iPAQ hw6915 i problem ze słuchawką BT

• 9 Odpowiedzi
  • 1269 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Zbój Madej

• 40
« dnia: Wrzesień 30, 2006, 22:14:01 »
Witam serdecznie,

jestem świeżo upieczonym użytkownikiem iPAQ hw6915, ale już zdarzyło mi się natrafić na pewien problem.  ;)

Usiłuję połączyć hw6915 ze słuchawką BT - nie jestem pewien, czy nie robię czegoś źle, ale procedura wygląda u mnie następująco:

1. BT jest włączony:

2. Kikam "iPAQ Wireless" na ekranie today, stamtąd na zakładce Bluetooth klikam "Bluetooth Connections", potem "New" i trafiam na następujący ekran:

Słuchawka jest już w tym momencie właczona i znajduje się w trybie parowania - wybieram "Next".

3. Jak widać słuchawka zostaje wykryta - zaznaczam ją i znów wybieram "Next".

4. Z pozoru wszystko wygląda dobrze - pojawia się ekran z pytaniem o hasło:

Po wprowadzeniu hasła klikam "OK".

5. Po chwili oczekiwania z komunikatem "Waiting for the device" (około 10 sekund) pojawia się coś takiego:

:worried:

Dodam tylko, że słuchawka na pewno jest sprawna - bez problemu współpracuje z telefonem przez BT.

Nie wiem w tym momencie, czy coś robię nie tak, czy może te dwa urządzenia po prostu nie będą ze sobą wspólpracować.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam  :)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2006, 22:21:53 »
jak u mnie tak było na 6515 to pomogło wejście do phone -> tools -> hands-free prefs. i zaznaczenie "use hands free for: telephone calls". i już się łączył :)

pozdro :)

*

Offline Zbój Madej

• 40
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2006, 10:13:13 »
Cytat: "Adamerso"
jak u mnie tak było na 6515 to pomogło wejście do phone -> tools -> hands-free prefs. i zaznaczenie "use hands free for: telephone calls". i już się łączył :)

U siebie w "Phone settings" nie znalazłem niestety żadnych ustawień związanych z HF. W ustawieniach usługi HandsFree w konfiguracji Bluetooth znalazłem coś podobnego:

ale ten parametr jest u mnie włączony.

Nie jestem jeszcze pewien, czy parametry BT i w ogóle usługi HF mam ustawione poprawnie:

Ale żąglowanie ich wartościami objawia się co najwyżej tym, że przy próbie sparowania słuchawki z iPAQ-iem co najwyżej nie jestem pytany o hasło - wynik jest za każdym razem taki sam...  :(

Pozdrawiam, D.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2006, 11:38:28 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:54:00 wysłana przez AMi »

*

Offline Zbój Madej

• 40
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2006, 11:54:09 »
Cytat: "AMi"
Jabre musisz przestawić w tryb nasłuchu BT.

Tak właśnie robię - z resztą tak jak napisałem, słuchawkę daje się sparować z telefonem bez problemu, a z iPAQ-iem nie, więc problem na 100% leży po stronie iPAQ-a - nie wiem tylko czy to kwestia skonfigurowania BT w iPAQ-u, czy po prostu te urządzenia nie będą działać razem i już.

Pozdrawiam, D.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2006, 12:45:21 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:53:33 wysłana przez AMi »

*

Offline Zbój Madej

• 40
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2006, 07:57:38 »
Inne połączenia z urządzeniami BT daje się zrobić?

Łączyłem się na próbę z telefonem - w zasadzie procedura podobna jak ze słuchawką, tylko że w Connection Wizard zamiast "Hands-free/Headset setup" wybrałem "Explore a Bluetooth device" - pojawiła się lista usług, wybrałem "OBEX File Transfer" i utworzył się skrót w Connection Wizardzie. Korzystając z tego skrótu mogę bez problemu nawiązać połączenie i przeglądać pliki w telefonie, przesyłałem po parę MB w obie strony i tu wszystko działa poprawnie.

Nie mam niestety pod ręką innej słuchawki, żeby porównać, czy nie wyglądąłoby to tak samo.

Pozdrawiam, D.
Napisane: Październik 01, 2006, 13:22:06
To innego pomysłu nie mam. Powinno działać.

I działa  :)) - przy parowaniu iPAQ-a ze słuchawką trzeba było w Bluetooth settings przestawić możliwość łączenia z "Paired devices only" na "All devices", co w sumie jest logiczne.

Po sparowaniu można przywrócić poprzednie ustawienie ("Paired devices only") i wszystko działa już poprawnie  :) W zasadzie jedyne co by się jeszcze przydało to automatyczna zmiana profilu (np. z normal na silent) po podłączeniu słuchawki i przywrócenie poprzedniego profilu po jej wyłączeniu tak, jak można to skonfigurować w niektórych telefonach.

Pozdrawiam, D.

Odp: iPAQ hw6915 i problem ze słuchawką BT
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2009, 08:39:23 »
Pociągnę dalej wątek...

Mojego iPAQa hw6915 bez problemu łącze z słuchawką BT Nokii BH-210, natomiast problem polega na tym że połączeń przychodzących nie przekierowuje mi na słuchawkę... wychodzące jak najbardziej!
W ustawieniach usługi HandsFree w konfiguracji Bluetooth mam zaznaczone oczywiscie Telephone Calls - Use the default... itd

Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobic?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2009, 09:44:47 »
a nie jest to tak że połączenie przychodzące żeby szło przez słuchawkę musisz odebrać słuchawką, a jak odbierzesz na ipaqu to idzie normalnie przez głośnik?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2009, 09:58:01 »
a nie jest to tak że połączenie przychodzące żeby szło przez słuchawkę musisz odebrać słuchawką, a jak odbierzesz na ipaqu to idzie normalnie przez głośnik?

Z tym że nie mam żadnego sygnału w słuchawce o połączeniu przychodzącym... jak miałem ja połączoną z komórką to odzywała się przy połączeniu przychodzącym takim tam swoim beepem...