ipaq 614 i gps

• 10 Odpowiedzi
  • 1501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spidi35

• **
  • 174
  • Sprzęt: Xperia Z1 Compact
ipaq 614 i gps
« dnia: Wrzesień 15, 2007, 22:32:41 »
Witam nie tak dawno pojawiła się informacja na stronie głównej pdaclub na temat nowych pocketów i smartphonów ze stajni HP. Zainteresowałny w AGOmnie szczególnie jeden model a mianowicie ipaq 614. W specyfikacji jest podane że jest wyposażony w AGPS. Chciałbym się dowiedzieć co to jest ten AGPS i czy można z niego korzystać tak jak znoramalnego gpsa. Jestem ciekaw czy będzie na pdaclub test tego urządzonka. Jestem nim bardzo zainteresowany. Napewno nie kupię go jak tylko pojawi się na rynku ( no chyba że zanim się pojawi będe miał możliwość zapoznania się z rzetelną recenzją).   

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: ipaq 614 i gps
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:51:10 »
AGPS, inaczej Assisted GPS jest rodzajem GPS wykorzystywanym w telefonach komórkowych. Używa on serwerów operatora sieci do skrócenia czasu potrzebnego na pierwsze znalezienie położenia. Usługa musi być dostępna u operatora, w przeciwnym wypadku GPS będzie działał, ale dłużej będzie trwało pierwsze "połączenie z satelitami".

Jeśli zatem operator nie daje takie usługi, to nic Ci z tego agpsu, będziesz korzystał normalnie z systemu GPS na normalnych warunkach. Czy będzie test na pdaclubie? Jeśli uda Nam się dostać urządzenie do testów to nba pewno się takowe ukaże.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 26, 2007, 08:44:30 »
Podlaczajac sie do tematu.
Zadalem pytanie w innym watku, ale nie dostalem odpowiedzi wiec moze tutaj sie uda :)
Czy modul UMTS w tym modelu jest tylko do transmisji danych ?

*

Offline michu_pp

• 4
  • waiting for ASUS p750
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2007, 08:58:34 »
<ciach>
Usługa musi być dostępna u operatora, w przeciwnym wypadku GPS będzie działał, ale dłużej będzie trwało pierwsze "połączenie z satelitami".

Jeśli zatem operator nie daje takie usługi, to nic Ci z tego agpsu, będziesz korzystał normalnie z systemu GPS na normalnych warunkach.
<ciach>

------------------------
...czyli urządzenie będzie zbierało sygnał bezpośrednio z satelit?...
bo tego właśnie nie mogłem się też doszukać... echhh - te HP - dali by Sirfa III i kamere do videorozmow i byloby git :)

Pozdro!

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2007, 07:27:01 »
On ma po prostu GPS, a AGPS to dodatek tylko. W moim hw6515 tez cos takiego mam. I wydaje mi sie, ze nie zalezy to od operatora, bo niezaleznie od karty danego operatora jesli mam aktualne wlozona to dzieki danym automatycznie sciagnietym z netu [wlasnie to jest AGPS] to sam GPS lapie sygnal w kilka sekund. Jesli nie mam tych danych to GPS startuje prawie 4 minuty [tak dlugo bo to jest jakis tam chip GPSa, a nie Sirf III ;-)  ]
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2007, 12:02:50 »
a wiadomo cos kiedy to sie w sprzedazy pojawi? Scigam wszystkie mozliwe sklepy maiilami ale poki co cisza... Strasznie sie "nakrecilem" na to cudo ....

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2008, 09:52:29 »
A powiedzcie mi Panowie z jakiej stajni tam jest modul GPS? Tam tzn w 614.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 27, 2008, 10:05:52 »
a wiadomo cos kiedy to sie w sprzedazy pojawi? Scigam wszystkie mozliwe sklepy maiilami ale poki co cisza... Strasznie sie "nakrecilem" na to cudo ....

Seria 600 w Polsce powinna być w kwietniu br. Powiem, że tą datę można traktować niemalże pewnie, jak również to, że seria 600 będzie w Europie, w tym i oczywiście w Polsce.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 27, 2008, 23:07:32 »
A powiedzcie mi Panowie z jakiej stajni tam jest modul GPS? Tam tzn w 614.

http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=853&view=1

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2008, 21:22:40 »
witam

jest posiadaczem urządzenia od kilku dni, muszę przyznać, że wyjątkowo udany model.
gps działa bez zarzutów, w porównaniu z poprzednim (opartym na klasycznym sirfIII) rzeczywiście o wiele szybciej zgłasza gotowość do pracy... po odpaleniu w samodzie start zajmuje ok. 10 sekund

po za tym rewelacja...aplikacja google maps (standardowo zawarta w IPAQ 614) w polączeniu z gps i gsm do transmisji danych - tutaj działa bez zarzutów

ogólnie bardzo dużo zalet: z bardziej istotnych - wyświetlacz : ostry jasny, idealne kolory - przepaść w porówaniu z htc, touchpad - to się naprawdę przydaje...

wady: bateria...ale tutaj cudów nie ma... no chyba, że ktoś prowadzi 2 rozmowy dziennie po 30 s. ale w przypadku intensywnego używania - raz dziennie trzeba by naładować.

w przypadku pytań postaram się jeszcze odpowiedzieć, pozdr.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2008, 00:54:52 »
Potwierdzam - 614c to bardzo udany model. Pod linkiem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91632.msg614810#msg614810
napisałem więcej.

Pozdrawiam,
Bigu1975