WM6.1 Pro dla 614C

• 272 Odpowiedzi
  • 122197 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
  • Sprzęt: HP-614c
Odp: WM6.1 Pro dla 614C
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 21, 2008, 19:23:04 »
Panowie oto maly "wtret" w watku WM6.1.
Wiem, ze to nie zwiazane z tym watkiem ale kiedys o tym byla tu chyba wzmianka a i rzecz jest  zbyt mala zeby oddzielny watek zakladac... Moze Wam sie przyda bo mnie ucieszylo :-)
Wlasnie "odkrylem" piekny sofcik (jak dla mnie). Robi maly wycinek tego co PhoneAlarm tzn wylacza/blokuje ekran na czas rozmawiania. A nawet wylacza phona po skonczonej rozmowie.
Roznica jest taka, ze ten programik jest mikroskopijny jesli chodzi o wielkosc i obciazenie maszynki a ponadto freeware (nie zaden crack). Pochodzi od naszych "przyjaciol" ze Wschodu:

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=44449

Uwaga, zeby go skonfigurowac trzeba go odnalezc i odpalic nie w katalogu Programs lecz w StartUp (tam sie instaluje domyslnie).

Napisane pod WM6 i na 614-ce dziala ok.

« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:00:36 »
Jedna rzecz ktora ostatno zauważyłem w 6.1 - błędne wskazania naładowania baterii - objawia sie to tym, że dokładnie jak mam 20% i mniej to prawie zawsze wyłącza sie telefon jak ktoś chce się dodzwonić, albo ja zadzwonić, natomiast po podłączeniu ładowania
Czy ktoś ma podobny problem ??

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 22, 2008, 13:21:27 »
Jeśli masz angielską wersję oryginalnego ROMu i wersję bootloadera niższą niż MP 1.01.00 to możesz potrzebować tej poprawki:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=pl&cc=pl&prodTypeId=215348&prodSeriesId=3544358&swItem=hh-59485-1&prodNameId=3544382&swEnvOID=4014&swLang=8&taskId=135&mode=4&idx=0

U mnie opisywany problem raczej nie występuje...

Edit: Fix jest dla urządzeń wyprodukowanych przed Kwietniem 2008

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 13:23:19 wysłana przez Bigu1975 »

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 22, 2008, 21:55:18 »
Witam
Pare pytanek dot. 614c (nowy posiadacz tegoz w wersji juz 1.4, FW 0.88, os 1.00.03):

* dosc cicho dziala zestaw samochodowy (parrot) w tej wersji bluetooth, wydawalo mi sie ze w wersji 6.0 - bylo lepiej
* po wlaczeniu i wylaczeniu wifi  - pozostaje mi ikona ze jestem wciaz polaczony ....
* wskaznik sily natezenia pola gsm pokazuje 1-2 kreski, nigdy nie jest ma maxa (Orange), chociaz lezaca obok nokia pokazuje maxa
*czasami nie udaje mi sie wysylac sms, chociaz nie wiem od czego to zalezy
* nie udalo mi sie uruchomic CBI, ale to najmniej wazne

poza tym fajnie dziala nawigacja, chociaz spory ten telefon. poprzednio mialem 6815, niby podbny, ale jakos w reku znaczaco mniejszy byl.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:12:25 »
janciownik - u mnie tez taki problem nie wystepuje. Ostatnio gadalem przy stanie naladowania 4%.

maon - cos to pachnie jak walniete radio-gsm w
Twoim tel... ale moze dla formalnosci sprawdz wersje firmware'u radia w HPasset. Robiles upgrade przez A-synca do 0.88? Jesli nie to zrob.

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:18:49 »
janciownik - u mnie tez taki problem nie wystepuje. Ostatnio gadalem przy stanie naladowania 4%.

maon - cos to pachnie jak walniete radio-gsm w
Twoim tel... ale moze dla formalnosci sprawdz wersje firmware'u radia w HPasset. Robiles upgrade przez A-synca do 0.88? Jesli nie to zrob.

