iPAQ HP6515 a automapa 5

• 22 Odpowiedzi
  • 5809 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ HP6515 a automapa 5
« dnia: Lipiec 09, 2008, 23:46:42 »
Witam

Na wstępie chciałem zaznaczyć że nie znam się na PDA i mój opis może być bardzo dziwny dla znawców tematu, ale postaram się jasno określić swój problem. Nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłem ten temat.

A więc przechodzę do problemu

Mam HP iPAQ hw6515 wgrałem na niego automape 5 (fix) .Gdy Włączę AM( < czytaj automape) chodzi dobrze wyszukuje sygnał GPS. Problem pojawia się gry wyznaczę trasę i poruszam się czy to pieszo czy to samochodem czasami nawet jak stoję w miejscu iPAQ zawiesza się ( jak tak to można nazwać). To zawieszanie się objawia się wyłączeniem się podświetlania wyświetlacza i brak reakcji na polecenia czy to klawiatury czy rysika , ale poda kątem jest widoczne (chodź słabo ) ostatni "obraz".Aby uruchomić iPAQ wciskam przycisk w prawym górny rogu i iPAQ włącza się od nowa jak gdyby nigdy nic.

Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem ??

PS. Tak jak pisałem wyżej
nie znam się na PDA
  a więc proszę łopatologicznie pisać :P żebym skumał o co chodzi :)

Pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: iPAQ HP6515 a automapa 5
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2008, 06:55:50 »
Musisz wejść w AM menu -> ustawienia ->  inne -> zakładka 3 zaptaszkuj (zaznacz) kwadrat u góry ekranu: Zarządzaj energią i ekranem. Powinno pomóc bo wygląda na to, że pda wyłącza podświetlenie po jakimś czasie nie używania.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2008, 09:45:42 »
To już sam wcześniej zaptaszkowałem ale nawet jak nie było zaptaszkowane to i tak mi się tak działo nawet w trakcje użytkowania (znajdowania pożądanego miejsca)

aha i jeszcze jedno dziś chciałem sobie dla jaj zrobić zdjęcie i jak nacisnąłem spust migawki też mi się "zawiesił"

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2008, 22:07:42 »
AM "wygasza się" gdy nie ma łączności z GPS. Sprawdz czy GPS działa. Jak będzie działał i masz zaptaszkowane to co napisales IPAQ nie wygasi się.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:10:13 »
AM "wygasza się" gdy nie ma łączności z GPS. Sprawdz czy GPS działa. Jak będzie działał i masz zaptaszkowane to co napisales IPAQ nie wygasi się.

mam zaptaszkowane i tak wy wyłącza nawet gdy go używam wygasza się i działa tylko ponowne odpalenie iPAQ'a

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2008, 13:25:10 »
Sprawdz czy masz odpowiednią wersje AM wgraną. Jest wersja pod WM 5/6 oraz WCE.  :)

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2008, 19:59:21 »
Witam mam problem z PDA IPAQ HP hw6515.
Nie działa mi Auto mapa :( Czy trzeba mieć jakś nadajnik ? Bo jako tako program działa ale jak co do czego i chce by trasę wyznaczył to wyświetla się komunikat że: GPS nie jest podłączony!
O co chodzi ?

Mam więcej problemów więc proszę o jakieś kontakty:
GG: 5198657 Proszę o pomoc.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2008, 08:47:20 »
musisz wprowadzić poprawne ustawienia. Żadnego nadajnika nie musisz podłączać.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 14, 2008, 09:13:39 »
(...)GPS nie jest podłączony!

W ustawieniach AM wpisz poprawnie port dla GPS - w moim LOOX jest to COM6 i prędkość 9600. Podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2008, 10:07:52 »
Podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie.

dlaczego podobnie? to dwa różne urządzenia. Jeśli nie wiesz jakie są ustawieniam to sprawdź je GPS Viewerem.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2008, 10:27:59 »
dlaczego podobnie? to dwa różne urządzenia. (...)

No przecież wiem, że to dwa różne komunikatory, ale przypisanie portów mają chyba takie samo?

Generalnie w grę wchodzi port 6 lub 8 i prędkość nie większa niż 9600.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2008, 10:57:41 »
dlaczego mają mieć takie samo?

