Ładowanie 614 'stki w aucie.

• 8 Odpowiedzi
  • 890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ładowanie 614 'stki w aucie.
« dnia: Styczeń 07, 2009, 23:50:40 »
Witam, po odpowiednim nastawieniu mnie na własniwy tor kolegów z forum postanowiłem kupić  w/w ipaqa. Powiem tak : wybór okazał się bezsprzecznie trafiony w moje gusta i potrzeby.
Jako że prawie każdy urzytkownik pda z wbudowanym  odbiornikiem GPS nie chce już gubić się po ulicach miast zasilanie urządzenia w aucie jest praktycznie wymagane. I teraz mam pytanie:
Szfagier oferuje mi ładowarkę od swojego SPV ( on nie urzywa a aucie ) ale która na wyjsciu może wytworzyc prąd o mocy 2 A. Jak wiadomo do Ipaqów są 1 Amperowe. Tak więc czy dobrze rozumiem że moge z nią "śmigać" bo ona "jest w stanie wytworzyć taki prąd"  czy nie moge "bo ona wytwarza taki prąd"
Prosze o wypowiedz  i nakierowanie mnie na temat :)
Pozdrawiam
Mateusz

*

Offline Zane

• 15
Odp: Ładowanie 614 'stki w aucie.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2009, 08:00:51 »
a ja podłączę się do pytania, gdyż w samochodzie mam jeszcze tomtoma i ładowarkę na mini usb do niego.
Więc bedzie działało czy mogę uwalić 614?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2009, 09:11:54 »
ja mam najzwyklejszą ładowarke z jakiegoś tam PNA i działa
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2009, 09:19:49 »
Nie wiem, czy 614 też, ale inne iPAQ (np. seria 310 i chyba 214 też) wymagają oryginalnej ładowarki i kabla USB 5-pin. O ile większość współczesnych kabli ma 5-pinów podłączonych, o tyle z ładowarkami jest różnie. Moja ładowarka brando 2-amperowa wykorzystywana przez kilka lat w samochodzie do ładowania ASUSA 730 i odbiornika GPS nie potrafiła naładować iPAQa. Dopiero podłączenie oryginalnej ładowarki pomogło. Są w sklepach dostępne nieoryginalne ładowarki przeznaczone do HP i innych PDA z podobnymi wymaganiami. Raczej nie powinieneś popsuć PDA nieoryginalna ładowarką (ale głowy nie dam  :E ). Po prostu go nie naładujesz, pomimo że wskaźnik na PDA pokazuje, że bateria jest ładowana. No a jeśli chodzi o prąd, to nie ma się czym przejmować, bo podawana jest maksymalna wydajność prądowa. Dlatego lepsza ładowarka 2A niż np. 0,5A. PDA i tak sobie będzie pobierał taki prąd jaki mu będzie potrzebny.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 09:22:13 wysłana przez MietasM »

*

Offline ksmm

• *
  • 62
  • Sprzęt: E51, TP2
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2009, 20:31:42 »
Witam,

Z punktu widzenia bezpieczenstwa urzadzenia, wydajnosc pradowa jest kompletnie nieistotna; wazne jest napiecie a to powinno byc (i z reguly jest) 5V.
Co do pradu to urzadzenie i tak "wezmie" tylko tyle ile potrzebuje. Konkretnie, w trybie - nazwijmy to "samochod" - 614'ka moze maksymalnie pobrac ciut ponizej 1A, wiec taka ladowarka (1A) w zupelnosci wystarczy. Oczywiscie kazda bardziej wydajna tez moze byc.  Warunkiem, aby wejsc w tryb "samochod" jest zwarcie linii sygnalowych (po stronie "duzego" zlacza to dwie srodkowe linie). Mozna uzyc ladowarki o pradzie max ponizej 1A, wtedy nalezy pozostawic linie sygnalowe "w powietrzu". W takiej sytuacji 614'ka wezmie tyle, ile wynika z ustawien w sekcji Power: slow -> okolo 0.1A, fast--> okolo 0.5A.

W moim przypadku (z ladowarka fabryczna ktora zwiera linie sygnalowe w kablu) wystepuje problem przegrzewania sie baterii co skutkuje przerwaniem ladowania. jest to szczegolnie czeste w sloneczne letnie dni. Akurat moj PDA siedzi w fabrycznym uchwycie na konsoli wiec nie moge go schlodzic klimatyzacja jak niektorzy z kolegow...

W kwestii formalnej, to na tym forum jest juz watek poswiecony ladowaniu 614'ki [http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=116680.0] gdzie zasadniczo wszystko jest szczegolowo opisane. Sugeruje poczytac.

Pozdrawiam,
ksmm

*

Offline Zane

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2009, 09:16:26 »
ładowarka od tomtoma ładuje doskonale trasa 200 km x 2 telefony sms włączony non stop bluetooth wifi i navi.
Cały czas naładowany

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2009, 10:30:35 »
Czyli zasadniczo odpada słuchanie muzyki przez USB.
Z tego co się orientuje do ładowania wykorzytywane sa linie nr 1 i nr 4 ( http://pl.wikipedia.org/wiki/USB )
A do muzyki linia nr 2+4 = P. kanał  3+4 = L.kanał
I skoro zwierają się linie nr 2 - 3 to jak to sie mówi "dupa blada" ...  :S :E

*

Offline ksmm

• *
  • 62
  • Sprzęt: E51, TP2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2009, 19:21:13 »
Witam,

Zwarcie linii 2&3 nie jest konieczne.
Jezeli sie ich "nie dotyka" to PDA laduje sie pradem okolo 0.5A (jezeli ustawiona jest na ladowanie "fast charge") lub okolo 0.1A (odpowiednio "slow charge").
Nie probowalem, ale technicznie powinno to byc mozliwe. Musisz jednak zrobic sobie przejsciowke.

Pozdrawiam,
ksmm
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 19:23:17 wysłana przez ksmm »

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2009, 22:01:56 »
Najłatwiejszy sposób ładowania wg. mnie to mieć radio z wejściem USB 2.0 i po sprawie ja tak ładuje swojego HP614C i niema żadnych problemów a ładuje w ten sposób parę ładnych miesięcy moje radio to SONY - CDX-GT620U

Pozdrawiam wszystkich