Dzieki za szybka odpowiedz.
firmware radia GSM mp-0088-200608.
Nie robilem - taka wersje juz mialem (chyba, bo nie pamietam sprzed upgradu do 6.1).
skad to 0.88 mozna sciagnac i czy mozna razem z 6.1 instalowac ?

poza tym orange mi sie wyswietla jako "orange pl orange"
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 22:20:25 wysłana przez maon »

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:52:07 »
Kupiles phona z wersja PL czy ENG?

Jesli z wersja PL to raczej powinienes miec radio w nienajnowszej wersji. Ale to co Ci sie wyswietla to wg mnie najnowsza wersja.
Update do 6.1 nie rusza firmware'u radia tylko OS. Update sciagnij ze strony HP dla angielskiej wersji systemu. Jesli nie bedzie chcial dzialac bo niekompatybilna wersja to sciagnij ROMupdate.dll zalaczony przez Biga1975 kilkanascie postow wyzej w tym watku. Nawet jesli ten update jest zbedny to przed ostatecznym przeladowaniem firmwaru wyswietli Ci sie tabela porownawcza tego co masz z tym co jest proponowane jako najnowszy update.

Wydaje mi sie jednak, ze masz najnowsza wersje i ze to sprzetowo z radiem jest cos nie tak. Bo nawet jesli masz starsza wersje to i tak ona co do sms'ow itp nie dzialala tak fatalnie jak zdaje sie brzmiec z Twojego opisu.

Ale poczekaj na opinie Biga, Big zna kupe niespodzianek wiec moze i z Twoim problemem sie zetknal juz tez :-)

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:56:37 »
Maon,

Co do tego zasięgu - (sorrki może to są głupie pytania) ale może po prostu taki on jest? Piszesz, że Nokia pokazuje full - ale może być tak, że np. Nokia jest leciwa i zapina się na GSM a 614c na sieci 3G (UMTS).
Jeśli masz znaczek na telefonie 3G albo H to jesteś na sieciach 3G. Sieci 3G mają z reguły gorszy zasięg.
Aby się przekonać możesz w opcjach telefonu ustawić na wybór sieci manualny i ustawić tylko Orange GSM.

Pozdrawiam,
Bigu1975

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 22, 2008, 23:31:04 »
Fakt, najprostrza ale mozliwa koncepcja.
Tylko te nie-wysylalne sms-y mi troche nie pasuja... Naprawde ten link do umts musialby byc parszywy zeby tak notorycznie nie przechodzily. Ale niewykluczone oczywiscie.

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 23, 2008, 09:48:37 »
Maon,

Co do tego zasięgu - (sorrki może to są głupie pytania) ale może po prostu taki on jest? Piszesz, że Nokia pokazuje full - ale może być tak, że np. Nokia jest leciwa i zapina się na GSM a 614c na sieci 3G (UMTS).
Jeśli masz znaczek na telefonie 3G albo H to jesteś na sieciach 3G. Sieci 3G mają z reguły gorszy zasięg.
Aby się przekonać możesz w opcjach telefonu ustawić na wybór sieci manualny i ustawić tylko Orange GSM.

Pozdrawiam,
Bigu1975

Po przełaczeniu na GSM - słupki sa na maxa, czyli miales racje, 3G ma słabyszy zasieg.Dzieki za podpowiedz.

Pytanko o pozostale rzeczy:
* dosc cicho dziala zestaw samochodowy (parrot) w tej wersji bluetooth, wydawalo mi sie ze w wersji 6.0 - bylo lepiej, czy jest jakis klopot z ta wersje romu ?
* po wlaczeniu i wylaczeniu wifi  - pozostaje mi ikona ze jestem wciaz polaczony ....?
* nie udalo mi sie uruchomic CBI, ale to najmniej wazne, ale moze cos zle ustawiam ...

Poza tym dziala bardzo fajnie, faktycznie fajnie byloby miec to wszystko  w wersji polskiej ...

