Kwadratowy ekran

• 18 Odpowiedzi
  • 1591 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

julia81

Kwadratowy ekran
« dnia: Czerwiec 07, 2007, 10:54:34 »
Witam, to znowu ja, początkująca i eksperymentująca,

Mój iPAQ ma kwadratowy ekran. Mam bardzo ciekawą aplikację (nawiasem mówiąc do nauki znaków japońskich), króra dostosowana jest do ekranu 240 x 320 pixeli. Mimo to zainstalowałam, aplikacja chodzi, mam dostęp do najważniejszych opcji i właściwie wystarczy.
Ale pytam z ciekawości - czy istnieje możliwość dostania się do niewidocznej części ekranu?
( ;D wciskanie rysika między ekran i obudowę nie działa  ;D).
Pozdrawiam
Julia

*

damist

Odp: Kwadratowy ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2007, 11:25:15 »
Mozesz uzyc programu do zmiany rozdzielczosci ekranu. Ustaw sobie np. na vga i bedziesz mogl przewijac ekran jak mowisz. Tylko zrob sobie wczesniej backup w razie problemow.   Program nazywa sie Nyditot Virtual Display

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2007, 11:41:07 »

*

julia81

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2007, 13:58:20 »
Dzięki za informacje.
Przejrzałam wątek o spp10 i byłam na stronie Nyditot.
Nie wiem, czy spp10 został zweryfikowany na WM5. trochę boję się eksperymentować.
Nyditot wydaje się atrakcyjny, ale pewnie trzeba ostrożnie się obchodzić. Oni też zalecają backup, tak dla wszystkiego. Dla mnie jako początkującej, jest to tym bardziej ważne.
Czy możecie polecić mi jakoś dobry program do backupu? Oczywiście najlepiej darmowy, ewentualnie jak najtańszy (ale solidny, o ile da się to pogodzić). Realizując punkty z HP ściągnęłam sobie SpbPocket Plus, a może trzeba było Spb Backup. Ale trudno. Zdołałam skonfigurować sobie iPAQa w miarę porządnie i nie chciałabym tego utracić.
Moja dodatkowa trudność to to, że korzystam z uprzejmości i konta znajomego i jego notebooka. Ale w razie potrzeby backup na jego notebooku mam obiecany.

Całe szczęście że jest to forum, dzięki.
Pozdrawiam
Julia

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2007, 17:46:08 »
Co do backupu to ja używam od dłuższego czasu Spb Backup i nigdy mnie nie zawiódł. HR robię mniej więcej raz na tydzień, ponieważ testuję różne dziwne wynalazki i po przywróceniu danych wszystko jest ok. Backup wykonuje się z poziomu palmtopa i jest on zapisywany na karcie jako aplikacja (format *.exe), więc nie trzeba łączyć się z komputerem aby przywrócić dane :)

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

julia81

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:12:03 »
Masz rację Nameless.
Działam szybko, przed chwilą kupiłam Spb Backup i na karcie (2 GB) mam już zarchiwizowany cały system. Super program, nie żałuję.
Pozdrawiam
Julia

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:27:54 »
Mój programik, chociaż nie był testowany na WM5.0 (widać, nikomu nie jest potrzebny :'( ) to mogę powiedzieć na 100%, że nie musisz martwić się o hard reset, bo nie ma on w sobie funkcji ingerujących mocno w system. :)
Na początek radzę więc sprawdzić, czy będzie działać, jednak nie ma co ukrywać Virtual Display jest najlepszy. Jest tylko z nim jeden problem: zasobnożerność. SPP 1.0 działa ułamki sekund tylko po jego włączeniu, przy VD przygotuj się na soft resety (od biedy nawet hard reset). No i oczywiście VD jest płatny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 18:29:41 wysłana przez Poklik »

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:35:51 »
julia81 cieszę się, że mogłem pomóc ;)

Co do NVD to sam go używam czasami kiedy potrzebuję zmienić rozdzielczość (do eksperymentów) lub obrócić ekran. Pomimo, że program jest płatny to według mnie warto zainwestować, ponieważ ma ciekawe funkcje i (przynajmniej mi) nie sprawia kłopotu. Ani razu nie musiałem robić HR w wyniku jego używania, ale kopię danych rzeczywiście lepiej zrobić. Przed uruchomieniem warto też dokładnie sprawdzić ustawienia programu, żeby uniknąć niespodzianek :)

