To może podepnę się tutaj z moim pytaniem:
Jeszcze używam Nokii E61i, ale powoli rozglądam się za czymś podobnym, ale z WM6.1. Wstępnie wybór zawęziłem do Palm Treo Pro i HP 914c. Czy moglibyście mnie oświecić jak w HP 914c wygląda wprowadzanie polskich liter z klawiatury sprzętowej? Czy trzeba coś zmotać, żeby odbywało się to w miarę wygodnie?
"Motania" zbytniego tu nie ma. Wprowadzając polską literę wystarczy wcisnąć "bazę", np. "e", a następnie przycisk "Sym" i wyskakuje "ę". Dodam, że nie znalazłem literki "ń".
Warto zaznaczyć, że długość smsa z użyciem polskich liter zostaje skrócona do 70ciu znaków.
Czy taka funkcjonalność dostępna jest "out-of-the-box" w wersji EN systemu, czy w wersji PL (nakładka lub system PL)?
Co do SMSów to jest to standard, że są skracane do 70 znaków. W Nokiach zdarza się, że już w pierwszych wersjach firmware'u jest funkcja usuwania polskich liter (zamiana na "bezogonkowe"), ale tak naprawdę działa poprawnie dopiero w następnych wersjach. Z rozpędu taka funkcja jest nawet w E61i (klawiatura QWERTY), chociaż nie wiem po co - jak już ktoś gimnastykuje się wpisując polskie znaki, to chyba nie po to, żeby je potem usunąć :-), na QWERTY można przecież swobodnie pisać od razu bez ogonków.
Piszę sporo maili i MMSów (zamiast np. poczwórnego SMS-a), dlatego więc zwracam uwagę na obsługę ogonków w danym sprzęcie.