614c problem z odbieraniem połączeń

• 13 Odpowiedzi
  • 1848 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ice3

• 11
614c problem z odbieraniem połączeń
« dnia: Sierpień 08, 2009, 19:02:44 »
Witam!
Mam problem w moim iPAQ'u 614c z odbieraniem połączeń. Mianowicie gdy ktoś dzwoni często po naciśnięciu zielonej słuchawki lub "Odbierz" na ekranie przez dłuższy czas nic się nie dzieje. W głośniku nic nie słychać. Ponowne kliknięcia nic nie dają. Z tego co wiem, występuje przy tym opóźnienie, czasami mniejsze czasami większe, przez co często osoba, która chciała się do mnie dodzwonić albo poczeka dużo dłużej i w końcu się połączymy, albo odkłada po prostu słuchawkę, chociaż ja odebrałem jakiś czas temu. Mam nadzieję, że jest jakiś sposób aby temu zaradzić bo coraz częściej przez ten problem nie można się do mnie dodzwonić.

Odp: 614c problem z odbieraniem połączeń
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2009, 13:26:13 »
mi się też to czasem zdarza na 614c, wydaje mi się że to kwestia oprogramowania, telefon faktycznie czasem wkurza, opóźnienia w dzwonieniu, odbieraniu, a jeszcze gorzej, jak chce odebrać połączenie i zawiesić istniejące....staje w miejscu.
Czasem nawet miałem przypadki samoistnego resetu urządzenia...ehhh....czasem żałłuje że nie mam zwykłego poczciwego k750i ;)

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2009, 13:32:15 »
....czasem żałłuje że nie mam zwykłego poczciwego k750i ;)
Dokładnie, ogólnie 614c jest genialnym urządzeniem, ale to co się z nim dzieje praktycznie dyskwalifikuje go jako telefon  :S
Może jeszcze gdyby zmiana oprogramowania mogła pomóc, ale znowu pewnie jeśli tak, to było by po angielsku, a ja mam WM6.0 PL. Może ktoś miał taki problem i po zainstalowaniu innego softu zniknął, to mógłby podać jaki to soft.

*

Offline cakp

• **
  • 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2009, 18:38:07 »
....czasem żałłuje że nie mam zwykłego poczciwego k750i ;)
Dokładnie, ogólnie 614c jest genialnym urządzeniem, ale to co się z nim dzieje praktycznie dyskwalifikuje go jako telefon  :S
Może jeszcze gdyby zmiana oprogramowania mogła pomóc, ale znowu pewnie jeśli tak, to było by po angielsku, a ja mam WM6.0 PL. Może ktoś miał taki problem i po zainstalowaniu innego softu zniknął, to mógłby podać jaki to soft.

to co sie z nim dzieje to kwestia oprogramowania a nie urzadzenia, 614c jest idealnym urzadzeniem jesli dopasujesz je pod siebie
dyskwalifikuje twoim zdaniem gdyz pracujesz na oryginalnym niemodyfikowanym sofcie?
wiesz mnie denerwowala oryginalna mala klawiatura w pisaniu sms
takze wystarczy zabawa z romami a urzadzenie nam przypadnie do gustu

czy aby przypadkiem twoje radio to nie 0.89?
zmien na 0.88 unikniesz tego co cie trapi w nim (jesli nie wiesz jak zapytaj)

badz zaktualizuj ten 089 patchem dostepnym na stronie HP
problem z opoznieniami polaczen wystepowal na 089 byl poruszany na tym forum

ja uzywam teraz romu manilli 08a
mam radio 089
nie wgrywalem zadnych patchy

polecam ten soft
niemodyfikowane wersje 6.0PL 6.1 eng powodowaly owe opoznienia w odbieraniu polaczen na radiu 089
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 18:43:48 wysłana przez cakp »

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2009, 20:26:55 »
Bardzo dziękuję za tą informację. Jednak nie wiem nawet jak sprawdzić jaką wersję "radia" posiadam, ale sądząc z Twojego postu jest to pewnie wersja 0.89. Skoro zatem zaproponowałeś zmianę, więc pytam jak to zrobić? I czy przy tej zmianie utracę kontakty i sms'y zapisane w telefonie? Bo zależy mi na nich i nie chciałbym ich stracić. Chętnie wypróbuję też soft, który posiadasz, mógłbyś podać linka do wersji, którą posiadasz? Będę miał wtedy pewność, że wszystko jest w porządku z tym softem.

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2009, 00:22:54 »
Bardzo dziękuję za tą informację. Jednak nie wiem nawet jak sprawdzić jaką wersję "radia" posiadam, ale sądząc z Twojego postu jest to pewnie wersja 0.89. Skoro zatem zaproponowałeś zmianę, więc pytam jak to zrobić? I czy przy tej zmianie utracę kontakty i sms'y zapisane w telefonie? Bo zależy mi na nich i nie chciałbym ich stracić. Chętnie wypróbuję też soft, który posiadasz, mógłbyś podać linka do wersji, którą posiadasz? Będę miał wtedy pewność, że wszystko jest w porządku z tym softem.

1 wersje radio wyswietla przy uruchomieniu HP, lewy dolny rog
lepiej wrocic do 088 niz wgrywac patche do 089 ale jak kto woli
2 jak zmienic radio znajdziesz na tym forum,zajrzyj w inny temat
3 zawsze utracisz kontakty smsy ustawienia itp stad najpierw polecam zrobic backup programem ktory jest w romie ,badz doinstalowac nazywa sie PIM Backup, program typu freeware, zrobisz kopie kontaktow sms a nawet poczty email
dzieki problemom z play uzywalem roznych romów
Rom ktory teraz uzywam jest na tym forum
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=131909.210
badz bezposredni link do powyzszego tematu
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3541058&postcount=2

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2009, 07:02:04 »
Radio mam jednak 0.88, czyli to nie to jest przyczyną  :mysli:
Ale chyba jednak i tak wgram ten soft co Ty masz, tylko chyba w takim przypadku muszę zmienić radio na nowsze z tego co czytałem.
W każdym razie dziękuję za zainteresowanie tematem  :wink:

Zainstalowałem podany przez Ciebie system, ale teraz to w ogóle telefon działa jakby nie mógł. Każde zamknięcie okienka to paręnaście sekund czekania, dzwonić się praktycznie nie da bo jest opóźnienie jakieś 20sek, przy połączeniach przychodzących w ogóle telefon nie reaguje, tzn. dzwonię sam do siebie z drugiego telefonu, słychać w słuchawce sygnał, a na moim 614c nic się nie pokazuje, nic nie dzwoni.
Spróbuję teraz zainstalować WM6.5, może lepiej będzie działał. Albo to kwestia tego, że mam radio 0.88, może na 0.89 lepiej by chodziło.

Wypróbowałem już tak:
Radio 0.88 WM6.1 Manila 0.8a
Radio 0.88 WM6.5 Beta 13
Radio 0.89 WM6.1 Manila 0.8a
Radio 0.89 WM6.5 Beta 13

W każdym przypadku iPAQ działał wolno i często się wieszał. Z tego co widzę, większość osób jest zadowolona z tych systemów, nie wiem czemu u mnie tak się to wlecze  :S
Spróbuje teraz wrócić na WM6.0  :(

Wróciłem na Radio 0.88 WM6.0 PL i teraz działa szybciutko, ale problem z opóźnieniami przy rozmowach przychodzących pozostał :/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 15:32:44 wysłana przez Ice3 »

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2009, 19:53:25 »
kolego wiesz co...........
czytam mysle zastanawiam sie i naprawde nie wiem co ci powiedziec
twoje objawy wskazuja na mala ilosc pamieci ram
wersja radia 089 powodowala zawieszenia polaczen
a ty masz te same objawy na 088 to bardzo dziwne

widze ze jednak walczysz i nie podddajesz sie,doceniam dokladna rozpiske
posluchaj sproboj po kazdym wgraniu romu zrobic recznie potem factory recovery,czyli clean boot
ja zazwyczaj po wgraniu romu 08a a potem powrot do WM6.0PL powoduje na starcie komunikat iz nie moze wyswietlic taskmanger i cos tam jeszcze dlatego zawsze po wgraniu romu robie mu jeszcze ustawienia fabryczne

sproboj wgrywac poprzez tryb download image czyli przez kabel usb programem DNW
a nie tryb SDlodader

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2009, 21:33:30 »
sproboj wgrywac poprzez tryb download image czyli przez kabel usb programem DNW
a nie tryb SDlodader
Nigdy tego nie robiłem, ale spróbuje :wink: Oby wreszcie zaczęło działać.