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 23, 2008, 10:16:04 »
* dosc cicho dziala zestaw samochodowy (parrot) w tej wersji bluetooth, wydawalo mi sie ze w wersji 6.0 - bylo lepiej, czy jest jakis klopot z ta wersje romu ?
- tu mam zero doswiadczen ale "dziala cicho" to masz na mysli ze Ty slyszysz slabo czy inni Cie nie slysza? Znaczy chodzi czulosc czy odtwarzanie?

* po wlaczeniu i wylaczeniu wifi  - pozostaje mi ikona ze jestem wciaz polaczony ....?
- to jest tylko ikonka a jak w nia klikniesz to jest info, ze zadnej sesji niema itd? Jak mam taka sytuacje u siebie ale nie po wi-fi tylko "od czasu do czasu". Po radzie Biga i zdefiniowaniu slepego Exchange-servera w A-syncu bardzo silnie sie to ograniczylo ale czasem mi sie jednak dalej tak pokazuje z blizej nieustalonej do konca przyczyny. I ta ikonka jak dlugo Ci trwa? U mnie znika po nawiazaniu i zamknieciu sesji danych przez gsm. Przy okazji - doinstalowywales jakies aplikacje ktore maja jakis auto-update? Moze to ktoras z nich cos probuje "podtrzymywac" w systemie jesli na sile zamkniesz wi-fi i stad ta ikonka? Ja zadnej takiej nie mam...

* nie udalo mi sie uruchomic CBI, ale to najmniej wazne, ale moze cos zle ustawiam ...
- jak to uruchamiasz? Zdefiniowales kanal w settings/phone/more (numer + uaktywnienie) i wlaczyles pokazywanie CBapplet na ekranie Today (settings/today/item)?
To dziala ale raczej teoretycznie. U mnie na przyklad mimo wlaczonego tylko jednego kanalu pokazuje wszystkie kanaly na raz (to przypadkowo ustalilem jak ograniczyc). Ponadto aktualizacja lokalizacji jest bardzo nieregularna - czasem co kilka minut a czasem co kilka godzin (oczywiscie mimo totalnie zmienionej rzeczywistej lokalizacji a nie pozostawaniu w jednym miejscu). Chyba trzeba by pokombinowac z podmienieniem jakiegos dll-a na wziety z innego phona bo w HP ta aplikacja jest naprawde skopana. Tyle, ze nie mam informacji czy w innych phonach na WM dziala to prawidlowo.

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 23, 2008, 10:17:04 »
Witam,

Obawiam się, że póki co nic się nie da zrobić :( Możesz jeszcze dla pewności ustawić głośność na maxa. Defaultowo jest ustawione ciszej: podczas aktywnej rozmowy poprzez zestaw użyj bocznej wajchy i podkręć głośność. Pamiętaj, że głośność zestawu ustawiasz tylko ta wajchą jak masz aktywną rozmowę.

* po wlaczeniu i wylaczeniu wifi  - pozostaje mi ikona ze jestem wciaz polaczony ....?

Dokładnie ta sama ikona? Na pewno mówisz o ikonie WiFi, może chodzi o ikonę połączenia danych? Jeśli na pewno chodzi o ikonę WiFi, to albo zainstalowałeś jakąś Twoja aplikację które narobiła bigosu albo Twój HPek nie do końca przyjął nowy ROM. Próbowałbym odinstalować 'podejrzane' aplikacje, oczywiście zrobić Soft reset i na końcu Hard Reset. Na pewno ten ROM nie ma takiego błędu. Jeśli problem będzie istniał nadal - proponuje ponowny flash.

Włączenie samego apletu CB na Today'u to nie wszystko. Wchodzisz: Menu > Settings > Phone >> zakładka na dole More i zaznacz ptaka przy: Cell Broadcast. To powinno wystarczyć (trzeba trochę poczekać zanim coś się pojawi). Jeśli nie to kliknij obok Cell Broadcast settings i dodaj kanał 50. Normalnie powinno dodać się ten kanał ale ponieważ działa to krzywo nie jest to konieczne...

