Problem z HP 614c

• 3 Odpowiedzi
  • 849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcodmk

• 15
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c
Problem z HP 614c
« dnia: Czerwiec 04, 2008, 19:49:45 »
Witam. Pomocy mój HP-ek wyświetla mi komunikat "Power off temperature is detected", po czym za chwilę się wyłącza sam! Kiedy go włączam chwilę jest ok, ale po chwili znowu to samo. Nie wiem co to może oznaczać. Pojawia się u góry telefonu symbol baterii i takie trzy kreski nad tą baterią. Czy ktoś z Was wie może o co tu chodzi?
Pozdrawiam

*

Offline k4ml

• 23
Odp: Problem z HP 614c
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2008, 15:14:20 »
Sądząc po treści komunikatu "urządzenie wykryło osiągniecie temperatury wyłączenia". Jak sądzę chodzi o zbyt wysoką temperaturę pracy/Ładowania - ja miałem tak jak ładowałem baterię w miejscu nasłonecznionym.

Sądząc po objawach masz coś nie tak z czujnikiem temperatury - zobacz w instrukcji czy coś takiego może występować w Twoim urządzeniu.
Pozostaje także rozmowa z serwisem lub info linią HP.

*

Offline marcodmk

• 15
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2008, 20:45:34 »
Wielkie dzięki za odpowiedź. Po wielkich "bólach" doszedłem z nim do ładu. Może się to przydac dla innych użytkowników, więc opisuję moją sytuację.  Mój HP-ek zaczął wariowac gdy podłączyłem go do kompa, aby przegrac dośc spory plik (ok 1,2GB) na kartę pamięci za pomocą ActiveSync. Niestety z tej pozycji przegrywanie trwa baaaardzo długo!!! oczywiście miałem włączoną funkcję ładowania przez USB (fast charging), po ok. 6-7 godzinach - sam się wyłączył no i oczywiście przerwał kopiowanie. Od tego momentu właśnie "zwariował". Próbowałem na wiele sposobów - ładowałem go całą noc itp, niestety problem nie znikał i ciągle się wyłączał.Przyszedł mi do gołwy ostatni pomysł: otóż aby go całkowicie rozładowac, tak by nawet się nie zaświecił przy starcie. Tak też zrobiłem i na następny dzień wszystko wróciło do normy. Moje wnioski były takie: prawdopodobnie długotrwałe ładowanie poprzez USB "rozwala"baterie. Z tego co wiem przez USB "leci" prąd o małym napięciu, więc bateria była niby naładowana ale miała zbyt słaby prąd ( nie jestem elektrykiem więc nie znam się dokładnie na tym, ale raz mój HP-ek wyświetliłł że bateria ma zbyt niskie napięcie). Teraz wyłączyłem więc funkcje ładowania przez USB. Choc sądze że krótkotrwałe ładowanie mimo wszystko nie ma wpływu na baterię. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że na coś się Wam przyda moja wypowiedź. :)

*

Offline k4ml

• 23
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2008, 21:32:39 »
Tak - potwierdza to tezę, że kopiowanie dużych plików i skomplikowane operacje na kartach pamięci najlepiej wykonywać w czytniku kart.  :proud: