czy dziala wam dongle BT po zmianie portu USB?

• 4 Odpowiedzi
  • 939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 28, 2004, 22:35:23 »
Mam dongla BT firmy MSI. Dziwna rzecz - w dwoch roznych portach USB komputera dziala a w trzecim po wlozeniu dongla do portu system nie jest w stanie automatycznie go wykryc i wypisuje, ze "required section was not found in the INF". Czy spotkaliscie sie z czyms podobnym? Dodam tylko, ze inne urzadzenia pracuja poprawnie z tym portem USB, w ktorym nie chce dzialac dongle wiec to nie jest wina portu tylko dongla (sterownikow?). Wersja oprogramowania do BT to 1.4.1 Widcomma (z wersja 1.3 bylo to samo o ile pamietam)

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2004, 23:35:00 »
Mam dokładnie ten sam problem na dwóch komputerach PC/XP professional. Zjawisko wystąpiło nagle i liczne próby skłaniają mnie do diagnozy: awaria dongla lub śmieci w Windzie. To drugie o tyle prawdopodobne, że dongle było dość często przerzucane między kompami za pomocą przełącznika KVM / USB. Chwilowo brak mi czasu na reinstalację WinXP, ale tu upatruję problemu, zwłaszcza  że soft do wersji 1.4.1.20 wymaga certyfikatów. Z rzeczy istotnych - jak instalowałem soft na drugim komputerze, zacząłem od wersji 1.3 (żeby poznać adres dongla, potrzebny do requestu o certyfikat) i wtedy jeden raz zadziałał a potem już nie chciał na żadnej wersji softu...

Fakt, faktem, że jeszcze nie googlałem w tej sprawie ale zaraz to zrobię (problem jest świeży - circa about 7 days)

No i cuda!!! Samo się rozwiązało!!! ;)
A tak poważnie -problem musi być związany z ilością dostępnego miejsca na dysku potrzebnych do instalacji/uaktywnienia BT  (lub zmęczeniem samego BT ;) ).
Co zrobiłem:
1) Oczyściłem dysk c: ze zbędnych pilków i opróżniłem kosz
2) Zdefragmentowałem dysk
3) Oczekałem 2 dni (zostawiając włączony komputer ale bez dongla, w międzyczasie kilka restartów)
4) Włożyłem BT MSI do USB (soft był zainstalowany wcześniej)
5) Przy pytaniu o sposób instalacji wskazałem położenie pliku *.inf
(C:\Program Files\MicroStar\Bluetooth Software\bin)

Dogiel się zainstalował i zaczęło działać.

I to by było na tyle

P.S. Google schodzą na psy - nic nie znalazłem, na stronie Microstara takoż.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2004, 15:50:24 »
A moze problem przeciazenia portow USB. ? Masz wlaczone cos w pozostale ? Razem nie moze byc wiecej niz 500 mA ale to tylko teoria. Przy obciazeniu ok 200 mA napiecie z 5 V spada na 4.5 V i przy wiekszym obciazeniu, innych urzadzeniach , jest po prostu za male.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2004, 10:24:04 »
do Perla: Co znaczy "Razem nie moze byc wiecej niz 500mA?" W Device Manager mozna wylistowac kazdy "hub" USB osobno. I tak do jednego z dwoch portow USB takiego "huba" mam podlaczona Neostrade i informacje, ze potrzebuje 500mA, a do drugiego myszke USB z informacja, ze potrzebuje 100mA i zarowno Neostrada jak i myszka pracuja bez zastrzezen. W drugim "hubie" w jednym porcie USB mam dongle MSI BT a do drugiego portu USB jest podlaczony "prawdziwy" hub USB. Jezeli chodzi o pobor pradu to dongle wedlug informacji w Device Managerze pobiera 250mA a hub 0mA. Pomimo tego, ze laczny pobor pradu w tym "hubie" to 250mA a nie 600mA tak jak w hubie, do ktorego jest podlaczona Neostrada i myszka to dongle pracuje tylko w jednym z dwoch portow USB tego "huba". Nie powinno tak byc. Poza tym jest to ewidentie wina sterownikow na co wskazuje informacja "Could now found section in INF" po zmianie polozenia dongla z jednego portu USB do drugiego W TYM SAMYM "HUBIE". (hub pisany w cudzyslowiu w tej wypowiedzi oznacza hub w sensie Device Managera czyli logiczny podzial dostepnych w komputerze portow USB na huby. kazdy taki "hub" sklada sie z dwoch portow USB). do wszystkich: czy wasze dongle dzialaja W KAZDYM z portow USB waszego komputera?

*

Offline kosmo

• 254
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2004, 14:21:36 »
Mialem podobny problem z BT od MSI ale podlaczanym do plyty bezposrednio (wiec nie moglem przelaczac do innych portow) caly czas bylo ze "nie znaleziono zadanej sekcji w pliku inf" Robilem wszystko oprocz formata (bym sie chyba zabil jakbym mial formatowac dysk) a w koncu pomoglo podmienienie numeru seryjnego w XP na bardziej legalny (nie bede sie rozpisywal bo chyba zabronione jest to tutaj :\)