ipaq 6340 moja opinia

• 17 Odpowiedzi
  • 2229 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ipaq 6340 moja opinia
« dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:25:39 »
Mam od pół roku tego ipaq'a i chcę się podzielić z innymi moją opinią. Mimo wielu zalet tego urządzanie, największą jego wadą jest niefunkcjonalny telefon, więc jeśli nastawiamy się iż będzie to nasz palm+telefon w jednym to możemy się przejechać.

Zalety
- duża ilość sposobów komunikacji WLAN, GSM/GPRS, BT, IRDA, fajnie się przełącza między WLAN-GPRS
- działa sprawnia z AutoMapą + GPS Holux, w co niektórzy wątpili, nigdy też nie miałem zerwanego połączenia BT podczas jazdy samochodem
- bateria działa faktycznie długo
- na skype da się rozmawiać, więc jak ktoś jedzie zagranicę, to tylko dopaść darmowego hotspota i rozmowy z rodzinką w kraju za free
- oglądanie filmów DIVixa nie stanowi problemu
- synchronizacja dla osób z używających MS Outlooka to świetna sprawa, to akurat zaleta samego Windowsa

Wady
- dyktafon jest do bani, nic nie słychać po nagraniu, nawet nagranie z rozmowy telefonicznej jest beznadziejnej jakości
- funkcja telefonu jest do niczego, po pierwsze mikrofon źle działa bo ludzie mówią iż nas nie słychać po drugie jak ipaq jest w innym pokoju to nie słychać dzwonienia, dotego dochodzi częste wieszanie programu do telefonu po zakończeniu rozmowy lub problemy z wysyłaniem smsów - dopiero reboot pomaga, również po odebraniu rozmowy trzeba czekać 2-3 sekund zanim powiemy "Halo słucham", inaczej nikt nas nie usłyszy. Co ciekawe, jeśli przypadkiem zamkniemy program do telefonu podczas rozmowy to nie da się zakończyć rozmowy - nie reaguje na klawisze.
- zdecydowanie za ciche dźwięki, jeśli np. film jest cicho nagrany to nie da się bardziej zgłośnić dźwięku
- często nie widzi karty SD, głupieje mimo że jest włożona, dopiero reset pomaga - to chyba błędy w windowsie
- brak update windowsa - HP nie wypuszcza aktualnych updateów systemu do tego urządzenia, a aktualne poprawki z Microsoftu nie mogą być instalowane bezpośrednio, co powoduje iż urządzenie będzie się wieszać z tych samych znanych powodów
- przyciski z boku są nieergonomiczne, poza zgłaśnianiem/zciszaniem pozostałych nie idzie wyczuć
- przycisk joystica (czterokierunkowy + click) działa tak, iż kliknięcie w dól przy przeglądaniu treści emaila reaguje często jak dwa kliknięcia, nawet szybsze kliknięcie dużo tu nie pomaga
- dołączana klawiatura to zbędny gadżet, nie używam jej wcale, w niczym nie pomaga lepiej pisać po ekranie

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:48:32 »
Napisales o braku update'ow do systemu. Update jest juz od jakiegos czasu dostepny. Instalowales? Czy masz caly czas oryginalne oprogramowanie?

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:52:42 »
Instalowałem to update już dość dawno, jednak brakuje systematycznych łat na system, te kilka drobnych poprawek za wiele nie pomaga. Pomijam juz fakt że nie ma możliwości zmiany systemu na nowszy i nigdy raczej nie będzie, petycja paru tysięcy ludzi do HP nic nie pomogła.

*

Offline kanczug

• 19211
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2005, 13:14:34 »
Takie cos jak systematyczne laty w przypadku PDA to rzadkosc. Zazwyczaj co kilka miesiecy / pol roku pojawia sie update. Co do zmiany systemu na nowszy to po prostu takie sa realia tego rynku. Petycje do HP czy innych producentow nie wiele tutaj dadza.

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2005, 14:58:27 »
Zgadza się, jednak dla osoby która wsześniej nie używała takiego urządzania, a dziś jest skłonna je kupić ponieważ posiada telefon i nie trzeba nosić wielu urządzeń, jest to dość istotna informacja.

