Opis:Taki malutki (6kb) programik napisałem: SquarePocketPatch. Ma on za zadanie chociaż w najmniejszym stopniu poprawienia kompatybilności ze starszymi programami w pocketach z kwadratowymi ekranami 240x240 pikseli.
Jak zapewne każdy wie, większość pocketów ma ekran 240x320, a więc trochę większy niż 240x240. Także większość starego softu jest na "sztywno" pisana pod rozdzielczość qvga, więc na 240x240 dolna część w postaci 80 pikseli jest ucinana. Programik SPP ma za zadanie ukazania tych ukrytych 80 pikseli.
Instalacja:Instalacja i zasada działania jest banalnie prosta. Program składa się z jednego pliku spp10.exe. Kopiujemy go do folderu \Windows\Start Menu\Programs (przynajmniej w WM2003, nie wiem jak w WM5.0 i nowszych), następnie wchodzimy do ustawienia przycisków i przypisujemy "spp10" do któregoś z przycisków sprzętowych. Ewentualnie moża sobie zrobić skrót bezpośrednio w WisBarze, czy innym tego typu programie.
Działanie:Teraz po naciśnięciu przycisku z przypisanym spp10 (czyli po prostu uruchomieniu tej aplikacji) w momencie, gdy mamy uruchomiony "ucięty" program, spp przeniesie okienko w górę, przez co będzie widoczna dolna, ucięta część aplikacji. Ponowne wciśnięcie przycisku ukaże górną część ekranu.
Jak to wygląda w praktyce:
1.
2.
3.
1. Przykładowy program na 240x320.
2. Ucięty program na 240x240.
3. Ten sam program po użyciu spp. Ponowne uruchomienie spp skutkuje powróceniem do ekranu 2.
Ograniczenia:Porgram NIE działa z aplikacjami (głównie grami) korzystającymi z GAPI. Czasem nawet nie działa na zwykłych okienkach.
Co więcej programu nie testowałem na WM5.0 i nowszych, więc posiadaczy pocketów z ekranami 240x240 proszę o testy.
Download:http://www.poklik.yoyo.pl/?Software:PocketPC:P-Tools:P-Square (6kb)