iPAQ File Store w HP614c - co to jest?

• 3 Odpowiedzi
  • 795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ File Store w HP614c - co to jest?
« dnia: Wrzesień 02, 2008, 19:03:39 »
Witam

Korzystając z HP614c zauważyłem, że w głównym drzewie katalogów mam katalog "iPAQ File Store".

Ikona sugeruje, że jest to karta pamięci. Ale mam tylko jedną fizyczną microSD. Ale wchodząc do ustawień, a następnie do System/Pamięci w zakładce "Karta Pamięci" także mam do dyspozycji tą kartę oraz fizyczną microSD.

Pytanie się tyczy tego, czy mogę usunąć ten katalog. Czy zrobi się wówczas więcej pamięci ROM/RAM (pamięć "wirtualnej" karty około 25MB).
Ponadto nie rozumiem wartości na zakładce "Główna" w Ustawienia/System/Pamięci. "Przechowywane dane" razem około 125MB, "Programy" około 112MB. A telefon chyba 128MB RAM'u  i 256MB ROMu. Jak to rozumieć?

PS. W Start/Ustawianie/System/Informacje jest napisane "Pamięć 116.92MB" a co ze 128MB RAMu?? 

Pozdrawiam, Krzysiek

*

Offline MartinTP

• *
  • 79
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, iPAQ 614
Odp: iPAQ File Store w HP614c - co to jest?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2008, 19:36:13 »
To jest niewykorzystana część systemowej pamięci ROM (na niej siedzi system operacyjny i programy standardowo zainstalowane w urządzeniu). Normalnie obszar ten byłby po prostu nie wykorzystany, ale HP udostępnia go właśnie pod postacią iPAQ File Store - coś jakby wirtualna karta pamięci. Stąd masz dodatkowe miejsce. Usunąć się nie da, zresztą po co? Poza tym pliki zapisane tutaj (na ogół) nie kasują się jak wykonasz Hard Reset. Sprytne i fajne :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2008, 19:48:06 »
wszystko się zgadza, oprócz tego że "normalnie obszar ten byłby po prostu nie wykorzystany". Tak było w systemach starszych niż WM5, od tej wersji systemu w części romu jest właśnie miejsce na instalowanie programów i zapisywanie danych, takie jak w starszych systemach było w wydzielonej części ramu. I prawdopodobnie gdyby nie było iPAQ File Store, to byłoby więcej miejsca na "Przechowywane dane". Ale skasować tego ot tak sie nieda, a taka dodatkowa "karta pamięci" bywa przydatna

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:13:01 »
Ok wielkie dzięki za odpowiedź :)

Pozdrawiam, Krzysiek