Internet z hw6515 /iPlus/ na PC - jak zestwić połączenie?

• 15 Odpowiedzi
  • 3363 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 05, 2006, 23:01:33 »
Jak w temacie ... chciałbym skorzystać z netu, który mam w moim iPAQ /usługa iPlus/ na komputerze stacjonarnym. Jak bezproblemowo i najprościej zestawić takie połączenie, zakładając, że korzystam ze stacji dokującej USB /dołączonej do iPAQ'a/. Dodam, że na codzień korzystam w moim PC z łącza stałego z TV kablowej, ale czasami, jak kablówka "siada" jest problem ... i wtedy chiałbym przełączyć się na net z iPAQ'a ...
Druga sprawa to podobne połączenie, ale nie za pomocą stacji, a za pośrednictwem bluetooth. Jak zrobić to najprościej i najszybciej?
Z góry dzięki za wszelką pomoc!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2006, 06:02:28 »
musisz zainstalowac specjalny sterownik ze strony HP, ktory zobaczy PDA jako modem dla PC
http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/23071.html

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2006, 13:31:38 »
Wielkie dzięki za wskazówkę, znalazłem już ów plik, jednak instrukcja instalacji jest w języku angielskim i niewiele kumam ...
Próbowałem zainstalować ten sterownik na PC, ale w czasie instalacji wyskakuje mi jakis błąd ...
Czy podczas instalacji PDA powinien być podpięty pod PC? Z tego, co zrozumiałem, kiedy już zainstaluję ową aplikację muszę stworzyć w PC nowe połączenie internetowe ... Jak to zrobić? Trzeba tam bodajże wpisać jakieś numery ...
Może ktoś z Szanownego Koleżeństwa zestawiał już takowe połączenie, byłbym zobowiązany za instruktaż "krok po kroku"  :? Z góry dzięki  :!:

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2006, 05:24:32 »
instalacja cz.1

1. sciagnij plik na dysk
2. upewnij sie, ze masz podpiety hw6500 do PC
3. uruchom plik i postepuj zgodnie ze wskazowkami na ekranie

instalacja cz.2

1. odlacz PDA od PC
2. na PDA wejdz w START - PROGRAMS i uruchomic Wireless Modem
3. nacisnij START
4. podlacz PDA do PC
5. postepowac zgodnie ze wskazowkami na ekranie
6. dokonczyc instalacje modemu

konfiguracja

1. Start - Control Panel - Network Connections - Create a New Connection
2. wybrac Connect to the Internet i nacisnac Next
3. wybrac Set up my connection manually i nacisnac Next
4. wybrac Connect using a dial-up modem i nacisnac Next
5. jesli masz wiecej polaczen na PC upewnij sie, ze zaznaczony jest Modem - HTC USB Modem i wszystkie inne pozycje sa odznaczone - nacisnij Next
6. w polu ISP Name wpisz HP iPAQ Wireless Modem i nacisnij Next
7. w polu Phone number wpisz *99# i nacisnij Next
8. wybierz Anyone's use lub My use only i nacisnij Next
9. wpisz login i haslo GPRS odpowiednie dla twojego operatora i nacisnij Next
10. nacisnij Finish - HP iPAQ Wireless Modem powinno ci sie pokazac w okienku Network Connections

uruchamianie

1. w PDA nacisnij START - PROGRAMS i uruchom Wireless Modem
2. nacisnij TOOLS i OPTION
3. upewnij sie, ze pole Preset GPRS connections jest zaznaczone - jesli nie jest zaznacz je
4. w polu Access Point Name (APN) wpisz APN odpowiedni dla twojego operatora i nacisnij OK
5. na PC nacisnij START - CONTROL PANEL i wybierz Network Connections
6. uruchom HP iPAQ Wireless Modem
7. nacisnij Dial

ufff....

ucz sie jezykow!

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2006, 11:18:14 »
Jestem pod wrażeniem  :lol:  :lol:  :lol:
Wielkie, ale to wielkie dzięki :!:  :!:  :!:

Wszystko działa jak należy :!:

Pozostaje tylko kwestia bluetooth - nie bardzo wiem, co zrobić aby udostępnić internet z mojego iPAQ'a do PC po bluetooth. Najbardziej optymalne jest dla mnie własnie łączenie PDA z PC via bluettoth /iPAQ'a połączyłem z moim PC z użyciem AS bez żadnych problemów/. Jak rozwiązać ten problem? Ponownie będę zobowiązany za pomoc ...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2006, 04:57:51 »
po BT chyba sie nie da - jest tam wyraznie napisane - przez HP iPAQ USB/Serial AutoSync Cable lub HP iPAQ Cradle

a jak jest w praktyce musisz sprawdzic sam bo ja nie mam takiego PDA

*

Offline majek

• 25
po BT
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2006, 11:56:32 »
nie działa po BT ani po IrDA
przynajmniej z poziomu interfejsu nie ma takiej możliwości...
może jakiś rzeźbiarz wymyśli jak podmienić parametry...

pozdrawiam,
majek

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 09, 2006, 21:20:41 »
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc  :)  :)  :)

Apropos połączenia via bluetooth: rozmawiałem z sympatycznym gościem z działu technicznego Plusa, który powiedział mi, że istnieje bardzo prosty sposób na zestawienie takiego połączenia /bez instalacji żadnych dodatkowych sterów/. Warunkiem jest jednak to, aby system "zobaczył" /we właściwościach połączenia/ naszego bluetootha jako modem. Ja niestety nie miałem takiego szczęścia, ale zdaniem owego gościa jest to jak najbardziej do zrobienia i wielu użytkownikom takie rozwiązanie pozwala na użytkowanie netu z iPaq'ów via bluetooth ...

