Excel vs. Pocket Excel

• 12 Odpowiedzi
  • 1947 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Excel vs. Pocket Excel
« dnia: Maj 26, 2006, 21:18:10 »
Powiedzcie mi dlaczego plik excelowski, który bez problemu otwieram na "normalnym" komputerze, po zgraniu do mojego hx4700 otwiera się ale jest pusty. Od razu uprzedze pytania, o tym co jest w pliku. Otóż jest to program na zawody żużlowe, który ma wprowadzone różne formuły i takie tam różne dane, ale to chyba nie przeszkadza. Plik po zgraniu na kartę SD w palmie, jest pod dą samą nazwą, a jednak jest pusty.
Dlaczego tak jest?

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2006, 23:09:34 »
Exel Mobile nie wyświetla wszystkiego z pliku utworzonego na PC'towym exelu, dane nie są kasowane tylko są niewidoczne.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Re: Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2006, 11:25:22 »
Cytat: "Polluks"
Otóż jest to program na zawody żużlowe, który ma wprowadzone różne formuły i takie tam różne dane, ale to chyba nie przeszkadza. Plik po zgraniu na kartę SD w palmie, jest pod dą samą nazwą, a jednak jest pusty. Dlaczego tak jest?

Część z tych "formuł" to pewnie makra? I tu jest pies pgrzebany. Pocket Excel (chyba również w WM 5.0) nie obsługuje makr.

Ps.
I nie zgrywaj czasem pliku z Excela przez czytnik, tylko koniecznie przez ActiveSynca.

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2006, 13:37:10 »
Zgrywałem przez ActiveSync, a przy okazji, dlaczego nie można przez czytnik?

Nie wiem czy są to makra, może podeślę Tobie ten plik i sam ocenisz...

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2006, 15:05:51 »
W takim razie, czy istnieje jakiś inny arkusz kalkulacyjny, który odczyta prawidłowo plik?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2006, 17:18:10 »
a przy okazji, dlaczego nie można przez czytnik?

Bo Active Sync konwertuje format excela na pocket excela. Przy zgraniu przez czytnik plik niezostałby poddany konwersji a zatem byłby nieczytelny dla Pocket Excela. Od wersji WM 5.0 zarówno pocket excel jak i excel mają te same pliki więc już można przegrywać przez czytnik.

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2006, 07:00:44 »
zainstaluj SpreadCE może to pozwoli ci nacieszyć się mobilnymi matrixami. Do tego aplikacja jest  "prawie" darmowa więc polecam.
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=10&sortby=t&sort=asc&f_id=330

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2006, 22:40:36 »
A dziękuję serdecznie Pipeman!

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2006, 07:31:48 »
Powiedz mi tylko, czy u Ciebie program też tak wolno działa? Przy przewijaniu plików Excelowskich obraz pływa i to bardzo. Czy ma to związek z wielkością pliku i loścą umieszczonych tam makr?

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2006, 14:29:12 »
witam , widzę że miałeś podobny problem. Próbuję wgrać dok.excela ale otwiera mi się pusty dokument. Wgrałem trial PlanMaker 2004 ale nic nie pomogło. Jak rozwiązałeś problem u siebie ? proszę o odpowiedż na forum lub mailem t.plucinski@wurth.pl pozdrawiam Tomek

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2006, 14:29:41 »
witam , widzę że miałeś podobny problem. Próbuję wgrać dok.excela ale otwiera mi się pusty dokument. Wgrałem trial PlanMaker 2004 ale nic nie pomogło. Jak rozwiązałeś problem u siebie ? proszę o odpowiedż na forum lub mailem t.plucinski@wurth.pl pozdrawiam Tomek

Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2007, 22:10:45 »
u mnie na WM2003SE i 400MHz nie ma problemu.... QVGA ....

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Excel vs. Pocket Excel
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2007, 22:19:54 »
Cytat: "ajed"
a przy okazji, dlaczego nie można przez czytnik?

Bo Active Sync konwertuje format excela na pocket excela. Przy zgraniu przez czytnik plik niezostałby poddany konwersji a zatem byłby nieczytelny dla Pocket Excela. Od wersji WM 5.0 zarówno pocket excel jak i excel mają te same pliki więc już można przegrywać przez czytnik.

Ajed
Pocket Excell z Windows Mobile 2003 bez problemu czyta pliki natywne "dużego" Excela (*.xls). Problem sprawiają mu tylko formuły i makra.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS