pytań kilka o ipaq 65xx

• 2 Odpowiedzi
  • 908 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline smutny

• **
  • 113
pytań kilka o ipaq 65xx
« dnia: Styczeń 22, 2006, 17:44:34 »
Witam.
Mam malutkich pytań kilka odnośnie działania hp ipaq 6515, a ponieważ z tego typu urządzeniami pracuję od niedawna (chociaż co się napociłem wcześniej przy Acerze n35, to moje :p) postanowiłem podążyć z tymi pytaniami do osób lepiej obeznanych w temacie.

Otóż, po zainstalowaniu TT 5.2 i Automapy 3.9 zauważyłem pewne niepokojące i utrudniające odrobinę pracę spowolnienie funkcjonowania ipaq'a.
O co chodzi? Ogólnie o to, że np. w pewnym momencie działania na AM wyskakuje pasek start (mimo, że w ustawieniach AM go zablokowałem) a po chwili się chowa. Czasami także, co dziwne, czterokolorowe koło (które w ipaq'ach ma chyba oznaczać popularny "loading") czasami wyskakuje, jak to się mówi "ni z gruchy, ni z pietruchy" i mówiąc kolokwialnie "zamula" na chwilę cały smartphone. Także na pulpicie czasami są problemy, gdyż specjalnie oczyściłem go z różnych niepotrzebnych mi rzeczy, zostawiając tylko TT i AM, to jednak w pewnych momentach, gdy wyłączam jakiś program, na pulpicie widnieje tylko jedna ikona, a druga pojawia się dopiero, gdy na przykład rozwinę pasek "start". Nie wiem dokładnie skąd te zabuzrenia w działaniu i drobne "zawieszki" się biorą, ale wiem, że na starym poczciwym PC brały się one zawsze z niedoboru RAMu. Byłbym wdzięczny za radę jak w przypadku ipaq'a się z tym uporać.

Acha... i na sam koniec pozostawiłem sobie pytanie najmniej istotne - a mianowicie o gry. Zainstalowałem kilka i z każdą był ten sam problem - dól ekranu gry wykraczał zawsze poza wyświetlacz. Wydaje mi się, że to problem związny z dostosowaniem rozdzielczości gry do rozdzielczości wyświetlacza. Da się to jakoś samemu dopasować, czy po prostu gry muszą być odpowiedno zupgraedowane do tego właśnie modelu?

Pozdrawiam, sorki że się rozpisałem, ale lepiej za dużo, niż za mało :)
Będę wdzięczny za każdą radę.
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

*

Offline lipciopda

• 6801
Re: pytań kilka o ipaq 65xx
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:26:20 »
Cytat: "smutny"
Acha... i na sam koniec pozostawiłem sobie pytanie najmniej istotne - a mianowicie o gry. Zainstalowałem kilka i z każdą był ten sam problem - dól ekranu gry wykraczał zawsze poza wyświetlacz. Wydaje mi się, że to problem związny z dostosowaniem rozdzielczości gry do rozdzielczości wyświetlacza. Da się to jakoś samemu dopasować, czy po prostu gry muszą być odpowiedno zupgraedowane do tego właśnie modelu?

gry i programy musza byc przystosowane do rozdzielczosci 240x240

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
Re: pytań kilka o ipaq 65xx
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2006, 18:23:07 »
Cytat: "smutny"
[...]Otóż, po zainstalowaniu TT 5.2 i Automapy 3.9 zauważyłem pewne niepokojące i utrudniające odrobinę pracę spowolnienie funkcjonowania ipaq'a.
O co chodzi? Ogólnie o to, że np. w pewnym momencie działania na AM wyskakuje pasek start (mimo, że w ustawieniach AM go zablokowałem) a po chwili się chowa. Czasami także, co dziwne, czterokolorowe koło (które w ipaq'ach ma chyba oznaczać popularny "loading") czasami wyskakuje, jak to się mówi "ni z gruchy, ni z pietruchy" i mówiąc kolokwialnie "zamula" na chwilę cały smartphone. Także na pulpicie czasami są problemy, gdyż specjalnie oczyściłem go z różnych niepotrzebnych mi rzeczy, zostawiając tylko TT i AM, to jednak w pewnych momentach, gdy wyłączam jakiś program, na pulpicie widnieje tylko jedna ikona, a druga pojawia się dopiero, gdy na przykład rozwinę pasek "start". Nie wiem dokładnie skąd te zabuzrenia w działaniu i drobne "zawieszki" się biorą, ale wiem, że na starym poczciwym PC brały się one zawsze z niedoboru RAMu. Byłbym wdzięczny za radę jak w przypadku ipaq'a się z tym uporać.

Jesli chodzi o AutoMape - dziala u mnie bardzo dobrze (wprawdzie w moim miescie robi kolosalna ilosc bledow ale to inna sprawa). Problem ktory opisales pojawia sie u mnie w TomTom Navigator 5. Zawsze po wlaczeniu programu poszczegolne ikony z znajdujace sie na pasku START na chwile pojawiaja sie i zaraz znikaja. Dzieje sie tak caly czas dopuki nie klikne ktorejs z nich i ponownie wroce do TomTom'a. Problem powtarza sie przy kazdym uruchomieniu programu.

Rowniez skrot do AutoMapy znajdujacy sie w Today bardzo czesto znikal (tak jak to opisales) a po odpaleniu jakiegos programu pojawial sie.

Co do kola "loading", jego pojawienie sie na ekranie i zamulenie calego systemu zdazylo mi sie moze 2 czy 3 razy.

Niestety nie mam zadnej rady co do pozbycia sie wyrzej wymienionych problemow. Nie wiem rowniez co jest ich przyczyna. Ogolnie jestem bardzo zadowolony z hw6515. Mam zainstalowane wiele programow (glownie w RAM'ie), min. Spb Pocket Plus, Weather, Diary, Wisbar Advanced 2 + desktop, AutoMapa oraz TomTom Navigator 5. System dziala szybko i stabilnie. Zwykle mam 11 - 16 MB wolnych w pamieci RAM.