iPAQ 914/914c - spostrzeżenia i opinie

• 254 Odpowiedzi
  • 44355 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline timon12

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Odp: iPAQ 914/914c - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #210 dnia: Kwiecień 18, 2010, 01:09:53 »
Trzeba jednak spróbować.
skoro tak mówisz tak też się stało  :ok:
jedyne co to będę musiał wyhaczyć gdzieś klawiaturę do tego telefonu, bo jest porysowana... jakbyś miał jakieś namiary na takową to byłbym bardzo wdzięczny :)

aha i teraz kwestia softwarowa, mam kilka pytań :)
1. wgram sobie ugotowanego wm 6.5, który będzie miał tylko język angielski. wiem, że da się wgrać polski, tylko skąd go wziąć?  czy oryginalny fw6.5 będzie go zawierał? tzn wgram najpierw oryginalny 6.5 skopiuje od niego pliki od języka i później wrzuce go na ugotowanego?
2. jeżeli ma simlocka, jak go zdjąć? na xdad nie mogłem nigdzie znaleźć tematu o tym, w przypadku touch pro wystarczyło zakupić jakiś "program" który flaszował coś tam i zdejmował sima, tutaj takiego programu nigdzie nie mogę zauważyć
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 11:38:56 wysłana przez timon12 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #211 dnia: Kwiecień 18, 2010, 11:39:34 »
zdjąć simlocka - sprawdz na imei-check. Co do wm 6.5 - wątpliwe że znajdziesz spolszczoną wersję, ja osobiście używam angielskojęzycznej.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #212 dnia: Kwiecień 18, 2010, 11:55:47 »
aha. to jeszcze jedno pytanie co do 6.1 na stronie hp nie ma do wyboru polskiej wersji, czy będzie ona dostępna jak podłącze do komputera i "updejtnę" fw? sorka za takie błache pytania, ale dawno nie siedziałem w wm i kompletnie mi wszystko wyleciało z głowy
hm wyczytałem, że ten model nie posiadał simlocka więc miejmy nadzieję, że to prawda  :)

ps. heh jeden z forumowiczów zrobi spolszczoną wersję 6.5, jednakże wymaga piwa za robocizne, a ja nie mam paypala, więc trzeba kogoś znaleźć kto mógłby przelać pieniądze  :)

Połączone: Kwiecień 23, 2010, 21:46:48
ma ktoś program, który usuwa tylko zieloną diodę? strasznie irytuje to mruganie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 21:46:48 wysłana przez timon12 »

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #213 dnia: Kwiecień 24, 2010, 23:24:23 »
upuję, ponieważ strasznie mnie ta diodka dręczy

a i jeszcze mam pytanie, jak ustawić, żeby zdjęcia były wyświetlane w today te z karty SD a nie z pamięci hpka? w rejestrze zmieniłem, że moje dokumenty znajdują się na storage card ale to nic nie dało
-- ok już sobie poradziłem i wykrywa mi teraz kartę jako moje dokumenty : :ohreally:

kolejne jeszcze pytanie: straaaasznie wolno ładuje się ten telefon, często jak go używam gdy jest podpięty pod USB to bateria nadal się zużywa, a nie się ładuje. 1 dzień to chyba max tego co może wytrzymać ten telefon, chyba bateria była mocno skatowana, może ktoś polecić gdzie najlepiej kupić taką baterię w miarę sensownej cenie?

i jeszcze, jak zmienić lewy softkej w wm6.5? cały czas tam jest "kontakty", nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 00:16:27 wysłana przez timon12 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #214 dnia: Kwiecień 25, 2010, 10:07:18 »
a nie mógłbyś użyć forumowej wyszukiwarki? Większość z Twoich pytań była już omawiana.

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #215 dnia: Kwiecień 25, 2010, 11:39:04 »
używałem, ale hm chyba tylko dla tego działu, dlatego tak mało było wyników..
co do diody nie znalazłem odpowiedzi, chodzi mi tylko o tą zieloną, gdy jesteśmy w sieci i ona sobie mruga
sofkej już sobie zmieniłem
i baterie jeszcze szukam ;) bo coś problemy z pdaclubem są i ciągle się nie łączy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 12:28:50 wysłana przez timon12 »

*

Offline lordpix

• 14
  • Sprzęt: HP 914c
« Odpowiedź #216 dnia: Kwiecień 25, 2010, 18:24:24 »
1. wgram sobie ugotowanego wm 6.5, który będzie miał tylko język angielski.

