iPAQ 614c - nowe pytania

• 14 Odpowiedzi
  • 1449 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
  • Sprzęt: HP-614c
iPAQ 614c - nowe pytania
« dnia: Sierpień 19, 2008, 22:13:17 »
Heya,

Panowie oto kilka pytan obslugowych na temat 614c. Pracowicie watki przejrzalem i takich tematow nie znalazlem. Gdzies tam juz podobnie zagailem ale jak po glebszym czytaniu forum nie znalazlem za duzo zwiazkow z moimi pytaniami to uznalem ze warto nowy watek zaczac....

Zeby byla jasnosc to mam tego phona i pytania nie sa typu "jak dziala i czy warto kupic" tylko na temat zauwazonych wg mnie wad.
Serwis HP zostal juz przesluchany i operator (Era) takze. Moj HPek ma 6.0PL 1.00.05, FW-v0.81.

Oto pytanka:

- Kontakty: jak przefiltrowac/zablokowac Kontakty zeby nie dublowac wpisow zapisanych na SIM-ie z kontaktami w pamieci phona? Cos w stylu opcji "pokazuj Kontakty SIM albo nie".

- Cell Broadcasting Information: wyswietlaja mi sie w sie w okienku na Today a nie w formie sms, znaczy tj. ok. Ale - przynajmniej w sieci Era - oprocz lokalizacji typu "Warszawka" pokazuja naprzemiennie z nia informacje nazwijmy "towarzyskie" czyli "Pan pozna Pania" czy "Na odwrot", ktore wg operatora bankowo w kanale 50 przesylane nie sa. Jest to upierdliwe ale to nie najwiekszy problem, gorzej ze nawet gdy ekran jest wylaczony a przyjdzie aktualizacja CB to ekran sie wlacza sam i oczywiscie zre baterie. A ze aktualizacje tych bzdur przychodza non stop to i ekran jest non-stop wlaczony. Problem ustepuje jak sie CB w parametrach telefonu zablokuje. Zeby bylo jasne to wlaczony mam na 100% tylko kanal 50 i zadnego innego typu 20, 21 po ktorych takie infa wg Ery sa przesylane. Oczywiscie serwis HP twierdzi ze nikt im tego jeszcze nie zglosil bo pewnie nikt CB nie uzywa. A co Wy na to?

- Glosniejszy dzwonek: to temat znany ale mam pytanie, pewnie szczegolnie do Biga1975, bo on czytalem mocno sie w testowanie rozyjskiego WM6.1 zaangazowal: czy rzeczywiscie w WM6.1 jest rzeczywiscie wyraznie glosniej? I jak to jest z updatem 1.04 dostepnym narazie tylko dla wersji ENG - poprawili to? Bo serwis HP twierdzi ze wlasnie ten update mial miedzy innymi to tez poprawic. A moze jest jakas inna metoda podkrecenia glosniczka w jakichs rejestrach alboco?

- Wygaszanie ekranu: jak sie odbierze polaczenie i gada to ekran sie caly czas swieci i rozladowuje baterie. Znalezliscie jakas metode zeby sie calkiem wygaszal w czasie rozmowy? Jak sie dlugo gada to szkoda pradu na cos na co sie nie patrzy...

pozdrawiam wszystkich
PS. Bigu1975 szacuneczek za informacyjny wklad w forum, uparty z Ciebie gosciu patrzac po ilosci doswiadczen ktore wykonales poszukujac ulepszen hapka :-) :ok:

*

Offline apollo78

• *
  • 64
  • Sprzęt: Modecom  MX2
Odp: iPAQ 614c - nowe pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:21:09 »
Witam,

Co do pytania nr 1 - było  :ok: o tym i fajny programik jest tutaj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=412278

/pozdrawiam
-----------------
Modecom  MX2 ver. Sirf V
AM 6.10e

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:26:08 »
A to owszem widzialem  :) . Ale nie wglebialem sie poki co jaka jest roznica miedzy tym phonem co tam widac a 614c wiec i nie zaczalem sie jeszcze przedzierac przez logowanie na xda zeby go pociagnac...

