Zasilanie 2xPDA z zapalniczki samochodowej

• 3 Odpowiedzi
  • 574 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Kwiecień 13, 2005, 08:43:45 »
Sytuacja jest taka:

- 2 iPAQi (5550 i 4700)
- muszę oba zasilić z 1 gniazda zapalniczki
- mam 2 kable zapalniczka->serial iPAQ
- mam rozdzielacz (2-gniazdowy) do zapalniczki

Czy parametry prądu podawanego przez taki rozdzielacz będą wystarczające do prawidłowego zasilania obu iPAQów?
Czy, jeżeli prąd miałby parametry niższe od nominalnych/wymaganych, to nie spowoduje to problemu innego, niż przejście na zasilanie PDA z jego wewnętrznej baterii?

Korzystałem kiedyś eksperymentalnie z tego gniazda rozdzielczego zasilając iPAQ 3970 + antyradar i było OK. Ale nie mam pojęcia jaki prąd jest potrzebny do zasilenia każdego z tych urządzeń.

Jeśli ma to znaczenie, to samochód: Opel Agila (chyba jakaś standardowa elektryka w sensie akumulatora, etc. )

*

Offline Klawo

• 31
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:03:36 »
A jakie są parametry prądu podawanego przez taki rozdzielacz?
Wtedy będzie wiadomo czy możesz obciążać go dwiema ładowarkami.
Moja nie bierze więcej niż 1A do PDA i GPS. Można zakładać że spokojnie możesz używać swojego rozdzielacza. W końcu powinien wytrzymywać obciążenie zapalniczką i czymś jeszcze. A zapalniczka żre prądu sporo. Nie mierzyłem, ale może być i 5A.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:39:22 »
Fakt - zauwazylem ze moj pockecik w samochodzie laduje sie widzialnie szybciej niz w kolysce :) tak wiec co najwyzej uzyskasz efekt taki iz 2 pockety beda ladowaly si enieco wolniej niz jeden :) ale nadal bedzie to powyzej Twego zapotrzebowania.
P.S. takze nie mam akumulatora od kombajnu ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2005, 09:49:21 »
Moi, spokojnie sobie poradzi, przez gniazdo zapalniczki może płynąć prąd o sporym natężeniu, a jakie to sprawdź. Dowiesz się sprawdzając amperaż bezpiecznika samochodowego odpowiedzialnego za zapalniczkę.
Stąd też istnieje ryzyko, że jeśli będziesz miał coś nie tak z zabezpieczeniami w wtyczce ładowarki to usmażysz ipaqi jak na grillu.
Bezpiecznik powinien być dostosowany "mocą" do "mocy" pobieranej przez urządzenie.