FILMY-decydujace starcie :)

• 24 Odpowiedzi
  • 3488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 09, 2005, 17:52:19 »
...to znowu ja i moje problemy..:)..na poczatku mowie ze przegladalem archiwum newsy itp zeby niebylo potem ze leniuch jestem...problem z tym ze technika idzie do przodu i sie uaktualnia wciaz..zatem krotka pilka...
poszukuje programu do konwersji filmow na Ipaqa , najlepeij razem z napisami i najlepiej 2 w 1 :0 a nie jakies rozdrabnianie sie ze jedno tym a drugie tamtym poprostu zapuscic program i isc spokojnie z dziewczyna do kina albo z kumplami na browca :P , jakies narzedzia potrzebne do odtwarzania filmow typu kodeki itp moga byc linki jak najbardziej czyli to co standartowo jest potzrebne do odtwarzania filmow na domowych pc tyle ze na Ipaqa
co nieco wiem ale raczej pochodzi to ze starszych postow..zatem czekam i dziekuje bardzo
...a teraz czekam na opieprz ze juz takie posty byly :) heheh

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2005, 17:54:55 »
Rozumiem że o pocketdivixencoder wszystko czytales i Ci nie odpowiada ?

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2005, 18:03:47 »
Sam miałem dokładnie ten sam problem. Oczywiście można wstawić napisy za pomocą VirtualDuba, czy AviSubtitlera, lecz jeżeli najpierw z dwie godziny konwertujesz film PocketDivxEncoderem, a potem następne 2godz. na wstawianie napisów to jest to troche denerwujące  (oczywiściew można zrobić to wszystko za pomocą samego VirtualDuba, ale po co?  )
Jednak zamieniając rozszerzenie pliku z tekstem z txt na srt (nazwa pliku musi być taka sama jak nazwa filmu) i umieszczenie go w katalogu w którym znajduje się film, pocketdivxEncoder sam spyta czy "wkleić" napisy do filmu. Niestety napisy są na połowe ekranu i niema polskich znaków (najlepszy sposób to użycie "znajdź i zamień" w Wordzie i pozamienianie literek w napisach z ę,ą,ć itd. na e,a,c itd).

to cytat zatem...rozumiem ze jak zmienie rozszerzenie z txt na ,srt bedzie ok?

[Dodano: 2005-02-09 18:12:02]
zrestza powiem tak...jestem kompletnie zielony c0o do Ipaqow..wlasnie zakupilem dzieki waszym rada hp 1940..jako przeznaczenie podalem glownie multimedie i tak mi doradzono jako 1 Ipaq..czytam forum praktycznie w kazdej sprawie bo nic nie wiem zatem mam metlik w glowie i czasem porostu mi wypadaja jakies informacje gdyz czytam zarowno na teamty techniczne jak i programy i sie gubie...posty staram sie czytac do 3 lat wstecz a dalej juz porazka:)..wiem ze to moze wygladac na zawracanie %#@#$^@$ i leniuchowatosc ale wole sie spytac fachowcow teoria to nie praktyka ..zatem pytam i prosze o odpowiedzi..dzieki

[Dodano: 2005-02-09 18:25:08]
W moim przypadku PocketDivixEncoder kilkukrotnie nie znalazł pliku dźwiękowego i wyszedł mi "dziurawy" film.
...kolejny cytat :D

[Dodano: 2005-02-09 18:30:08]
chodzi mo glownie o konwers z divix na divix zadne tam dvd i tak sa one rippowane z dvd zatem jakosc jest ok jak dla mnie

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2005, 19:27:21 »
Jak na razie masz do wyboru virtual duba, PDE i pocketDVD, ale ten ostatni jest płatny. Dobrze rozumiesz, jeśli zmienisz rozszerzenie pliku z txt na srt nie będzie problemu z dodaniem ich do filmu, tylko, że plik napisów musi być w odpowiednim formacie (nie pamiętam jakim, w temacie o PDE to jest na pewno napisane). Do odtwarzania używaj beta playera, działa bezproblemowo. Nie mam czasu szukać linków, ale jak wpiszesz na pdaclubie w szukajce beta player to znajdzie ci wszystko co potrzebujesz do szczęścia.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2005, 20:14:48 »
tak wiem juz mam beta playera a do mp3 pocket music podobno niezly i odtwarza pliki ogg..
mam pytanko czy kodeki potrzebne do odtwarzania filmow na Ipaqu to sa te same co do Pc? czy trzeba sciagac specjalnie na Ipaga i ewentualnie poprosil bym o jakas strone z takowymi ..narazie mam divix.pl ale moze sa jakies lepsze
ponadto jesli sie sciaga programy na WM2003 to rozumiem ze innego nie mozna sciagnac bo nie bedzie pasowal tak samo jezeli mam inny procesor ..racja?
czyli reasumujac..programy tylko pod wm2003 i badz pod procesor cpu samsung 266..