Oczywiście nowe Windowsy mają być już patchowane bezpośrednio z Microsoftu więc ten problem by zniknął, jednak brak możliwości zmiany na nowszy pozostawi problem.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2005, 15:57:57 »
polecam rozwiązanie:

U swojego operatora GSM wykup w ramach tego samoge numeru drugą kartę SIM. Która pierwsza się zaloguje do sieci ta działa. Więc np. korzystasz ze zwykłego telefonu kończysz rozmowę i wyłączasz. Uaktywniasz moduł tel. w IPAQ'u i urzywasz GPRS, jak ktoś w tym czasie dzwoni to odbierasz. Faktycznie użytkowanie H6340 jako wyłącznie telefonu na codzień jest trochę uciążliwe, to tak jakbyś woził dziecko do szkoły TIRem. Wystarczy kombi. A TIRem wozisz większy towar jak potrzebujesz. Ale reszta zalet jest OK. narzekałeś tylko na telefon.

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2005, 21:43:37 »
Dokładnie, wspominam głównie o telefonie. W końcu każde urządzenie ma swoje zalety i wady, jednakże za taką ceną można by spodziewać się czegoś bardziej dopracowanego.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2005, 21:54:34 »
Będzie nowy model HP z telefonem (może już w czerwcu). Pewnie lepszy(!?). Ale to zawsze będzie PDA "udający" telefon. Myślę że każdy z PDA z dużym wyświetlaczem i z telefonem ma podobne wady. Ciężko jest go użytkować roboczo na codzień jako podstawowy telefon. Każy musi dokonać wyboru sam na co wydać KASĘ.

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2005, 22:33:31 »
Może troszkę więcej info o tym nowym HP? Ktoś posiada?

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2005, 22:46:41 »
Ja jeszcze licze na jakąś słuchawkę na BT ale z wyświetlaczem, tak aby było widać kto dzwoni. Wtedy powinno być o wiele łątwiej podczas rozmowy, choć akurat wielkość PDA mi wcale nie przeszkadza w tym.

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2005, 22:52:19 »
poszukaj w internecie albo na stroanch PDA Clubu informacji o hx6500
konkretnie beda dwa modele hw6510 i hw6515 (z lub bez GPSa)

Mialem w rekach:
wyglada fajnie, jest maly i lekki ale typowo dla ludzi ktorzy raczej szukaja telefonu (4 zakresowy GSM/GPRS/EDGE) rozbudowanego o funkcjonalnosc komputera
wbudowana klawiaturka nawet nawet, ale raczej jak to przy palmtopach ekran jest do pisania a nie klawiatura - chyba ze do SMSow
za to moze sie przydac w aplikacjach biznasowych (www.hp.pl/ipaqsoft) gdzie czasem potrzeba wpisywac tylko kilka literek - mozna to wtedy zrobic bez wyciagania piorka
ponoc ma sie tez nadawac do nawigacji - choc tu moze przeszkadzac maly ekran, jednak jezeli sie kierujemy wskazowkami glosowymi to nie problem - zreszta do tych ipakow bedzie dolaczana licencja na wybrana mape TomToma
coz...czas pokaze, czy to urzadzonko sie przyjmie w Polsce - moze dzieki aplikacjom Push, lepszemu zasiegu EGDE itd

*

Offline ViPeR

• 20
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2005, 23:00:02 »
" Ja jeszcze licze na jakąś słuchawkę na BT ale z wyświetlaczem, tak aby było widać kto dzwoni. Wtedy powinno być o wiele łątwiej podczas rozmowy, choć akurat wielkość PDA mi wcale nie przeszkadza w tym.
"
 JEST JUZ SLUCHAWKA JABRA BT800 :zobacz tu:
http://www.unicom.pl/index.php?page=27&PHPSESSID=b49ef89566444c7b0f8692dbb4f55ea8

cena okolo 649 zl brutto.