Pozdrawiam.

Edit: Pisaliśmy razem z Netzmarkiem :)

Netzmark - ikona może Ci się ciągle pojawiać bo np. podłączyłeś się do PCeta co odpaliło u Ciebie ActiveSynca i nawet po odłączeniu on ciągle wisi. Zobacz jak masz tą ikonę czy w aktywnych programach masz odpalonego ActiveSynca - jeśli tak to kill him :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 10:21:07 wysłana przez Bigu1975 »

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #102 dnia: Wrzesień 23, 2008, 14:57:03 »
Obawiam się, że póki co nic się nie da zrobić :( Możesz jeszcze dla pewności ustawić głośność na maxa. Defaultowo jest ustawione ciszej: podczas aktywnej rozmowy poprzez zestaw użyj bocznej wajchy i podkręć głośność. Pamiętaj, że głośność zestawu ustawiasz tylko ta wajchą jak masz aktywną rozmowę.

:-(

Dokładnie ta sama ikona? Na pewno mówisz o ikonie WiFi, może chodzi o ikonę połączenia danych? Jeśli na pewno chodzi o ikonę WiFi, to albo zainstalowałeś jakąś Twoja aplikację które narobiła bigosu albo Twój HPek nie do końca przyjął nowy ROM. Próbowałbym odinstalować 'podejrzane' aplikacje, oczywiście zrobić Soft reset i na końcu Hard Reset. Na pewno ten ROM nie ma takiego błędu. Jeśli problem będzie istniał nadal - proponuje ponowny flash.
To na pewno ikona wifi - po nacisnieciu jej pojawial sie komunikat ze nie jestem podlaczony  do access pointa .... w wifi w managerze bylo wylaczone.
softreset dopiero pomogl

Włączenie samego apletu CB na Today'u to nie wszystko. Wchodzisz: Menu > Settings > Phone >> zakładka na dole More i zaznacz ptaka przy: Cell Broadcast. To powinno wystarczyć (trzeba trochę poczekać zanim coś się pojawi). Jeśli nie to kliknij obok Cell Broadcast settings i dodaj kanał 50. Normalnie powinno dodać się ten kanał ale ponieważ działa to krzywo nie jest to konieczne...

nie dziala wciaz :
Ustawienia:
[X] receive channnel index
Language: English (probowalem Polish)
Channel name: CBI, number 50

Napisane: Wrzesień 23, 2008, 14:55:01
Panowie oto maly "wtret" w watku WM6.1.
Wiem, ze to nie zwiazane z tym watkiem ale kiedys o tym byla tu chyba wzmianka a i rzecz jest  zbyt mala zeby oddzielny watek zakladac... Moze Wam sie przyda bo mnie ucieszylo :-)
Wlasnie "odkrylem" piekny sofcik (jak dla mnie). Robi maly wycinek tego co PhoneAlarm tzn wylacza/blokuje ekran na czas rozmawiania. A nawet wylacza phona po skonczonej rozmowie.
Roznica jest taka, ze ten programik jest mikroskopijny jesli chodzi o wielkosc i obciazenie maszynki a ponadto freeware (nie zaden crack). Pochodzi od naszych "przyjaciol" ze Wschodu:

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=44449

Uwaga, zeby go skonfigurowac trzeba go odnalezc i odpalic nie w katalogu Programs lecz w StartUp (tam sie instaluje domyslnie).

Napisane pod WM6 i na 614-ce dziala ok.
Mogblys go podeslac mailem ? nie moge z tej strony tego sciagnac, a uzywalem podobnej funkcji w poprzednim telefonie .... mail wysle na priva

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 23, 2008, 16:17:16 »
Bigu, to nie to. Ja mam wszystko slicznie, zadnych ikonek komunikacji i raptem ni z gruchy ni z pietruchy sie pojawia. A jak w nia klikne to jest info ze zadnych sesji nie ma aktualnie otwartych i ze beda otwarte jak jakas aplikacja bedzie jej potrzebowac.