[Dodano: 2005-02-09 20:27:27]
kurcze nie moge nigdzie znalesc tego PocketDivixEncoder //n googlach nima zadnego downloada

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2005, 20:55:40 »
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9780
BetaPlayer ma czesc kodekow standardowo wbudowanych. Nic co dziala na komputerze PC nie mozesz tak po prostu przegrac do PDA bo sa to aplikacje lub biblioteki skompilowane dla procesorow z rodziny x86 a nie ARM. Dodatkowe kodeki mozesz pobrac ze strony BetaPlayera.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2005, 21:00:55 »
heheh dzieki ale ten post znam juz na pamiec tyle ze nie wiem skad scagnac tego pde..:(

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2005, 21:08:41 »
Cytat: badboy4ever
tyle ze nie wiem skad scagnac tego pde..:(
Przecież to pierwszy wynik w goglach!
http://divx.ppccool.com/

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2005, 21:15:05 »
nie no na tej stronie bylem i sciagnalem betapalyera ale gdzie tam jest pde ? :P

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2005, 21:35:12 »
nie no na tej stronie bylem i sciagnalem betapalyera ale gdzie tam jest pde ? :P
Jak to gdzie? Download -> http://divx.ppccool.com/page.php?pg_id=11

To jest strona domowa PDE a nie Betaplayera!

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2005, 21:40:21 »
heheh sorki ale ja jestem leb juz go sciagnalem :P sorki za wkurzenie niepotrzebne :D
a inaczej czy jesli cos jest na wm 2002 to jest jakas mozliwosc ze wejdzie na 2003 czy nie ?..dzieki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2005, 22:02:53 »
Badboy... przeczytaj dzial dla poczatkujacych dwa pierwsze artykuly ok?

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2005, 22:20:23 »
sorki mam nawet ten artykul wydrukowany ale chyba nadmiar info i mi sie myli :P
zatem jesli dobrze zinterpretowale to sa to zgodne systemy i moge sciagac na 2002 i to samo tyczy sie mojego procka samsunka bo zgodnie z tym co napisane bylo ma zgodna architekture...jesli cos pokrecilem to prosze o sprostowanie..a potem usune ten post bo nie na temat w sumie jest :)

[Dodano: 2005-02-09 22:23:34]
tzn z architektura ARM..:)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2005, 22:53:20 »
Tak. System Pocket PC 2002 i WM 2003 sa niemal w pelni zgodne. Co do procesora ARM to akurat za duzego wyboru tutaj nie ma... bo Pocket PC 2002 i WM 2003 dzialaja tylko na CPU zgodnych z ARM.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 09, 2005, 23:03:42 »
no i slicznie dziekuje jakos rady zasluszane od was osobiscie szybciej mi wpadaja niz te czytane

[Dodano: 2005-02-09 23:49:31]
wlasnie konwertyje film tylko nie wierze troche ze to mi tak latwo poszlo i szybko..robie to pde zapodalem film i klinalem zakladke direct encoding i mi robi ale  w 15 minut tylko? czy moze cos pochrzanilem ? moze jest jakis link badz opis jak krok po kroku konwertowac w tym programie jak i zazrowno napisy w vdubie..oczywiscie przejrze forum ale moze ktos szybciej znajdzie..dzieki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 09, 2005, 23:59:33 »
Rady podawane na forum sa zazwyczaj bardziej konkretne no i wypowiedzi pasuja zazwyczaj dokladnie do zadanego pytania. Natomiast w artykulach staram sie szerzej wszystko opisywac... dlatego moze na poczatek faktycznie trudno jest wszystko sobie przyswoic.

Co do szybkosci konwersji wszystko zalezy od tego jakiego masz kompa... co to za film konwertujesz itd. Sam nie bawie sie w to... bo nie mam czasu ogladac filmow na PDA... nie mam czasu nawet ogladac filmow na kompie :) PDE i kwestia napisow poruszana jest w tym watku:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9780

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 10, 2005, 00:05:09 »
no coz zastanowielm sie bo wlasnie na tym pscie ktory podalesa ktory znam notabene ktos napisal o 5 godzinach konwertowania filmu i nastepnych 5 napisow wiec sie zdziwilem nieco ze mi w 15 minut smignal..filmy sa dobrej jakosci rippowane  z dvd..wiem teraz ze musze zmienic ,txt na srt tylko nie wiem wlasnie jak a na tym poscie nie podaja choc gdzies cos czytalem o tym ale nie pamietam niestety gdzie moze ktos inny zamiast Ciebie sie odezwie i wtedy jakos pojde dalej..mysle zewysle maila do tego goscia i spytam sie poprostu czym to konwertowal i juz :D

[Dodano: 2005-02-10 00:21:25]
juz mam a pzry okazji zalazlem fajny link odnosnie napisow
http://www.frazpc.pl/szukaj?findme=%20srt%20do%20txt&more=board
wyczyatlem rowniez ze juz niedlugo beta palyer ma sie uporac z tym problem ..mam nadziej ze oglosicie to w jakis sposob :P

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 10, 2005, 08:49:16 »
no coz zastanowielm sie bo wlasnie na tym pscie ktory podalesa ktory znam notabene ktos napisal o 5 godzinach konwertowania filmu i nastepnych 5 napisow wiec sie zdziwilem nieco ze mi w 15 minut smignal..
Troche mnie dziwi ze konwertowanie zajęło Ci 15 min. Chyba ze film byl krotki albo jakosc wejściowa  była bliska jakosci wyjsciowej.
Moje srednie wyniki to :
film wej ok 700 Mb, 1,5 godz
film wyj ok 160-200 Mb . Czas konwersji ok 45 min.
Ps. Poczytaj parokrotnie swoje wątki i zastanow się czy nie mozna tego napisać w sposob bardziej uporzadkowany. To zaprocentuje , bo więcej osób odpowiada    konkretnie na jasno opisany problem.

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 10, 2005, 14:33:46 »
Co do zmiany na srt otwierasz plik notatnikiem, dajesz "zapisz jako", na dole w "zapisz jako typ" ustawiasz "wszystkie pliki" i zapisujesz nazwa_filmu.srt . Mam nadzieje, że teraz jest wystarczająco jasno. Co do tych 15 minut, to wcale nie taki niemożliwy wynik, ja mam celerona 700, czyli staroć i konwertowanie filmu 700 mb zajmuje około 1.5h, więc na lepszym kompie może pójść dużo szybciej. Co do tych 5h konwertowania, to ja tak mam, ale w virtual dubie.

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 10, 2005, 18:10:22 »
oki a wiec tak do srt uzylem programu subtitlle workshop
teraz tak mam kompa celeron 1700 :)
konwertuje przez PDE wersja beta film chlopaki z sasiedztwa 716kb
terat tak..w okienku startowym wybieram opcje konwertowania Pda(takie rysunki)natepsnie zapodaje film ukazuje mi sie sciezka dostepu tytul nastepnie nic nie zmieniajac w zadnych opcjach wciskam przycisk encode now..i jedzie..tkz output dimension mam 320x240 poskonertowaniu film mam juz pocket  pc przynajmniej tak jest napisane w tytule filmu i jego rozmiar zmienia sie z 716 kb do 113kb no to chyba dobrze ,czyba ze nie..teraz mam tylko problm jak dodac napisy zeby je skonwertowac w tym programie ale powlacze to moze pojdzie..dzieki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 10, 2005, 19:32:05 »
Wszystko jest opisane w tym watku ktory zlinkowalem.

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 10, 2005, 22:44:07 »
Napisy muszą mieć taką samą nazwę jak plik z filmem. Oprócz tego daj w opcjach, żeby kompresował dźwięk do ogg, będzie lepsza kompresja. Aha i nie 716 kb, a 716 mb:].

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 10, 2005, 22:54:58 »
oki oki tak  maly chochlik drukarski :D...wszytsko jest ok tylko nie wiem czy tez skompresowalo napisy bo jak byly tak i sa w .srt a wielkosc sie nie zmienila jakos takze w sumie nie wiem czy sie skompresowaly bo po filmie widac  ... hmmm powlacze moze jeszcze i zauwaze efekty

[Dodano: 2005-02-10 23:01:05]
heheheh VICTORY !!!!!!! panowie wszytsko dziala wlacznie z polskimi znakami wedlug tego zlinkowanego przepisu tylko musze jeszcze dojsc jak zrobic zeby napisy nie byly na pol ekranu :P  heheh..dzieki za pomoc...moze warto ten link zamiescic w jakims dziale sensownym..wogole moze dodac gdziec jakis dzial typu film i muzyka i tam zrzucac wszystkie tego typu smieci mysle ze troche lepsze niz latanie po forum...
..no i kompresja 20 minut :) cos pieknego

[Dodano: 2005-02-10 23:09:32]
a tak na marginesie ma ktos jakies dosw z nokia 6310i bo zamierzam kupic wlasnie pod Ipaqa irda bt ..bo niechce zasmiecac forum kolejnym fatkiem :P

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 10, 2005, 23:38:35 »
Link jest w sensownym dziale - jest przyklejony na forum w dziale Pocket PC. Co do nokii to wlasnie zasmiecasz forum... Skoro zadales pytanie o filmy... to niech ten watek zostanie juz im poswiecony, a nie ze 1000 roznych spraw tutaj zalatwisz... Trudno w ten sposob znalezc tutaj jakas informacje. Nokia 6310i to dobry telefon do wspolpracy z PDA, szczegolnie przez BT, bo przez IR to mozesz miec problem.

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 10, 2005, 23:45:04 »
racja racja wywal ten moj ostatni post lepiej ..sorki