Problem z SD w hw6915 :( POMOCY :(

• 17 Odpowiedzi
  • 1392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z SD w hw6915 :( POMOCY :(
« dnia: Styczeń 31, 2008, 19:52:53 »
Witam. Mam problem z moim hw6915. Sprawa ma się tak  że wsadzamy kartę i wszystko działa jednak po jakimś czasie telefon widzi foldery ale ich zawartość jest pusta:( Tomtom nie ma map a gry nie mają plików exe. Wystarczy wyjąć i wsadzić kartę i wszystko śmiga aż do pewnego czasu;/ Co mam zrobić?? Karta w kompie działa normalnie. Jest sformatowana w fat32 a na zwykłym fat był taki motyw że nazwy folderów były nie literki a takie kwadraciki (krzaczki) Robiłem hard reseta i nie pomogło. Bardzo porszę o rady;/

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Odp: Problem z SD w hw6915 :( POMOCY :(
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2008, 20:52:00 »
najprawdopodobniej coś nie tak jest fizycznie z gniazdem i jego stykami
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2008, 22:54:52 »
To czemu to sie robi tak po jakimś czasie dopiero?? Nigdy na samym początku tylko dopiero po jakimś czasie ok 10 minut. Np w nokiach jak coś bruździ to winy jest mały układzik odpowiedzialny za kartę pamięci. Czy w tym przypadku też może tak być? i Jeżeli to wina styków to czemu całkowicie nie wyświetli braku karty tylko nie pokazuje plików w niektórych folderach na karcie? Czasami nawet w niektórych folderach są pliki a tylko w niektórych ich nie ma. Może być to wina samej karty?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2008, 23:35:35 »
Sprawdź ( zmień wpisy w rejestrze  ) na:
[HKLM\System\StorageManager]
"PNPUnloadDelay" = dword:8196
[HKLM\System\StorageManager]
"PNPWaitIODelay" = dword:8196
Jesli to zadziała - oznacza że w twoim przypadku jest to wina karty  - słabej jakościowo .
PS. Przenoszę z działu serwisowanie do HP z GSM
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2008, 08:03:10 »
Gdyby mi ktoś jeszcze powiedział jak się rejestr edytuje w PPC bo nie mam pojęcia jest na forum coś o tym napisane? Jaki program do tego jest potrzebny?

Znalazłęm program CeRegistryEditor który z pod poziomu PC ma edytować rejest w PPC ale niestety jest odmowa dostępu gdy te wartości chcę zmienić:(

Ok udało się. Nie zrobiłem opcji która odblokowuje rejestr. Po jej włączeniu rejestr dał się edytować. Zmieniłem wartości z 4096 na 8196 ale niestety problem dalej ten sam. Palmtop widzi wszystko tylko po włożeniu karty przez jakiś czas. Później widzi wszystkie luzne pliki na karcie(zdjęcia, lizne mp3 itd) oraz foldery jednak zawartości tch folderów dla niego nie instnieją (są puste) Wyjęcie i wsadzenie karty naprawia ten problem:(

Teraz karta jakimś cudem straciła całą swoją zawartość;/ pozostał tylko jeden plik z Tomtoma który ma 0kb :( ehhh pomóżcie mi bo już wymiękam:(
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 12:13:53 wysłana przez prezes2bt »

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2008, 12:42:41 »
To potwierdza że masz problem z kartą
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2008, 13:11:43 »
Też mi sie tak wydaje. Muszę kupić nową i zobacze jak to będzie. Jaka największa pojemność będzie obsługiwana przez mojego hp?
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 13:13:45 wysłana przez prezes2bt »

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2008, 15:03:29 »
Każda standardu SD ( nie SDHC - chciaż może juz komuś udało się odpalić ) a w tym przypadku max 4 GB .
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 18:22:34 »
Cieszy mnie ta wiadomość że będę mógł tam wsadzić te 4GB gdyż fona używam jako navi mam dużo map a chce mieć jak najwięcej miejsca na filmy itd:) Jutro pożyczę od kolegi kartę pamięci żeby upewnić się na bank że to jej wina była i jak wszystko będzie dobrze zakupie 4GB:)