Nad wgraniem 6,5 radzę się zastanowić. Niby ma parę plusów, ale np. nie działa SPB pocket plus. Tzn u mnie niby działa, ale nijak nie mogłem ustawić zamykania programów Xem. Zresztą na www też nie jest wypisana kompatybilność z 6,5.
Nie sprawdzałem innych programów bo to mnie już odstraszyło.
Teraz i tak sprzedaję mojego HP-ka więc po problemie (jak się kupiec trafi:).

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #217 dnia: Kwiecień 25, 2010, 22:43:54 »
1. wgram sobie ugotowanego wm 6.5, który będzie miał tylko język angielski.

Nad wgraniem 6,5 radzę się zastanowić. Niby ma parę plusów, ale np. nie działa SPB pocket plus. Tzn u mnie niby działa, ale nijak nie mogłem ustawić zamykania programów Xem. Zresztą na www też nie jest wypisana kompatybilność z 6,5.
Nie sprawdzałem innych programów bo to mnie już odstraszyło.
Teraz i tak sprzedaję mojego HP-ka więc po problemie (jak się kupiec trafi:).

nie tylko spb nie działa. AM od 6.x też nie ruszają.

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #218 dnia: Kwiecień 25, 2010, 23:10:00 »
hm mi spb pocket plus działa ale a co do Xa to i tak pod kalendarzem mam task managera i przez niego wszystko usuwam,
AM od 6.x też nie ruszają.
chodzi Ci o automape? wersja 6.2 polska xl  (żaden pirat) śmiga u mnie idealnie

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #219 dnia: Kwiecień 26, 2010, 23:22:46 »
hm mi spb pocket plus działa ale a co do Xa to i tak pod kalendarzem mam task managera i przez niego wszystko usuwam,
AM od 6.x też nie ruszają.
chodzi Ci o automape? wersja 6.2 polska xl  (żaden pirat) śmiga u mnie idealnie

6.2 u mnie nie rusza na ROMie MonteCristo.

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #220 dnia: Kwiecień 26, 2010, 23:29:12 »
ja używam tego na bazie MonteCristo przez keyxa zmodowanego (test 2)
 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=597739
jedyne co to musiałem sobie port zmienić w AM, bo domyślnie ustawiony był cały czas na com 8 a gps mam na com 6

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #221 dnia: Kwiecień 27, 2010, 07:19:20 »
no to git, u mnie AM nie chce wogóle się odpalić.

Połączone: Kwiecień 27, 2010, 11:45:31
jakies bugi znalazłes w tym ROMie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2010, 11:45:31 wysłana przez bikekowal »

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #222 dnia: Kwiecień 27, 2010, 16:14:31 »
po kilku dniach użytkowania nie znalazłem żadnych bugów, tak więc z całą pewnością polecam, instalowałem przed tym także tego normalnego od Montecristo i na nim AM zawieszała się na starcie przy uruchamianiu

hm jedynym bugiem, który sobie przypominam była instalacja programów od hp na samym początku, na ślepo się je zainstaluje, hp się zresetuje i wszystko będzie grać :)

i nigdzie nie mogę znaleźć programu, który poradziłby sobie z tymi diodami...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2010, 16:29:14 wysłana przez timon12 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #223 dnia: Kwiecień 27, 2010, 17:10:52 »
ja też już go postawiłem i ku mojemu zdziwiniu nie widzę różnic między Montecristo a tym właśnie ROMem. W sumie to jest Montecristo, tylko że AM się uruchamia. A z instalacją dodatków HP to normalka.

jeśli chodzi o program do zmiany diodek - poszukaj tego w paczkach, które udostępnił Montecristo w wątku o jego ROMie. Tam kiedyś zamieszczał taki plik, nazwy nie pamiętam dokładnie.

