Internet troszkę inaczej, z hw6515 na laptopa

• 18 Odpowiedzi
  • 2415 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 29, 2006, 04:42:19 »
Witam wszystkich.
Jestem totalnie świeży na forum (na bardzo użytecznym forum). Siedzę od dwóch godzin i przeglądam zawartość i ... chyba nikt nie poruszył jeszcze tego problemu (a jeśli jestem ślepy, to wielkie sorki i błagam o linka). Mam hw6515 i na nim iPlusa. Chcę poprzez BT porzyczyć od czasu do czasu net laptopowi. Połączenie jednego z drugim działa bez problemu (AS śmiga). Tylko co mam zrobić, żeby net na laptopie chodzil? Czy mógłby ktoś jak "krowie na rowie" mi to wytłumaczyć?:) Będę baaaaardzo widzięczny za pomoc. W którymś poście znalazłem, że info, że trzeba zainstalować soft, zeby ipaq dzialal jako modem. Tak też robilem ... ale nie dziala. W sklepie jak kupowalem 6515 powiedzieli mi, ze nie instaluje sie zadnego softu, tylko łącze się przez nr dostepowy... i na tym się zatrzymałem:) Jak mam to zorganizować na laptopie?
Jeśli przez BT jest dodatkowym problemem, mogę się łączyć przez usb byleby działało. Jeszcze raz ogromnie proszę o pomoc!

:arrow: ps. "krowie na rowie" = klikasz start, połączenia sieciowe, wybierasz to, wpisujesz tamto itd :roll:... :wink:

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2006, 13:32:37 »
chyba jednak musisz miec program ale nie jestem pewny
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28832&highlight=6515

*

Offline int15

• 44
Re: Internet troszkę inaczej, z hw6515 na laptopa
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2006, 14:05:08 »
Cytat: "norbil"

Mam hw6515 i na nim iPlusa. Chcę poprzez BT porzyczyć od czasu do czasu net laptopowi. Połączenie jednego z drugim działa bez problemu (AS śmiga).

AS po BT jak rozumiem :)

System na lapie jaki masz zainstalowany?

Jeśli przez BT jest dodatkowym problemem, mogę się łączyć przez usb byleby działało. Jeszcze raz ogromnie proszę o pomoc!

Na XP nie ma żadnego przez BT.

Po usb potrzebujesz:  http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/locate/1127_6221.html

T.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2006, 17:10:11 »
Serdeczne dzięki za zainteresowanie.

Sprawa ma się tak. Na lapie mam XP. AS chodzi po BT.

Zapewne źle konfiguruje połączenie na lapie.

Robię tak:

najpierw dodaje modem
panel sterowania >> opcje modemu i telefonu >> zakładka modemy >>
dodaj >> wybieram standardowe modem 33 600 >> i mam do wyboru tylko port 6 >> wybieram go i instaluje.

potem tworze połączenie
połączenia >> utwórz nowe połączenie >> połącz z siecią w miejscu pracy >> połączenie telefoniczne >> wybieram modem ktory dodalem powyzej >> wpisuje jakaś nazwę np. Plus GSM >> wpisuje nr telefonu *99# >> i okey.

Podczas próby połączenia zostawiam hasło i login puste, jako numer mam *99#  i przy każdej próbie otrzymuje komunikat "Błąd 692:Wystąpiła awaria sprzetowa w modemie lub innym urządzeniu łączącym) .

BT chodzi na porcie COM7.

Zapewne coś robię nie tak. Bardzo proszę o pomoc, bo hp sobie lezy od 1,5 miesiąca a nie po to go kupowałem;) Nie mam poprostu czasu by poświęcić dzień na zabawę i doświadczenia ... a nóż się uda. Przyszedł czas, że bardzo potrzebuje mieć net w terenie na laptopie.
Jeszcze raz wielkie please o pomoc.

*

Offline int15

• 44
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2006, 19:09:49 »

Zapewne nie tylko :D

Na iPaqu  w Settings->Connections-Bluetooth->Services aktywyj usługę Dial-up Networking Server

Na PC jeszcze raz wykryj urządzenie -- powinienes po "wejsciu" mieć usługę Dial-up Networking na /Twoj iPaq/.
Kliknij... :D

Zestawianie chwilę trwa, tak więc cierpliwości

Re: Internet troszkę inaczej, z hw6515 na laptopa
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2006, 19:48:55 »
Cytat: norbil
Witam wszystkich.
Jestem totalnie świeży na forum (na bardzo użytecznym forum). Siedzę od dwóch godzin i przeglądam zawartość i ... chyba nikt nie poruszył jeszcze tego problemu (a jeśli jestem ślepy, to wielkie sorki i błagam o linka). Mam hw6515 i na nim iPlusa. Chcę poprzez BT porzyczyć od czasu do czasu net laptopowi.?

zle  szukales,bylo kilka watkow,m.in moj
nie da sie zestawic polaczenia przez bt,jak rowniez nie dzala pod 98,ale skoro masz  xp to nie ma problemu.musisz sciagnac program ze strony hp i skonfigurowac o wg ich instrukcji.chodzi OK.

