iPAQ 914/914c - spostrzeżenia i opinie

• 254 Odpowiedzi
  • 44371 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: iPAQ 914/914c - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:20:03 »
Niedawno zakupiłem IPAQa 914c fabrycznie nowego, niestety jakośc rozmów była niezadowalająca ponieważ osobę do której dzwoniłem słychac było
jakby siedziała w jakimś pudle, zbyt mało wysokich tonów. IPAQ na gwarancji wiec spakowałem i odesłałem. Otrzymałem od HP nowego IPAQa i ku mojemu zdziwieniu z ta samą "usterką".
ROM wgrany najnowszy. Jakośc dźwięku odtwarzanego bez zarzutu, głośnośc również, przez rozmówce słyszany jestem znakomicie. Sprawdzałem na różnych kartach SIM.
W związku z czym mam pytanie do użytkowników tego modelu. Czy "ten typ tak ma" ?
Czy jednak jest to wada i dalej musze walczyc o sprawna sztukę ?
Dodam iż wcześniej posiadałem IPAQa 6815 i w nim jakośc rozmów była znakomita.
Sprzęt super ale niska jakośc rozmów wyklucza to urządzenie jako telefon :/

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:34:49 »
Niedawno zakupiłem IPAQa 914c fabrycznie nowego, niestety jakośc rozmów była niezadowalająca ponieważ osobę do której dzwoniłem słychac było
jakby siedziała w jakimś pudle, zbyt mało wysokich tonów. IPAQ na gwarancji wiec spakowałem i odesłałem. Otrzymałem od HP nowego IPAQa i ku mojemu zdziwieniu z ta samą "usterką".
ROM wgrany najnowszy. Jakośc dźwięku odtwarzanego bez zarzutu, głośnośc również, przez rozmówce słyszany jestem znakomicie. Sprawdzałem na różnych kartach SIM.
W związku z czym mam pytanie do użytkowników tego modelu. Czy "ten typ tak ma" ?
Czy jednak jest to wada i dalej musze walczyc o sprawna sztukę ?
Dodam iż wcześniej posiadałem IPAQa 6815 i w nim jakośc rozmów była znakomita.
Sprzęt super ale niska jakośc rozmów wyklucza to urządzenie jako telefon :/

Dziwne, nie mam podobnego efektu, testowałem trzy egzemplarze tego urządzenia, jednego używam na codzień. W porównaniu do 6828 (6815 z radiem) - ta sama jakość...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:41:29 »
Na słuchawkach dołączonych do telefonu ta sama przytłumiona jakośc słyszanego rozmówcy, wiec nie jest to głośniczek. Byle jaka NOKIA z najniższych modeli ma o wiele lepsza jakośc rozmów. Sprawdzałem na ustawieniach sieci GSM i 3G bez zmian  :/

« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 29, 2010, 20:43:09 »
Ja tez uzywam 914c i jakosc rozmow jest bardzo dobra. Tak jak piszesz mam zaktualizowany ROM, ale nie wplynelo to zbytnio na jakosc rozmowy: dalej jest ona bardzo dobra. Sprawdzalam gdzie w ustawieniach moze byc jakis myk, ale nie potrafie nic znalezc, co mogloby pomoc.

« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 29, 2010, 21:07:34 »
W takim razie pozostaje mi chyba odesłac znowu. Dziekuje za szybka odpowiedź na moje pytanie  :) 

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 29, 2010, 21:58:32 »
odeślij, ale najpierw pospisuj numery żeby sprawdzić czy oni cokolwiek wymienilil.

« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 29, 2010, 22:11:50 »
Numer seryjny jest inny, rzeczywiście wymienili na nowy-inny, tylko bateria i tylna klapka została stara i akcesoria.  Nie wiem co mam o tym myślec. Zadzwonię do HP moze cos poradzą.   

