Aero 1500 - problem z ActiveSync

• 14 Odpowiedzi
  • 949 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 22, 2004, 00:25:58 »
Witam. Mam starego palma (ale jak dla mnie wystarczający :)) ) Aero 1500 i nie mogę go połączyć z kompem (laptopem). Mam specjalny kabel, USB, który podpinam do palma oraz od laptopa. Z jednej strony kabla jest usb a z drugiej jakieś specjalne wejście dla palma. Jest na nim ActiveSync. Ja na winXP mam próbowałem dwóch wersji activesync i żadna nie działa. Tzn, żadna wersja nie widzi palma. Co mam zrobić? Dlaczego nie działa?
 Mam też sp2 zainstalowanego na winXP, tak więc...
Błagam o pomoc, bo już naprawde nie mam siły.
Pozdro all.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2004, 01:35:20 »
Czy po podloczeniu kabelka USB komputer wykrywa jakikolwiek sprzet ??
Pod WinXP SP2 Active Sync dziala.

PS. Rowniez serdecznie witamy na Forum ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2004, 08:39:28 »
Witam. Dziekuje za zainteresowanie się moim problemem.
No właśnie. Też się zdziwiłem, ale w momencie podłączenia kabelka USB do kompa, nic nie wykrywa. Przynajmniej nic nie widziałem żeby coś wykrył bo nie pokazał. Nie wiem czy tak ma być czy coś po prostu jest nie tak.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2004, 09:09:24 »
Mozliwe ze albo kabel jest uszkodzony, albo gniazdo palmtopa. Moze byc tez ze jakies oprogramowanie w PDA wywoluje takie dziwne zachowanie (ale jest to malo prawdopodobne). Pozostaje ci albo sprawdzic kabelek i PDA z innym komputerem albo kupic nowy kabel, albo synchronizowac przez podczerwien.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2004, 09:33:33 »
Wyłącz na probe firewall w XP i ponownie sprawdz.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2004, 09:38:15 »
No ale firewall nie powinien blokowac wykrywania urzadzen na USB... jesli juz to sam ActiveSync by sie nie laczyl.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2004, 09:56:45 »
Firewall w tym przypadku nie ma znaczenia. Jak radzi Jakub, sprawdz na innym komputerze, bo po podlaczeniu kabla komputer powinien wykryc nowy sprzet. Jak nie pomoze to
a) uszkodzony kabel
b) uszkodzony palmtop
     b.1) jesli sprawa softwarowa, sproboj hard reset
     b.2) jesli hardware, pozostaje Ci IrDA

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2004, 11:28:31 »
Kabel napewno nie jest uszkodzony bo jest nowiutki. Laptop też bo jest nowiutki. Wszystko prosto ze sklepu. Kabel działa bo: podłączam do ładowarki i normalnie ładuje. Podłączam do USB w laptopie i też ładuje z USB laptopa więc port jest ok, a poza tym z portu korzystałem już np: dodrukarki, myszki i wszystko jest ok. Kurde.
A może jakieś specjalne sterowniki do USB? Może wiecie o czymś takim?

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2004, 11:36:09 »
Cytat: mapeta
Kabel napewno nie jest uszkodzony bo jest nowiutki. Laptop też bo jest nowiutki. Wszystko prosto ze sklepu. Kabel działa bo: podłączam do ładowarki i normalnie ładuje. P
Bzdury wypisujesz. To ze sprzet jest nowy, nie oznacza ze jest w 100% sprawny.
Jesli bylby sprawny sprzet i komputer, to po podlaczeniu kabla USB, Windows powinien wykryc nowy sprzet. Jesli tak sie nie dzieje, znaczy, ze cos jest uszkodzone, czy Ci sie to podoba czy nie.

Przeczytaj jeszcze raz poprzednie posty, staramy Ci sie pomoc. A przy okazji, inne piny sluza do synchronizacji, a inne do ladowania. To, ze sie laduje nie oznacza jeszcze ze wszystko jest dobre.
Zrob co Ci radzilem w poprzednim poscie i napisz jaki efekt.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2004, 11:56:33 »
A moze wystarczy przeczytac instrukcje obslugi? Jest to sprzet nowy? Szczerze watpie, bo nie wiem kto jeszcze sprzedaje takie palmtopy... chyba tylko muzeum.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2004, 13:00:07 »
Kabel kablem a spytam tak 'naiwnie' czy w AS na Pc jest zaznaczone ze ma lączyć po USB ?

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2004, 13:52:11 »
Podłączyłem do innego kompa i jest to samo. Nic nie widzi, niczego nie znalazł. Także może rzeczywiście, kabel nie służy do synchronizacji kompa z palmem, chociaż w opisie na aukcji, jest napisane, że za pomocą tego kabla można ładować przez USB i zsynchronizować z kompem. No ale nie działa. ActiveSync szuka połączenia na USB jak i na COM. nic nie widzi. Co do firewalla, to w ogóle nie ma oczym mówić. To połączenie nie jest w ogóle związane z firewallem. To nie możliwe.
No nic. Dzięki za pomoc. Będę jeszcze coś próbował.
Pozdrawiam wszystkich.
Cześć
P.S. A jak sie robi Hard Reset? Bo nie mam zielonego pojęcia :)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 22, 2004, 14:22:07 »
Mialem kiedys AERO 1550 i nie pamietam by byl do tego modelu kabel z USB. Uzywalem kabla do RS ktory to musial byc właczony przez  null modem. Jak wiec jest z tym Twoim kablem to zagadka.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2004, 23:10:18 »
Jestem w 100% przekonany że na Aero serii 15xx nie ma możliwości połączenia z komputerem po przez port USB. Synchronizacja odbywa sie tylko i wyłącznie kablem RS. Opis aukcji był najwyraźniej błędny.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 24, 2004, 09:21:53 »
Aero mialo 18 pinowe zlacze. Zagadka wiec jest,  włozenie innego wtyku
do tego palmtopa. Prawdopodobnie włozony został 'na sile' bo wymiary zewnetrzne wtyku na to pozwolily, choc wymiary pinów są inne.