ebooki po angielsku

• 7 Odpowiedzi
  • 666 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ebooki po angielsku
« dnia: Grudzień 28, 2004, 23:23:11 »

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ebooki po angielsku
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2004, 23:47:43 »
Zapoznaj sie z regulaminem forum.

ebooki po angielsku
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2004, 10:55:31 »
Po pierwsze z regulaminem się zapoznałem i nic tam na ten temat nie znalazłem. Po drugie nie widzę żadnego przestępstwa wymieniając się ebookami z innym. Po trzecie moje ebooki są w pełni legalne gdyż zostały zakupione na 'fictionwise' i są oczywiście asygnowane na moje nazwisko i imię. A tak jak na całym świecie legalnymi towarami można się wymieniać i nie jest to żadnym przestępstwem. Więc drogi adminie zanim podejmiesz jakąś decyzję to najpierw pokuś się zapoznać jakie to są ebooki. Zgadzam się co do opinii że wymiana nielegalnie nabytytymi ebookami jest przestępstwem.

*

Offline kanczug

• 19211
ebooki po angielsku
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2004, 11:27:25 »
Skoro ebooki sa na Ciebie i sa kupione legalnie to tylko ty mozesz z nich korzystac. Dlatego nie bedzie zadnej wymiany ebookow na forum. Koniec kropka.

ebooki po angielsku
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2004, 13:28:13 »
Przedpotopowy sposób myślenia. Kropka. A jak kolego kupisz płytę CD z muzyką w sklepie, to znaczy że nie możesz już się z kimś na nią wymienić gdy już ci się znudzi? Pomyśl zanim będziesz wypisywał takie niestworzone rzeczy! Poza tym nie zamierzałem się na forum wymieniać ebookami, tylko chciałem podać taką informację a resztę załatwiać już poprzez emai indywidualnie.

ebooki po angielsku
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2004, 14:07:51 »
Niestety "przedpotopowym" sposobem myslenia jest "kupilem i jest moje a dalej moge zrobic z tym co chce". Prawa autorskie maja swoja logike ktora bywa ze niewiele ma wspolnego ze zdrowym rozsadkiem.

Tak na marginesie - jesli np kupie utwor muzyczny przez siec (chocby u Apple na ipod) to czy moge legalnie nagrac go na plytce i dac/sprzedac komus innemu? (oczywiscie zakladam ze nie mam nigdzie indziej kopii) A jesli moge sprzedac plytke to czy moge to samo zrobic chocby mailem? Na ile wiazace sa umowy licencyjne wykraczajace poza obowiazujace w polsce prawodawstwo - np ze utwor wolno odtwarzac tylko na jednym okreslonym urzadzeniu a przeniesienie na inny jest nielegalne itp (to akurat przyklad windows OEM ktory jest legalny tylko na komputerze do ktorego zostal zakupiony a w przypadku jego upgate'u zwiazanego z wymiana plyty glownej traci waznosc.)

A admin odpowiada za forum wiec nie ma co na niego krzyczec.

Conrad

ebooki po angielsku
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2004, 16:40:58 »
Przykład z komputerem jest tutaj akurat nietrafny, gdyż legalnie komputer kupuje się z oprogramowaniem.  Po drugie nie mówimy to o sprzedaży lecz o wymianie. A swoją drogą, z powyższego toku myślenia wynika, że cokolwiek kupię nie mogę się tym dzielić. Ta reguła nie dotyczy wszystkich towarów, niestety. Prawa autorskie nie dotyczą działań, które nie przynoszą zysków takich jak sprzedaży, wynajmu, publicznej prezentacji itd. W prawach autorskich utworów nie ma zapisu dotyczącego wymiany lub zamiany. Także nie podzielam powyższej interpretacji, a przykład z oprogramowaniem do komputera to zupełnie coś innego.

*

Offline kanczug

• 19211
ebooki po angielsku
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2004, 18:34:39 »
Ksiazka, plik MP3 czy program to pod katem praw autorskich niemal to samo. Na tym forum jest zakaz wymiany, udostepniania itd tresci chronionych prawami autorskimi. Czego w tym co teraz napisalem nie rozumiesz? Co z tego ze wszystko chcesz zalatwiac na priv, skoro i tak ogloszenie zamiesciles na tym forum wiec jest ono zamieszane w caly proceder.

Wszedzie sa pewne zasady - takze i tutaj. Prosze sie do nich stosowac i bedziemy zyc w zgodzie.