Konfiguracja wi-fi iPAQ 614C

• 9 Odpowiedzi
  • 1670 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TomaszSG

• 9
  • Sprzęt: HP iPAQ 614C
Konfiguracja wi-fi iPAQ 614C
« dnia: Sierpień 11, 2008, 21:24:46 »
Witam
Od paru dni używam owego palmtopa i jako że jest to moje pierwsze takie urządzenie  nie znam się za bardzo.
Także proszę o wyrozumiałość. A wracając do tematu chce się połączyć z internetem w domu mam router. Wykrywa sygnał łączy się, ale jak wpisuje adres jakiejś strony to wyskakuje komunikat żeby sprawdzić poprawność adresu i spróbować ponownie. Pewnie trzeba jakiś skonfigurować ustawienia, tylko że nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Pozdrawiam

*

Offline apollo78

• *
  • 64
  • Sprzęt: Modecom  MX2
Odp: Konfiguracja wi-fi iPAQ 614C
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 21:50:22 »
Witam,

Najlepiej skorzystać z oprogramowania dołączonego do Ipaq'a (HP Ipaq Setup Assistant) - jest tam opcja Wifi i cała masa parametrów do ustawienia jak np. rodzaj zabezpieczeń czyli WEP, WPA w tym hasło rodzaj szyfrowania itp - wszystko aby móc się połączyć z routerkiem, więc przepisz sobie ustawienia... Podłączyć 614 przez active sync'a i wysłać do niego wcześniej przygotowane dane.
Na samym Ipaq'u nie musisz już nic robić no może poza przypisaniem do niego jakiegoś konkretnego IP o ile nie korzystasz z automatycznego nadawania IP.
Jeśli musisz ustawić jakiś stały IP (bo dbasz o swoją domową sieć) to wchodzisz do Wireless manager i dalej wifi settings (pod menu) - >network adapters i edit.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 21:58:17 wysłana przez apollo78 »
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2008, 00:17:35 »
I default gateway i dns'y (a tego chyba brakuje) i ... to wszystko :)) Ale moze jednak lepiej poczytac instrukcje i dac wszystko via dhcp?
Pozdrawiam, Darek

*

Offline apollo78

• *
  • 64
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:59:19 »
Masz rację, pisząc o ustawieniu stałego IP nie napisałem o reszcie  :E
Co do ustawiania dhcp to zależy jak sobie ustawiamy dostęp do sieci w domu - czy mniej czy bardziej "skomplikowany".
Ale teraz nasunęło mi się pytanko: czy istniej jakiś program który pamiętałby różne "profile" na wifi? ( np. ustawienia sieci w domu, u kolegi , w pracy i jakiegoś hota czyli wszystko z automatu) - bo z tego co widzę jak ustawisz sobie stałego IP, na sztywno DNS to w zasięgu hot'a nie pobiera ustawienia z automatu i dla w/w ustawień nie zawsze musi się łączyć z siecią...
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2008, 11:20:34 »
Wygooglowane pierwsze z brzegu:
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-wifi-profiles-v0-0-2.html

Pozdrawiam,
Bartosz

*

Offline apollo78

• *
  • 64
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2008, 19:47:54 »
Na początek....Sorki za nieprecyzyjnie postawione pytanie.

Program, który wskazałeś to jeden z wielu, niestety nie umożliwia przypisania do profilu danych takich jak: WAP-WPA-WPA2, metody szyfrowania, network key o ile jest... a na tym głównie mi (chyba nie tylko) zależy najbardziej, bo nikt nie chce z sieci domowej robić hot'a i jakieś choćby minimalne "zabezpieczenia" byłby wskazane. Szczerze powiem nie spotkałem jeszcze takiego programu.

/pozdrawiam
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:23:54 »
Na początek....Sorki za nieprecyzyjnie postawione pytanie.

Program, który wskazałeś to jeden z wielu, niestety nie umożliwia przypisania do profilu danych takich jak: WAP-WPA-WPA2, metody szyfrowania, network key o ile jest... a na tym głównie mi (chyba nie tylko) zależy najbardziej, bo nikt nie chce z sieci domowej robić hot'a i jakieś choćby minimalne "zabezpieczenia" byłby wskazane. Szczerze powiem nie spotkałem jeszcze takiego programu.

/pozdrawiam

Jesli chodzi tylko o ustawianie profili, o których piszesz, to w zupełności wystarczy Ci to co masz już w Twoim iPAQu. W settings>connections--->WiFi wybierasz z menu na dole "add new" i w ten sposób możesz kreować tyle profili ile chcesz. Oczywiście tam podajesz takie ustawiania jak szyfrowanie i ewentualne hasła.

Ustawienia odnośnie IP o których pisali koledzy wyżej przypisujesz już do samej karty i w tym może pomóc Ci już podany program.

Pozdrawiam,
Bigu1975

*

Offline apollo78

• *
  • 64
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2008, 09:20:09 »
Dzięki... masz rację - człowiek po 12h pracy patrzy, a nie widzi :)
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline apollo78

• *
  • 64
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2008, 11:28:46 »
Trochę OFTopic ale może się komuś przydać na laptopie - Program na profile sieciowe - związane pobocznie z wątkiem, więc podaje linka:
http://www.mobilenetswitch.com/Screenshots/
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline iLaSkA

• 32
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:13:09 »
Mam siec z zabezpieczeniem 128 bit wpa i nigdzie w ustawieniach nie moge wpisac hasla do sieci:(. Nigdzie nie ma tej opcji.