Maon - patrz linka ponizej :-)
Napisane: Wrzesień 23, 2008, 16:03:23
Maon, jak cos zmienisz w ustawieniach phone/more to potem wylacz pokazywanie tego appletu w Today (zatwierdzajac do konca okayem) po czym wejdz tam ponownie i go wlacz. Moze to dziwne ale potwierdzilo mi sie wielokrotnie jak sie tym bawilem ze to "pomaga" w uaktualnieniu dzialania po zmianie.

Jezyk nie ma znaczenia, ten dll jest tak skopany ze to co dziala to dziala przez przypadek a nie z deklaracji. Wszystko jedno jaki kanal uaktywnisz jako jedyny to i tak aplikacja wylapuje z sieci total wszystko. Tak jak Ci Bigu napisal - wystarczy dac samo CBI na active bez zadnych kanalow a i tak zaczyna - choc zle - to jednak dzialac.

Ja np dostawalem, jak pisalem juz, co chwila info o kwiaciarniach, panienkach itp, czyli reklamowki z kanalu 18-21. Po czym dodeklarowalem dodatkowo drugi kanal CBI wlasnie nr21. Oczywiscie nic to nie zmienilo no bo te infa juz i tak lecialy wiec lecialy dalej. Jednak teraz odhaczenie dzialania kanalu 21 spowodowalo zablokowanie przesylania tych reklamowek !!! Czyli nalezalo kanal dodac a potem go zablokowac.... Potwierdzilem to po trzech HR-ach, tak samo zadzialalo za kazdym razem.

Ale ni przejmuj sie, jak Ci to zadziala to i tak zle :-) Bedac w Gdansku dojedziesz do Warszawy i bedizesz na CBI w okolicach Elblaga jak dobrze pojdzie...

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 23, 2008, 23:48:23 »
Bigu, to nie to. Ja mam wszystko slicznie, zadnych ikonek komunikacji i raptem ni z gruchy ni z pietruchy sie pojawia. A jak w nia klikne to jest info ze zadnych sesji nie ma aktualnie otwartych i ze beda otwarte jak jakas aplikacja bedzie jej potrzebowac.

Maon - patrz linka ponizej :-)
Napisane: Wrzesień 23, 2008, 16:03:23
Maon, jak cos zmienisz w ustawieniach phone/more to potem wylacz pokazywanie tego appletu w Today (zatwierdzajac do konca okayem) po czym wejdz tam ponownie i go wlacz. Moze to dziwne ale potwierdzilo mi sie wielokrotnie jak sie tym bawilem ze to "pomaga" w uaktualnieniu dzialania po zmianie.

Jezyk nie ma znaczenia, ten dll jest tak skopany ze to co dziala to dziala przez przypadek a nie z deklaracji. Wszystko jedno jaki kanal uaktywnisz jako jedyny to i tak aplikacja wylapuje z sieci total wszystko. Tak jak Ci Bigu napisal - wystarczy dac samo CBI na active bez zadnych kanalow a i tak zaczyna - choc zle - to jednak dzialac.

Ja np dostawalem, jak pisalem juz, co chwila info o kwiaciarniach, panienkach itp, czyli reklamowki z kanalu 18-21. Po czym dodeklarowalem dodatkowo drugi kanal CBI wlasnie nr21. Oczywiscie nic to nie zmienilo no bo te infa juz i tak lecialy wiec lecialy dalej. Jednak teraz odhaczenie dzialania kanalu 21 spowodowalo zablokowanie przesylania tych reklamowek !!! Czyli nalezalo kanal dodac a potem go zablokowac.... Potwierdzilem to po trzech HR-ach, tak samo zadzialalo za kazdym razem.

Ale ni przejmuj sie, jak Ci to zadziala to i tak zle :-) Bedac w Gdansku dojedziesz do Warszawy i bedizesz na CBI w okolicach Elblaga jak dobrze pojdzie...

