Najwiekszy problem na swiecie -->> FRANCUSKI w hw6515!

• 26 Odpowiedzi
  • 1994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
  • Sprzęt: Nokia 5200 8" zwijany ESAMOLED
« dnia: Luty 17, 2006, 20:54:30 »
Witam

Nakresle lekko problem, stalem sie (tak mi sie wydawalo) szczesliwym posiadaczem HP IPAQ hw6515, wybralem sie w interesach do PARYZA i nadazyla mi sie okazja, bardzo wielka okazja kupienia tego cuda za 120 euro, no to sobie kupilem.

Wszystko bylo by pieknie ale w srodku siedzi WINDOWS MOBILE w wersji francuskiej oraz simlock w tej ze sieci.

Chodzilem po roznych komisach i serwisach oraz sklepach z PDA itp. no i z tego co sie dowiedzialem to NIE MA mozliwosci wgrania nakladki polskiej mwriter od marchevki i tym bardziej oryginalnego WINDOWS MOBILE w wersji angielskiej a co za tym idzie mozliwosc wgrania polskiej nakladki. Jedyne co mi pozostaje to uzywanie tego z wersja francuska. Tak mi powiedzieli.

Dzwonilem do HP i powiedzieli mi ze nie ma problemu zadnego, że wgraja  mi angielski WINDOWS i bedzie po klopocie i tak mi to fajne wszystko mowili az sie dowiedzialem cene!!!!!!!!!!!!!!!!! 1240 zl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CHOREEEEEEEE!!!!!!

Znowu w innym sklepie i serwisie PDA powiedzieli mi ze moga mi wgrac ROM angielski ale tylko na moja odpowiedzialnosc poniewaz sa bardzo duze szanse ze palmtop sie rozsypie i bedzie do smietnika. ( w sensie ze padnie flash czy jakos tak).

Prosze o wypowiedzenie sie TYLKO I WYLACZNIE osob ktore NAPRAWDE sie na tym znaja, poniewaz bardzo mi zalezy na tym co dalej zrobic.

Z gory bede bardzo wdzieczny.
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2006, 23:50:04 »
Hehe, ja nawet wiem od kogo ty to cudo kupiłeś, rozmawiałem ze sprzedającym i też mi wciskał, że to bez problemu się odbędzie. Z moich rad to postaraj się wgrać nowy ROM ze strony HP, ale najpierw zgraj ten francuski na kartę SD i porównaj sumy kontrolne obywdu. Mogę się założyć, że ten francuski to jakiś z syfiastej sieci <od sprzedającego dostałem linka>. Jak przyklejony w tym dziale masz temat zmiany z niemieckiego na angielski, zrób podobnie nic inne nie pozostaje. Co do simlocka, to w/g mnie powinien zniknąć razem z nowym ROMem, ale tego nie gwarantuję.
Ciekawostka, czy kupisz jeszcze coś takiego za takie pieniądze zupełnie w ciemno? Czy może zakłądałeś za resztę kwoty tego urządzenia zafundować sobie kurs francuskiego  :wink:

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2006, 00:16:13 »
Oj kolego mroczny chyba nie wiesz zupelnie o czym ja mowie :(

Palmtopa kupilem w normalnej sieci francuskiej takiej jak u nas ORANGE na przyklad. Siec sie nazywa Buigee Telephone czy jakos tak, a nie od jakiegos tam, kogos tam z niewiadomego zrodla :). Po prostu wujek moj mieszka we francji i za punkty mi go wzial :P i musialem mu zaplacic 120 euro.

Co do romu to akurat tak sie sklada ze nie da sie ponoc go wgrac od tak sobie na ten francuski. Dlatego prosilem osoby NAPRAWDE na tym sie znajace bo niechce wyrzucic palmtopa do kosza :)
HP Ipaq6515 --> MDA Compact --> SPV M3000 --> SPV M650 --> SPV M3100 --> Toshiba G900 --> Samsung Omnia 8GB --> Iphone 3G 16GB --> Iphone 4 16GB --> HTC Desire --> HTC Desire HD --> Dell Streak 16GB --> Samsung Galaxy Note , będzie na pewno :)

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2006, 19:34:59 »
Pomoze mi ktos co z tym fantem zrobic???

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2006, 00:29:01 »
Trzeba było pytać przed zakupem, a nie teraz  :?
Oddaj go do serwisu - 120 EUR + koszt zmiany systemu to i tak będzie chyba taniej niż cena tego PDA w Polsce...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2006, 10:32:22 »
Ja natomiast spróbowałbym zrobić to jak w starszych modelach. Czyli zaczynasz update romu francuskiego i w tzw "miedzyczasie" pozmieniasz ROM na ANG z zmienionymi trzema literkami w obrazie. Procedura kilkukrotnie już opisywana na PDAclub. No i z  doświadczenia wiem że w 99% (mi jak do tej pory w 100%) uda się podnieść pocketa jak coś nie będzie nie tak.
Co do zmiany ROMu ja też zawsze informuję klienta CZYM grozi extremalny przypadek, czyli pocket do kosza. Tak na wszelki wypadek :D

*

Offline wesyr87

• 317
  • Sprzęt: iPhone 4, Galaxy Note :)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2006, 12:03:42 »
MAd_MAX

sciagnij to

http://www.filefarmer.com/2/dmc8742/6515update112FRE.rar

jest to najnowszy rom i w dodatku zmienia jezyk z francuskiego na angielski.
Jest to oficjalny rom od HP tylko ze odpowiednio przerobiony by zmienic jezyk z francuskiego na angielski. Jesli bedziesz postepowal wedlug instrukcji pokazywanej na ekranie mointora to nic nie powinno sie stac (99% ze nic sie nie stanie :D )

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2006, 16:47:43 »
Cytat: "xpablo"
Ja natomiast spróbowałbym zrobić to jak w starszych modelach. Czyli zaczynasz update romu francuskiego i w tzw "miedzyczasie" pozmieniasz ROM na ANG z zmienionymi trzema literkami w obrazie. Procedura kilkukrotnie już opisywana na PDAclub. No i z  doświadczenia wiem że w 99% (mi jak do tej pory w 100%) uda się podnieść pocketa jak coś nie będzie nie tak.
Co do zmiany ROMu ja też zawsze informuję klienta CZYM grozi extremalny przypadek, czyli pocket do kosza. Tak na wszelki wypadek :D

Skoro twierdzisz ze nic sie nie moze stac. Kurcze tylko jest jeszcze jeden problem jestem tak zielony w kwestii palmtopow i wszystkim co jest z nimi zwiazane ze nie mam pojecia od czego zaczac :(((.

Co proponujesz zatem zebym zrobil i co przeczytac??

Bardzo prosze o pomoc, strasznie mi zalezy :)

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2006, 17:45:52 »
Sproboj tego linka co Ci podalem wyzej... tam nic nie trzeba robic tylko sciagnac, rozpkawoac do jednego folderu i uruchomic hpRUU, on zobaczy jaki masz model iPAQa potiwerdzi klawisze next  i bedzie Ci mowil co masz dalej robic.... tylko oczywiscie iPAQ musi byc podpiety do kompa :)

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2006, 20:36:07 »
A miales do czynienia z wersja francuska, bo troche sie boje to robic po tym co uslyszalem w serwisie PDA :(

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2006, 21:12:42 »
Nie mialem doczynienia z francuska wersja ale wiem (niestety tylko z tego ze przeczytalem) ze dziala ta metoda, wiecej informacji o tym pliku to moge powiedziec tyle jest to przerobiona wersja oficjalnego updateu romu od hp na prosbe pewnego uzytkownika forum o iPAQu 6515 i dziala :)

cytat z wpowiedzi

Thanks for the help, worked like magic!

Sam uzylem takze przerobionego update romu do mojego 6515, ktora przerobil ten sam czlowiek....

Wszystko zalezy od Ciebie... a poza tym jesli rom by Ci sie skaszanil, to wgrywanie romu wcale nie jest takie trudne... wystraczy karta SD i komputer i iPAQ :)

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 19, 2006, 21:42:18 »
Czyli po prostu mam uruchomic ten hpruu i klikac tak jak mi bedzie pisal?? i w koncu bedzie angielski windows?? na ktorego bede mogl nagrac polska nakladke??

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2006, 22:15:14 »
Z tego wszystkie co wyczytalem to wlasnie tak.

Prosba byla taka:

If anyone out there can help me move this from French to English, I would really appreciate it.

no i przy odpowiedzi byl ten plik i opisane ze on zamieni rom z Francuskiego na Angielski.

A na angielski rom bez problemu nagrasz Polska wersje.

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2006, 22:46:00 »
Mozesz mi przeslac linka do calego tego watku??

Bardzo prosze

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2006, 06:43:31 »
Wsylalem Ci PW z linkiem :)
Jesli wczesniej nie odebrales takze PW to skasuj tamte ode mnie sa one tym samym co tutaj napisalem o tym romie.

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 20, 2006, 14:59:45 »
Ok dzieki za linka.

Teraz mam jeszcze kilka pytan :) :

1. Jak sciagnac z niego simlocka i czy to jest mozliwe??
2. Na tym forum mobility pisza zeby zgrac windowsa FRA na karte SD. Ile to zajmuje i jak sie to zgrywa??
3. Jak dokladnie mam postepowac z instalacja wersji ANG na FRA??

Z gory dzieki za pomoc

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 20, 2006, 15:54:03 »
1. Simlock niestety nie wiem jak sciagnac... ale jest to mozliwe.

