Czy da się sterować ładowaniem z poziomu systemu?

• 6 Odpowiedzi
  • 715 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 18, 2005, 11:01:06 »
jak w temacie

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2005, 12:48:58 »
Mysle ze gdyby ktos znal odpowiedz to napisalby to juz poprzednim razem jak zadales to pytanie. Nie spotkalem sie jeszcze z programem, ktory pozwolilby wylaczyc ladowanie.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2005, 15:56:57 »
No i o taką odpowieź mi chodziło, znaczy się nie da sterować.
Dzięki.
Jeszcze z poborem prądu przez 3950 potrzebowałbym informacji?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2005, 16:34:43 »
W instrukcji obslugi, na samym koncu powinno byc to napisane. Jak nie masz papierowej to pogoogluj za PDFem.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2005, 20:40:26 »
No więc szukałem na stronie HP już dawno i znalazłem instrukcję w której ku mojemu rozczarowaniu nie było takowych informacji.

[Dodano: 2005-05-18 20:54:08]
Wyjaśnię teraz po co mi to wszystko. Latam zawodniczo na szybowcach w związku z tym potrzebny mi jest sprzęt rejstrujący oraz prowadzący obliczenia potrzebne do lotu. Sprzęt ten składa się w moim przypadku z GPS-a GM-30 na kablu o poborze prądu 60-160 mAh w zależności z jakiego źródła czerpać informacje oraz z ipaqa 3950 z programem GPS_LOG lub WINPILOT ( ten pierwszy jest darmowy), do tego potrzebne mi jest źródło zasilania o pojemności starczającej na 9-10 godzin pracy przy ekranie ipaqa podświetlonym w trybie automatycznym. Sam ipaq wytrzymuje mi po naładowaniu w tym trybie z 7-8 godzin. Rozważam zasilanie czterema paluszkami 2600mAh i nie wiem czy mi to starczy na ten czas, który najlepiej jakby sie wydłużył do 12 godzin. Z prostych wyliczeń wynika że aby to się mogło udać to pobór prądu powinien być na poziomie 260mAh. No i tu jest problem bo gdy podłączy się ipaqa do zasilania to w pierwszej kolejności czerpać on będzie prąd z bateri aż do ich wyczerpania i wtedy siądzie mi gps a ipaq będzie działał nadal. Ewentualnie pomyślę o jakimś przełączniku który bedę właczać jak pojawią się pierwsze komunikaty o niskim poziomie bateri w ipaqu.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2005, 20:59:57 »
A może zewnętrzne źródło zasilania np. 12V akumulator żelowy o pojemności 1,7 Ah i ładowarka samochodowa.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2005, 11:17:38 »
Akumulator 7AH to jest alternatywa z której nie chciałbym skorzystać bo waży 2,6 kg i ładowarka do niego kosztuje ponad 60 zł sam aumulator gdzieś około 40 zł do tego stabilizator na 5V to wydatek gdzieś około 40 zł.
Natomiast ładowarka impulsowa plus 4 aku paluszki 2600 mAh można kupić za około 50 zł i do tego małe wymiary i masa i uniwersalność.

[Dodano: 2005-05-19 11:30:10]
www.winpilot.com
www.winpilot.ava.net.pl
wejdźcie sobie tam to zobaczycie do czego można używać pocket PC.