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #224 dnia: Kwiecień 28, 2010, 08:59:58 »
Też sobie wczoraj wgrałem tego roma. Będę próbował się przyzwyczaić do 6,5.
Zainstalowałem sobie AE Button i część problemu rozwiązałem, tzn lewym kneflem zamyka mi program bez minimalizacji. Poza tym nie instaluje żadnej nakładki więc chcę zrobić jakiś skróty. Wpadłem na to aby w ulubionych explorera dodać ścieżkę np do karty pamięci, ale wtedy otwiera mi też przeglądarkę. Da się to obejść jakoś?
Następnie, czy menu główne jest modyfikowalne? Tzn nie potrzebuję np kalendarza czy muzyki a dodałbym coś innego.
Następnie, zmieniłem domyślne miejsce zapisywania zdjęć, muzyki itp na karę pamięci, ale w menu zdjęcia przenosi mnie do standardowej lokacji, więc zonk.
Jeśli coś napisałem niejasno to będę tłumaczył.

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #225 dnia: Kwiecień 28, 2010, 14:08:14 »
co do menu użyj Chome Editor a co do zmiany lokalizacji to musisz w rejestrze zmienić tak, żeby karta pamięci zmieniła się w "moje dokumenty" info http://xrl.in/57dr

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 28, 2010, 22:21:00 »
Udało mi się usunąć z menu parę niepotrzebnych rzeczy, niestety nie doszedłem jeszcze jak cos dodać. Jakiś błąd mi wyskakuje.
Natomiast po zmianie w rejestrze  miejsca moich dokumentów na kartę pamięci, zmieniła mi się nazwa storage card na Mounted Volume, a i tak moje dokumenty są w telefonie:(

*

Offline timon12

• 33
« Odpowiedź #227 dnia: Maj 16, 2010, 19:02:33 »
jest jedna irytująca rzecz, jak dostaje nową wiadomość sms to zawsze w czacie "zahacza" o nazwę nadawcy i sam muszę przesunąć w dół ekran aby przeczytać, jest to trochę mozolne i lekko przeszkadza, da się jakoś temu zaradzić?
i kolejna również pomniejsza część, jak piszę wiadomość i szybko użyje fn+ klawisz to zawsze po cyfrze/znaku pojawia się dodatkowo litera, pod którą znajduje się znak... czuję, że bug, ale może da się temu w rejestrze zaradzić czy coś

Natomiast po zmianie w rejestrze  miejsca moich dokumentów na kartę pamięci, zmieniła mi się nazwa storage card na Mounted Volume, a i tak moje dokumenty są w telefonie:(
ja mam tak, że zmieniam nazwę w rejestrze (obie wartości na my documents) i w file explorerze kasuje folder my documents (ten normalny), szybki softreset i wszystko śmiga :)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 19:22:56 wysłana przez timon12 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #228 dnia: Maj 16, 2010, 23:32:28 »
jest jedna irytująca rzecz, jak dostaje nową wiadomość sms to zawsze w czacie "zahacza" o nazwę nadawcy i sam muszę przesunąć w dół ekran aby przeczytać, jest to trochę mozolne i lekko przeszkadza, da się jakoś temu zaradzić?
i kolejna również pomniejsza część, jak piszę wiadomość i szybko użyje fn+ klawisz to zawsze po cyfrze/znaku pojawia się dodatkowo litera, pod którą znajduje się znak... czuję, że bug, ale może da się temu w rejestrze zaradzić czy coś

ja mam tak, że zmieniam nazwę w rejestrze (obie wartości na my documents) i w file explorerze kasuje folder my documents (ten normalny), szybki softreset i wszystko śmiga :)

dwa pierwsze to bugi, ja nawet nie próbowałem tego zmieniać. Maile się dobrze wyświetlają, to najważniejsze.

« Odpowiedź #229 dnia: Maj 24, 2010, 19:47:19 »
że tak sie zapytam :D co macie na myśli mówiąc dodatki hp ? jakic ciekawy soft ?

« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 11, 2010, 19:57:55 »
od pewnego czasu mam problem :/ nie zawsze można sie do mnie dodzwonic :/ ja moge dzwonic, polaczenie z netem itp dziala ale nie przychodza polaczenia ... robilem reset i nie bardzo pomogl :/

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 11, 2010, 20:46:33 »
hmm moze to wina sieci? Sprawdzałeś na innym urządzeniu?