2.  Najlepiej zebys uzyl karty 512MB wkladasz ja do pocketa (wszystkie dane z tej karty zostana wymazane jak bedziesz robil backupa) po zrobieniu nie formatuj jej, wloz ja dopiero PO UDANYM upgradzie do Angielskiego windowsa :)

1. Download romupdate at http://www.filefarmer.com/dmc874/romupdate.exe

2. Kill the activesynce process on your PC (the process is called wcescomm.exe)

3. Put the SD card in the device and boot into bootloader mode.

4. Cradle the device. Serial should change to USB

5. Start romupdate. On Ports pick the one that says \\ \WCEUSBSH001

6. On the screen type d2s. This will dump the device to the SD card. Pe patient as it does take a while.

7. Take the card out and reset.

8. Put the card back in the card reader. When/if windows asks if you want to format the card say no.

W tryb bootloader wchodzisz wciskajac ROWNOCZESNIE  POWER, GRZYBKA (Dzojstik) DO GORY i RESET (tzn. najpierw naciskasz power i trzymasz, potem grzybek do gory i trzymasz razem z powerem i naciskasz reset i pojawia sie ekran bootloader). (jest to rownoznaczne z hard resetem wiec przed zrobieniem tego zrob sobie backup waznych plikow i programow)  

Tak sie robi kopie zapasowa pocketa :)

3. Po zrobieniu backupa podpinasz go po soft resecie w stacje dokujaca, nastepnie wlaczasz hpruu.exe i tam wszystko dokladnie pisze co masz robic. :)

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 27, 2006, 19:13:06 »
A jak nie mam karty 512 ??

Cholera strasznie sie boje to zrobic bo sie na tym kompletnie nie znam i boje sie ze cos zepsuje :((((

Musze to zrobic w tym tygodniu. Jest ktos z KRAKOWA kto mi pomoze to zrobic?? Zaplace za pomoc!!!!!!!!!!!

Prosze o odpowiedz

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 27, 2006, 19:28:48 »
a jaka masz karte ?? 128 MB tez powinno starczyc...

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 27, 2006, 19:30:21 »
Aha i jeszcze jedna sprawa, co jesli nie zrobie BUCK-UP hpka??? To jesli cos nie pojdzie przy wgrywaniu tego updateu to nie bede mial co wgrac?? dobrze kumam :PP

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 27, 2006, 19:31:55 »
Cytat: "wesyr87"
a jaka masz karte ?? 128 MB tez powinno starczyc...

Taka jaka daja w komplecie tam chyba mam 32mb :) A jakie karty wogole obsluguje?? Bo mam z komorki RS-MMC z adapterem na wiekszy format tylko nie wiem czy obsluguje :)

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 27, 2006, 19:33:24 »
Jesli nie zrobisz backupa to jesli nie wyjdzie zamiana romu (ten update) to wtedy nie bedziesz mial mozliwosci jak wrocic do stanu uzywalnosci.... no w ostatecznosci mozesz uzyc innego romu zgrane z innego 6515 ale wtedy tracisz (mozna przywrocic) numer seryjny (zostaje zmieniony na ten z ktorego pocketa jest ten rom) oraz model :)

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 27, 2006, 19:38:00 »
Jaki ten adapter jest na SD ?? :) czy jakis inny ??

z 64MB bym nie ryzykowal bo moze sie nie zmiescic ROM a Tym bardziej z 32MB i mniejsza...
chyba ze nie straszna jest Ci zmiana numeru seryjnego i modelu (tylko zostaje zmienioy programowo, dziala tak jak powinien dzialac oraz masz naklejke jaki jest ogrinalny S/N i model) jestem w trakcie dowiadywania sie jak zmienic numer seryjny i model z pliku rom wiec czy robisz backup czy nie to zalezy od Ciebie...
:)

francuski w hp
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 01, 2006, 15:27:34 »
MAd_MAX
szkoda ze tak daleko mieszkasz bo znam goscia co to robi za psi grosz ja miałem ten sam problem a na dodatek to jast tez polski wgrany na hp ipaq h 2200 aha ja jestem z podlasia to był koszt 50zł i jeden dzien czekania pozdrawiam

*

Offline MAd_MAX

• 406
    • Audi A6 Klub Polska
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 01, 2006, 21:34:30 »
No panowie udalo mi sie samemu zrobic ten update i angielski win smiga extra, tylko wystapil nieoczekiwany PROBLEM. Jak wkladam karte SIM obojetne jaka to pierwsze pyta mnie o PIN no to podaje, on mi akceptuje (czyli tak jak by simlocka nie bylo) i nagle wyskakuje nowe okienko i prosi o wpisanie SIMLOCKA ??? do czego?? To cos zostalo wgrane razem z tym angielskim updatem!!! Macie moze cos na to?? Moze jest jakis program do sciagania takiego simlocka????

Blagam o pomoc

*

Offline wesyr87

• 317
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 01, 2006, 22:47:11 »
a wczesniej dzialal dobrze ?? z ta sama karta ??

Odp: Najwiekszy problem na swiecie -->> FRANCUSKI w hw6515!
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 19, 2008, 19:21:46 »
Witam serdecznie. Odświeżam stary kotlet, ale to z racji niechęci do zakładania bez sensu nowego.
Jestem posiadaczem tego ipaq hw6515 tyle, że z językiem włoskim.
Chciałbym przerobić go na angielski.
Czy móglbym prosić o instrukcje, lub podobną instalkę jak podaną przez Wesyra87 ?
Pisałem do kol. Wesyr87 jednak nie odpowiada na moje PW.
Serdecznie dziękuje za zrozumienie i odpowiedzi.