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 16, 2008, 20:33:50 »
Wybrane miałem "AUTO" i 4800 no i nadal nic z tego cały czas wykrywa
Sprawdzałem już: COM8,

Tak se myślałem że : Albo ten program od Quick Conection GPS nie działa jak powinien albo jest zwalony PDA
Bo mam też problem z MMS / GPRS
W sumie to już mam go dosyć , a mam go tydzień :(
Chciałem wgrać nowy system (WM2003 lub jakiś nowszy) ale nie umiem i nie znalazłem go w necie a to co mam to WM6 ale nawet nie wiem jak zainstalować.
Kłopoty też z TODEY i motywami mam też...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 16, 2008, 22:27:48 »
a w settings masz zaptaszone manage GPS automatically?

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2008, 14:35:04 »
Podłącze się pod wątek mi znowu ipaq hw6515c nie może znaleśc sygnału GPS czym to może byc spowodowane dodam że wczoraj siedziałem na bloku 10 piętrowym przez godzinę i zonk :|

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:29:41 »
Chciałem wgrać nowy system (WM2003 lub jakiś nowszy) ale nie umiem i nie znalazłem go w necie a to co mam to WM6 ale nawet nie wiem jak zainstalować.

Albo jest już późno, albo ja tego nie rozumie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 23:33:58 wysłana przez nor »

*

Offline DrQ

• 6
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:10:33 »
Witam mam problem z PDA IPAQ HP hw6515.
Nie działa mi Auto mapa :( Czy trzeba mieć jakś nadajnik ? Bo jako tako program działa ale jak co do czego i chce by trasę wyznaczył to wyświetla się komunikat że: GPS nie jest podłączony!

GPSa masz na COM7
Można to sprawdzić np. VisualGPS - on pokaże nazwy portów w konfiguracji.

DrQ.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:54:38 »
GPSa masz na COM7
Można to sprawdzić np. VisualGPS - on pokaże nazwy portów w konfiguracji.

DrQ.

Potwierdzam GPS masz na porcie COM7 (po otwarciu Automapy zakładka menu/ potem: ustawienia / potem: GPS i na pierwszej planszy masz możliwość sprawdzenia / usawienia zmian.Ja mam prędkość odczytu 9600 i nie mam problemów.

A teraz info @ "reszta" pytających zaczynając od najstarszego pytania:
@ biju: jeśli nic Ci się nie poprawiło to przy takich objawach jak siwy prawie ciemny ekran w paski (poziome) z ostatnią treścią jak się pojawiła na ekranie przed "zagśnięciem" co widać pod odpowiednim kątem to masz najprawdopodobniej problem z zasilaniem Ipaqa.  Wątpię by to była kwestia poluzowanej pokrywy baterii - na jednym boku ma ona dłuższy zaczep, który przy zamknięciu pokrywy (kiedy zaszczep wchodzi w otwór w obudowie Ipaqa) naciska przycisk odcinający zasilanie w przypadku wyjmowania bateri. Ogólnie znanym felerem tego modelu IPAQa jest lużna klapka która przsuwając się odcina zasilanie i pda się wiesza. Sprawdż na włączonym pda przez poruszanie (jeśli się da) klapką w pionie czy zgaśnie ci pda. Jeśli zgaśnie to pomaga wciśnięcie w otwór drobnej kulki z papieru i zablokowanie na stałe języczka odcięcia (kula jest dociśnięta przez wystajacy w klapie języczek i nawet przy ściąganiu klapy nie wyłączy się pda. Po takiej operacji warto przed zciągnieciem klapy wyłączyć PDA (przytrzymaj dłużej klawisz włączenia / wyłączebia PDA i wybierz opcję power off)
Masz szczęscie jesli to to ale masz pecha jeśli nie to. U mnie skończyło się wymianą płyty - po niecałych 2 latach użytkowania PDA często w siodle w samochodzie z ladowarką samochodową (nie wiem czy to ostateczny powód, ze coś padło)  taki objaw był regularny. Płytę wymieniłem w reklamującym się tu serwisie PDA - 300 zł i działa. Serwis twierdziła, że sprawdził wszystko i nic poza wymianą płyty nie są w stanie wymysleć.
Na pewno nie jest to objaw:
=> "wygląda na to, że pda wyłącza podświetlenie po jakimś czasie nie używania" bo w takim przypadku po prostu gaśnie podświetlenie i można je przywrócić
przyciskiem power a w twoim wypadku PDA zamiera.
=> AM "wygasza się" gdy nie ma łączności z GPS. Sprawdz czy GPS działa. Jak będzie działał i masz zaptaszkowane to co napisales IPAQ nie wygasi się. Tak to prawda nie wygasi się ale w tym wypadku jak napisałem powyżej - Twój Ipaq zamiera (zawiesza się i pomaga tylko reset)
=> Sprawdz czy masz odpowiednią wersje AM wgraną. Jest wersja pod WM 5/6 oraz WCE ;))