*

Offline lordpix

• 14
  • Sprzęt: HP 914c
« Odpowiedź #187 dnia: Luty 03, 2010, 18:52:25 »
Przeczytałem cały wątek ale nie dowiedziałem się tego co chciałem.
Chodzi mi o długość działania na baterii. Ktoś tam pisał, że teoretycznie wskaźnik może głupieć ale u mnie na początku telefon wytrzymywał parę dni (mało używam), a teraz coś się porobiło i po 1 dniu miga dioda i woła, że bateria pusta. W tym czasie nie dzwoniłem, nie używałem telefonu...
Oczywiście wi-fi i inne bajery są wyłączone. Telefon nowy - używam ok 2 m-ce.
W czym tkwi problem? Tak nagle spadła żywotność bez żadnych zmian :/
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 18:54:09 wysłana przez lordpix »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #188 dnia: Luty 03, 2010, 20:27:30 »
zrób HR. Jaki ROM?

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #189 dnia: Luty 03, 2010, 21:22:21 »
Rom jest fabryczny (WM 6.1 CE OS 5.2.19202 build 19202.1.0.0), nic w nie ruszałem bo było OK, aż do teraz.
Znalazłem wątek: http://pdaclub.pl/forum/hp-z-modulem-gsm/wm-6-5-1-dla-ipaq-91x/
i zastanawiam się właśnie czy to może coś zmienić.
Nigdy nie wgrywałem nowego romu więc trochę się boję.
Teraz ładuję telefon, zobaczę co będzie jutro. 
Nad HR też myślałem, ale chciałem się najpierw dowiedzieć co mogło spowodować taką zmianę, z dnia na dzień.
Dzisiaj już nic nie wykombinuję (chyba, że HR jeszcze dam radę zrobić), ale kusi mnie ten nowy rom. Z opisu wynika, że to dość proste.
W każdym razie dzięki za odpowiedź. Jeśli jeszcze na coś wpadniesz to będę wdzięczny za opinię.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #190 dnia: Luty 03, 2010, 21:47:44 »
wiesz, zawsze musi byc pierwszy raz ze zmianą ROMu. Jeśli wszystko zrobisz wg instrukcji to nic nie popsujesz. Przynajmniej nie powinno się nic popsuć. Generalnie jeśli zmienisz ROM tracisz gwarancje wiec najpierw spróbuj HR, potem baw się z ROMami.

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #191 dnia: Luty 04, 2010, 14:57:22 »
Po HR wróciło do normy. Przez noc i do godz. 13 ubyło tylko parę procent baterii.
Oby więcej się tak nie działo bo nie mam ochoty robić HRów co jakiś czas.
Teraz za to ciągnie mnie do wgrania nowego romu.
Czy testowałeś najnowszy rom z linku który podałem? Z tego co doczytałem wrzucam na kartę ściągnięty plik (jeden tylko?) + kombinacja przycisków i reset? Więcej nic nie pisało ciekawego.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #192 dnia: Luty 04, 2010, 15:16:22 »
Ten ROM mam cały czas, wersja 5.2. Jest stabilny i szybszy. Jeśli nie chcesz robić HR i montować wszystkiego od nowa to zrób backup.

Co do samego wrzucania ROMu naładuj urządzenie do końca, bo jak sie zawiesi lub braknie prądu to będziesz miał dwa iPAQi

