Uwaga! Upgrade ROM-u w HP ipaq hw6500 series vs Windows Vista

• 1 Odpowiedzi
  • 992 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam serdecznie. Od bardzo dawna czytam to forum, jednak jeszcze nigdy nie miałem okazji na nim niczego napisać.

Mam aktualnie już 4 palmtopa w życiu i chciałbym podzielić się pewnymi informacjami, które nie są dokładnie poruszone forum. Mam nadzieję, że to komuś pomoże, jak by co.

Otóż mam ipaq'a hw6515d. Pewnego słonecznego ranka postanowiłem zrobić upgrade romu z wersji 1.04 do 1.21

Plik nowego romu można pobrać z oficjalnej strony HP bez żadnych problemów. Jednak tutaj małe ostrzeżenie:

JEŻELI MASZ WINDOWS VISTA (OBOJĘTNIE JAKĄ WERSJĘ) NAWET NIE ZACZYNAJ UPGRADOWAĆ!!!!

Problem tkwi w tym, iż wszelkie upgrade nie były testowane przez HP na Windows Vista. Instalacja zatrzymuje się na 0.1%, a nasz ipaq po prostu przestaje działać. Nie do końca, ponieważ po hard resecie się uruchamia, ale po tym jak włącza się CUSTOMIZER przechodzi do ekranu Bootloader i koniec.

NIe miałem pojęcia o tym, dlatego nawet rozmawiałem z konsultantką HP przez livechat (nota bene bardzo pomocna opcja! Darmowa! A na prawdę ludzie tam się znają i pomogą!).

Byłem tak zaślepiony, że kontynuowałem próby pod Vista, jednak nieskuteczne. Ostatecznie z konsultantką doszliśmy do wniosku, że to wina systemu. Po zainstalowaniu XP instalacja poszła bez problemu!

Morał taki, jeśli masz vistę nie rób upgraedów romu do żadnego palmtopa. Sądzę, że ten problem nie dotyczy tylko tej serii HP, a być może nawet nie tylko HP.

Jak byście mieli podobne problemy, piszcie norweg@konto.pl

Pozdrawiam.

Odp: Uwaga! Upgrade ROM-u w HP ipaq hw6500 series vs Windows Vista
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2008, 00:33:31 »
zebym wczesniej to przeczytal a dzis zrobilem update na vista i mam teraz na ekranie napis serial vG. 09 co z tym zrobic??