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2008, 21:47:53 »
Chłopaki jest zonk:( Zamieniłem się z kolega na godzinkę kartami i moja śmigała u niego a jego u mnie bez problemów. Wsadziłem z powrotem swoją kartę i znowu ten sam problem. Po jakimś czasie jest tak że widać wszystko na karcie ale jak chcemy coś odpalić to niestety błąd wywala. Nie chcę kupować w ciemno karty pamięci bo jednak za tą 4GB trochę grosza trzeba dać. Co może być uszkodzone w telefonie bo serwisówki do tego nie znalazłem nigdzie. Może ktoś wie który element jest odpowiedzialny za obsługę karty pamięci to bym przelutował go HA i może by to coś dało bo mnie to strasznie martwi ;/ Proszę o pomoc:(

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2008, 22:34:22 »
chyba bez dobrego serwisu się nie obejdzie.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2008, 22:57:25 »
Sam zajmuję się naprawą i serwisowaniem telefonów komórkowych tyle tylko że akurat o palmtopach to pojęcia zielonego nie mam. Wiem że gdyby zwykły fon odstawiał takie cyrki były by dwie możliwości (wykluczając uszkodzenie karty i gniazda) albo wina leżała by po stronie oprogramowania (przyjemniejsze uszkodzenie chociaż nie zawsze;/) lub druga opcja to układzik od karty pamięci którego łatwo wymienić bo jest mały i się nie "huśta". Gdybym wiedział co w tym hp odpowiada za kartę to bym wygrzał ewentualnie wymienił i było by po problemie a oddawać i płacić za to gdy samemu się można z tym uporać to mało rozsądne i nie ekonomiczne. Tyle tylko że brak informacji co gdzie i jak chyba zmusi mnie do oddania go do serwisu bo skoro nikt z was nie ma żadnej serwisówki ani też wiedzy które elementy za kartę odpowiadają to jestem w kropce;/ Może jakiś serwisant z forum uchyli rąbka tajemnicy i wspomoże mnie ?? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 06, 2008, 18:59:33 »
witam 
 jesli ganiazdo oraz  karta sa  ok   trzeba by  bylo  rozkrecic  palma i sprawdzic poprawnosc polaczen    czytnik  kart- pluytka pcb    bo byc  moze   cos nie do konca  styka  (zimny  lut  lub  zasniedzialy styk )  wykluczam raczej wine  ukladu opowiedzialnego   za sterownaie   czytnikiem  ... pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2008, 16:21:38 »
To jest niemożliwe ale jednak była to wina karty. Wsadziłem nową i chodzi jak ta lala a koledze odsprzedałem moją starą bo w jego telefonie działa bez najmniejszych problemów. Temat uważam za zamknięty i dziękuje za odpowiedzi:) Mój hp ma teraz 4Gb:)

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2008, 19:52:34 »
Mam podobny problem tylko u mnie po wgraniu wiecej niz 200MB i wlozeniu karty do hp 6915 ciagle chce ja formatowac to juz druga karta pierwsza wymienilem tez 4GB a format juz wykonalem w kampie w aparacie  i nic???????????????

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 23, 2008, 00:25:03 »
Mam podobny problem tylko u mnie po wgraniu wiecej niz 200MB i wlozeniu karty do hp 6915 ciagle chce ja formatowac to juz druga karta pierwsza wymienilem tez 4GB a format juz wykonalem w kampie w aparacie  i nic???????????????

jest szansa ze moze kupiles jakas ewidentna podrobke ..... lub jakas karte za superokazyjna cene z odzysku i wtedy tak sie moze dziac .... sprawdz programem pocket mechanic .. czy sa jakies fizyczne uszkodzenia karty (z poziomu pda)

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 23, 2008, 21:28:16 »
dziwne po sprawdzeniu programem pocket mechanic karta nie posiada zadnych bledow  a dalej jest jak bylo czyli karta w kosz a karte kupilem od kolesia ktory na forum pisal gdzie kupil i ze u niego smiga na tym samym sprzecie szkoda ze nikt tego nie moze sprawdzic  co ja boli a teraz po formacie w hp i wolzeniu do czytnika w pc wyskakuje ze na karcie brak pamieci ? rece opadaja

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 11, 2008, 23:14:38 »
dziwne po sprawdzeniu programem pocket mechanic karta nie posiada zadnych bledow  a dalej jest jak bylo czyli karta w kosz a karte kupilem od kolesia ktory na forum pisal gdzie kupil i ze u niego smiga na tym samym sprzecie szkoda ze nikt tego nie moze sprawdzic  co ja boli a teraz po formacie w hp i wolzeniu do czytnika w pc wyskakuje ze na karcie brak pamieci ? rece opadaja

Mam w Hp 2200 taki sam numer i rozwiązamiem było wsadzenie karty MMC i po kłopocie.