Jak połączyc HP 6910 z Nokia do korzystania z netu

• 2 Odpowiedzi
  • 825 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak połączyc HP 6910 z Nokia do korzystania z netu
« dnia: Czerwiec 12, 2008, 00:22:18 »
Witam!
Bardzo prosze o pomoc, bo chociaz przeszukałem forum nie znalazłem odpowedzi.
Potrzebuje połaczyc HP 6910 z Nokia 6500 przez BT aby korzystac z netu. Nie chce wkładać karty sim do HP, uzywam go tylko do nawigacji. Połaczenie z netem potrzebne jest mi do aktualizowania Quick GPS Connection, a nie chce za kazdym razem przekładac karty sim.
Czy da sie to jakos skonfigurowac?

Czytałem juz min.:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=10342.0
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8070

Niestety nie potrafie tego skonfigurowac. Poprostu moj HP nie ma takich opcji w ustawieniach jak "uzyj tego telefonu do komunikacji z internetem"

Udało mi sie powiazac HP z Nokia ale nic poza tym.

Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.

Z góry wielkie dzieki!
-
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 00:24:57 wysłana przez macio23 »

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
Odp: Jak połączyc HP 6910 z Nokia do korzystania z netu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2008, 00:50:26 »
Czy komórkę skonfigurowałeś aby wysyłała i odbierała dane przez gprs? Zakładam, że tak.
Spróbuj w ten sposób:
uruchom BT w komórce i palmtopie. Komórka powinna mieć ustawiony status na "publiczny" aby inne urządzenia ją widziały.
na palmtopie wejdź w BT/settings i uruchom "explore new devices" kiedy wykryje twoją komórkę tapnij dwa razy. po chwili powinny pojawić się opcje z jakich możesz korzystać, a pośród nich "dial-up networking". Wybierz, daj finish i po ponownym wejściu w settings powinieneś zobaczyć ikonkę z opisem "dial-up..." tapnij dwa razy to zacznie się łączyć ale przedtem pojawi się okno: wpisz nazwę połączenia jaką chcesz i numer dostępowy . W Plusie to np. *99***1#. Zatwierdź, pojawi się jeszcze jedno okno: wpisz nazwę użytkownika i hasło jakie chcesz, zaznacz save password, żeby nie wpisywać za każdym razem... i życzę żeby zadziałało ;)
Na początku będziesz musiał uruchamiać ręcznie wszystko: najpierw BT potem kliknąć dwa razy ikonkę "dial-up" potem "połaczenie" ale po kilku próbach po uruchomieniu przeglądarki palmtop będzie automatycznie wybiał połączenie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 00:56:41 wysłana przez świetlik »

Odp: Jak połączyc HP 6910 z Nokia do korzystania z netu
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2008, 21:57:13 »
po ponownym wejściu w settings powinieneś zobaczyć ikonkę z opisem "dial-up..."

I tu jest własnie problem...nie ma takiej opcji. Mysle ze to jest spowodowane tym ze jest wbudowany moduł GSM (czy ma to jakikolwiek zwiazek?)
Do wyboru mam:
- Network Access Point Service
- Obex file transfer
- Nokia PC suite
- COM 1 (to wybieram)

Nawiazuje połączenie z telefonem. W telefonie nie pojawia sie ikonka GPRS.

Zeby zmienic cokolwiek w opcjach połączenia musze wejsc do zakładki Connections.
W edycji połączenia mam do wyboru (select a modem):
- Cellular Line
- Cellular Line (GPRS)
- Generic IrDA
- Hayes Compatible on COM1 (to wybieram)

Próbując nawiązac połaczenie z netem wybiera numer (pisze ze łączy sie z My connection uzywajac HC on COM1) ale nic sie nie dzieje. W sumie to czy jest nawiazne połaczenie BT z telefonem czy nie palmtop zachowuje sie tak samo.
Próbowałem tez innych opcji (parowanie jako Network Access Point Service) ale nic nie działa.