IPAQ 614c - Windows Mobile się nie uruchamia

• 2 Odpowiedzi
  • 969 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hardk0r

• 5
  • Sprzęt: IPAQ 614c, Nokia 5800 Xpress Music
IPAQ 614c - Windows Mobile się nie uruchamia
« dnia: Luty 26, 2009, 21:49:07 »
Witam! Jestem nowicjuszem w sprawach "palmtopowych", więc z góry proszę o wyrozumiałość...

Dzisiaj dostałem swojego nowego (i pierwszego w życiu) Palmtopa - HP IPAQ 614c. Pościągałem przeróżne aplikacje, lecz zacząłem od wgrywania nakładki na obsługę kart SDHC, gdyż telefon nie obsługiwał kart większych niż 2GB. Oto link do owej nakładki: http://www.maxprograms.pl/pobieranie,885.html. Niestety, zdążyłem wgrać tylko plik SDHC.cab, po czym zainstalowałem go na moim IPAQ. Windows się zrestartował, no... I to by było na tyle. Od tego momentu po naciśnięciu przycisku power uruchamia się jedynie jakiś bootloader HP i gdy ma się pojawić zielone okienko z napisem Windows Mobile, nie pojawia się nic - czarno-niebieski ekran. Po podłączeniu palmtopa do komputera w programie ActiveSync w ogóle mi go nie wykrywa, więc nie mam możliwości jakiegokolwiek backupu, czy dokończenia instalacji (może by to pomogło? heh).

Więc pytanie do Was: co mam teraz zrobić, aby znów Windows się uruchamiał? Nie chcę wydawać pieniądze na żaden serwis, bo spłukałem się kompletnie przy zakupie PDA :). Czy muszę flashować na nowo Windowsa? Jeśli tak, to jak to zrobić? Bawiłem się kiedyś we flashowanie Motoroli E398 (to były czasy...), ale w sprawach Windowsa Mobile jestem kompletnie zielony.

Miałem zainstalowanego Windowsa Mobile 6.0 EN.

Błagam, pomóżcie!

Odp: IPAQ 614c - Windows Mobile się nie uruchamia
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2009, 23:31:52 »
zrób w telefonie twardy reset i będzie ok

HR:
1. Press the power button to turn off the HP iPAQ.
2. Press and hold the Voice Commander button on the left panel of your HP iPAQ and the power button at the same time.
3. Hold the buttons for 2 seconds.
4. A Clean Boot message displays, indicating successful restoration    of factory settings on your HP iPAQ.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 23:33:25 wysłana przez mundito79 »

*

Offline hardk0r

• 5
  • Sprzęt: IPAQ 614c, Nokia 5800 Xpress Music
Odp: IPAQ 614c - Windows Mobile się nie uruchamia
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2009, 23:44:19 »
Temat w sumie do zamknięcia. Poradziłem sobie już sam :)

Na przyszłość dla tych, których ten problem dotknie:

1. Ściągacie ORYGINALNY soft dla swojego HP IPAQ 614c.
2. Rozpakowujecie plik i wgrywacie go bezpośrednio na kartę microSD (SDHC nie jest w standardzie obsługiwane, musi być microSD)
3. Wyłączacie palmtopa.
4. Wciskacie jednocześnie przycisk nagrywania (z lewej strony urządzenia na dole), przycisk mute (na górze urządzenia) oraz przycisk power.
5. Uruchomi się SDLoader, po czym automatycznie sam wgra wam upgrade.
6. SDLoader się zrestartuje, uruchomi się Clean Boot i wyskoczy okienko powitalne Windowsa - jesteśmy w domu :).

@Co do komentarza wyżej: Hard Reset niestety w tym urządzeniu jest praktycznie niewykonywalny po crashu Windowsa z poziomu Windowsa XP, czy Visty. ActiveSync oraz program pomocniczy z supportu HP wymagają działającego Windowsa Mobile. Inaczej połączenie nie zostanie nawiązane i Hard Reset możemy sobie wsadzić... ;). W tej sytuacji pomoże jedynie upgradowanie do standardowej wersji ROMu. Oczywiście Twoja metoda działa, jak najbardziej! Ale gdy nadpiszemy więcej plików systemowych i wgramy programy, które zcrashują... to może być nieciekawie :). Poza tym przedstawiona przeze mnie metoda sprawdza się do UPGRADE, więc jeśli chcecie mieć też Windowsa Mobile 6.1, to polecam tę metodę. No, ale ROMa 6.1 szukajcie, a znajdziecie ;).

Dzięki mundito79 za pomoc, bo o tym nie wiedziałem i z pewnością się przyda! ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 23:50:21 wysłana przez hardk0r »