iPAQ h1930 i pytania początkującego

• 2 Odpowiedzi
  • 595 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stone

• 14
  • Sprzęt: SGS2
« dnia: Grudzień 24, 2004, 11:11:43 »
Witam!

Niedawno zaopatrzyłem sie w iPAQ'a h1930. To mój pierwszy palmtop, dlatego mam kilka (dla Was zapewnie banalnych pytań) dotyczących jego użytkowania. FAQ przeglądałem, ale nie znalazłem odpowiedzi w pełni rozwiewających moje watpliwości (chyba, że coś mi umknęło). Oto pytania
1. Czy można tego iPAQ'a używac, gdy jest podłączony do sieci i się ładuje (zalóżmy, ze podłączyłem go do ładowania, a mam jeszcze ochotę przed snem coś przeczytać)
2. Przymierzam się do kupna pamięci SD 512 MB - czy ten model obsłuży tak dużą pamięć?
3. W instrukcji w dziale 'Installing an Expansion Card' napisano w punkcie 4: 'To prevent power loss, remove any expansion cards from the SDIO expansion slot before turning off iPAQ Pocket PC. Leaving in the expansion card can drain the unit.' Czy dobrze rozumiem, ze za kazdym razem powinienem usuwac pamięć SD z iPAQ'a, gdy go wyłączam? Troche to uciążliwe.
4. Jeśli dopuści się do całkowitego rozładowania baterii głównej oraz dodatkowej traci sie wszystkie dane. Czy chodzi tylko o zainstalowane programy czy również o np. przechowywane ebooki? A co z danymi na karcie SD?

I jeszcze pytani dodatkowe - czy komuś udało się połączyć iPAQ'a z Linukem i przesyłać między nimi dane? (Ale o to chyba w innym dziale powinienem spytać)

Prosze o wyrozumiałość i z gory dziekuję :)
stone

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2004, 11:36:42 »
1. Oczywiscie
2. Obsluzy nawet 2GB
3. Chodzi raczej o karty SDIO, czyli urzadzenia a nie karty pamieci - one moga pracowac nawet po wylaczeniu PDA
4. A co za roznica czy programy czy ebooki. Jedno i drugie to takie same dane. Jesli sa w pamieci RAM (glowna pamiec PDA) i bateria sie rozladuje to wszystko znika. To co jest na karcie pamieci pozostaje. Tyle ze nawet jesli zainstalowales program na karcie pamieci a skasuje Ci sie pamiec RAM to i tak program ten tak jakby zniknie - znikna skroty w menu start, a takze wszystkie informacje w systemowym rejestrze itd.
5. Sluzy do tego specjalny program, ktory opisywalismy m.in. w FAQ lub w jednym z newsow:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=5841

*

Offline stone

• 14
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2004, 00:41:05 »
Cytat: jakub kańczugowski
1. Oczywiscie
2. Obsluzy nawet 2GB
3. Chodzi raczej o karty SDIO, czyli urzadzenia a nie karty pamieci - one moga pracowac nawet po wylaczeniu PDA

super!

4. A co za roznica czy programy czy ebooki. Jedno i drugie to takie same dane. Jesli sa w pamieci RAM (glowna pamiec PDA) i bateria sie rozladuje to wszystko znika. To co jest na karcie pamieci pozostaje. Tyle ze nawet jesli zainstalowales program na karcie pamieci a skasuje Ci sie pamiec RAM to i tak program ten tak jakby zniknie - znikna skroty w menu start, a takze wszystkie informacje w systemowym rejestrze itd.

rozumiem

5. Sluzy do tego specjalny program, ktory opisywalismy m.in. w FAQ lub w jednym z newsow: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=5841

O, dziekuje! Wprawdzie nadal nie udalo mi sie zmusic go do dzialania, ale walcze :)