ulatwia np ich wysylanie emailem itp.
Szczegolnie przydatne do tego celu sa ipaqi z CF i SD bo kopiowanie jest szybkie i bardziej uniwersalne. Uzywam do tego rowniez HP2210 i jestem zadowolony.

[Dodano: 2005-01-29 13:45:33]
W MediaMarkt jest przejsciowka CF -> SD,MS,MMS firmy Pretec za 119 zl ale niestety nie ma do XD.
Z tego powodu ja osobiscie odrzucam aparaty na XD i MS, pomimo ze kilka firm produkuje fajne modele.
Uzywanie w aparacie SD lub CF ma wiecej zalet. Cena, max pojemnosci
no i obsluga przez nasze palmtopy.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2005, 14:49:07 »
Można jeszcze zastosować manewr z podwójnym adapterem czyli użyć czegoś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=40520365 , a całość włożyć w taki adapter o którym pisze Perla. Chyba będzie działać?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2005, 16:28:16 »
No wlasnie, takiej przejsciowki brakuje na rynku. Niska cena, ciekawe dlaczego nie ma ich w sklepach tymu MM, SATURN ?.
Pewnie wkrotce beda bo > 200 zl to jakiejs nieporozumienie.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2005, 16:34:00 »
Cytat: perla
No wlasnie, takiej przejsciowki brakuje na rynku.
No właśnie teraz zauważyłem, że wśród wymienionych standardów obsługoiwanych przez ten multiadapter nie ma SM :(
Nie ma tanich przejściówkek CF->SM?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2005, 19:20:17 »
Chyba jednak byl tam SM.
Nie spisalem dokladnie modelu ale to jest chyba ten :
http://www.fotokontrast.pl/shop.php?prid=26
( no i taniej )

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2005, 23:37:16 »
Witam !
Wlasnie. Nie ma gdzies jakiegos oprogramowania, ktore zrobi z iPAQa 4150 hosta USB ?
Aparat Sony DSC T3 jest na Memory Stick i jest potrzeba zeby zdjecie przerzucic na iPAQa (w celu wyslania w swiat przez komorke).
Najlepiej zeby byl jakis program, ktory spowoduje ze iPAQ zobaczy po USB karte w aparacie tak jak widzi ja Windows XP. Marzenie scetej glowy czy po prostu niedostrzegany do tej pory problem ?
Pozdrowienia
Kaska

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2005, 23:56:16 »
Cytat: kaska
Nie ma gdzies jakiegos oprogramowania, ktore zrobi z iPAQa 4150 hosta USB?
Nie ma i nie będzie.

Cytat: perla
Chyba jednak byl tam SM.
Nie spisalem dokladnie modelu ale to jest chyba ten :
http://www.fotokontrast.pl/shop.php?prid=26
A więc znaleźliśmy sposób na tanie podłączenie xD do ipaqa o ile sposób z dwoma adapterami zadziała w praktyce.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2005, 21:29:17 »
No niestety. Z bolem przyjmuje do wiadomosci. Pozostaje wiec tylko BT.
Kiedy w koncu pojawia sie jakies aparaty z BT ? Concorde to raczej zabawka. Pozdrowienia  i koniec z mrzonkami.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 05, 2005, 21:38:46 »
Cytat: kaska
...Pozostaje wiec tylko BT.
Kiedy w koncu pojawia sie jakies aparaty z BT? (...) Pozdrowienia  i koniec z mrzonkami.

Aparat z BT to dopiero mrzonka... Przy takiej marnej szybkości transferu, to takie   rozwiązanie zupełnie nie ma sensu. Widziałem gdzieś przystawkę WiFi do cyfrówki, ale do takiej profesjonalnej za ogromne pieniądze.

Lepiej już kupić komórkę z "przyzwoitym" aparatem - jest już taki co ma matrycę (chyba) 3,2 Mpx i coś o 2-3-krotnych ZOOM-ach optycznych już przebąkują...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2005, 21:48:55 »
Cytat: biblo
Aparat z BT to dopiero mrzonka...
Sony ma takie aparaty i kamery w swojej ofercie.

Przy takiej marnej szybkości transferu, to takie   rozwiązanie zupełnie nie ma sensu.
Pewnym rozwiązaniem jest protokół Bluetooth BIP (Basic Imaging Profile), urządzenia komunikują się ze sobą  i ustalają odpowiednie parametry przesyłu zdjęcia czyli dobranie rozdzielczości zdjęcia do rozdzielczości ekranu palmtopa.
Niestety nie wiem jak to wychodzi w praktyce bo nie posiadam takiego aparatu.

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
  • Sprzęt: ibm x40
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2005, 22:54:19 »
kodak
 Nowy "popularny" aparat kodaka ze slotem na karty SD/MMC, wbudowanym 256 MB i z WiFi... moze to jest jakies wyjscie...?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2005, 00:21:28 »
Cytat: chiangpawel
Nowy "popularny" aparat kodaka ze slotem na karty SD/MMC, wbudowanym 256 MB i z WiFi... moze to jest jakies wyjscie...?
Jedna uwaga - WiFi nie jest wbudowane, ten aparat ma slot SDIO i można w niego włożyć kartę WiFi Kodaka, ciekawe czy jako jedyna będzie kompatybilna.

