iPAQ 914c - znaki, symbole

• 8 Odpowiedzi
  • 1810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mmeus

• 6
  • Sprzęt: HP iPAQ 914c
iPAQ 914c - znaki, symbole
« dnia: Październik 24, 2008, 15:16:32 »
Witam.
Czy w 914c istnieje sposób na wpisywanie z klawiatury znaków typu "]", "[", ">", "<" itp? Próbowałem różnych kombinacji i szukałem rozwiązania, ale nadal nie wiem jak wklepać takie znaki w sposób inny, niż klawiatura ekranowa.
Z góry dziękuję za pomoc.
Porsche - There is no substitute.

*

Offline bielowm

• **
  • 215
  • Sprzęt: iPhone4/HTC HD7
Odp: iPAQ 914c - znaki, symbole
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2008, 13:43:43 »
Nie wiem czy Ci to cos pomoze ale pomiedzy shift i 0 jest klawisz Sym po jego nacisnieciu wyskakuje na ekranie lista symboli i tam sa te przez Ciebie szukane.

Pozdrawiam,
MBI

*

Offline mmeus

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2008, 16:14:54 »
Dzięki, ale u mnie to nie działa. Klawisz "Sym" zmienia jedynie literkę, którą wklepałem przed jego naciśnięciem, w jakiś symbol (np. naciskam "c", "Sym" -> pojawia się "c" z ogonkiem; jeszcze raz "Sym" -> pojawia się "ć" i tak w kółko).
Powinno być tak, że po naciśnięciu "Sym" pokazuje się tablica symboli? Tak macie? U mnie nic się nie dzieje. Może coś gdzieś trzeba przestawić? Tylko gdzie?

*

Offline bielowm

• **
  • 215
  • Sprzęt: iPhone4/HTC HD7
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2008, 16:46:33 »
U mnie wlasnie tak jest ze pokazuje sie tablica symboli. Sorry ale nie jestem na tyle dobry aby Ci pomoc.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2008, 09:11:20 »
To może podepnę się tutaj z moim pytaniem:

Jeszcze używam Nokii E61i, ale powoli rozglądam się za czymś podobnym, ale z WM6.1. Wstępnie wybór zawęziłem do Palm Treo Pro i HP 914c. Czy moglibyście mnie oświecić jak w HP 914c wygląda wprowadzanie polskich liter z klawiatury sprzętowej? Czy trzeba coś zmotać, żeby odbywało się to w miarę wygodnie?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2008, 13:21:25 »

Jeszcze używam Nokii E61i, ale powoli rozglądam się za czymś podobnym, ale z WM6.1. Wstępnie wybór zawęziłem do Palm Treo Pro i HP 914c. Czy moglibyście mnie oświecić jak w HP 914c wygląda wprowadzanie polskich liter z klawiatury sprzętowej? Czy trzeba coś zmotać, żeby odbywało się to w miarę wygodnie?

kolego nie dubluj wątków
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline mmeus

• 6
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2008, 12:59:50 »

"Motania" zbytniego tu nie ma. Wprowadzając polską literę wystarczy wcisnąć "bazę", np. "e", a następnie przycisk "Sym" i wyskakuje "ę". Dodam, że nie znalazłem literki "ń".
Warto zaznaczyć, że długość smsa z użyciem polskich liter zostaje skrócona do 70ciu znaków.

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2008, 21:09:57 »

"Motania" zbytniego tu nie ma. Wprowadzając polską literę wystarczy wcisnąć "bazę", np. "e", a następnie przycisk "Sym" i wyskakuje "ę". Dodam, że nie znalazłem literki "ń".
Warto zaznaczyć, że długość smsa z użyciem polskich liter zostaje skrócona do 70ciu znaków.

Czy taka funkcjonalność dostępna jest "out-of-the-box" w wersji EN systemu, czy w wersji PL (nakładka lub system PL)?

Co do SMSów to jest to standard, że są skracane do 70 znaków. W Nokiach zdarza się, że już w pierwszych wersjach firmware'u jest funkcja usuwania polskich liter (zamiana na "bezogonkowe"), ale tak naprawdę działa poprawnie dopiero w następnych wersjach. Z rozpędu taka funkcja jest nawet w E61i (klawiatura QWERTY), chociaż nie wiem po co - jak już ktoś gimnastykuje się wpisując polskie znaki, to chyba nie po to, żeby je potem usunąć :-), na QWERTY można przecież swobodnie pisać od razu bez ogonków.
Piszę sporo maili i MMSów (zamiast np. poczwórnego SMS-a), dlatego więc zwracam uwagę na obsługę ogonków w danym sprzęcie.

*

Offline mmeus

• 6
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2008, 09:40:59 »
Czy taka funkcjonalność dostępna jest "out-of-the-box" w wersji EN systemu, czy w wersji PL (nakładka lub system PL)?

Tak, taka funkcjonalność dostępna jest w angielskiej wersji "prosto-z-pudła" ;)

Co do SMSów to jest to standard, że są skracane do 70 znaków. W Nokiach zdarza się, że już w pierwszych wersjach firmware'u jest funkcja usuwania polskich liter (zamiana na "bezogonkowe"), ale tak naprawdę działa poprawnie dopiero w następnych wersjach. Z rozpędu taka funkcja jest nawet w E61i (klawiatura QWERTY), chociaż nie wiem po co - jak już ktoś gimnastykuje się wpisując polskie znaki, to chyba nie po to, żeby je potem usunąć :-), na QWERTY można przecież swobodnie pisać od razu bez ogonków.
Piszę sporo maili i MMSów (zamiast np. poczwórnego SMS-a), dlatego więc zwracam uwagę na obsługę ogonków w danym sprzęcie.

Standard, ale wolałem zaznaczyć :)
A co do funkcji usuwania polskich znaków w E61i, to może przydaje się w przypadku pisania ze słownikiem? Osobiście nie wyobrażam sobie korzystania z QWERTY + T9, ale taka opcja istnieje.