Trochę nie rozumiem też tego fragmentu:
posluchaj sproboj po kazdym wgraniu romu zrobic recznie potem factory recovery,czyli clean boot
ja zazwyczaj po wgraniu romu 08a a potem powrot do WM6.0PL powoduje na starcie komunikat iz nie moze wyswietlic taskmanger i cos tam jeszcze dlatego zawsze po wgraniu romu robie mu jeszcze ustawienia fabryczne
Chodzi tylko o to, żeby robić hard reset po każdym wgraniu systemu?

P.S. Szczerze mówiąc po przygodach z 3 systemami najbardziej chciałbym zostać przy 6.0PL, ale to już chyba za dużo jak dla mnie, skoro nawet na innych występują te same błędy, a nawet duuużo większe.

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2009, 13:00:20 »
tak clean boot
to hard reset kombinacja przyciskow
badz z poziomu windowsa, ikona factory recovery

najwazniejsze to znalezc system ktory bedzie nam odpowiadal

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2009, 18:20:14 »
Chciałbym zapytać o jeszcze jedno, bo chyba z tymi opóźnieniami nic nie zrobię.
Mianowicie zauważyłem, że z głośniczka od rozmów dochodzi cichy pisk, jakiś dźwięk o chyba bardzo wysokiej częstotliwości, coś jak te dźwięki co miały być nie słyszalne przez dorosłych (może słyszeliście to będziecie wiedzieć o co chodzi). Wszystkie te urządzenia mają taki dźwięk, czy tylko ja mam coś źle? Zauważyłem to nie dawno, ale nie jestem pewien czy wcześniej tego nie było.

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2009, 22:44:42 »
Chciałbym zapytać o jeszcze jedno, bo chyba z tymi opóźnieniami nic nie zrobię.

zrobisz aktualizujac do 088

Mianowicie zauważyłem, że z głośniczka od rozmów dochodzi cichy pisk, jakiś dźwięk o chyba bardzo wysokiej częstotliwości, coś jak te dźwięki co miały być nie słyszalne przez dorosłych (może słyszeliście to będziecie wiedzieć o co chodzi).

skoro nie slyszalne przez doroslych to jak ty je slyszysz? i jak mogliby inni slyszec

Wszystkie te urządzenia mają taki dźwięk, czy tylko ja mam coś źle? Zauważyłem to nie dawno, ale nie jestem pewien czy wcześniej tego nie było.

pisk podczas polaczenia telefonicznego
pisk podczas wlaczania urzadzenia
czy piszczy caly czas

*

Offline Ice3

• 11
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2009, 14:35:49 »
Z tym, że słyszalne tylko przez dorosłych to się tak tylko nazywało, a tak naprawdę to tylko nazwa (przynajmniej w moim przypadku i osób, z którymi to testowałem).

Co do aktualizacji do 0.88 nie mogłem korzystać z WM6.0 PL, pokazywał się komunikat o jakiejś aktualizacji, po przejściu dalej urządzenie uruchamiało się ponownie, ale znowu się pokazywał ten komunikat i tak w kółko. Inne systemy powodowały bardzo wolne działanie więc raczej odpadają.

Pisk ustaje tylko jeśli urządzenie jest w stanie uśpienia (albo jak ma wyłączony wyświetlacz, jak zwał tak zwał). Jeszcze czasami przy rozmowach ustaje, ale to rzadko, zazwyczaj jak rozmawiam to też słyszę ten pisk.

Pomyliło mi się 0.89 z 0.88. Mam 0.88 i problem opóźnień dalej występuje.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 11:54:33 wysłana przez Ice3 »

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2009, 17:16:49 »
ja mialem tak w asusie p526 - ogolnie wada fabryczna wg mnie :) a co do tych polaczen to tez tak mam ze na sofcie manilia o.8a od odebrania polaczenia do momentu usluyszenia kogos mija kolo 7 s a w tym czasie telefon jest jakby zawieszony..