*

Offline pnHD

• **
  • 182
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2005, 11:55:57 »
moze i ja pomysl podsune. mam tez ipaq 2210. ale pod tym wlasnie kontem mam tez aparacik canon a70. aparacik korzysta z kart cf. a ipaq ma 2 sloty. przekladam karte z aparatu i mam zdjecia i filmy na ipaq. z cf-ki moge przeniesc dane na karte sd/mmc. rozwiazanie ok.

*

Offline chiangpawel

• **
  • 143
    • Cobi
  • Sprzęt: ibm x40
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2005, 12:11:21 »
To ja mam chyba najlatwiej, ma Ipaq-a z pleckami dual pcmcia, w jednym porcie czytnik pcimcia do kilku rodzajow kart a do drugiego wkladam pcmcia->cf i po problemie... dowolnie moge kopiowac zdjecia z roznych kart, wysylac itp...

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 13, 2005, 01:18:08 »
w 4150 jest tylko 1 gniazdo dla SD...
Aparaty Sony są na inne karty,
Dla biblo - BT to nie jest mrzonka, lektura opisu tej technologii dostarcza informacji, że pierwszym scenariuszem BT miała być właśnie szybka pocztówka czy jakoś tak, niestety nie została dotychczas zaimplementowana z nieznanych powodów.
WiFi dobra rzecz ale z elektrownią pod bokiem...
Wracajac do BT - w punktach przyjęć zainstalowane są wieże do składania zdjęć w celu ich naświetlenia posiadające gniazda na różnego rodzaju karty pamięci, gniazda USB oraz ... złącze BT.
Do Sony wysłałam zapytanie o aparaty z BT - odpowiedź, że nie mają.
A sytuacja wygląda tak :
1. Komórka z zryczałtowanym dostępem do Inet jest
2. iPAQ jest
3. Czas na aparat niewielkich rozmiarów (np. taki jak DSC T3 Sony) i wszystko mieści się w małym pokrowcu.
Na wycieczce to to nie przeszkadza, wieczorem lub w deszczowe dni obróbka (kadrowanie) i prut po necie do FotoJoker czy innego tam naświetlacza, pocztą do domu, mama płaci bo mnie jeszcze nie ma i tylko jak to przerzucić do posiadanego już sprzętu ?
Któryś z kolegów wspomniał o sprzęcie profesjonalnym, ale to inna śpiewka bo w studiu zawsze jest jakiś komputer i w ogóle to przesyłanie netem to trochę bez sensu. Rzecz idzie o czysto amatorskie głównie wycieczkowe zastosowanie.
Kończe temat i dziekuje za wskazówki, na razie poczekam może coś drgnie w tej materii w najbliższej przyszłości. Panuje opinia, że 2005 rok będzie rokiem najszybszego rozwoju BT.
Pozdrowienia

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 13, 2005, 19:08:35 »
Lepiej już kupić komórkę z "przyzwoitym" aparatem - jest już taki co ma matrycę (chyba) 3,2 Mpx i coś o 2-3-krotnych ZOOM-ach optycznych już przebąkują...
Rozumiem, że ten cudzysłów na słowie "przyzwoity" jest wrzucony celowo ? Że to żart ;)

Bo o ile ja się znam na fotografowaniu, to ani wielkość matrycy, ani przedziały zoomu nie są warunkiem wystarczającym do otrzymania dobrych jakościowo odbitek. Tak czy owak najważniejsza i niestety ......... najdroższa jest optyka. A ta w komórkach z racji swej miniaturyzacji i dążeniem do obniżania cen telefonów zawsze będzie badziewiasta. Generalnie każdy, komu zależy na w miarę dobrej jakości swoich zdjęć powinien szukać aparatu, w którym obiektyw - nie dość że renomowanej firmy - to jeszcze będzie miał średnicę co najmniej 2-3 cm.

Podsumowując: komórka z "przyzwoitym" aparatem to chyba jednak rzecz nieosiągalna.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 13, 2005, 23:41:44 »
GPS maniak:: trafiony-zatopiony ;) ten cudzysłów był całkowicie zamierzony i trafnie odgadłeś moje intencje.

W pełni się z Tobą zgadzam w kwestii optyki w aparatach fotograficznych i mogę jeszcze dodać na podstawie swoich doświadczeń, że właśnie dobra optyka ważniejsza jest nawet od ilości megapikseli. Mam zdjęcia robione aparatami z matrycą 2,4 Mpx (a nawet 1,3 Mpx) o całkiem dobrej optyce, które są o niebo lepsze od  niektórych dzisiejszych cudaków (typu Mustek, Plustek, a nawet HP) z matrycami 4-5 Mpx. No ale cóż, marketing robi swoje i zarówno aparaty w komórkach oraz palmtopach osiągają coraz większą popularnośc, a dodatkowo te wszystkie megapiksele, programowe lampy błyskowe i funkcje nagrywania "filmików" coraz skuteczniej kreują nową "jakość" w fotografii... i znów cudzysłów... ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:02:43 »
Cytat: Kusiu
Najprościej będzie kupić odpowiedni adapter na CF, któy wygląda np. tak:
[pic=http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/MACF-10_Adapter_m.jpg]
Nadal nikt nie znalazl tanszego odpowiednika takiego adaptera ?