ethernet dla ipaq?

• 22 Odpowiedzi
  • 1339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ethernet dla ipaq?
« dnia: Czerwiec 26, 2004, 19:22:03 »
Czy ktos zetknal sie z problemem: w jaki sposob podlaczyc bezposrednio ipaq'a do ethernetu?
Mam 4150 ktory jest wyposazony w: bluetooth, ird'e, wifi... ale jakos nie ma interfejsu do zwyklej sieciowki. Wyglada na to, ze system ma braki (a moze to gdzies jest zaszyte gleboko?).
Jesli chodzi o "hardware'owa" strone tego zagadnienia - to wydaje sie, ze to jest do przejscia. Standardowe zlacze (to do synchronizacji po kablu) ma dokladnie taki standard jak moj kabelek laczacy ethernet z karta pcmcia (3com).
Wydaje sie ze taka funkcjonalnosc jest bardzo "naturalna", a jakos nikt sie tym nie interesuje..... Przeciez, jesli przenosne, to przenosne - po co mam ze soba wlec laptopa wszedzie.

Leszek

*

Offline dawk

• 323
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2004, 19:56:35 »
Heh, w palmtopach ze złączem PCMCIA/CF albo mogących obsłużyć plecki z takimi złączami to nie problem... A tu jedyne co przychodzi mi do głowy to tachać ze sobą AP, którego będzie można podłączyć przez WIFI z palmtopem do Ethetnetu :) Trzeba było wybrać 5550 i plecki...

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2004, 20:08:15 »
Bardzo fajnie :).
Tylko ja jestem frajerem, ktoremu nie przyszlo do glowy, ze mozna o czyms tak podstawowym "zapomniec"....
No i kupilem. Teraz tylkk mam nadzieje ze to przeciez ktos "musi" rozwiazac. W innym razie - ten ipaq jest rozczarowujacy....

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2004, 20:25:59 »
Pewnie znow trzeba poczekac az ktos zrobi ethernet na SD. Na CF sa od dawna i niema z tym problemu. A drivery do NE2000 sa 'zaszyte' w systemie. Byc moze sa na rynku BT/Ethernet ale ja nie widzialem.

*

Offline dawk

• 323
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2004, 20:29:14 »
BT/ethernet są... w postaci access-pointów :) ale to znów tachanie AP ;)

Hmm, chyba że... istnieją jakieś konwertery SDIO -> Compact Flash, które obsługują nie tylko karty pamięci... bo kart sieciowych na SDIO chyba jeszcze nie ma...

*

Offline perla

• 2689
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2004, 21:06:30 »
Konwerterow z SD na CF nie widzialem i zdaje sie szybko , jesli nie wogole , nie bedzie. Chyba sygnaly z SD sa zbyt ubogie by symulowac pełną obsługę CF.

*

Offline dawk

• 323
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2004, 21:59:15 »
Ale może Ethernet już nie długo na SDIO, zważywyszy na to:
http://www.pretec.com/index2/product/Mobile_peripherals/SD_Modem.htm

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2004, 06:01:43 »
SD nie chodzi o to ze jest ubogi, a jak sa konwertery USB->IDE ?? tu chodzi o to ze odpowiednio zaprogramowany procesor dokonuje niejako konwersji sygnalu na inny standard

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2004, 19:51:24 »
Cytat: leszek
Bardzo fajnie :).
Tylko ja jestem frajerem, ktoremu nie przyszlo do glowy, ze mozna o czyms tak podstawowym "zapomniec"....
No i kupilem. Teraz tylkk mam nadzieje ze to przeciez ktos "musi" rozwiazac. W innym razie - ten ipaq jest rozczarowujacy....

iPAQ jest rozczarowujacy? Sam popelniles blad kupujac sprzet nie sprawdzajac czy nadaje sie do twoich zastosowan. A tak swoja droga to kto podpina palmtopa po kablu do sieci... to teraz przeszlosc w dobie WiFi i BT.

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2004, 20:38:09 »
Drogi Adminie.....
szkoda ze bierzesz do siebie (zupelnie nieslusznie) narzekania na producenta - te sa jak najbardziej sluszne.
Zupelnie tez nie rozumiem, po co lajasz mnie na tym forum za... moje bledy ?:), zamiast dac rade - jesli masz taka. Jesli nie - nie zabieraj glosu.

