problem z cichym dzwonkiem >> 614c

• 9 Odpowiedzi
  • 2565 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spawnqws

• 12
  • Sprzęt: HP 614c
problem z cichym dzwonkiem >> 614c
« dnia: Październik 28, 2008, 20:13:17 »
  Otóż drążąc temat cichego dzwonka w moim HP (pisałem nawet do supportu HP ale on pewnie znają ten problem i nie robią nic z tym)
doszedłem do momentu gdy zwątpiłem, ale po instalacji Spb POCKET PLUS 4.0.2 problem zniknął.
Nie wiem jak to możliwe ale nareszcie dzwonek mp3 jest tak głośny jak ta sama mp3 puszczana TCPMP.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 21:06:28 wysłana przez spawnqws »

*

Offline Poochini

• **
  • 162
  • x35zone i siemens sl45 roolez :)
  • Sprzęt: Kaiser WM 6.1 radio: 1.71.09.01
Odp: problem z cichym dzwonkiem >> 614c
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2008, 08:15:55 »
Witam
Wtrącę swoje zdanie. Powiem szczerze, że przed zakupem tego hp`eka, jedynie co mnie odstrasza to ta głośność. Poszukam za ten co piszą koledzy z znajomego forum rosyjskiego na ten temat. Czy spb p+ wgrywa jakiś driver od dźwięku ?

BTW: sorry za mały o-t ale ile i które klawisze można programować w tym palmie ?
dziękuje i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 08:20:26 wysłana przez Poochini »
c35i v18-Poochini ->sl45i v56-poochini ->n6630 ->htc artemis ->asus P750 ->htc artemis ->Tytn II

Niezbadane są wyroki Boże

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2009, 07:34:50 »
Temat starty ale może się przyda.
Po położeniu 614ki na pleckach prawie jej nie słychać. Rozkręciłem go odwróciłem głośniczek w kierunku do przodu i problem zniknął. Gra tak samo w obydwu kierunkach i wcale nie ciszej. Przed odwróceniem musiałem zdjąć obwódkę plastikową z głośniczka bo nie pasował i się nie mieścił.
Próbowałem też podłączać innego głośniczki np: z mojej starej mp4ki która gra 15 razy głośniej i nic nie pomagało. Chyba taki już wzmacniacz w naszej 614'ce.
Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2009, 15:39:25 »
masz może fotki rozebranej 614tki?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2009, 12:19:35 »
Niestety nie robiłem. Ale mogę to opisać. Potrzebny wkrętak torx.
1. Zjąć tylną klapkę i wyciągnąć baterię.
2. Odkręcić śrubkę trzymającą pokrywkę głośniczka i aparatu. Znajduje się zaraz obok gniazda baterii.
3. Zdjąć pokrywkę podważając czymś ostrym. Jest na jakichś zatrzaskach i powinna odskoczyć i nie pęknie, jest wytrzymała. Nic nie wypadnie bo w niej nic nie ma.
4. Widoczny jest głośniczek lekko doklejony do obudowy. Czymś podważyć i się odklei.
5. Przed włożeniem obróconego głośniczka trzeba zdjąć czymś ostrym plastikową obejmę wokół głośniczka bo inaczej po obróceniu go nie zmieści się pod klapką.
To wszystko.
Jak ktoś chce wymienić głośniczek to od punktu 4 dalej.
5. Odkręcić cztery śrubki znajdujące się w każdym z czterech rogów.
6. Podważyć czymś płaskim tą szarą obwolutę mniejwięcej w połowie długości urządzenia i lekko podnosić ją do góry. Są tam takie dwa płaskie
otwory do podważania. Wystarczy wykorzystać jeden z nich. Otwory te znajdują się w tym szarym plastiku od strony przycisku aparatu i gniazda anteny gps. Nie od strony kółka. Następnie lekko podnieść do góry i widać kabelek z wtyczką od głośniczka włożoną do gniazda w płytce elektronicznej. Wtyczkę wyjąć lekko podważając i można wymienić głośniczek.

*

Offline cakp

• **
  • 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2009, 12:52:55 wysłana przez cakp »

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2009, 23:27:00 »
5. Przed włożeniem obróconego głośniczka trzeba zdjąć czymś ostrym plastikową obejmę wokół głośniczka bo inaczej po obróceniu go nie zmieści się pod klapką.

Jesteś w stanie zrobić fotkę, którą część trzeba zdjąć?? Wystarczy fotka jak to wygląda po zdjęciu bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia co trzeba usunąć, a nie chciałbym usunąć za dużo. Z góry dziękuję.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2009, 18:05:23 »
Tak wygląda głośnik i zdjęty plastik. Plastik schodzi razem z gąbką osłaniającą.
http://www.bravo.republika.pl/hp614c/g1.jpg
A tu jest odwrotnie włożony głośniczek.
http://www.bravo.republika.pl/hp614c/g1.jpg

Napisane: Czerwiec 23, 2009, 18:04:24
Sorry. Drugi link http://www.bravo.republika.pl/hp614c/g2.jpg

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2009, 18:32:38 »
Ooo dzieki za fotki. Teraz już wiem co można urwać, a co ma zostać :) Jeszcze raz dzięki za fotki i za sam pomysł z obrotem głośnika :)

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2009, 18:42:26 »
A może któryś z grupowiczów ma jakiś prosty schemacik wzmacniacza takiego głośniczka? Może być jakiś na jednym tranzystorku
i kilku rezystorkach. Może nawet wprowadzać zniekształcenia byle by działał. Mógłbym podlutować taki układzik z elementów smd zasilanie wziąść bezpośrednio z baterii i zobaczyć czy pomoże. Oczywiście taki układ nie mógłby brać zbyt wielkiego prądu w spoczynku.