Poczta...Koszty...6515

• 14 Odpowiedzi
  • 962 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poczta...Koszty...6515
« dnia: Październik 24, 2006, 16:25:59 »
Mam takie pytanko. Jeżeli ściągam pocztę z serwera np. gazeta.pl przez GPRS to czy płacę każdorazowo za wszystkie mejle które się tam znajduja, czy tylko za nowe?

*

elektryk

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2006, 16:50:59 »
placisz za wszystkie dane. bez znaczenia czy sa ta listy, czy co innego.
chyba, ze laczysz sie via wifi z hotspot free. wtedy jest za darmo :)

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2006, 16:56:53 »
To znaczy, że np. jeżeli raz ściągnę 100 listów i razem mają 100k i za godzinę ściągam znowu i widzę, że jest receiving i leci licznik od 0 -do 101 to znowu płacę za te 100 starych i nowy jeden, czy tylko za ten jeden?

Bo to by oznaczało, że trzeba co chwila wykasowywać listy ze skrzynki? Wydaje mi się, że jest jednak inaczej.

*

elektryk

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2006, 17:31:29 »
niestety nie jest inaczej. mozna wykorzystac opcje w programie pocztowym, zeby pobieral tylko nowe. lub wykasowywal juz pobrane.

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2006, 20:32:36 »
Mnie się jednak wydaje, że to nie jest możliwe. Zwróćmy uwagę, że jeżeli wśród wiadomości już ściągniętych o pojemności 1k znajduje się wiadomość większ np.1000k (ściągnięta przez PC), to gdyby zawsze była poberana w całości od nowa trwało by to baaardzo długo, a nie zauważyłem tego objawu.

Może być jednak tak, że pobierana jest ta wiadomość bez załącznika i zgoda, ale ściągnięcie wszystkich od nowa tesz trwałoby raczej długo a tu tylko ciach i są.

Jeżeli jednak masz rację to jak mogę to u siebie wyłączyć. Mam standardowy program pocztowy na 6515. Bo jakoś nie zauważyłem takich opcji. Swoją drogą to chore!!! Czy tylko mnie to dziwi, czy też tylko ja nie wyłączyłem tej opcji ściągania i dziwie się co mi tak kredyt topnieje :)?

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2006, 11:22:24 »
Cytat: "slimaczysko"
Jeżeli jednak masz rację to jak mogę to u siebie wyłączyć. Mam standardowy program pocztowy na 6515. Bo jakoś nie zauważyłem takich opcji. Swoją drogą to chore!!! Czy tylko mnie to dziwi, czy też tylko ja nie wyłączyłem tej opcji ściągania i dziwie się co mi tak kredyt topnieje :)?

Tylko Ty nie wyłączyłeś.
U mnie ściągają się tylko nagłówki (tak mam ustawione, zresztą to chyba domyślne ustawienie), a maile usunięte w Ipaqu kasują się z serwera przy następnym połączeniu.
Oczywiście jeśli ich nie skasujesz, to na serwerze zostaną.

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2006, 12:28:39 »
To u mnie jest tak, że po usunięciu wiadomości (nagłówka oczywiście, bo też mam tak ustawione) na serwerze wiadomość nie ginie. Piszę tu cały czas o zwyczajnie skonfigurowanych kontach a nie o Outlook E-Mail, bo tego nie umiem konfigurować i chyba nie mam takiej potrzeby.

To napisze ktoś jak zmienić moje ustawienia żebym płacił tylko za nowe?

*

Offline Cavallino

• 664
Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 26, 2006, 13:12:37 »
To u mnie jest tak, że po usunięciu wiadomości (nagłówka oczywiście, bo też mam tak ustawione) na serwerze wiadomość nie ginie. Piszę tu cały czas o zwyczajnie skonfigurowanych kontach a nie o Outlook E-Mail, bo tego nie umiem konfigurować i chyba nie mam takiej potrzeby.

A jak masz ustawione opcje konta?
A w szczególności "empty deleted items"?

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 26, 2006, 13:14:32 »
A tak jeszcze na marginesie, czy jest jakiś bezpłatny program do sprawdzania ile pobrało się z sieci danych?

I jeszcze raz proszę o podpowiedź co zmienić w ustawieniach poczty, żeby płacić tylko za nowe listy.

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2006, 13:16:50 »
Cytat: "Cavallino"

Manually

*

elektryk

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2006, 13:33:13 »
bezplatny? raczej nie. dla mobile windows jest gprs monitor (bardzo dobry zreszta), dla palmos jest trafficstat, tez dobry.

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2006, 13:38:33 »
Dzięki, a jak masz ustawioną poczę, że płacisz tylko za nowe mejle?

*

Offline Cavallino

• 664
Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2006, 13:45:26 »
Cytat: "Cavallino"

Manually

A ja "On connect/disconnect".
Manually oznacza że ręcznie będziesz wywalał te posty z serwera.
Zmień i zagra.

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 26, 2006, 14:18:39 »
Rzeczywiście działa i wykasowało mi to co chciałem z serwera z poziomu ipaqa. Teraz mam jednak pytanie, co zrobić i czy się da, żebym ściągał tylko nową pocztę. Powiedzmy, że mam wiele mejli, które chcę, żeby pozostały na serwerze, ale nie chcę płacić za nie, przy każdym łączeniu z pocztą via GPRS.

Kto tak potrafi?

*

elektryk

Poczta...Koszty...6515
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 26, 2006, 14:26:29 »
wydaje mi sie, ze uzywasz systemowego klienta pocztowego. on z zalozenia jest do bani. postaraj sie o zamiennik czyli o inny program pocztowy. ja mam tak ustawione, ze pobiera mi tylko nowe i nie kasuje (z poziomu pda). natomiast co dzien wieczorem program na kompie-blaszaku zasysa cala poczte i kasuje na serwerze. a na moim pda mam ustawione trzy konta. z jednego zasysa cale maile (bo w formacie txt i malo waza), a z dwoch naglowki. zawsze moge zassac caly jak wazny jest.