« Odpowiedź #232 dnia: Czerwiec 14, 2010, 11:35:39 »
witam, już mówię co zaobrserwowałem... nie mam pojęcia dlaczego tak jest i czy jest to wina softu czy sieci ale sprawa wygląda następująco: w momencie jak HP łapał 3G to nie można było sie do mnie dodzwonić i były problemy z smsami :/ przełożyłem kartę na inną z ery i było to samo (internet i połaczenia wychodzące były ok ), po włożeniu karty orange wszystko ok ale tam nie miałem 3G bo u mnie w miesice orange nie ma 3G . Wsiadziłem ponownie swoją ere i wylaczylem w settings>personal>phone> band swich GSM only i zaczął działać prawidłowoale nie ma włączonego 3g, jedyne co to czasami mam jeszcze problem z smsami ale to rzadko, zapala sie podswietlenie w  telefonie  a smses nie dochodzi :/ zaczyna mnie to irytowac powoli :/

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwiec 14, 2010, 20:25:48 »
problem z Radio ROMem?

*

Offline owocowy89

• 33
  • Sprzęt: htc One S Z520e
« Odpowiedź #234 dnia: Sierpień 15, 2010, 13:59:00 »
Witam, Zamówiłem to urządzonko, bo widzę, że jest ciekawe dość.. i czekam teraz na dostarczenie, tak w między czasie dowiaduję się różnych rzeczy ogólnie na temat PDA.. Ten temat już przetrzepałem,a  teraz natknąłem się na temat hosta usb i tu mam pytanko do użytkowników, korzysta ktoś z tej opcji? możliwa jest na tym urządzeniu? Ciekawi mnie podłączenie pendrive'a.. Być może jakichś jeszcze innych peryferiów? Na google znalazłem temat z XDA developers, ale w tym temacie nikt osobiście tego nie próbował, więc nie wiem.

« Odpowiedź #235 dnia: Sierpień 15, 2010, 14:11:10 »
Jestem uzytkownikiem tego iPaqa i z tego co wiem to nie ma ona Hosta USB -chyba (?) nie da rady podlaczyc np. pendrive'a. Moze jeszcze ktos to potwierdzi, ale u mnie nie da rady.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #236 dnia: Sierpień 15, 2010, 15:28:44 »
nie ma takiej możliwości, 914tka nie posiada host'a USB.

*

Offline owocowy89

• 33
« Odpowiedź #237 dnia: Sierpień 15, 2010, 22:08:33 »
No szkoda, że nie ma, ale dzięki za info. Widzę, że posiadasz ten sprzęt, więc pewnie dobrze go znasz.. A ciekaw jestem jak wygląda sprawa z odczytywaniem pdf'ów? wcześniej miałem nokię N95 8GB i szczerze powiem, że przycinało się przesuwanie strony.. No ale w sumie tu mamy 2 razy szybszy procesor. Wiem, że jak na e-booki ekran trochę mały, ale w miarę sprawnie to przebiega, nie tnie się?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #238 dnia: Sierpień 16, 2010, 07:44:39 »
zależy jakiego pdf'a wrzucisz. Jeśli to będzie plik zrobiony z samych nieskompresowanych skanów to nic nie zrobisz, ale jeśli zwykły tekst lub coś lekkiego to najmnijeszego problemu nie będzie

*

Offline owocowy89

• 33
« Odpowiedź #239 dnia: Sierpień 17, 2010, 10:30:25 »
Dzięki bardzo za info. No już jestem posiadaczem tego iPAQa. Ogólnie no nawet nawet.. tylko denerwuje mnie to, że aplikacje się nie zamykają, a media player to chyba nie ma w ogóle opcji wyłączania i trzeba killnąć go w task manager.. Nie lubię jak aplikacje zajmują pamięć kiedy ich nie używam..A w ogóle takie pytanko mam jeszcze, czy nie wpływa niekorzystnie doładowywanie baterii podczas połączenia z PC? czy może lepiej wyłączyć tą opcję?