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2008, 22:58:06 »
Netzmark,

Dziękuje za słowa uznania :)

Może najpierw o CB - dla mnie nie jest to wina ERA. Po prostu ta funkcjonalność w naszych 614c jest, delikatnie mówiąc, spierniczona (przynajmniej u mnie na WM6.1 v1.4). Dla Orange'a działa to krzywo: wyświetla wprawdzie tylko info o miejscowości ale niezależnie od wybranego kanału w ustawieniach telefony. Mogę nie mieć też żadnego ustawianego kanału a tylko ptaka przy CB i to już wystarczy aby pojawiało się info o miejscowości. Mało tego: info pobierane jest tylko raz, tzn jak zapali się np. Bydgoszcz to mogę przejechać całą Polskę i będzie ciągle Bydgoszcz. Aby zmusić IPAQa do wyświetlenia odświeżonego CB muszę tylko zajrzeć do opcji CB w ustawieniach a dostane nowe CB :)
Jaką masz wersję ROMu? U mnie na oficjalnym 1.00.01 ENG CB przychodziło jako SMS. Dopiero w najnowszym oficjalnym 1.01.04 no i WM6.1v1.4 wyświetla na todayu.

Przykro mi ale nie powiem Ci czy głośności dzwonka poprawia się w najnowszym oficjalnym Wm6.0 1.01.04. Problem w tym, że pod tym kontem tego nie sprawdzałem - miałem go zaledwie przez chwilę i zaraz robiłem przeskok na WM6.1v1.4. Natomiast w WM6.1v1.4 wydaje mi się, że dzwonek jest głośniejszy - ale to moje subiektywne odczucie. Nie mogę powiedzieć też żeby dzwonek był dla mnie za cichy: w kaburze zawsze go usłyszę (chociaż nie sprawdzałem np. w autobusie ;) ) a i w domu/biurze nie mam z tym problemu. Jeśli wychodzę np. na balkon dla pewności zostawiam go na brzuszku tak żeby głośnik był do góry.
Co do różnego rodzaju tweaków na głośność - nie wierze, że coś takiego działającego istnieje. Wiele razy dla różnych urządzeń iPAQów wgrywałem różne fixy - zawsze z mizernym rezultatem.

Pozdrawiam,
Bigu1975
Napisane: Sierpień 20, 2008, 22:37:01
Aha co do wygaszania ekranu podczas rozmowy - potrafi to np. fajny programik do zarządzania telefonem: phonealarm.
Napisane: Sierpień 20, 2008, 22:45:41
Edit2:
Jeśli w kontaktach chcesz tylko "pamięć telefonu" zmień w rejestrze wartość klucza:
HKCU\ControlPanel\Phone\ShowSIM z 1 na 0

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2008, 01:02:55 »
Bigu,

Dzieki za odpowiedz :-)

Rejestr od sim-hide'a jutro wyprobuje a mozesz puscis jakiegos linka skad pociagnac ten phonealarm? 

Co do dzwiekow to HP-PL powiedzialo ze kupa ludzi im zglaszala problem ze za cicho 6.0 gada i ze HP-Main obiecalo im poprawic to przy najblizszym updacie. Zobaczymy.... Moze to subiektywne ale jak przez hp gadaja programy od gps-u to wydaje mi sie ze robia to glosniej niz dzwonienie czy tryb hands-free -  i stad mialem nadzieje ze jest szansa grzebnac gdzies po rejestrach i cos podglosnic.

Ja mam to co wsadzili mi oryginalnie tzn 6.0 w wersji v1.00.05 (#AKD) i FV-v.081. I musze Ci powiedziec, ze co do aktualizacji CBI to dziala jak powinno: jestem na skraju 2-3 bts-ow i co chwila mi sie przelacza wyswietlenie lokalizacji. No tylko wpieniaja mnie te pierdoly reklamowe. No i glowny problem to ze jak pisalem - co zmiana wyswietlenia to ekran sie wlacza i wciaga prad. Wiec jak nie urok to s*** - albo masz przez pol Polski to samo jak u Ciebie albo jak u mnie non-stop wlaczony ekran :-) Koniec koncem wylaczylem to w cholere bo ostatecznie na ogol sie orientuje gdzie jestem :-) Sms-a zamiast infa w Today nie doswiadczylem ani razu. Testowo wlacze pozniej jakis inny kanal zamiast 50 i potwierdze czy u mnie tez zaczal odbierac lokalizacje.

BTW: Rowniez kolko z ktorym miales problem chodzi mi bardzo dobrze. Nie zauwazylem efektu jak opisywales z wlaczaniem sie auto-scrolla - i to w zadnym z modow, ani w kontaktach ani w trybie wybierania przez zielona sluchawke. Moze jest tylko ciut nazbyt czule ale to pewnie mozna gdzies podregulowac. Mam tego phona kilka dni dopiero i nie do wszystkiego sie zdazylem dokopac
jeszcze.

BTW: Wlasnie sie znecam nad ladowarka samochodowem i dyskutowanym na forum problemem z ladowaniem i wydajnoscia - jak zakoncze to wrzuce wnioski w jakis oddzielny watek.

pozdro!

