Problemy z telefonem w HP 614c

• 5 Odpowiedzi
  • 1008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
Problemy z telefonem w HP 614c
« dnia: Sierpień 05, 2008, 20:13:47 »
Witam
Od dziś jestem póki co średnio zadowolonym uzytkownikiem HP 614c. Moje niezadowolenie generuje telefon, a w zasadzie jego brak. Raz na jakiś czas gdy włączę palma wyskakuje mi okienko, w którym wpisuję PIN i za chwilę łączy z siecią i mozna zadzwonić, bądź wysłać SMS. Problem pojawia się, gdy po rozłączeniu chcę gdzieś zadzwonić ponownie. Wtedy niby łączy, ale nie ma sygnału, a po chwili zawiesza się cały palm. Pozostaje wtedy tylko restart. Po restarcie natomiast wogóle nie da sie włączyć telefonu, i nawet gdy wyskoczy okienko od wpisywania PI'u, to moge go sobie wpisywać w nieskończoność, a telefon i tak nie zastartuje. Mial ktoś podobny przypadek i wie jak go rozwiązać? System to WM 6.0PL

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: Problemy z telefonem w HP 614c
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2008, 15:17:02 »
Witam,

Nie wiem czy zrozumiałem ten problem dobrze, ale możesz spróbować dwóch rzeczy:

1. Może doświadczasz problemu, opisywanego na zagranicznych forach, że telefon 'gubi' sieć, po tym jak jesteś w zasięgu sieci 3G i ten zasięg traci przechodząc na GSM - wtedy zdarza się zgubienie zasięgu. Ja tego problemu nigdy nie miałem. Ale nie wiem czy objawem jest konieczność wpisywania PINu. Jeśli to to, to pomoże zmiana sieci z auto na sieć GSM (w ustawieniach telefonu). Wtedy telefon nie będzie łączył się z siecią 3G i problem zniknie...

2. Może masz problem ze stykiem karty SIM - może spróbuj wyjąć ją i włożyć ponownie ?!?

Powodzenia,
Bigu1975

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2008, 15:41:42 »
Dzięki za zainteresowanie się tematem. Dziś od rana męczę się z tym ustrojstwem i nie chciałem nic pisać dopóki nie będę pewien. Na chwilę obecną chyba znalazłem rozwiązanie problemu. Chodzi o drugi podpunkt z Twojej wypowiedzi Bigu1975.Problem chyba faktycznie dotyczył karty SIM. Mianowicie zauważyłem po jakimś czasie,że jak wyciągałem baterię i kartę SIM, a następnie ponownie je włączałem i nie zakladałem tylnej klapki to telefon działał. W momencie, gdy zakładalem klapkę, telefon zaczynał po jakimś czasie wariować. Metoda na rozwiązanie problemu było wsadzenie karty SIM, wsadzenie baterii, a następnie rysikiem delikatnie wkładałem w szparę obok baterii i lekko dociskam kartę SIM w celu dobrego dopasowania sie jej w gnieździe. Od tego momentu nawet pomimo zamkniętej tylnej klapki telefon działa bez zarzutu i w sieci 3G i GSM. Tak wiec problem wydaje się być rozwiązanany. Obawiam się jednak, czy nie będzie problemów, gdy będę nosił telefon w spodniach i czy od ruchów mojego ciała karta nie będzie się przesuwała i nie będzie powodowała konfliktów urządzenia.

W tej chwili pojawil się jednak inny problem. Postanowiłem dziś wrzucić na kartę SD jakieś filmiki i kopiowanie przebiega bezproblemowo do około 1/4 wielkości pliku, a potem zastyga. 614'kę zaczyna bardzo mulić i trzeba robić soft reset. Podobna sytuacja występuje przy próbie instalacji Automapy. Sam program instaluję do pamięci urzadzenia i nie ma problemów, jednak gdy zaczyna zrzucać mapę na karte nastepuje wspomniany zwis. Miał ktoś coś podobnego? Mysłałem, że to może źle sformatowana karta SD i zassałem StorageTools i w nim ustawiłem formatowanie Fat32 i rozmiar klastar tak jak był oryginalnie 512b. Niestety to też nie pomogło. Pomoże ktoś?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2008, 11:30:46 »

1. Może doświadczasz problemu, opisywanego na zagranicznych forach, że telefon 'gubi' sieć, po tym jak jesteś w zasięgu sieci 3G i ten zasięg traci przechodząc na GSM - wtedy zdarza się zgubienie zasięgu. Ja tego problemu nigdy nie miałem. Ale nie wiem czy objawem jest konieczność wpisywania PINu. Jeśli to to, to pomoże zmiana sieci z auto na sieć GSM (w ustawieniach telefonu). Wtedy telefon nie będzie łączył się z siecią 3G i problem zniknie...

Witam serdecznie
 ja właśnie taki problem miałem do dnia dzisiejszego, już miałem dosyć hp614c akurat w domciu co rozmowa to traciłem zasięg na 3g i połączenie  rozłączało się  , zasugerowałem się Twoją radą i przełączyłem na gsm, fakt może bez 3g ale za to mam ful zasięg, a na 3g w razie konieczności zawsze można się przełączyć ręcznie , a jak uważasz to jest ustrka którą mogę zareklamować czy po prostu ten typ tak ma.
pozdrawiam ARTUR

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2008, 11:42:32 »
Kaktus,

Tę usterkę rozwiązuje nowy ROM w wersji 1.01.04. Jeśli masz polską wersję to jeszcze troszkę poczekaj a będzie do pobrania ze strony HP.
A podobny problem mam też na E71 (W Bydgoszczy z Orange) - gubi zasięg 3G, pomaga też przełączenie na GSM...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2008, 11:56:41 »
Jeszcze raz ogromne dzięki od razu mi się humor poprawił :D :D :D, myślałem, że coś siadało, a teraz wszystko jasne, mam Polską wersje i poczekam aż się ukaże ROM na stronie hp .