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2006, 20:55:20 »
Cytat: "int15"
Na iPaqu  w Settings->Connections-Bluetooth->Services aktywyj usługę Dial-up Networking Server

Na PC jeszcze raz wykryj urządzenie -- powinienes po "wejsciu" mieć usługę Dial-up Networking na /Twoj iPaq/.

Tak wlasnie wczoraj zrobilem i bez problemu korzystam z netu na laptopie z IPAQ poprzez BT. Niestety przy tej ilosci co musze korzystac szybko mi pada bateria.

Czy jest mozliowsc korzystania z netu z tego HP przez stacje dokujaca USB [lub kabelek synchronizujaco-ladujacy USB] ???

Chcialem sprobowac z
http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/locate/1127_6221.html ale to prowadzi do ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp31501-32000/SP31518.exe i mi nie dziala ani na laczu Aster City, ani na laczy POLPAK Tepsy :-/
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline int15

• 44
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2006, 21:08:46 »
Cytat: "rymi"
Tak wlasnie wczoraj zrobilem i bez problemu korzystam z netu na laptopie z IPAQ poprzez BT. Niestety przy tej ilosci co musze korzystac szybko mi pada bateria.

To wsadz go w podstawke i wlacz ładowanie po USB :D

ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp31501-32000/SP31518.exe i mi nie dziala ani na laczu Aster City, ani na laczy POLPAK Tepsy :-/

To ściągnij po gprs -- to jakieś 500kB, albo włącz passive dla ftp :)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2006, 21:11:28 »
Kurczę już byłem uchachany..., ale niestety kliknąłem na dial-up networking serwer i mi wyskoczylo ze jest enable service, ze wymaga autoryzacji. Wyłączyłem autoryzajcję, zostawiłem samo enable service... i nic się nie zmieniło :( nadal się nie łączę.

A może ma to jakieś znaczenie, że mam BT na usb? (chyba nie powinno)

Próbowałem też przez usb, zainstalowałem softa do ktorego dostalem od Was linka (serdecznie dzięki) i jest tego typu problem, że aby uruchomić modem (żeby był w stanie connecting), musze przeciez połączyć się netem na hp, więc jednocześnie muszę się rozłączyć z laptopem. A wtedy już napewno nie udostępnie lapkowi netu;)... chyba że się mylę.

Kurde, co moge nie tak robić?:/ Kurcze całą reszta działa bez problemu, więc to z konfiguracją jest problem, raczej chyba niemożliwe, żeby ze sprzętem było coś nie tak:/

*

Offline int15

• 44
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2006, 21:31:46 »

Próbowałem też przez usb, zainstalowałem softa do ktorego dostalem od Was linka (serdecznie dzięki) i jest tego typu problem, że aby uruchomić modem (żeby był w stanie connecting), musze przeciez połączyć się netem na hp, więc jednocześnie muszę się rozłączyć z laptopem. A wtedy już napewno nie udostępnie lapkowi netu;)... chyba że się mylę.

Mylisz się ;P

Uruchom na iPaq wModem i wystaruj serwis (poza podstawką) i dopiero włóż w podstawkę
Na PC zdefiniuj połączenie (wybierz modem HTC USB) i uruchom

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2006, 21:41:10 »
zle szukales,bylo kilka watkow,m.in moj

Przejrzałem chyba wszystko, również Twój wątek, ale rozwiązanie nie widziałem więc staram się nie wpaść w szał i nie podjechać do sklepu co by nie zrobić krzywdy sprzedawcy, który zapewnił że napewno się da po BT udostepnić neta (choć sam nie wiedział jak):D

I to są słowa otuchy. Bateria to dla mnie nie problem, mogę wyjąć akumulator z samochodu i nosić go ze sobą byle by mi net działał.

Rymi daj mi maila swojego to ci podrzucę sofcik. Tryb pasywny dla ftp może Ci nie pomóc, bo to router może Cie blokować.

Teraz sprawdzam Twoją propozycję int15 z tą podstawką... oby się udało:)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 29, 2006, 22:35:11 »
Chciałem ... wszystkim ... bardzo ... very... podziękować, a szczególnie Tobie int15. Dziaaaaała:D:D Dla pewności powyłaczałem wszystkie kable i wirelesa;) a net nadal chodzi:D:D Problem był w tym, że do połączeń używałem modemu standardowego, a nie HTC USB.