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2008, 18:30:10 »
Bigu, mam juz tego phonealarma, nie zawracaj sobie glowy szukaniem linka. Niemniej dzieki :-)

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2008, 22:20:10 »
Bigu, mam juz tego phonealarma, nie zawracaj sobie glowy szukaniem linka. Niemniej dzieki :-)

Nie ma za co.
Dziwne z tym CB - ciekawe dlaczego różnie się to zachowuje. Wyjmę dzisiaj kartę z żony telefonu (Era) i zobaczę czy jest tak jak u Ciebie.
Z kółkiem zapewne to kwestia ROMu. Takie same zachowanie potwierdzili inni użytkownicy na forum Modaco. Występowało to na moim pierwszym oryginalnym angielskim ROMie 1.00.01. Skoro u Ciebie problemu nie ma, to można przypuszczać, że to kwestia ROMu (Twój to 1.00.05). Zwłaszcza, że u mnie problemu nie ma na WM6.0 1.01.04 oraz na WM6.1 v1.4.
Jeśli nie używasz WM6.1 to naprawdę polecam - zawsze możesz wrócić a maszyna dostaje skrzydeł.

BTW: widzę, że przeczytałeś chyba wszystkie wątki dotyczące 614c  :ok:

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2008, 12:47:32 »
Staram sie nie zawracac ludziom glowy bez sensu wiec czytam co sie da :-)

Przyzwyczailem sie cholera do xT9 i to jedynie mnie akurat zniecheca do wersji 6.1-ENG. Wiec wczoraj zarejestrowalem sie na tym rosyjskim forum i spytalem Yevga001 czy by sie nie dal namowic na zrobienie WM6.1PL z nasza pdaclub-owa pomoca. Albo przynajmniej na podmienienie w updacie dla nas xT9-eng na xT9-pl. Jesli Rosjanie nas nie znienawidzili za Condoleeze to moze gosc cos zrobi - spytac zawsze warto :-).

Mam nadzieje, ze sporo byloby na pdaclub zdolnych/chetnych co by sie wlaczyli do pomocy w realizacji takiego czegos - jesli Yevg001 sie zgodzi....
Napisane: Sierpień 23, 2008, 12:39:23
Hmm, jest odpowiedz od Yevga - niestety wczesniej nie doczytalem ze w czasie jakichs eksperymentow uwalil swojego hapka i robota nad ROM-ami chwilowo stanela niestety do czasu naprawy. A serwis on ma niestety az w USA ze wzgledu na jakies certyfikaty w Rosji mu nie naprawia - wiec to troche potrwa. Shit, co za pech :-(.

No ale nie jest fatalnie bo gosc nie odpisal mi ze nie ma ochoty sie bawic w wersje PL tylko ze poki co musi czekac na naprawe.

Wiec jest jednak jakas nadzieja - sprobuje z niego wyciagnac jakas wyrazniejsza deklaracje moze :-)

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2008, 10:07:46 »
Bigu,

Sprawdzilem u siebie: jaki kanal bym nie wlaczyl to CBI pokazuje mi zawsze to samo czyli jakies bzdety czatowe. Wczoraj np jakas Pani namietnie informowala ze wyliże dowolna myszke pod wskazanym numerem :-) Zeby bylo ciekawiej to na info o lokalizacji wczoraj nie doczekalem sie dla odmiany wogole. Zglosze to do Yevg001 - akurat to to moze poprawic i w wersji ENG bo nie sadze zeby to byla wina sprzetu tylko systemu.

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2008, 11:53:07 »
Netzmark,

Dzięki za info. Rozumiem, że przeszedłeś na WM6.1 v1.4 i opisywane problemy masz właśnie na tym ROMie?
Wcześniej, na WM6.0 działało to dobrze, oprócz infa o szparkach  :D ?

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2008, 16:09:55 »
Nie, nie ciagle siedze na 6.0. Czekam na karte nie-sdhc no i na wersje 1.01.04PL zeby w razie co wrocic do polskiej wersji... BTW: czy spbbacupem moge zrzucic swoj ROM na karte i urzyc go pozniej do przywrocenia systemu z wersji ENG do PL???? Bo nie bawilem sie tym jeszcze....

Zauwazylem chyba jeszcze jeden kibel. Urzadzonko zachowuje sie od czasu do czasu jakby mu sie Shift na klawiaturze zablokowal. Wyglada to tak ze w trybie przegladania np sms-ow jak sie jest w skrzynce odbiorczej i klika w inna wiadomosc to ta poprzednio zaznaczona na niebiesko nie gasnie (nie odznacza sie) tylko ta nowa sie djakby dodaje do zaznaczenia (dwie sa na niebiesko) a otwiera sie pierwsza z gory. To samo z kazda nastepna. Tylko reset leczy sprawe.