Udalo mi sie uruchomic CBI dopiero jak przelaczylem siec na GSM, wyglada na to ze z 3G nie dziala... :? jak wrocilem do 3G znowu zniknelo.... moze to jest ten problem ze pojawia sie tylko w sieci GSM, wiec jak podrozujesz to sie bardzo nieregularnie pojawia ?

Z ciekawostek: wszystkie sieci maja u mnie opis z Orange na koncu tzn.
Orange GSM Orange
Plus GSM Orange
ERa GSM Orange ...

A jak jest u Was ?
Macie podobnie ?

Dzieki za sofcik - sprawdze jutro :-)

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 24, 2008, 01:16:40 »
Sprawdze, moze faktycznie to problem 3G odnosnie anemicznego CBI. Z tym, ze teraz to mam wogole kaplice bo cos zainstalowalem co pewnie grzebnelo po rejestrach i teraz CBI leca mi w formie sms-ow przychodzacych co chwila. Wiec musialem to wylaczyc calkiem. Za cholere nie wiem ktory rejestr za to odpowiada... Bigu, nie odkryles jeszcze tego?! :-)

U mnie sieci widac tak:
Era (GSM)
ERA (3G)
Plus (GSM)
Plus (3G)
dalej tak samo Orange i pojedynczy pewnie Play (nazwa Play sie nie wyswietla).

Programik jest prosty jak but - co widac tez po wielkosci - chodzi dobrze, mam go juz dzialajacego od kilku dni. Zdeklarowalem sobie phone-off po skonczeniu rozmowy i nie moge sie do tego przyzwyczaic - odruchowo co koniec rozmowy to wlaczam sobie phona na nowo niby chcac go zgasic :-)

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 24, 2008, 09:59:26 »
Sprawdze, moze faktycznie to problem 3G odnosnie anemicznego CBI. Z tym, ze teraz to mam wogole kaplice bo cos zainstalowalem co pewnie grzebnelo po rejestrach i teraz CBI leca mi w formie sms-ow przychodzacych co chwila. Wiec musialem to wylaczyc calkiem. Za cholere nie wiem ktory rejestr za to odpowiada... Bigu, nie odkryles jeszcze tego?! :-)

U mnie sieci widac tak:
Era (GSM)
ERA (3G)
Plus (GSM)
Plus (3G)
dalej tak samo Orange i pojedynczy pewnie Play (nazwa Play sie nie wyswietla).

Programik jest prosty jak but - co widac tez po wielkosci - chodzi dobrze, mam go juz dzialajacego od kilku dni. Zdeklarowalem sobie phone-off po skonczeniu rozmowy i nie moge sie do tego przyzwyczaic - odruchowo co koniec rozmowy to wlaczam sobie phona na nowo niby chcac go zgasic :-)
Zainstalowalem sofcik - zobaczymy jak dziala.

Ciekawe skad u mnie takie dziwne sieci - moze z karty SIM ... ?

Ktos moze uzywal funkcji:
setting/phone/services/caller id ->
provide my caller id to: only to contacts ?

No i czasami naciskam send SMS  i brak info ze sie wyslalo, chociaz sie poszlo (pozostaje mi ekran wprowadzania danych z migajacym kursorem)

No i tego problemu z wifi nie udalo mi sie wczoraj odtworzyc :-?

wlaczylem ta funkcje i niestety nie wyswietlam sie innym uzytkownikom z ksiazki ?

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 24, 2008, 10:43:36 »
Wiesc dobra i zla od Yevqa001 z rosyjskiego forum:

Dobra - gosc zyje i cos tam kleci na bazie 20270 !