Jeszcze teraz tylko powalczę z BT. Jak mi się uda dam znać.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

ps. teraz to się wydaje takie proste, dosłownie trzeba minutkę poświęcić, żeby neta odpalić;) :oops:

*

Offline int15

• 44
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 29, 2006, 22:44:41 »
Jeszcze teraz tylko powalczę z BT. Jak mi się uda dam znać.

Użyj kreatora BT na komputerze, wybierz opcję "wiem z jakiej usługi..."/ dial-up networking, wskaż PDA

:)

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2006, 23:01:47 »
nie, to nie możliwe, działa!!!!! Kurczę, nie mam pojęcia co źle robiłem wcześniej, bo próbowałem tak jak napisałeś, ale mi nie wychodziło.

Uffff, czuję, się rozkuty z kajdanek skręconych z kabelka;)

Dzięki jeszcze raz wszystkim i cieszę się że trafiłeś int15 na mój wątek:)

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2006, 07:48:00 »
Rymi daj mi maila swojego to ci podrzucę sofcik.

Dzieki wielkie za podeslanie :-)

Po usb potrzebujesz: http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/locate/1127_6221.html :)

Dzieki wielkie za sposob :-) To dziala :-)
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 01, 2006, 12:24:23 »
Witajcie drodzy internauci!!!

ja mam kolejny problem- ale w drugą strone :) Mianowicie:

wróciłem własnie z Idei gdzie chciałem wziąść bezprzewodowy net z kartą GC85 EDGA/GPRS pod laptopa. Posiadam również palmtopa HP 6515 i zastanawiam się czy jak przełoże karte SIM do HP-ka to bez ograniczeń ( w ramach abonamentu) bedę mógł kozystać z neta???? Gościu z IDEI niepotrafił mi zabardzo odpowiedzieć  :(  mówi ze prawdopodobnie musze wgrać oprogramowanie które załączone jest z kartą GC85... hehe- ale to troche bezsensu brzmi...przecież HP-k ma w sobie EDGA I GPRS ????

POMOŻECIE  :D  :)    ????

Pozdrawiam,

piotrek

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:04:01 »
Cytat: "piterexx"
Witajcie drodzy internauci!!!

ja mam kolejny problem- ale w drugą strone :) Mianowicie:

wróciłem własnie z Idei gdzie chciałem wziąść bezprzewodowy net z kartą GC85 EDGA/GPRS pod laptopa. Posiadam również palmtopa HP 6515 i zastanawiam się czy jak przełoże karte SIM do HP-ka to bez ograniczeń ( w ramach abonamentu) bedę mógł kozystać z neta???? Gościu z IDEI niepotrafił mi zabardzo odpowiedzieć  :(  mówi ze prawdopodobnie musze wgrać oprogramowanie które załączone jest z kartą GC85... hehe- ale to troche bezsensu brzmi...przecież HP-k ma w sobie EDGA I GPRS ????

POMOŻECIE  :D  :)    ????

Pozdrawiam,

piotrek

Witaj. Ja w swoim hw6515 mam  erowskiego sima z usluga blueconnect. Z tego co wiem w Twojej sieci nie ma zadnego problemu z uzytkowaniem internetu w urzadzeniu innym niż to jakie otrzymujesz w ramach wykupionej uslugi. U mnie EDGE dziala pieknie. Transfery (wieczorem) dochodza do ok. 160 kbps wg wskazan SPB GPRS Monitora. Tak wiec nic tylko surfowac :)

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 12, 2006, 16:03:19 »

Zapewne nie tylko :D

Kliknij... :D

Zestawianie chwilę trwa, tak więc cierpliwości

Hmm, zaraz ... jesli dobrze rozumiem, to można jednak udostepnić internet z hw6515 na PC via Bluetooth  :?  piszę o tym, gdyż jakiś czas temu szukałem sposobu na ustawienie takiego właśnie połączenia http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=33927&highlight= i wtedy dowiedziałem się, że to nie pójdzie ...
Próbowałem powyższego sposobu, ale cos to u mnie nie gra ... może jestem mało kumaty, ale czy mógłbym poprosić o bardziej szczegółową instrukcję "krok po kroku"?
Czy w takim połączeniu plik http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/23071.html jest w ogóle potrzebny?
Nie ukrywam, że udostepnienie netu z iPaq'a do PC własnie via BT byłoby dla mnie najlepsze ...

Odp: Internet troszkę inaczej, z hw6515 na laptopa
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 15, 2008, 15:37:08 »
Pod xp rzeczywiście nie miałem większych problemów z konfiguracją. Teraz przeszedłem na Viste i tu jest klopot z instalacją modemu HTC. Na stronie HP nie znalazłem niczego co wskazywałoby na to, że potrzeba innego sterownika..

Ma ktoś jakieś pomysły?