pytanie od początkującego w sprawie h6300

• 6 Odpowiedzi
  • 852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 29, 2006, 00:19:55 »
Witam, od kilku dni mam nową zabawkę pod tytułem ipaq hp 6300 i w związku z tym mam kilka pytań:

1. co muszę posiadać, aby móc korzystać z nawigacji, zarówno w Polsce jak i w Niemczech (proszę o wskazówki krok po kroku, czyli co kupić, co zainstalować, za co się płaci)
2. czy przez ipaqa da się rozmawiać bez trzymania urządzenia w ręku i bez słuchawki? czyli jak prowadzę auto, to czy mogę odbierając telefon położyć go obok i rozmawiać, względnie jaki uchwyt jest do tego potrzebny?

Z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi i podpowiedzi

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2006, 00:57:37 »
1. Polecam poczytać Dział dla poszątkujących :wink: Do nawigacji potrzebujesz: Odbiornika GPS (najlepiej na BlueTooth) oraz programu do nawigacji na pockecie (najepiej Automapa lub TomTom Navigator). Twórcy Automapu przed wakacjami (według zapowiedzi :wink: ) wypuszczą najnowszą wersję tego programu, który będzie posiadał mapy nie tylko Polski, ale także innych państw Europy, a TomTom Navigator to moim zdaniem także jeden z lepszych programów tego typu i zawiera on wiele map.

2. Nie znam się ani na tym modelu ani na tego typu urządzenaich (mam na myśli telefon w pockecie), ale wydaje mi się, że tek. Poczekaj na odpowiedzi innych, może oni bardziej Ci pomogą :D

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2006, 13:30:26 »
Nameless nie ma racji. Nie da sie rozmawiać. Ten Ipaq nie ma wmontowanego zestawu glosnomowiacego. (Przynajmniej moj 6340).
Sam uchwyt chyba nie wystarczy bo wiele ma wmontowany glosnik ale nie ma mikrofonu. Poszukaj imho raczej zestawu, taki normlany sluchawkowy nie jest drogi. Ewentualnei zakup jakis zestaw badz sluchawke na BT.

Do nawigacji (poszukaj na forum bo takich tematów jest bardzo duzo) potrzebujesz oczywiscie odbiornika gps (np Rikaline (wazne zeby byl na SIRFie), automapy i tomtoma (ewentualnei innych np MapaMap, Navigo albo Destinatora ale o tym juz bylo poszukaj.) Oczywiscie przyda sie tez jakis uchwyt polecam poprzegladanie allegro i sklepów interenetowych z akcesoriami (tutaj klania sie google). A przede wszystkim radze przejrzec forum.

pozdro

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2006, 15:52:08 »
Cytat: "karpiu"
Nameless nie ma racji. Nie da sie rozmawiać.

Proszę, nie rób ze mnie idioty, przecież napisałem, że nie znam się na tych modelach, ale tak mi się wydaje. Koniec kropka.

*

Offline karpiu

• *
  • 90
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2006, 21:57:36 »
Nie robie z ciebie idioty tylko pisze ze nie masz racji, a to roznica. Stwierdzilem tylko, ze to co ci sie wydaje nie jest prawdziwe.

Co do wlasciwego tamatu to po ustawieniu glosnosci na maxa idzie zrozumiec rozmowce ( w malych, cichych pomieszczeniach) ale ten niestety nie za bardzo nas slyszy.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2006, 11:51:04 »
Ale rozmowa na odległość (mam na myśli odległość od pocketa) jest możliwa po ustawienia głośności na max. i mikrofonu na max. czułości :?:

*

Offline karpiu

• *
  • 90
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2006, 19:51:31 »
Jak pisalem uslyszysz rozmowce w spokojniejszych pomieszczeniach on za to bedzie mial juz gorsza sytuacje z uslyszeniem ciebie.  Teoretycznie jest do mozliwe, praktycznie jednak nie da sie rozmawiac. Te Ipaqi maja (w porównaniu do innych ktore posiadalem lub posiadam) slaby miktofon i slaby glosnik. Oczywiscie jak chcecie moge nagrac to co slyszeli by rozmowcy i wam przedstawic.