Leszek

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 28, 2004, 00:34:58 »
szkoda ze bierzesz do siebie (zupelnie nieslusznie) narzekania na producenta - te sa jak najbardziej sluszne.
Zupelnie tez nie rozumiem, po co lajasz mnie na tym forum za... moje bledy ?:)

Muszę się zgodzić z Kubą - nie sprawdziłeś, jakie rzeczywiście możliwości posiada kupowany przez Ciebie palmtop, czy nada się do Twoich zastosowań i teraz to iPAQ jest rozczarowujący? Producent jest winien, że zapomniałeś o LANie lub że nie ma kart "przewodowych" na SDIO? :)
A wystarczyło kupić iPAQ 2210 lub innego PDA z CF, wsadziłbyś w ten slot kartę LAN i po kłopocie.

Cytat: Lightning
SD nie chodzi o to ze jest ubogi, a jak sa konwertery USB->IDE ?? tu chodzi o to ze odpowiednio zaprogramowany procesor dokonuje niejako konwersji sygnalu na inny standard
Tylko jeszcze trzeba to odpowiednio oprogramować. ;)

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2004, 08:26:31 »
Alez ja przyznalem sie do bledu piszac ze jestem "frajerem". :)
Co prawda na moje usprawiedliwienie jest fakt, ze zasiegnalem rady sprzedawcow - bo moje porownywanie parametrow wypadlo na korzysc 2210.....- i usyskalem odpowiedz, ze 2210 to przestarzaly model, a 4150 ma wszystko lub latwo dokupie odpowiednie karty..
Ale w tej dyskusji chyba nie o to chodzi!
Ja zadalem pytanie - moze troche prowokujace - a wy (admini) staracie mi sie wykazac glupote/nieostroznosc :). Wielu uzytkownikow odpowiedzialo, dalo rady rzeczowe, (zreszta z tonu ich wypowiedzi wynika ze podzialeaja moja opinie) ale wy podkreslacie inne aspekty.
A to czy jest juz 21wiek czy nie, nie zmienia faktu, ze ciagle jeszcze 99,99%wszystkich laczen do sieci odbywa sie po rs232 - i producent ktory o tym nie pamieta jest prawdziwym "wizjonerem" ! :))

I zeby bylo zupelnie jasne: zgadzam sie z WAMI!. Nieodpowiednio wybralem model. Moze z glupoty, moze wprowadzony w blad. Ale nie zmienia to faktu, ze ten model (jesli nie bedzie do niego podstawowych kart rozszerzen) nie jest zbyt udany. Nawet jesli wziac pod uwage, ze uzywa go mnostwo innych ludzi :).

Pozdrawiam Adminow

*

Offline perla

• 2689
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2004, 09:00:44 »
Sam jestem fanem WLAN /o tym przeciez wiecie/ ale niema co ukrywac ze znaczna ilosc miejsc w ktorych przebywamy,  tej sieci nie ma lub ma ją płatną lub wolną itd. Tak więć Ci ktorzy planują wykorzystanie PDA jako komunikatora, terminala niech nie słuchają marketingowców, sprzedawców że CF już jest 'bee'. Na CF od dawna są i długo będą rózne dodatkowe karty. Karta ethernetowa jest tania, dziala od ery wince 3.0 i instalacja odbywa sie metoda plag and play. Po prostu po chwili jest połączenie sieciowe, jedyne standardowe czynnosci to DHCP lub indywidualny IP. A poniewaz idą wakacje/urlopy to wielu z nas może dzieki temu wejść do kawiarenki internetowej, sciągnąć poczte, gg, avantgo, przejrzy pdaclub / a jakże/. itp. I to wszystko za niewielką opłatą. I to wszystko w dobie WLAN-u, BT , GPRS jest nadal potrzebne.

*

Offline kanczug

• 19211
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2004, 09:53:33 »
Ja zadalem pytanie - moze troche prowokujace - a wy (admini) staracie mi sie wykazac glupote/nieostroznosc :). Wielu uzytkownikow odpowiedzialo, dalo rady rzeczowe, (zreszta z tonu ich wypowiedzi wynika ze podzialeaja moja opinie) ale wy podkreslacie inne aspekty.