Zla - niestety dalej nie ma telefonu z serwisu HP po naprawie i cholera wie kiedy bedzie. To znaczy - nie ma na czym przetestowac dzialania :-(

Bigu, zapodalem mu temat bluetootha o ktorym wspominales + pytanie czy nie mozna recznie podmienic jakiegos dll'a zeby to zadzialalo w chinskim ROM-e. Zdaje sobie sprawe, ze moze to nie jest  kwestia pliku tylko wpisow w rejestrach - no ale jesli tak jest to gosc licze ze napisze to sam.
Wtedy mozna by go potestowac. Mnie osobiscie co prawda ten BT na dzisiaj do szczescia potrzebny nie jest ale zawsze lepiej miec wersje bardziej pelna...
Napisane: Wrzesień 24, 2008, 10:41:04
Maon, podejrzewam ze sieci przesylaja tylko swoje numery przydzielone w swiatowym systemie GSM a interpretacja ich na napis moze siedziec wlasnie na karcie.

Podejrzewam tylko, nie mowie ze to wiem...

Wsadz karte innego operatora i zobacz jak chcesz. SIMlocka przeciez chyba zadnego w HP nie masz przeciez?!

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 25, 2008, 21:27:54 »
Maon, podejrzewam ze sieci przesylaja tylko swoje numery przydzielone w swiatowym systemie GSM a interpretacja ich na napis moze siedziec wlasnie na karcie.

Podejrzewam tylko, nie mowie ze to wiem...

Wsadz karte innego operatora i zobacz jak chcesz. SIMlocka przeciez chyba zadnego w HP nie masz przeciez?!

kolega na 614c z 6.o ENG ma ten sam napis, Orange PL Orange, drugi ma Orange PL Milego Dnia, czyli to chyba ma jakis zwiazke z karta SIM .....

« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 30, 2008, 06:56:20 »
chciałbym wrzucić sobie do testu wm6.1 na mojego 614c ;)
terazy pytanko który ROM w tej chwili jest najnowszy i jednocześnie bezpieczny (nigdy nie flashowałem pda)

znalazłem taki: HP612_WM6.1_OS 5.2.20721 ROM: English - Elegant Black - Clean: by NGSEE
na forum xda-developers: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=425536

w nazwie niby hp612 ale z tego co widać w wątku pasuje do 614c również, ktoś używa tego ROMu?
a może wgrać inny?

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 30, 2008, 10:53:20 »
ROM o ktorym piszesz:
"Supposedly the previous 20721 release, with the new AKU 1.4 base, was a "beta" version. This one (tzn. 20737) is AKU 1.4 "basic"...."
Przeczytaj uwaznie caly post ktory zalaczyles. Te softy nie sa "zangielszczone" jeszcze w 100%.

Podobno wszystkie ROMy na 612 sa kompatybilne z 614. Tak wynika z tekstu w tym poscie i z mojej rozmowy z autorem naprawde sprawdzonej praktycznie wersji ROMu 6.1/1.4 ktora znajdziesz tu:
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=79455&st=175
http://rapidshare.com/files/134801554/WM6.1_20270.rar.html

Niemniej ten chinski ROM ma szanse byc lepszy od tego z 4pda. Tyle, ze za duzo ludzi go u nas nie testowalo tak naprawde na konto wydajnosci... Jak sie zdecydujesz to opisz wrazenia :-)

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 01, 2008, 19:21:41 »
Troszke poza tematem:
ktos wie jak zrobic (jakis rejestr) - zeby nie wyswietlal sie sms w okienku zaraz po przyjsciu przez kilka sekund? Tylko zeby sie pojawiala kopertka u gory ....

Pozdro

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 01, 2008, 19:30:59 »
Menu start\settings\sound&notifications\notifications i znajdujesz ustawienie dzwonka dla wiadomości sms i tam musisz odhaczyc wyświetlaj wiadomość na ekranie, ewentualniejeśli masz po angielsku to display message on screen. :)

« Odpowiedź #113 dnia: Październik 01, 2008, 21:47:41 »
Hej!