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2008, 16:15:23 »
Witam,

Nie zrobisz żadnym oficjalnym programem backupu systemu jako OSa.
Zrzucisz jedynie ustawienia (rejestr). Jeśli chodziło Ci o to drugie, nie jest to najlepsza opcja przy zmianie ROMu - każdy ROM ma swoje ustawienia (chociażby dotyczące zachowania klawiatury przy polskim XT9). Generalnie sprawa była juz poruszana na forum i wychodzi z tego tylko więcej złego niż dobrego.

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 25, 2008, 17:00:14 »
Tak, tak. Wiesz ze czytam WSZYSTKO wiec juz i doczytalem sie ze to kaszana z tymi rejestrami :-).  Zreszta nawet bez sprawdzania tego w praktyce wydaje mie sie to teoretycznie oczywiste.

Ale mi chodzilo o totalny zrzut calosci, cos jakby "zczytanie" pliku dio z mobila, czyli porownywalnego do backup dysku systemowego w kompie.

Wiec idzie czekac na poprawke polskiego ROM-u ktora powinna sie wkrotce pokazac. Wtedy bedzie do czego wrocic z ENG-a :-)
Napisane: Sierpień 25, 2008, 16:35:53
Bigu, cholera, chyba osleplem od tego czytania... Wlasnie znalazlem, ze Kaizen juz to zrzucil kilka dni temu. Zreszta ty tez sie tam udzielales (ROM_ Kitchen etc.). Na dniach powinienem miec karte SD i wrzucam 6.1 at once :-)

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 25, 2008, 18:57:00 »
Wiec idzie czekac na poprawke polskiego ROM-u ktora powinna sie wkrotce pokazac. Wtedy bedzie do czego wrocic z ENG-a :-)
Napisane: Sierpień 25, 2008, 16:35:53
Bigu, cholera, chyba osleplem od tego czytania... Wlasnie znalazlem, ze Kaizen juz to zrzucil kilka dni temu. Zreszta ty tez sie tam udzielales (ROM_ Kitchen etc.). Na dniach powinienem miec karte SD i wrzucam 6.1 at once :-)

No właśnie w tym samym wątku podałem link do ROMu WM6.0 1.01.04 ENG, którego zrzuciłem zaraz po flashowaniu. Tam też jest link do pierwszego ROMu HP w wersji PL
Napisane: Sierpień 25, 2008, 18:55:57
Nie, nie ciagle siedze na 6.0. Czekam na karte nie-sdhc no i na wersje 1.01.04PL zeby w razie co wrocic do polskiej wersji... BTW: czy spbbacupem moge zrzucic swoj ROM na karte i urzyc go pozniej do przywrocenia systemu z wersji ENG do PL???? Bo nie bawilem sie tym jeszcze....

Zauwazylem chyba jeszcze jeden kibel. Urzadzonko zachowuje sie od czasu do czasu jakby mu sie Shift na klawiaturze zablokowal. Wyglada to tak ze w trybie przegladania np sms-ow jak sie jest w skrzynce odbiorczej i klika w inna wiadomosc to ta poprzednio zaznaczona na niebiesko nie gasnie (nie odznacza sie) tylko ta nowa sie djakby dodaje do zaznaczenia (dwie sa na niebiesko) a otwiera sie pierwsza z gory. To samo z kazda nastepna. Tylko reset leczy sprawe.

Czyli problemy z CB masz takie same na WM6.0 jak ja na WM6.1?

*

Offline Netzmark

• **
  • 137
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 25, 2008, 19:08:56 »
Juz tez zrzucilem swojego ROM-a do pliku na wszelki wypadek.

Wyglada na to ze problemy z CB sa takie same na 6.0 jak i na 6.1. Ale i tak nie wierze ze to problem HP tylko Windy. Ten gosc od 6.1 z rosyjskiego forum poki co zniknal i cisza tam z odpowiedzia na poprzednie pytanie. Ale jak sie pojawi to podrzuce mu ten problem do sprawdzenia jak swojego HP-ka naprawi.

Odnosnie T9: jest programik pt sms-converter do wycinania polskich ogonkow z sms-a. Z tym ze poki co na WM5.0, przed zmiana ROM-u wgram go na wszelki wypadek i zobacze czy zadziala. Ale moze wpadles na jakas inna metode - inny program, chyba utopijny edytor PC do ldb dla T9 lub moze jest jakas zmiana w rejestrach odnosnie zmiany metody kodowania zeby nie wysylac ogonkow?  Cala zabawa oczywiscie zeby sms byl 160 a nie 70 znakow...