Wcale nie staramy sie wykazac Twoja glupote, ale to ze zwalasz wine na sprzet. Ten iPAQ jest dobry jak kazdy inny, tylko wszystko zalezy od tego gdzie chcesz go wykorzystac. I nie wiem jaka mozna dac Ci rade, skoro kupiles juz sprzet... Po rady to przychodz przed zakupem i nie sluchaj sie "Panow sprzedawcow" bo w wiekszosci przypadkow opowiadaja herezje.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2004, 10:20:55 »
Ale nie zmienia to faktu, ze ten model (jesli nie bedzie do niego podstawowych kart rozszerzen) nie jest zbyt udany.
A my cały czas właśnie o tym - piszesz to tak, jakby producent zapomniał do 4150 wrzucić slot CF lub wyprodukować dla niego kilkanaście typów kart SDIO i przez to nie jest "udany". :)
Udany on jest bardzo, ale zrywa z przeszłością, nieważne jak bardzo jeszcze wszystkich prześladującą. Ale dobrze, skoro próbujesz na siłę znaleźć rozwiązanie tej beznadziejnej sytuacji, to proszę, oto moje "rzeczowe" rady:
1. Są konwertery RS-232 na LAN, kup taki. Zamontuj tam wtyczkę pasującą do złącza 4150 i napisz odpowiedni sterownik.
2. Zmień palmtopa. Przed zakupem przyjdź na to forum po poradę, a nie słuchaj "spszedafcuf". ;)

*

Offline perla

• 2689
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2004, 10:45:02 »
Dla sporej grupy osób /ktore rozumiem/ znakomitym pocketem jest seria HP1910/1915.
Bo maly, tani, ma wbudowane cale bogactwo systemu PPC2002, świetny ekran, obsluge SD i ... stanowi prostą alternatywe do przejścia z innego systemu. I cóż z tego że my piszemy o tym że brak obsługi SDIO, upgrade 2003 niemozliwy, brak obsługi rs itd .
Czyli nigdy nie bedzie mozliwy WLAN, Ethernet i dziesiatki innych 'patentów'.
Ale taki 'prosty' model jest /zapewne/ dla większości w sam raz i oby był dla nich jak najdłużej wystarczający i przynosił pożytek z eksploatacji.
Ale we wspólczesnych urządzeniach elektronicznych, producenci przyzwyczaili nas do samodzielnej rozbudowy i jeśli natrafiamy na ograniczenia to się wielu z nas denerwuje. Wtedy okazuje się że właściwy wybór PDA jest troszkę bardziej skomplikowany a odpowiedz na pytanie: chcę kupic pocketa, doradzcie jaki ? - trudna.

*

Offline dawk

• 323
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2004, 15:05:49 »
Hmm ja bym dodał jednak rozwiązanie nr 3. Pomysł z AP/Routerem LAN->WLAN nie jest moim zdaniem taki najgorszy, poszukaj jakiegoś malutkiego modelu, są takie produkowane przez mało znane firmy. Nie trzeba żadnych sterowników, wszystko skonfigurujesz przez WLAN (wybierz model z taką opcją). To na pewno prostsza sprawa niż konwerter Serial->LAN.

*

Offline perla

• 2689
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2004, 15:25:26 »
Popieram rozwiazanie jakie opisal dawk. A konwerter serial-> LAN gdyby nawet istnial bedzie mial predkosc ???

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2004, 17:28:46 »
Jasne ze bedzie mial predkosc... magiczne 115,2 kbps :D BTW. Na serio jest cos takiego???

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 28, 2004, 18:19:46 »
a czy ktos widzial jave na ten sprzet? (4150)
Na sieci nigdzie nie ma.
NP, kontaktowalem sie z mochaworks - i kolega stamtad stwierdzil, ze poki co producent nie dostarczyl im jeszcze specyfikacji :).
No i jesli mozna to hurtem: czy to prawda, ze 4150 obsluguje tylko 8 portow? Mam klopot z synchronizacja po BT z tego powodu :)

ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 28, 2004, 18:52:33 »
A co ma piernik do wiatraka? u mnie BT w ipaqu hula na COM5 i na COM8, a co do ilosci portow to istnieje tez u mnie taki jak COM9 czyli z tego wynika ze obsluguje wiecej niz 8. Jak masz problem z synchronizacja to opisz dokladniej w czym problem a najlapiej zaloz nowy watek.

*

Offline kanczug

• 19211
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2004, 19:13:18 »
I nie jest to wina tego konkretnego iPAQa bo wszystkie palmtopy z systemem Pocket PC posiadaja podobne ograniczenia. Java dla systemu Pocket PC jest. Wystarczy umiec szukac -> wpisz slowo java w polu szukaj na PDAclub.

*

Offline dawk

• 323
ethernet dla ipaq?
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 29, 2004, 22:58:44 »
Konwertery do seriala istnieją, głównie stosowane w przemysłówce, ale w innych zastosowaniach też można je zastosować, na porcie szeregowym można uzyskać  wyższe transfery, pow. 600kbit, niestety porty stosowane standardowo w PC/PDA mają obsługę tylko do 115.