Witam
Posiadam PDA Compaq iPAQ H3760 z zainstalowanym systemem MS Pocket PC 2002. Nie uzywam zadnych pleckow. iPAQ mial uszkodzony ROM bo sie zawieisl podczas aktualizacji. Na szczescie znalazlem osobe, ktora mi to naprawila (jest polecany tutaj na forum jakod obry serwisant tego sprzetu). Jako ze sprzet lezal ponad rok na szafie, to oczywiscie bateria nie nadawala sie juz do niczego. Dlatego postanowilem ja wymienic, znalazlem na allegro zamiennik no i go zakupilem. To byl chyba jednak blad...
Link do aukcji:
http://allegro.pl/item111166811_bp1_bateria_ipaq_serii_3100_3700_2400mah_torx6.htmlOryginalna bateria nie trzymala ani pamieci RAM po wyjeciu wtyczki zasilacza, ani nie pozwalala na dzialanie bez zasilania zewnetrznego. Nawet sie wtedy nie uruchamial PDA.

Tak to wygladalo w programie BatMemTime dostepnym tu u was w dziale Pliki. Widac ze napiecie baterii wynosi 0,0v wiec nie wiem dlaczego pasek pokazuje ze w 25% bateria jest naladowana.
Ciekawostka jest taka, ze zarowno z nowa bateria, jak i z oryginalna W settings\battery (narzedziu systemowym) widnieje taki sam typ baterii (LiPolymer) i pasek ladowania zachowuje sie tak samo. Dokladnie przedstawilem to krotkim nagraniem wideo (2,3MB) umieszczonym pod tym liniem:
http://nicram.sytes.net/allegro/pda/settings-battery.aviMyslalem ze oryginalne baterie sa litowo jonowe, no ale moglem sie mylic. W obu wypadkach dioda mruga tak samo.
No wiec po zalozeniu baterii, mimo wielogodzinnego ladowania ten sam program wyswietla taka informacje:

A wiec znowusz 25% ale tym razem 0,86V. Mimo wielu godzin ladowania efekt wciaz ten sam. Natomiast bateria ma na tyle energii zeby przez przynajmniej 5 minut (nie wiem jak dluzej, nie sprawdzalem) utrzymac zapisane dane w pamieci RAM. Nic nie ginie mimo wylaczonego z zasilania PDA. Kolejna sprawa to fakt ze "prawie" sie uruchamia. A w zasadzie po odlaczeniu z zasilacza, na chwile pokazuje sie logo Compaq iPAQ i kiedy tylko ekran zaswieci wszystko gasnie i jest koniec (mimo to zapis pamieci nadal pozostaje). Wyglada to dokladnie tak jak na tym, kolejnym nagraniu (2,2MB):
http://nicram.sytes.net/allegro/pda/power-on.avi .
Teraz najlepsze. Nie jest to pierwsza "nowa" bateria. Jest to bateria po wymianie gwarancyjnej. Gdyz pierwsza miala identyczne obiawy (z tym ze dziaa okolo 10-15 sekund po wyjeciu kabla zasilajacego z PDA), odeslalem ja, stwierdzono ze wymiana mi przysluguje i wyslana mi inna sztuke.
Przez moment myslalem ze byc moze to wina PDA, ale skoro sa roznice w czasie pracy miedzy jedna "nowa" a druga "nowa" bateria to wynika z tego, iz sa one pewni ejakimis wieloletnimi lezakami magazynowymi, nie nadajacymi sie juz do niczego. Kolejna rzecz i prosilem o informacje na temat metody "sprawdzania" baterii, oraz oto by sprawdzic baterie przed wyslaniem jej do mnie. Jak widac nie ma to sensu :/
Jeszcze jeden myk, na opakowaniu widnieje, iz bateria powinna byc w 75% naladowana. Jak widac, nie jest :/
Niech to bedzie przestroga, dla kupujacych na allegro, azeby sie zastanowili, czy czasami nie zabierze im to zbyt duzo czasu. A co do czasu wlasnie...
Pierwsza bateria szla do mnie okolo 6 dni, druga 8... Ja odeslalem priorytetem wadliwa, szla 1 dzien. Jak widac sprzedajacym takim jak Kaycom w ogole nie zalezy na klientach :/
Pozdrawiam