*

Offline Ace

• 22
    • http://www.kocham.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2006, 15:50:54 »
IPAQ 6515 bez problemu udostępnia łącze GPRS poprzez BT, ale nie odbywa się to poprzez Wireless Modem (to jest tylko do USB) tylko poprzez usługę Dial-Up Server wbudowaną w Twojego IPAQ. Pozostałe parametry (*99#) pozostają takie same. Jeśli przy połączeniu z klienta PDA rozłącza ci się z GPRS-em masz na 70% niewłaściwą wersję ROM a na 30% niesprawną płytę (do wymiany). Statystyki z punktu serwisowego hw6515.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 19, 2006, 01:27:55 »
Cytat: "Ace"
IPAQ 6515 bez problemu udostępnia łącze GPRS poprzez BT, ale nie odbywa się to poprzez Wireless Modem (to jest tylko do USB) tylko poprzez usługę Dial-Up Server wbudowaną w Twojego IPAQ. Pozostałe parametry (*99#) pozostają takie same. Jeśli przy połączeniu z klienta PDA rozłącza ci się z GPRS-em masz na 70% niewłaściwą wersję ROM a na 30% niesprawną płytę (do wymiany). Statystyki z punktu serwisowego hw6515.

Jak wynika z innego mojego wątku, mój iPaq jest obecnie w serwisie, ale po powrocie /mam nadzieję, że nowego urządzenia  :wink: / chętnie to sprawdzę ... możesz dać bardziej szczegółowy opis jak to zestawić takie połączenie?

*

Offline Ace

• 22
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 19, 2006, 11:37:48 »
Nie wiem z którego serwisu HP korzystałeś. Jeśli Wwa CCS na Jagiellońskiej, to oni się tam nie znają i od razu wysyłają do Holandii co kończy sie różnie. Natomiast jedyni w PL którzy się na tym znają są w Krakowie na Kościuszki 56 - po 20 minutach masz nowy ROM i działające pudełko. Co do zestawienia połączenia - robi się "samo". Dodajesz nowe połączenie w połączeniach sieciowych na laptopie, podając jako modem "Standard Bluetooth Modem", telefon *99# i po kilku sekundach przecierasz oczy :) Ten post piszę z laptopa IC Warszawa-Kraków a w kieszeni mam nasze migające na 6515 sposobów światełko :) Znakomita zabawa.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 20, 2006, 01:22:19 »
Nie wiem z którego serwisu HP korzystałeś. Jeśli Wwa CCS na Jagiellońskiej, to oni się tam nie znają i od razu wysyłają do Holandii co kończy sie różnie. Natomiast jedyni w PL którzy się na tym znają są w Krakowie na Kościuszki 56 - po 20 minutach masz nowy ROM i działające pudełko. Co do zestawienia połączenia - robi się "samo". Dodajesz nowe połączenie w połączeniach sieciowych na laptopie, podając jako modem "Standard Bluetooth Modem", telefon *99# i po kilku sekundach przecierasz oczy :) Ten post piszę z laptopa IC Warszawa-Kraków a w kieszeni mam nasze migające na 6515 sposobów światełko :) Znakomita zabawa.

Ok, ale czy na iPaq odpalam Wireless Modem? Czy jest w ogóle potrzebny?

*

Offline Ace

• 22
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2006, 19:15:13 »
Zapomnij o Wireless Modem. To jest nakładka emulująca (udająca) to co już masz w komputerze, czyli modem, używając kabla i USB. Całe oprogramowanie do łączenia po Bluetooth masz już zainstalowane z definicji i w Windows XP(laptop) i w Windows2003(IPAQ) a także w każdym nowoczesnym telefonie komórkowym posiadającym moduł Bluetooth (od wielu lat można tak było robić na każdej Nokii 6310i i wielu innych telefonach, to nic nowego). Jeśli masz jakąś starą komórkę sprawdź sobie, IPAQ nie robi tu żadnej łaski.

*

Offline Tequila

• **
  • 136
    • http://www.krzysiek.prv.pl
  • Sprzęt: Nokia C7
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 02, 2006, 14:16:40 »
Dodajesz nowe połączenie w połączeniach sieciowych na laptopie, podając jako modem "Standard Bluetooth Modem", telefon *99# i po kilku sekundach przecierasz oczy :) Ten post piszę z laptopa IC Warszawa-Kraków a w kieszeni mam nasze migające na 6515 sposobów światełko :) Znakomita zabawa.

Z jaką prędkością łączy się z netem przy takim połączeniu?

*

Offline mareko

• **
  • 217
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 18, 2007, 01:10:47 »
Ace: czy moglbys rozwinac temat jak konkretnie udalo Ci sie polaczyc via BT ? Ja probuje od kilku dni na moim hp ipaq 6515 i nic. Zadnych problemow nie mam wiec raczej plyta sprawna.

*

Offline maj0nez

• 26
  • Sprzęt: HTC Hero, Nokia N93, Motorolla v3xx
Odp: Internet z hw6515 /iPlus/ na PC - jak zestwić połączenie?
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 12, 2007, 11:18:38 »
wszystko jak w temacie tylko czy ma ktoś pomysł jak to zrobić w linuxie np w mandrivie 2007??
proszę o pomoc
HTC Hero