Zamulony 6515

• 16 Odpowiedzi
  • 1215 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zamulony 6515
« dnia: Styczeń 02, 2007, 13:25:21 »
Objawy: Powolna reakcja i brak dźwięku.

Wszystko zaczęło się gdy zacząłem uzywać wifi na Spectec mini sd. Ale to chyba nie jest powód. Zainstalowałem też nowego Skype'a i to może on powoduje takie zawirowania.

Najgorsze jest to, że zamulenie przychodzi czasem w nocy kiedy ipaq się ładuje. Nie działa wtedy dźwięk i jak się domyślacie budzik.

Czy ktoś tak miał?

*

Offline wesyr87

• 317
  • Sprzęt: iPhone 4, Galaxy Note :)
Zamulony 6515
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2007, 15:02:14 »
Ja mialem cos podobnego, tylko zaczynalo sie to zawsze jak wkladalem go do kolyski i sie synchronizowal z Activesync, jak mu sie udalo albo i nie, to nastepnie zaczely sie dziac cuda, mulilo go strasznie nacisnalem cos to dopiero za jakies 15- 25 sek byla rekacja, dzwiek znacznie pozniej :D ... gdy go nie wkladalem do kolyski to bylo git :) ... u mnie pomogl format :)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Zamulony 6515
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2007, 15:10:54 »
Równie dobrze może tak się dziać od uszkodzonej karty WiFi (u mnie laptopek nieziemsko mulił od "lekko" uszkodzonej sieciówki na PCMCIA ;) ). Ale najlepiej zrób pełny backup i hard reset. To ostatecznie ustali czy jest to wina sprzętu czy softu.
Ewentualnie może to być jakiś soft działający w tle, a w najgorszym przypadku uszkodzenie na płycie głównej: mój stary Optipadek także zaczął mulić, potem wszystko zaczęło mu się plątać :D np. nie mógł wygenerować losowej liczby w Forward Pass i co gorsza zaczął coraz rzadziej wstawać po soft a nawet i hard resecie (a potem już wogóle nie wstał, cały czas wyświetlał logo startowe). Oczywiście skończyło się na serwisie i wymianie płyty głównej czego tobie z całego serca nie życzę. :)

Zamulony 6515
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:07:15 »
Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobieni "twardego", ale jestem za leniwy. A jak to jest z romem, czy trzeba go z powrotem wgrywać (nowy), po "twardym"?

*

Offline wesyr87

• 317
Zamulony 6515
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2007, 21:48:10 »
Nie :) ... Rom zostaje, jedynie jest robiona "świeża" instalka Windowsa :) ... dane z karty tez zostaja, ale kontakty smsy i inne rzeczy ktore byly zapisane na pockecie np. w moich dokumentach giną :) . Wiec zrob backup programem wbudowanym i zapisz na karte i hard reset :).

Zamulony 6515
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:19:40 »
A czy ma sens robienie hard resetu i potem przywracanie wszystkiego z backupu? Czy to może rozwiązać mój problem? Jeśli nie to czy kontakty są zapisane w jakimś jednym miejscu, żeby móc je zabezpieczyć przed resetem?

*

Offline wesyr87

• 317
Zamulony 6515
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:54:29 »
ja osobiscie bym nie robil backupu :) tylko wlasnie skopiowal recznie pliki z moich dokumentow oraz zgral wszystkie kontakty z HP na karte sim (wchodzisz do Contacts zaznaczasz wszystko i Tools -> save to sim)... i nastepnie hard reset :) w jakim pliku sa zapisane kontakty tego niestety nie wiem. A czy hard reset pomoze, hmmm moze tak moze nie :) bo tak jak napisal kolega Poklik moze to byc tez wina karty WiFi.

Zamulony 6515
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2007, 23:26:42 »
Żeby to było takie proste, ale mi wyskakuje invalid parameter i nic mi się nie zapisuje na Sim :( A da się to potem ściągnąć przec Activesync?

Zamulony 6515
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2007, 23:47:25 »
No to zrób sobie synchronizację z MS Outlookiem (kontakty, notatki, kalendarz,...). a dokumenty przerzuć na kartę lub do kompa. Potem twardy reset, potem przetestuj na czystym hardware, a potem zsynchronizuj i przekopiuj spowrotem dane.

W ten sposób nie tracisz danych. Tylko pozaseryjny soft będziesz musiał od nowa instalować.

g.

Zamulony 6515
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2007, 18:09:39 »
Czy jak zrobię twardy reset, to bez problemu będę mógł wgrać legalną wersję programu automapa, z którego używam?

*

Offline wesyr87

• 317
Zamulony 6515
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2007, 10:53:14 »
Bedziesz musial ponownie ja zainstalowac :)
Najlepiej to wejsc na strone i pobrac akutalizacje programu by miec jak najnowsza wersje :)

Zamulony 6515
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2007, 14:50:22 »
Niestety hard reset nie pomógł. Mój 6515 co jakiś czas ulegał zamuleniu. To chyba koniec tego pocketa.

