iPAQ 6515 i GPS

• 22 Odpowiedzi
  • 2797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aleks

• 22
iPAQ 6515 i GPS
« dnia: Kwiecień 25, 2006, 14:08:24 »
powiedzcie mi, czy jest ktos zadowolony z pracy GPS w HP 65..?
bo mnie zaczyna irytowac sposob w jaki Automapa chodzi na tym sprzecie.
celowo czesto testuje, nawet jesli znam droge...
powiem wam, ze gdymym nie znal, to chyba musialbym krazyc kilka godzin, lub zatrzymywac sie co 3 minuty zeby dojechac do celu

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:00:24 »
No to widzę że mamy ten sam problem... zastanawiam się czy podłączenie zewnętrznej anteny cos pomoże...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:47:50 »
To może wreszcie ktoś rozwiąże odwieczne pytanie - czy gniazdo z tyłu jest przeznaczone dla zewnętrznej anteny GPS?

*

Offline wesyr87

• 317
  • Sprzęt: iPhone 4, Galaxy Note :)
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:25:42 »
Jedni mowia ze GSM drudzy mowia ze GPS...
A ludzie od HP mowia ze to GSM...

Gniazdo z tylu jest praktycznie identyczne jak to co ma nokia 6310, z tego mozna wnioskowac ze to jest do GSM...
lecz pewien Pan na zagranicznym forum podpial do tego antene GPS i mowi ze ma o wiele silniejszy sygnal....
za to inni podpieli antene GSM i takze otrzymali bardzi silny sygnal lecz GSM..

a moze to taka hybryda GSM/GPS ?? :lol:

I kurde komu teraz wierzyc ??  :(

*

• 6498
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:37:05 »
Większość pisze, że to gniazdo do anteny GSM. A mnie się nie chce w to wierzyć. Przy dzisiejszym pokryciu sieci rzadko który aparat ma wejście dla dodatkowej anteny GSM.
A zewnętrzna antena GPS przydaje sie bardzo często (jak widać).
Mam nadzieję, że HP myśli podczas projektowania swoich urządzeń (choć często nic na to nie wskazuje).

*

Offline wesyr87

• 317
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:53:08 »
Jedyny sposob to sprawdzic jaka to jest antena ... Jesli ktos ma antene GPS i tego iPAQa moglby sprawdzic i napisac...
albo jesli ktos ma znajomego z zew.antena GPS i to moglby isc do niego i sprawdzic co i jak.... :)

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2006, 13:36:47 »
Sytuacja rozwiąże się niebawem, gdyż udałem się ostatnio do specjalistycznego sklepu GPS, gdzie po przymierzeniu kilku 'standartowych' wtyczek anten zewnętrznych stwierdzono, że HP ma jakieś własny typ wtyku, więc poszedł mail do HP celem zamówienia anteny... Ja siedzę sobi i czekam na maila od firmy, że antena już jest, a jak będzie nie omieszkam napisać, czy działa :D

*

Offline wesyr87

• 317
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2006, 14:29:28 »
No to czekamy z niecierpliwoscia :)

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2006, 16:30:22 »
Jak na razie dowiedziałem się, że jest to istotnie wejście anteny GPS, ale nie wiadomo, czy taka antena jest dostępna w POlsce... Na pewno za granicą jest coś takiego, i prawdopodobnie to sprowadzą.

A teraz coś z innej beczki: Prawdopodobnie wskutek wstrząsu spowodowanego kontaktem z podłożem, uszkodzeniu uległ chipset GPS ( choc ja wciąż upieram się, że to jednak coś z anteną), dlatego mój hp przy każdym ruchu gubi fixa. Jak myslicie, co się bardziej opłaca : wysyłać ipaqa do serwisu do holandii, czy kupić sobie nowy gps na bluetooth?

pozdrówka

*

Offline aleks

• 22
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2006, 18:49:19 »
Cytat: "Lookass"
Sytuacja rozwiąże się niebawem, gdyż udałem się ostatnio do specjalistycznego sklepu GPS, gdzie po przymierzeniu kilku 'standartowych' wtyczek anten zewnętrznych stwierdzono, że HP ma jakieś własny typ wtyku, więc poszedł mail do HP celem zamówienia anteny... Ja siedzę sobi i czekam na maila od firmy, że antena już jest, a jak będzie nie omieszkam napisać, czy działa :D

