HP IpaQ RW 6815 padł (nie reaguje)

• 10 Odpowiedzi
  • 2148 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP IpaQ RW 6815 padł (nie reaguje)
« dnia: Maj 14, 2010, 00:22:59 »
Witam.
Mam problem. Wgrywałem sprawdzony wcześniej soft(był wgrywany już na ten pda) robiłem to metodą instalacji z karty MiniSD, wrzuciłem ROM na kartę pamięci, ale niestety nieumyślnie, gdyż zamiast ją sformatować tylko wyczyściłem przez shift+del, oczywiście włożyłem kartę, Hard Reset i tadam;) wyskakuje u dołu ekranu komunikat po ang, o podobnej treści (juz nie pamiętam dokładnie) brzmiał tak w tłumaczeniu na PL: błąd  pobierania romu, sformatuj kartę SD. Oczywiście wyłączyłem PDA i sformatowałem kartę wrzuciłem na nowo ROM, a tu niespodzianka, nie chce się włączyć, nie reaguje na nic (próbowałem SR, HR, Wyjmij i włóż baterię) dosłownie wszystkiego i nic, jedyne co działa to ładowanie bateri(świeci się czerwona lampka u góry) dosłownie jest martwy. I tu nasuwa się pytanie:

Czy jest możliwość postawienia go na nogi w domowych warunkach? czytałem coś o odpaleniu jakiegoś pliku windowsowskiego z karty pamięci który pozwoli na włączenie go w "trybie awaryjnym", ale nie znalałem więcej informacji na ten temat.

Dawajcie wszystkie metody, nawet głupie będę sprawdzał:)

PS. dodam jeszcze że model ten jest niemalże taki sam jak RW6828.

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: HP IpaQ RW 6815 padł (nie reaguje)
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2010, 21:40:31 »
ja swojego RW6828 nie postawiłem na nogi, a miałem podobną sytuację. Wtedy mój zawiesił się podczas flashowania. Wypalił się procek. Polutowałem JTAGA, ale nawet to nie pomogło. Po wymontowaniu procka okazało się, że jest martwy, żaden programator nie potrafił go ruszyć. Zakup nowego trochę się nie opłacał i urządzenie poszło na żyletki.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2010, 03:32:23 »
kurcze, myślę że procek nie jest posadzony gdyż bateria się ładuje a gdy naładuje do konca zapala sie zielone światełko, więc jakoś on tam żyje. Myśle że  brak mu BL, zastanawiam się jak można go wgrać.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2010, 22:53:00 »
u mnie też aku się niby ładowało. BL możesz postawić JTAGiem. Podrzuciłbym Ci linki, ale wszystkie stare, z których ja korzystałem już wygasły.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2010, 02:24:02 »
a JTAG nie stwarza problemów przy programowaniu przez kabel?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2010, 10:06:57 »
a JTAG nie stwarza problemów przy programowaniu przez kabel?

nie rozumiem pytania... jakie problemy masz na myśli?

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2010, 13:17:22 »
jeśli dobrze kojarzę  JTAG to jest programator pamięci FLASH, EROM, EPROM etc..., czy mogę nim cokolwiek zrobić w IPAQ bez zdejmowania obudowy przez kabel USB?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2010, 23:31:42 »
jeśli dobrze kojarzę  JTAG to jest programator pamięci FLASH, EROM, EPROM etc..., czy mogę nim cokolwiek zrobić w IPAQ bez zdejmowania obudowy przez kabel USB?

bez rozbrania urządzenia na części nic nie zdziałasz. Musisz się wpiąć do procka/ pamięci konfiguracyjnej, przez USB nic nie zdziałasz.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2010, 00:15:11 »
a więc muszę mieć sprawny LPT, i jakiś programator, jednak nie wiem jak dalej działać. ajaj jak łatwo posadzić ten złom ;p

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2010, 09:39:30 »
No nie jakiś programator tylko konkretny... jak poszperasz w sieci to znajdziesz trochę informacji jak polutować JTAGA do tego modelu.

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 19, 2010, 17:55:21 »