*

Offline atkj

• 13
  • Sprzęt: Nokia E51 8GB, HTC TYTN II 8 GB, HTC HD2 16 GB
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2005, 22:59:03 »
Mam 6340 od grudnia ubiegłego roku. Całkowicie zgadzam sie z opinią "andrzey" na temat 6340. Z joystika przestałem wogóle korzystać - kompletnie nie nadaje się do niczego. Wydaje mi się że przyczyną wieszania się IPAQa może być trochę słaby procesor. Korzystam z 6340 na codzień jako podstawowy telefon. Fakt faktem że mam spore gabaryty, ale przestałem wiecznie chodzić z laptopem, więc ma tez swoje zalety. Rozmawiam poprzez słuchawkę bluetooth więc Ipaq spoczywa w swojej kaburze. Kupiłem do niego uchwyt do samochodu (mocowany na przyssawkę do szyby) i to uważam za dobry pomysł, bo ze swoimi rozmiarami nie miałem go gdzie bezpiecznie położyć w samochodzie.
Dwukrotnie już instalowałem polską nakładkę językową na system (oryginalna ze stron HP) ale to kicha bo albo nie działał kompletnie bluetooth albo nie mogłem odbierać i wysyłać e-maili. Co do WiFi uważam że dosyć dobrze łapie sygnał - lepiej od mojego notebooka z kartą D-Link. Na razie tyle opinii. Pozdro dla all użytkowników tego urządzonka :))

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 22, 2005, 00:25:15 »
Cytat: cawmook
zreszta do tych ipakow bedzie dolaczana licencja na wybrana mape TomToma

Czy to jest polski pomysl na dystrybucje, czy dotyczy wszystkich krajow objetych mapami TomToma?

*

Offline kanczug

• 19211
ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 22, 2005, 00:39:20 »
To jest umowa zawarta pomiedzy TomTomem a centrala HP, a nie tylko HP Polska.

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2005, 21:44:57 »
andrzey opisał dokładnie to, co mnie wkurza od początku posiadania tego urządzenia.
 Używam go od 3 miesięcy, i już zupełnie straciłem cierpliwość. Odbieram dziennie nawet do kilkudziesięciu rozmów, i TO się do rozmawiania po prostu nie nadaje. Po połączeniu ze słuchawką BT (Logitech) już zupełnie jest loterią, czy odbiorę rozmowę, czy tylko usłyszę "Halloooo, no kurcze, nie odzywa się...."
I te ciągłe zwisy. Ostatnio bardzo często po wygaszeniu już system nie wstaje. Oczywiście reset, i czekanie na start systemu, wbicie PINu, i to wszystko podczas jazdy, koszmar.
Aby nie tracić klientów, przeprosiłem się w końcu z moim staaarym Siemensem C45, ale to nie jest rozwiązanie.
Chciażby lista kontaktów, którą musiałbym dodatkowo synchronizować ze zwykłą komórką... A gdzie ja pomieszczę kilkaset kontaktów...
W akcie rozpaczy pakuję go teraz i oddaję do reklamacji, z opisem powyższych usterek, jestem realistą, pewnie wróci po głębokim resecie i tyle, ale coś muszę z tym robić...
Poprzednio miałem ERA MDA I, i w zasadzie było lepiej, dało się odbierać rozmowy bez problemu, było mnie dobrze słychać, oczywiście przy braku BT nie miałem możliwości podłączyć wygodnej słuchawki.

Upieram się, żeby mieć jedno urządzenie na pasku.
Musżę mieć pełną synchronizację z MS Outlookiem, możliwość pełnej obsługi poczty, dobry telefon, i BT.
Czy nie lepiej byłoby przesiąść się na jakiś smartphone?

A może tylko ten model iPaq-a ma tego typu wady?

Poradźcie, co z tym robić, chętnie kupię coś innego, byle SPRAWNIE działało.

ps.
andrzey, jak będziesz na tej słuchawce patrzał na wyświetlacz, gdy ją masz masz na uchu, masz takie długie ucho, czy takiego wielkiego zeza ?.. ;)  

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 19, 2005, 22:23:02 »
Do tego świetnie się nadaje SE p910i, p900, p800 ! + duża karta pamięci !

ipaq 6340 moja opinia
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 08, 2005, 23:30:30 »
Witam. Ja tez przed zakupem HP 6315 zastanawialem sie nad SE p910i. Jednak czesto uzywam automapy z GPS na BT. SE p910i jest ba Symbianie, a tym samym nie bardzo chca dzialac na nim jakiekolwiek mapy - z tego co wiem. Ale ogolnie jako telefon bylby calkiem fajny.
Obecnie uzywam HP, musze przyznac ze generalnie jestem bardzo zadowolony... tylko ten mikrofon... na prawde jest kiepski i wiele osob mowi mi, ze mnie po prostu cicho slychac. A najciekawsze jest to, ze uzywajac zestawu sluchawkowego dolaczanego standardowo od HP jest to samo, a nawet gorzej.
Jak myslicie, zakup innego mikrofonu ze sluchawka na kablu dalaby jakies wymierne efekty?