tylko koniecznie napisz wynik na tym forum
dziekuje z gory

Problemy z GPS na HP hw 6515
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 29, 2006, 04:59:54 »
Używam tego smartfona od 5 miesięcy i jak dotąd nie miałem żadnych problemów z GPS-em w tym urządzonku oprócz jednej sytuacji,kiedy zrobiłem update z jakiegoś mirrora strony globallocate lub zachodniego klubu PDA.Przeczytałem na PDAclub o nowym update i wgrałem jakiś pośredni i to była pomyłka.Uzywam HP6515 z oryginalnym softem globallocate na morzu jako ,że jestem kapitanem ż.w i porównuję z dostępnymi wysoce profesjonalnymi urzadzeniami GPS and DGPS(D-znaczy differential czyli dodatkowy sygnał ze stacji lądowej lub satelity komunikacyjnego w celu dodatkowej korekcji sygnału) i jest jak najbardziej OK ,tym bardziej ,że pokazuje bardzo dokładną pozycję (8m)w metalowej nadbudówce statku.
Jesli chodzi o samochód to w fordzie mondeo z ogrzewaną przednią szybą
(poważna bariera dla słabych GPS-ów (dodatkowy shield))działa bardzo dobrze ,przejechałem Polskę parę razy i wszysko byl OK.
radziłbym sprawdzenie softwear'u ,wcale najnowsze nie są najlepsze ,przynajmniej z mojego doświadczenia[/url]

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2006, 11:23:58 »
A możesz zarzucić jakimś linkiem do oryginalnego softu? zgadza sie, moj palm zaczął świrować po wgraniu tego updatu z gpspassion (tego pierwszego), potem zrobiłem hard reset i po resecie świrował dalej. wgrałem ten update najnowszy i za miastem chodzi fajnie, ale jak tylko pojawią się jakieś budynki czy nawet gęściejsze latarnie to mam albo brak sygnału gps albo co sekundę brak fixa. zaznaczam, że hard reset nic nie daje... do jakiego softu wróciłeś? możesz podać wesję?

*

• 6498
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2006, 12:48:21 »
Coś upgrade firmware GPS w HP hw65xx są nieszczęśliwe.
Zarówno grudniowy (1.27), jak i styczniowy (1.28) okazały się lekkim niewypałem. Oba szybko zniknęły ze stron Globallocate.
Później przebąkiwano o wersji 1.29, ale użytkownicy doczekali się upublicznienia dopiero v. 2.02.
Wydawało się, że w przeciwieństwie do poprzednich ten upgrade był stabilny i istotnie poprawiał funkcjonowanie odbiornika.
Szybko okazało się, że ten firmware działa inaczej z każdą aplikacją. Użytkownicy ViaMichelin go bardzo chwalili, posiadacze TTN 5.21 wieszali na nim psy, ale ci którzy używali TTN 5.1 - już nie (albo odwrotnie, już nie pamiętam). Były znaczne różnice we współpracy z aplikacjami preinstalowanymi przez HP, a dokupowanymi przez użytkowników telefonu.
Pod koniec marca ukazała się wersja 2.03. Jakoś powszechne narzekania się skończyły. Może jednak działa?

Polecam forum na GPS Passion, bo czołowa postać tego portalu (Guillaume Perrotin) jest zapalonym użytkownikiem tego telefonu.

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2006, 21:42:48 »
ja odniosłem wrażenie, że od kiedy zainstalowałem po raz pierwszy upgrade (a był to 2.02) drastycznie spadła mi czułość odbiornika. i już nawet hard reset tego nie poprawił... możliwe jednak że to wina kontaktu z podłogą w momenie wyciagania ipaqa z doku w celu resetu po updejcie :) dlatego nie jestem pewien czemu gps przestał tak ładnie gadać... możliwe że to przez podłogę?

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 02, 2006, 20:16:59 »
Ja lece na orginalnym sofcie i czułość jest OK ! Porównywałem go z MIO A201 i HW 6515 łapał sygnał w pomieszczeniu a MIO nie dawał rady !

*

Offline wesyr87

• 317
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 02, 2006, 21:08:31 »
Dzis wzialem do sprawdzenia (chodzi o wejsc antentowe) wejscie w noki 6310 oraz wejscie GPS w acerze n35 ( i chcialem zobaczyc ktore jest podobne i z tego moze wywnioskowac jakie to gniazdo :P ) ... no i wedlug mnie ta gumka z tylu 6515 to jednak jest zaslepka do zew. anteny gsm.