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #193 dnia: Luty 04, 2010, 20:04:00 »
Co prawda mój problem z baterią rozwiązał HR, ale postanowiłem wgrać nowy rom.
Trochę się bałem ale jakoś się udało (dzięki za pomoc bikekowal).
Robiłem wszystko wg opisu, po wgraniu romu telefon nie włączył się, po naciśnięciu power również nic. No więc się wystraszyłem, że mam ładną cegłę... znowu power... nic. Za trzecim razem ruszył i uruchamiał się baaardzo długo (znowu strach).
Finał jest taki, że wszystko działa, ja się bawię i testuję. Nie będę się wypowiadał jakoś szczegółowo bo trzeba czasu na ocenę, ale sama procedura jest dość prosta. Polecam, bo na pierwszy rzut oka wszystko wygląda dużo nowocześniej i ładniej. A czytając opinie innych działa też lepiej.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #194 dnia: Luty 05, 2010, 07:59:12 »
Co prawda mój problem z baterią rozwiązał HR, ale postanowiłem wgrać nowy rom.
Trochę się bałem ale jakoś się udało (dzięki za pomoc bikekowal).
Robiłem wszystko wg opisu, po wgraniu romu telefon nie włączył się, po naciśnięciu power również nic. No więc się wystraszyłem, że mam ładną cegłę... znowu power... nic. Za trzecim razem ruszył i uruchamiał się baaardzo długo (znowu strach).
Finał jest taki, że wszystko działa, ja się bawię i testuję. Nie będę się wypowiadał jakoś szczegółowo bo trzeba czasu na ocenę, ale sama procedura jest dość prosta. Polecam, bo na pierwszy rzut oka wszystko wygląda dużo nowocześniej i ładniej. A czytając opinie innych działa też lepiej.

po pierwszych minutach powinieneś odczuć brak lagów przy odbieraniu połączeń

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #195 dnia: Luty 05, 2010, 09:56:08 »
Mam jeszcze jedno pytanie o widgety.
Do tej pory używałem zawsze SPB mobile, teraz wygląda to dość fajnie ale nie mam bezpośredniego dostępu do różnych programów itp.
W temacie gdzie był link do romu jest też plik z widgetami. O co dokładnie chodzi? To są dodatki do tego WM 6,5? Nie są to pliki cab więc nie wiem co z nimi zrobić.
Da się jakoś spersonalizować tego WM?
Jest jeszcze problem zamykania programów - w SPB zaznaczyłem aby nie minimalizował programu tylko go zamykał. Niestety teraz to nie działa.
Poza tym same pozytywy.

« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 22, 2010, 21:27:17 »
Witam, chce kupić to urządzenie ale mam jedno pytanie. Czy posiada wejście mini-jack na słuchawki. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, a jest dla mnie dość istotna.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 22, 2010, 22:06:35 »
Nie, słuchawki podłączasz niestety przez wejście mini-USB. Tak BTW, jeśli znajdę HTC Legend w dobrej cenie to prawdopodobnie będę miał iPAQa na sprzedaż.

« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 30, 2010, 16:27:03 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie i na początku gratuluje stworzenia i utrzymania tak świetnego forum wymiany opinii i poglądów na temat PDA.

Pozwólcie, iż pierwszy mój post będzie zapytaniem odnośnie urządzenia Ipaq 914c, którego to zakupem jestem bardzo zainteresowany. Mam szereg pytań, które przedstawię poniżej licząc na pomocną odpowiedź z Waszej – ekspertów – strony =)

1.   jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy modelem 914 a 914c ? poszukuję modelu z maksymalnie najlepsza dostępną obudową i zastanawiam się który z powyższych modeli wykonany jest z lepszych materiałów
2.   czy da się w jakiś sposób ominąć słuchawki dołączone do zestawu? Słyszałem, iż jakoś muzyki płynąca z nich jest wręcz fatalna w porównaniu do jakichkolwiek innych z wtyczką mini-jack z półki do 50zł. Czy jest aż tak fatalnie? Nie interesuje mnie przejściówki, gdyż jestem pewny, iż ich wykonanie będzie bardzo odbijało się na jakości słuchanej przeze mnie muzyki.
3.   czy „da się” oglądać filmy na tym urządzeniu? Innymi słowy, czy filmy będą się przycinały i czy jest szansa na płynny obraz?

To tyle na chwilę obecną.
Dziękuję z góry za cenne wskazówki.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 30, 2010, 16:39:29 »
1) wersja c posiada kamerę
2) nie da się, chyba że przelutujesz złącze, lub dolutujesz złącze mini jack
3) jak najbardziej - core player i do dzieła.

« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 30, 2010, 16:59:45 »
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
1. Wiesz co, wpisując w Gogolu 914 i 914c mam jednak wrażenie, iż one różnią się obudową. Wydaje mi się że 914c ma więcej gumowych elementów no i jakaś inna klawiatura wydaje się być tam umieszczona. 914 sprawia wrażenie w całości plastikowego telefonu.

Tak pokazuje google:

http://www.xomobo.com/images/ipaq%20914.jpg   - 914c
http://s2.alejka.pl/i2/p/52/49/40d85e506cc84_0_b.jpg - 914

Mógłby ktoś to zweryfikować te dane?

2. Swoją drogą – skoro telefon ma bluetooth, to może słuchawki dałoby się podłączyć własnie przez to łącze? Ktoś ma jakieś doświadczenie? =)

3. I jeszcze jedna sprawa: czy gdy włożę karte SD, będzie ją widać wyraźnie wystającą z boku telefonu?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 30, 2010, 17:25:55 »
1) kolejny raz ktoś pomylił modele. Ten "gumowany" to 910. 914 natomiast to ten "plastikowy".

2) da się oczywiście, przez A2DP

3) SD nie włożysz, ale microSD oczywiście. Tej nie widać z zewnątrz

*

Offline lordpix

• 14
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 30, 2010, 17:27:12 »
ad 3. Micro SD, nie SD - nie widać. jest pod gumowa zaślepką.

« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 30, 2010, 17:44:12 »
ok jedno z ostatnich pytań - Nigdy nie miałem styczności ze słuchawkami bezprzewodowymi – możecie mi powiedzieć czy takie słuchawki bluetooth wystarczy założyć na uszy i gra?- w tym sensie: czy trzeba jakiś adapter podłączyć do Ipaq-a ? inaczej mówiąc, czy kupując słuchawki bezprzewodowe jestem zmuszony do podłączenia jakiegokolwiek urządzenia do Ipaq-a? 

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 30, 2010, 19:16:57 »
tak musisz je sparować z ipaqiem jak każde inne urzadzenie na BT. Po tym słuchawki powinny zostać rozpoznane jako słuchawki i pracować w trybie A2DP (przesyłanie dźwięku stereo).

« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 30, 2010, 20:26:36 »
ostatnie pytanie: 614c czy 914c - interesuje mnie jeden szczegół - jakość wykonania. słyszałem ze w 914c bardzo szybko schodzi lakier itp. tak wiec którego polecicie jeśli chodzi o trwałość?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 30, 2010, 22:28:28 »
Używałem obu modeli. Ani jeden ani drugi nie ma problemów z trwałością lakieru/obudowy. Pytanie co wolisz - większy ekran i trudny, nieprzemyślany rozkład klawiszy czy też mniejszy ekran (ale lepszej jakości) i porządną klawiaturkę z gdzie wszystko będziesz miał pod ręką. Wiesz, powiem Ci szczerze, że 914tka to był mój wybór ze względu na klawiaturę do maili. A 614 to też bardzo solidne urządzenie, naprawdę trudno zdecydować.

« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 31, 2010, 19:24:34 »
a powiedz mi czy wielkim problemem jest wgranie nowego windowsa? na allegro ktos wystawil telefon z windowsem w j. szweckim :/ chcialem kupic nowego Windows Mobile w ENG i zainstalowac

« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 31, 2010, 20:14:09 »
Ja bym az tak nie ryzykowala. Lepiej od razu nie miec na poczatku zadnych klopotow :wink:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 31, 2010, 21:43:27 »
wiesz, trudno ocenić jak z tym szwedzkim, ja zmieniałem z polskiego na eng i żadnego problemu nie miałem. Przypuszczam że jeśli nie ma simlocka to też nie będziesz miał problemów. Trzeba jednak spróbować.