Pewnie to gdzies juz bylo ale zaryzykuje pytanie, zainstalowalem sobie WM 6.14 no i przy pisaniu sms mam T9 w wersji ang. jest mozliwosc wylaczenia T9???
Pozatym jestem bardzo zadowolony, system chodzi szybciutko, nie ma problemu 1-2 sek przy odebraniu polaczen, tylko automapa dluzej niewiem czemu lapie mi satelity. CBapplet mi w PLS gsm nie dziala niewiem czemu ale i tak tego nie uzywam :) ogolnie jestem zadowolony, bateria tez trzyma dluzej na 100% na powiekszonej baterii w ciagu doby znikalo 20% baterii teraz 10-15% tak wiec spory zysk na jednym ladowaniu.

Pozdrawiam

W

*

Offline seleron

• 30
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 02, 2008, 14:20:13 »
kstarski zainstalowałem sobie tego ROMa i po kilkudziesięciu minutach zabawy wróciłem do rosyjskiego 1.4.
Moje wrażenia:
- prędkość działania odrobinę większa, ale naprawdę odrobinę
- kilka aplikacji jest całkowicie nieprzetłumaczonych zwłaszcza tych w ustawieniach
- bardzo nieprzyjemna czcionka systemowa (m.in. nie mieszczą się wszystkie opisy)
- na moim telefonie domyślnie włączony clear type mimo regulacji nie wyświetlał wyraźnie czcionek
- nie ma kilku programów w porównaniu do wersji rosyjskiej
itd.
Ma jeszcze trochę błędów i jeszcze nie warto zmieniać wersji 1.4. Takie jest moje zdanie, ale jak chcesz możesz spróbować.
W przeciwieństwie do tego rosyjskiego romu wyświetla się prawidłowo theme od HP i podanie kodu PIN się nie minimalizuje przy starcie, ale to chyba nie są jakieś olbrzymie wady wersji 1.4.

Pozdrawiam

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 04, 2008, 10:02:43 »
Menu start\settings\sound&notifications\notifications i znajdujesz ustawienie dzwonka dla wiadomości sms i tam musisz odhaczyc wyświetlaj wiadomość na ekranie, ewentualniejeśli masz po angielsku to display message on screen. :)
Dzieki ! Ale proste .... :ok:

Napisane: Październik 04, 2008, 10:00:28
A tym razem pytanie o dialup networking:

probolem odpalic internet przez 614 - i nic. nie widzi takiego probilu w uslugach udostepnianych przez ipaqa -  jest na to jakas dzialajaca procedura ??!!

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 04, 2008, 15:44:50 »
Napisz w jakiej sieci masz nr. telefonu. U każdego operatora jest inaczej. poszukaj w szukajce, był gdzieś temat z ustawieniami dla wszystkich operatorów.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 04, 2008, 15:53:57 »
Maon, Chyba wystarczy jak wybierzesz kraj i operatora w Settings/Connections/HP iPAQ DataConnection. Ja nic innego nie robilem oprocz tego i wszystkie ustawienia defaultowe zaciagniete w tym momencie dzialaja bez problemu. Przynajmniej w sieci Era.
Choc fakt, ze nie sprawdzalem czy nie dzialaly mi juz przed ta operacja...

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 04, 2008, 21:44:07 »
Dzieki ! Ale proste .... :ok:

Napisane: Październik 04, 2008, 10:00:28
A tym razem pytanie o dialup networking:

probowalem odpalic internet przez 614 - i nic. nie widzi takiego probilu w uslugach udostepnianych przez ipaqa -  jest na to jakas dzialajaca procedura ??!!

Bylem malo precyzyjny ... probuje odpalic internet na kompie przez komore, czyli serwis dialup networking. Internet z komory mi dziala.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 05, 2008, 02:38:49 »
Czyli brak Ci tylko prawidlowego udostepnienia sieci dla zewnetrznego urzadzenia.

Zakladam, ze ta ikonke "nacisnales": Start/Programs/InternetSharing?!

Jesli dalej nie dziala to nie mam pomyslu, musisz czekac az Bigu jak zwykle blysnie jakas nieoceniona rada... :-)

A wogole to na kompa chcesz udostepnic siec przez USB czy Bluetootha?