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

julia81

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:48:16 »
Poklik, chciałabym pójść Twoją drogą.
Zmiana rozdzielczości ekranu potrzebna jest mi tylko do jednego programu. Poza tym na ogól nie grzebię zanadto w bebechach, po prostu chcę mieć dobrze skonfigurowanego iPAQa. Traktuję go jako narzędzie. Mój program do nauki kanji w dolnej części ekranu zawiera prawdododobnie tylko opcje konfiguracyjne (bez ingerencji działa na domyślnych, więc nie jest źle. Mam ten program w wersji na PC). Zmianę tych opcji robi się tylko raz, a potem już nie potrzeba. Więc nie ma za bardzo sensu kupowania całego browaru, gdy chcesz wypić puszkę piwa.

Wrzuciłam już spp10 do odpowiedniego foldera. No i jak to baba, nie za bardzo wiem, jak przypisać klawisz sprzętowy do tego programu. Weszłam w Settings i na zakładce Personal wybrałam Buttons. Doprowadziłam do tego, że na ekranie mam Button 1 przypisany do spp10. Rzecz w tym, że nie wiem gdzie jest Button 1  :D. Dla wszystkiego dodam, że u mnie może Spb Pocket Plus trochę zmienił pewne procedury.

Pozdrawiam
Julia

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:52:03 »
Hmm... dobre pytanie :P A czy to może nie jest ten przycisk z prawej strony od zielonej słuchawki (softkey)?

*

julia81

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2007, 18:59:02 »
Niestety, oba softkeys nie działają. Zresztą przyciskałam chyba wszystkie klawisze i nic. Może jest jakaś kombinacja klawiszy?
Julia

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:13:43 »
Faktycznie, takiej sytuacji nie przewidziałem, a przecież wszystkie pockety z WM5 i kwadratowym ekranem nie mają hard buttonów  ;D
W takim razie po prostu wrzuć programik do katalogu \Windows\Start Menu, czyli tak, aby był widoczny w liście po przyciśnięciu przycisku start i uruchom go z tego menu wtedy, gdy będziesz miała na ekranie ucięte okienko. Jeżeli programik nie był pisany w jakimś bzdurnym .NET CF to powinien bez problemów spełnić swoją rolę. A jak nie to mam jeszcze kilka pomysłów ;)

*

julia81

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:28:28 »
Ciekawe.
W moim programiku nie działa.
Natomiast na ekranie Today - i owszem. Tzn. jeśli z ekranu Today uruchomię spp10, to cały ekran przesuwa się do góry i znika jego górna część.
Natomiast jeśli uruchomię swój programik i wybiorę spp10 z menu startowego, to nic się nie dzieje.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:30:44 »
O masz  :( W takim razie podaj nazwę tego programu, zobaczę czy da się w nim bezpośrednio zmienić położenie danych kontrolek.

EDIT.
Albo po prostu użyj VD ;)
Nad SPP muszę jeszcze jak widać troszkę popracować.  8)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 19:35:08 wysłana przez Poklik »

*

julia81

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:37:47 »
Jest to program ReadWrite Kanji.
http://www.declan-software.com/pocket_pc/japanese/index.htm#kanji
Można ściągnąć wersję trial. Ale nie chcę Cie fatygować. Może odpuścimy. W końcu program działa ma opcjach domyślnych, mam wersję na PC jako reference.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Julia

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:43:15 »
W takim razie użyj na PC programu ResHacker http://www.angusj.com/resourcehacker/ i w nim poprzenoś kontrolki w danych oknach w swoim programie. Czyli wyciągnij plik .exe tego programu, wrzuć go do pc i otwórz go ResHackerem, tam obsługa będzie już intuicyjna. :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 07, 2007, 19:44:33 »
Nie bój się, Poklik nie odpuści

Poklik - nie każdy jest zdolny do obsługi reshackera  ;D Pamietaj, że to nie dev ;-)

*

julia81

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2007, 20:23:18 »
Dzięki.
Jest mi trochę głupio. Przed chwilą kupiłam browar (w znaczeniu postu powyżej).
Nawet przebrnęłam przez rejestrację.
Na razie starczy, potem się zobaczy. Zamykam portmonetkę.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc - doceniam wszystkie rady.
Pozdrawiam.
Julia

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 08, 2007, 13:15:35 »
japonskie znaki  ::) wlasnei moja mam ztargala jakiegos tlumacza z tokio dla kuzynki ktora studiuje japonistyke, ja zostaje przy "naszym" alfabecie  :)