Kilka pytań początkującego

• 9 Odpowiedzi
  • 829 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline saga

• 19
  • Sprzęt: i9100
« dnia: Maj 04, 2005, 19:13:18 »
Witam! Kilka tygodni temu udało mi się kupić to urządzonko (IPAQ 4150 ROM: 1.00.14 eng. + InterWrite). Czas od zakupu poświęciłem na staranne studiowanie forum, i dzięki informacjom zawartym na tym portalu udało mi się już rozwiązać całą masę problemów. Jednak pozostało parę spraw, z którymi sobie dotychczas nie poradziłem:
1. Jak zmusić górny pasek do ukrywania się. Wpis w rejestrze wg FAQ nic nie zmienia
2. Jaki program rysuje wykres pracy baterii (jak w testach)
3. Jak przy połączeniu sieciowym, udostępnić PDA aby był widoczny w otoczeniu sieciowym (i można było grzebać w plikach PDA) W drugą stronę działa.
4. Jak modyfikować (usunąć) elementy wyświetlane domyślnie na ekranie Today (info o spotkaniach, właścicielu, skróty, które same tam włażą)?
5. Czy jest słownik jakiś słownik ortograficzny języka polskiego dla PDA?
6. Jak zachęcić ActiveSync aby synchronizował (synchronizowała?) pliki z innych katalogów PDA?
To by było tyle – NA RAZIE :) serdecznie dziękuję za pomoc. Może będę miał okazję się zrewanżować...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2005, 19:30:20 »
Ad 1. Jaki wpis w rejestrze? Nie ma czegos takiego jak ukrywanie gornego paska...

Ad 2. Jest kilka tego typu programow. Np Anton Tomov Battery Monitor, ale on tak srednio rysuje te wykresy. Zawsze te wyniki recznie opracowuje, bo na wykresie on troche wszystko zawyza ... nie wiem czemu. Cale szczescie ze on tez generuje plik CSV z wynikami, ktory potem obrabiam w Excelu

Ad 3. Nie da sie udostepnic PDA tak by byl widoczny w otoczeniu sieciowym.

Ad 4. Wchodzisz do menu Settings -> Today i tam mozesz wylaczac te elementy, ktore sie zwa wtyczkami do ekranu Today

Ad 5. Nie istnieje cos takiego

Ad 6. ActiveSync nie ma takiej opcji, musisz doinstalowac MobSync.

*

Offline saga

• 19
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2005, 20:23:10 »
No tak. Admin czuwa :). Ale w końcu to przez Niego wybrałem tego iPAQA. Dzięki!
Ad Ad1: chodzi mi o ten opis. chyba tyczy się jednak czegoś innego.
Ad Ad2: biorę się za testy.
Ad Ad3, 5, 6 - :(
Ad Ad4 - d... jestem.

Za to wyszedł właśnie nowy problem. PDA się nie wyłącza. W każdym razie nie do końca. Po wciśnięciu górnego przycisku (uśpienia) ekran staje się czarny, jednak świeci się nadal. I żre baterię aż kwiczy. Kolejne próby uśpienia nic nie dają, aczkolwiek wszystkie programy działają prawidłowo. Po soft resecie przez chwilę wszystko jest ok, po którymś uśpieniu znowu ten sam problem. Zjawisko występowało już wcześniej, po  hardresecie i przywróceniu z dość starej kopii przeszło. Wróciło przed chwilą. Ostatnimi czynnościami w ciągu 2 dni było
1. uruchomienie iPAQ Backup (po raz pierwszy) z utworzeniem kopii na karcie. Nie włączałem monitorowania baterii.
2. zmiana przypisania jednego z przycisków.  
Czy ktoś się spotkał już z czymś takim? Skąd się to bierze i jak tego uniknąć?
 Dzięki za cierpliwość i pozdrawiam!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2005, 00:04:06 »
Ten opis dotyczy dolnego paska, a nie gornego. Czy dziala w najnowszych okienkach tego nie wiem... bo to jest hack jeszcze z czasow Pocket PC 2000.

Palmtop nie da sie wylaczyc przyciskiem? Wygasza sie tylko podswietlanie? Bardzo dziwne... podswietlanie mozna tak wygasic, ale po przytrzymaniu tego klawisza, a nie po zwyklym wcisnieciu. Prawdopodobnie jest to wina jakiegos programu ktory zainstalowales, ale pierwsze slysze o takim problemie. Po zainstalowaniu jakiegos programu moza on przypisac sie do jakiegos z przyciskow. Mozesz to zmienic recznie wchodzac do menu Settings -> Buttons.

*

Offline saga

• 19
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2005, 09:20:05 »
Ok, w takim razie już nie będę grzebał w rejestrze. W WM2003 wpis nic nie zmienia.

A co do drugiej sprawy - opiszę jeszcze raz, widocznie niezbyt to klarownie mi wyszło.
Po przyciśnięciu przycisku podświetlenie właśnie się NIE wyłącza - ekran staje się pusty, ciemnoszary (czyli wyświetla poziom czerni).
Identyczny wygląd można osiągnąć wyświetlając całkiem czarną bitmapę (RGB 0,0,0) w trybie pełnoekranowym. A przy okazji wyłażą na jaw nierównomierności podświetlenia. Akumulator wytrzymuje w takum"uśpieniu" ok 4-5 godzin - czyli połowę czasu normalnej pracy.

Podświetlenie pracującego PDA mogę wyłączyć klasycznie, a potem uśpić.
Wtedy ekran jest całkiem czarny, jednakże akumulator i tak pada po ok. 6 godzinach.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2005, 09:42:52 »
W takim razie pozostaje chyba tylko twardy reset i selektywne instalowanie programow. Musiales wrzucic cos co po prostu zaburza wlasciwa prace systemu. Z moich doswiadczen wynika ze szybciej jest to naprawic robiac twardy reset i instalujac wszystko od poczatku niz siedziec nad tym kilka dni i szukac w necie bardziej "delikatnego" rozwiazania.

*

Offline saga

• 19
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2005, 10:15:31 »
No to w takim razie biorę sie do eksperymentów. Może za kilka dni do czegoś dojdę, to podzielę się na forum wynikami. Czy przy okazji hardresetu i reinstalacji warto aktualizować ROM? Zyski przewyższają ryzyko?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2005, 10:36:06 »
Ja przez dwa lata jechalem na starym ROMie... dopiero ostatnio jak musialem zrobic twardy reset to zrobilem aktualizacje do nowszej wersji systemu. Nie zauwazylem specjalnych roznic, dla ktorych warto by bylo to robic. Jesli wszystko chodzi OK to chyba nie ma sensu.

*

Offline saga

• 19
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2005, 10:42:11 »
No to w takim razie dam mu spokój.
wielkie dzięki za pomoc!

*

Offline saga

• 19
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2005, 21:24:23 »
problem z wyłączaniem PDA - możliwa przyczyna.
Kilka postów wyżej pisałem o problemie z niewyłączającym się iPAQiem.
Prawdopodobną przyczyną był ActiveSync i jego opcja samoczynnego łączenia się z PC. Niestety - sławny dymek informujący o braku połączenia nie był widoczny, albowiem uruchamiany przy starcie program WisBar Advance 1.3.2.2 ma włączoną domyślnie opcję ignorowania aplikacji ActiveSync. Ubicie procesu ActiveSync powodowało ustąpienie dolegliwości bez konieczności restaru. Rozwiązaniem trwałym natomiast jest wyłączenie samoczynnego szukania połączenia przez AC

Uff... Może się to komuś jeszcze przyda....