Może pomogłoby wgranie ponowne nowego romu? Tylko, że na dodatek jakiemuś uszkodzeniu uległa stacja dokująca i wyświetla mi się błąd, jakoby windows nie rozpoznawał urządzenia. Tymczasem łączę się przez BT i AS.

Macie jakiś pomysł?

*

Offline Poklik

• 2379
Zamulony 6515
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 07, 2007, 15:17:56 »
Na początek powyjmuj wszsytkie karty i inne rozszerzenia (WSZYSTKIE karty, kable itp.) zostaw tylko gołego pocketa z baterią. Zrób ponownie hard reset. Jeżeli problem będzie się powtarzać to ostatnie co możesz zrobić to zmiana romu, jednak rom ot tak sobie nie psuje się, zapewne jest to jakieś poważniejsze uszkodzenie na płycie głównej. :(

Zamulony 6515
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 07, 2007, 19:22:45 »
W środku mam obecnie tylko jedną kartę SD Kingston 1GB i zawsze wszystko działało ok. Z ciekawości chciałbym spytać na jakiej zasadzie karta SD może zamulać system? Czy macie jakiś dobry link do nowego romu dla 6515? Bo wszystkie linki jakie odwiedzam są już puste.

A jeżeli to karta, to może trzeba jakiś format poczynić?

Zamulony 6515
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2007, 10:56:50 »
Nie wiem jak to się stało, ale wczoraj próbowałem sobie wyjmować kartę SD i wkładać ją z powrotem i po jakiejś chwili zorientowałem się, że nie mam już żadnych danych na karcie SD!

Plusem jest to, że 6515 przestał mulić :)

Minusem jest strata 1GB danych z którymi byłem bardzo związany emocjonalnie.

Morał: Nie należy przywiązywać się emocjonalnie do danych zawartych na karcie 1GB firmy Kingstone.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak w jednej chwili może zniknąć 1GB danych z karty SD. Zaznaczam, że tylko wyjąłem ją zs slotu i może dwa razy przesunąłem zabezpieczenie na karcie na pozycję Lock i z powrotem. Potem zorientowałem się, że nie ma na niej żadnych danych i zrobiłem hard reset. Dodam jeszcze, że kartę wyjąłem z urządzenia w chwili gdy zaczęło się mulenie.

Pozdrawiam.

*

Offline Poklik

• 2379
Zamulony 6515
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2007, 17:08:19 »
No wiesz. U mnie pocketa zaczął się czasem w losowych momentach wyłączać. Robiłem hard resety i inne, nic nie pomagało. Dopiero potem zobaczyłem, ze karta cały czas siedzi w pockecie. Wyjąłem ją i wyłączyłem autowyłączanie PDA. Przez ponad 3 dni był non stop włączony i ani razu się nie wyłączył. Sprawdziłem kartę zwykłym Windowsowym ScanDiskiem. Owszem naprawił na niej błędy jednak część danych (i to jeszcze backup) uszkodziło się.  :wkurzony: Do dziś ani razu się nie wyłączył.
Dlaczego tak reagował? Dlaczego przy zepsutej sieciówce laptopek mulił się? Nie mam zielonego pojęcia, jednak jak widzisz ma to ogromne znaczenie...

Odp: Zamulony 6515
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 31, 2007, 11:37:36 »
Nie wiem jak to się stało, ale wczoraj próbowałem sobie wyjmować kartę SD i wkładać ją z powrotem i po jakiejś chwili zorientowałem się, że nie mam już żadnych danych na karcie SD!

Plusem jest to, że 6515 przestał mulić :)

Minusem jest strata 1GB danych z którymi byłem bardzo związany emocjonalnie.

Morał: Nie należy przywiązywać się emocjonalnie do danych zawartych na karcie 1GB firmy Kingstone.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak w jednej chwili może zniknąć 1GB danych z karty SD. Zaznaczam, że tylko wyjąłem ją zs slotu i może dwa razy przesunąłem zabezpieczenie na karcie na pozycję Lock i z powrotem. Potem zorientowałem się, że nie ma na niej żadnych danych i zrobiłem hard reset. Dodam jeszcze, że kartę wyjąłem z urządzenia w chwili gdy zaczęło się mulenie.

Pozdrawiam.

ja mialem identyczna sytuacje tylko ze z ta mala karta ... kupilem mini sd sformatowalem ja i wlozylem do ipaca .... po kilku dniach zauwazylem ze strasznie go muli ... nie wiedzialem co jest grane ... robilem soft restarty ... nie moglem dojsc do jest grane ... w koncu zauwazyelm prawidlowosc ze gdy wyciagne mala karte z kieszeni ipaca wszystkop wracalo do normy a karta w czytniku na pc byla pusta a na dodatek zauwazylem ze byla kompletnie gola nawet nie maila zadengo systemu plikow na sobie :| nie wiem czym to jest spowodowane ? czy moze jakies zwarcia sa na tych socketach ? od tego czasu uzywam ttej karty tylko na krotki czas np jak jade w podroz i uzywam tom toma ... sluzy mi ona jako magazym map potem ja wyciagam !natomiast duza sd zachowuje sie normalnie :| ... te hp 6515 maja wiecej z sredniowieczej magii w sobie niz z technologii 21 wieku !!!!!