[poczatkujacy] Jak to jest?

• 5 Odpowiedzi
  • 1052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 21, 2004, 21:31:21 »
Mam mozliwosc kupienia 5450. Jestem sklonny tego dokonac, ale mam watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi rozwiklac:

1. nie posiada on Polskiej lokalizacji. Czy da sie skads sciagnac/wgrac? Da sie ja wogole doinstalowac w trakcie uzywania? A moze jest np. na plytkach dolacznych do egzemplarzy sprzedawanych w Polsce i dopiero z plyty sie ja doinstalowuje?

1a: A moze po prostu Polska lokalizacja jest po prostu aplikacja, ktora mozna latwo zainstalowac, tudziez usunac?

2. Gwarancja jest wystawiona w USA. Czy bedzie honorowana w Polsce, Europie?

3. Co wogole sadzicie o moim pomysle zakupu takiego cudeńka, biorac pod uwage powyzsze "mankamenty"?

Zdaje sobie sprawe, iz pytania sa dosyc prymitywne, ale szukalem i nie moglem znalezc az tak szczegolowych danych na powyzsze tematy. Licze na wyrozumialosc;)

Pozdrawiam
Wojtek z Bialegostoku

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2004, 21:46:45 »
Cytat: karwojtek
1. nie posiada on Polskiej lokalizacji. Czy da sie skads sciagnac/wgrac? Da sie ja wogole doinstalowac w trakcie uzywania? A moze jest np. na plytkach dolacznych do egzemplarzy sprzedawanych w Polsce i dopiero z plyty sie ja doinstalowuje?

Polska lokalizacja znajduje sie na plytach CD dolaczonych do wiekszosci palmtopow HP (jednak nie wiem czy Twoj sprzedawca bedzie oferowal takie plyty w komplecie)

1a: A moze po prostu Polska lokalizacja jest po prostu aplikacja, ktora mozna latwo zainstalowac, tudziez usunac?

Tak, to jest aplikacja ktora sie samemu instaluje. Jednak nie dziala ona zbyt dobrze, czesto powodujac zawieszanie sie palmtopa i niektorych aplikacji.

2. Gwarancja jest wystawiona w USA. Czy bedzie honorowana w Polsce, Europie?

Tak

3. Co wogole sadzicie o moim pomysle zakupu takiego cudeńka, biorac pod uwage powyzsze "mankamenty"?

Palmtop nie jest zly, ale musisz pamietac ze:
- nie bedzie raczej dla niego nowej wersji systemu operacyjnego czyli Windows Mobile 2003 for Pocket PC Second Edition (choc mozna kupic upgrade do pierwszej wersji Windows Mobile)
- posiada on starszy model procesora X-Scale 400MHz (dokladniej PXA250, a nie PXA255) przez co system dziala niestety dosyc wolno (czasem wolniej niz na procesorach StrongArm 206MHz)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2004, 22:04:55 »
Cytat: jakub kańczugowski
Palmtop nie jest zly, ale musisz pamietac ze:
- nie bedzie raczej dla niego nowej wersji systemu operacyjnego czyli Windows Mobile 2003 for Pocket PC Second Edition (choc mozna kupic upgrade do pierwszej wersji Windows Mobile)

Zakladam, ze sa komatybilne i w gore i w dol zaczynajac od PPC 2002

Cytat: jakub kańczugowski
- posiada on starszy model procesora X-Scale 400MHz (dokladniej PXA250, a nie PXA255) przez co system dziala niestety dosyc wolno (czasem wolniej niz na procesorach StrongArm 206MHz)

Czy jest to na tyle istotna roznica, ze powinna zdyskfalifikowac ten model? Nie znam sie na palmach, nigdy nie mialem z nimi do czynienia. Brak mi jakiejkolwiek skali porownawczej...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2004, 14:45:54 »

Zakladam, ze sa komatybilne i w gore i w dol zaczynajac od PPC 2002

Tak. Choc czasem wymagana jest nieco nowsza wersja danej aplikacji by w pelni wykorzystac mozliwosci danego systemu, ale generalnie 95% wszystkich programow dziala bez problemu.

Czy jest to na tyle istotna roznica, ze powinna zdyskfalifikowac ten model? Nie znam sie na palmach, nigdy nie mialem z nimi do czynienia. Brak mi jakiejkolwiek skali porownawczej...

Jesli nie bedziesz mial doczynienia z innymi palmtopami to nieodczujesz jak wygodnie jest pracowac na szybciej dzialajacym systemie. Ja powiem tak - mialem tego iPAQa prawie przez rok i nie meczylo mnie to zbytnio. Ale jak chcesz go kupic to od razu zmieniaj system na WM 2003, bo na PPC 2002 czesto wystepowaly dziwne bledy i ogolnie niezbyt stabilna praca urzadzenia. (zmiana jest oczywiscie platna).

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2004, 16:32:29 »
Ja bym polecał jeśli już h5550 z uwagi na zbyt wolne działanie h5450.(posiadam od roku).Jeśli trzeba mam na zbyciu orginalny nie odpakowany upgrade do WM 2003 na h5450 oraz polską lokalizację.

*

Offline ragozd

• **
  • 129
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2004, 15:44:14 »
roznica w cenie przemawia na korzysc 5550