Bo:

gniazdo z tylu nokii 6310 jest wrecz identyczne jak to z tylu ipaqa
a gniazdo zew. anteny gps w acerze ma jedna glowna roznice ze do tego gniazda potrzeba zenskiej wtyczki :)

wiec ja zostaje przy tym ze to jest zew. antena gsm, oraz takze taka dostalem informacje

" The rubber at the back of the unit is the GSM antenna.

The GPS is located under the HP logo at the front. "

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 04, 2006, 09:26:52 »
A czy mozna jakoś programowo podkręcić czułość odbiornika GPS? Bo mam już takiego doła, że coraz mocniej zastanawiam się nad kupnem modułu GPS BT... ;(

*

Offline aleks

• 22
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 04, 2006, 09:38:24 »
Cytat: "piasektt"
Ja lece na orginalnym sofcie i czułość jest OK ! Porównywałem go z MIO A201 i HW 6515 łapał sygnał w pomieszczeniu a MIO nie dawał rady !

no w pomieszczeniu, to moj od nowosci nie lapal sygnalu, ale na dworzu to jeszcze jakos sobie dawal rade, pisalem, ze nie da sie z urzadzenia korzystac, ale teraz to juz wogole porazka. trzeba czekac z 10 min zeby znalazl siebie (stojac w miejscu) a kazde ruszenie = gubi sygnal.
nic nie instalowalem, nic nie robilem...
chyba musze oddac go do serwisu

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 08, 2006, 14:17:04 »
Moj hw6515d nie ma najmniejszego problemu ze zlapaniem / utrzymaniem polaczenia na zewnatrz. Mam zainstalowany Quick GPS w wersji 2.03. Laczy sie po doslownie paru sekundach. W budynku tez lapie polaczenie (nawet w pomieszczeniu bez okien - np. w toalecie) ale ma problem z jego utrzymaniem. AutoMapa dziala poprawnie ale na codzien uzywam TomTom'a poniewaz dziala plynniej oraz nie robi bledow.

*

Offline justynd

• *
  • 79
    • http://berenika.wordpress.com
  • Sprzęt: Galaxy S
iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 24, 2006, 01:48:53 »
Uzywam HP 6515 d od wrzesnia. Robilem upgrady MapyMap, robilem updaty Globallocate, caly czas wszystko dziala, lapie i trzyma sygnal GPS  bez problemow. W samochodzie, w budynkach przy oknach, w lesie wsrod wysokich drzew, w miescie wsrod wysokich budynkow. Ostatnio zaczalem nawet uzywac 6515 podczas spacerow i jazd rowerowych - uzywam BeeLine GPS do rysowania tras.
Rzadko sie cos zawiesza, robie wowczas  reset , odczekuje chwile i jazda....
Wazne, zeby miec jak najbardziej aktualny fix gps-a.
Obecnie : Galaxy S + Navi Expert. Wczesniej: SE C 902 + Navi Expert;Ipaq 214 + Qstarz Solar Traveller (MTK chip)+AutoMapa;Ipaq 6515 + Qstarz Solar Traveller + MapaMap;PND: Route 66 Europa. Calkiem przyzwoita aplikacja na Europe

iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 24, 2006, 11:47:26 »
Co do wejścia z tyłu Ipaqa to jest to absolutnie i całkowicie napewno wejście anteny GSM. NIE MA anteny GPS do tego modelu i NIE BĘDZIE (informacja sprawdzona przez podłączenia anteny GSM od kolesia z Nokią)...

Odp: iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 13, 2008, 23:09:12 »
O co chodzi z tym "Globallocate" czy to jest Quick GPS Conection ?
Bo jeśli tak to jak zrobić by działało bo do dzisiaj nie umiem ustawić GPRS czyli nie pobiore tego czegoś co tam się pobiera.
Fajnie jak by ktoś pomógł...

*

Offline DrQ

• 6
Odp: iPAQ 6515 i GPS
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:24:47 »
O co chodzi z tym "Globallocate" czy to jest Quick GPS Conection ?
Bo jeśli tak to jak zrobić by działało bo do dzisiaj nie umiem ustawić GPRS czyli nie pobiore tego czegoś co tam się pobiera.
Fajnie jak by ktoś pomógł...

1. Zainstaluj na PeCecie ActiveSync
2. Wetknij Ipaka w podstawkę lub podłącz kablem usb
3. Powinieneś mieć internet na Ipaq przez łącze komputera, jeśli nie - sprawdź ustawienia ActiveSynca na pececie
4. Zaktualizuj listę satelit - download w QuickGPS - mi pomogło zdecydowanie

DrQ