@: wind507 "Tak se myślałem że : Albo ten program od Quick Conection GPS nie działa jak powinien albo jest zwalony PDA Bo mam też problem z MMS / GPRS
W sumie to już mam go dosyć , a mam go  tydzień .Chciałem wgrać nowy system (WM2003 lub jakiś nowszy) ale nie umiem i nie znalazłem go w necie a to co mam to WM6 ale nawet nie wiem jak zainstalować.
1. sprawdź port tak jak napisałem na samej górze w odniesieniu do DrQ - być może po tych wszytkich Twoich zabawach masz już wszystko pozmieniane - sam tak miałem na początku mojej przygody z PDA ;)
2. jesli port i prędkość masz ustawione jak napisaliśmy z DrQ to sprawdż co sugeruje bikekowal
3. piszesz, że "jako tako program działa ale jak co do czego i chce by trasę wyznaczył to wyświetla się komunikat że: "GPS nie jest podłączony" ale ten komunikat pojawia się od razu czy najpierw mieli i po czasie jest napisane GPS jest nie jest podłączony" Mam nadzieję, że wiesz, że Quick Conection GPS  raz na 2 dni musi być aktualizowany - włącz połączenie GPRS potem w dolnym prawym rogu ikona Quick Conection GPS i "Download now" ale gdybyś nie miał aktualnych danych to jesli dobrze pamiętam miałbyś komunikat że nie może znaleźć sygnału lub po prostu by cały czas mielił ale chyba nie byłoby komunikatu "GPS nie jest podłączony".
co do MMS to niestety trzeba go konfigurować samodzielnie bo jakimś dziwnym trafem nie chce się sam skonfigurować przez ściągniecie automatycznej konfiguracji od operatora. Nie łączyłbym problemów z GPSem z problemami z brakiem możliwości wysyłania i odbierania MMS. Co do MMS poszukaj wątków - jest ich wiele - jak skonfigurować hw6515,
@: Chciałem wgrać nowy system (WM2003 lub jakiś nowszy) - ostatni owicjalny ROM jaki jest na tego IPAQa to 1.21
" ale nie umiem i nie znalazłem go w necie"- szukaj
a to co mam to WM6 ale nawet nie wiem jak zainstalować - nie ma WM6 na hw6515 - jest tylko dla hw 6915 a to nie to samo i nie wgrywaj tego romu do 6515

@ vadim : Mam nadzieję, że wiesz, że Quick Conection GPS  raz na 2 dni musi być aktualizowany - włącz połączenie GPRS potem w dolnym prawym rogu ikona Quick Conection GPS i "Download now"

Mam nadzieję, że pomogłem - pozdrawiam,
HP 6515b; ROM 1.20 2GB SD + 1 GB miniSD;
HTC TYTNII KAISER oryginalnie z ORANGE WM 6.0 / R:1.27.12.17 / G: 22.45.88.07 H / D: 1.81.00.00)
Po tuningu: WM 6.1 PROFESSIONAL PL, ROM: HTC 3.29.464.PLK, RADIO: 1.65.17.56, PROTOCOL: 25.83.40, HardSPL: 3.56

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 16, 2008, 11:38:15 »
Witam!
Odkopuje stary watek, poniewaz nie bede specjalnie zakładać nowego...
Mam problem z AM5.1.1, poprostu sie nie uruchamia. Pokazuje się tylko ekran powitalny, na dole napis: "mapa zostanie za chwilę wczytana" i po chwili aplikacja się wyłącza :(
W czym problem?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 16, 2008, 11:48:10 »
Witam!
Odkopuje stary watek, poniewaz nie bede specjalnie zakładać nowego...
Mam problem z AM5.1.1, poprostu sie nie uruchamia. Pokazuje się tylko ekran powitalny, na dole napis: "mapa zostanie za chwilę wczytana" i po chwili aplikacja się wyłącza :(
W czym problem?

masz oryginał?

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 16, 2008, 11:57:41 »
Nie...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 16, 2008, 13:01:58 »
Nie...

No to niestety nie licz na pomoc. Poczytaj Regulamin.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 16, 2008, 14:55:12 »
kup sobie oryginał. Albo proś o pomoc tego kto Ci to dał.